Alsózsolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és temetkezési tevékenységről szóló 27/2005. (XII.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 15

Alsózsolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.15.
a temetőkről és temetkezési tevékenységről szóló 27/2005. (XII.22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal célvizsgálat keretében ellenőrizte a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendeleteket.
A Kormányhivatal a törvényességi felülvizsgálat során észrevételezte, hogy
a rendelet tévesen tartalmazza az önkormányzati rendelet megalkotására felhatalmazást adó jogszabály, feladatkör megjelölését,
a rendelet nem tartalmazza hiánytalanul a kötelező szabályozási elemeket, a temető rendeltetésszerű használatához szükséges infrastrukturális feltételeket, miután a temetőtulajdonos köteles biztosítani az utat, ravatalozót, a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt, a temető bekerítését vagy élősövénnyel történő lehatárolását, a vízvételi lehetőséget, illemhelyet, az utak sorfásítását és a hulladéktárolót,
a rendelet mellékletében meghatározott díjak bruttó összegben is megállapításra kerültek, az adó mértékét az általános forgalmi adóról szóló törvény határozza meg, annak szabályozására az önkormányzatnak nincs felhatalmazása,
a rendelet 1. mellékletében óvadéki díj került megállapításra, mely díj megállapítására nincs felhatalmazása a képviselőtestületnek.
A rendelet tervezet megfelel a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet rendelkezéseinek. A javasolt módosítás összhangban van az uniós jogból eredő kötelezettségekkel harmonizált magyar jogszabályokkal, ezáltal az uniós jogból eredő kötelezettségekkel való összhangja biztosított. A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény szerinti, Európai Unió intézményeivel és tagállamaival történő egyeztetési kötelezettség jelen rendelet módosításával kapcsolatban az önkormányzatot nem terheli.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Alsózsolca Város Önkormányzata képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 27/2005. (XII. 22.) rendelete bevezető részének módosítását tartalmazza.
A 2. §-hoz
A köztemető fenntartásának rendje, rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi és infrastrukturális feltételeket határozza meg.
A 3. §-hoz
Az Alsózsolca Város Önkormányzata képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 27/2005. (XII. 22.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe lépő 1. mellékletére vonatkozó rendelkezést tartalmazza.
A 4. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.