Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

Hatályos: 2024. 03. 28

Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II. 18.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

2024.03.28.

Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésben, 10. § (1) bekezdésben, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésben, 45. § (1) bekezdésben, 48. § (4) bekezdésben, 58/B. §-ában, 62. § (2) bekezdésben, 92. § (1)-(2) bekezdésben és a 132. § (4) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. §2

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a települési támogatás keretében adható alábbi ellátásokra:

a) rendkívüli települési támogatás

b) lakásfenntartási támogatás

c) temetési támogatás

d) köztemetés

e) tanszertámogatás

f) szülési támogatás

g)3 támogatás Idősek Világnapjára.

h)4 ápolási támogatás

(2) A rendelet hatálya kiterjed a következő személyes gondoskodást nyújtó ellátásokra:

a) étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) családsegítés

d)5

II. Fejezet

Pénzbeli, természetbeni települési támogatások

1. Rendkívüli települési támogatás6

3. § (1) Rendkívüli települési támogatás nyújtható:

a) élelmiszerre,

b) ruhaneműre,

c) gyógyszerre,

d) gyermekintézmények étkezési térítési díjának megfizetésére,

e) tüzelőre,

f) a megélhetést érintő előre nem tervezhető többletkiadásokra,

(2)7 Rendkívüli települési támogatást nyújt, ha a kérelmező, illetve a családja jövedelmi viszonyait figyelembe véve az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg:

a)8 családok esetén a szociális vetítési alap 250 %-át,

b)9 egyedül élő, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő esetén a szociális vetítési alap 300 %-át.

(3) Rendkívüli települési támogatás nyújtható pénzbeli ellátásként, valamint természetbeni ellátásként élelmiszerre, gyermekintézmények étkezési térítési díjának megfizetésére, gazdálkodást segítő támogatásra.

(4)10 A rendkívüli települési támogatás felhasználásáról a jogosultat el lehet számoltatni. Ha elszámolási kötelezettségének nem tesz eleget, az újabb rendkívüli települési támogatás iránti kérelmét el lehet utasítani.

(5) A megállapított rendkívüli települési támogatás a célzott felhasználás biztosítása érdekében a családgondozó részére is kiutalható. A pénz felvételére jogosult köteles a felhasználásról elszámolni.

(6)11

(7)12 13 A (2) bekezdésben meghatározottaktól méltánylást érdemlő esetekben, rendkívüli élethelyzetben el lehet térni, különösen:

a) krónikus, hosszantartó betegségből eredő jövedelem-kiesés,

b)14 nagyobb összegű, váratlan és önhibán kívüli kiadások

c) elemi károsultság,

d) baleset,

e) egyéb támogatási formákból való kiszorulás.

(8) Az alkalmanként jelentkező többletkiadások között a lakhatás feltételeinek biztosítására tekintettel csak abban az esetben állapítható meg rendkívüli települési támogatás, ha a kérelmező, illetve a családja nem részesül lakásfenntartási támogatásban.

(9)15

(10)16 A rendkívüli települési támogatás éves összege családonként, személyenként nem haladhatja meg a 150.000.-Ft-ot.

2. Települési támogatások 17

Temetési támogatás18

4. § (1)19 Temetési költségek viseléséhez temetési támogatást nyújt, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap 600 %-át, egyedül élő esetén a szociális vetítési alap 700 %-át.

(2) A temetési támogatás iránti kérelmet a halálesetet követő, vagy a halotti anyakönyvi kivonat kiállítását követő 60 napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3)20 A temetési támogatás összege 75.000 Ft.

(4) A megállapított temetési támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az erről szóló határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell küldeni.

Köztemetés

5. § A köztemetési költség megtérítése elengedhető,

a) ha az elhalt vagyontalan,

b) ha az elhalt gyermeke intézeti nevelésben volt, vagy a szülők különélése miatt nem tartották a kapcsolatot, az elhalt a gyermek neveléséről, gondozásáról soha nem gondoskodott,

c) ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 3. § (2) bekezdésében meghatározott összeghatárt.

Lakásfenntartási támogatás

6. § (1)21 Az önkormányzat a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez lakásfenntartási támogatást nyújt.

(2) Lakásfenntartási támogatás adható annak a kérelmezőnek, aki egynél több lakás tulajdoni vagy bérleti, haszonélvezeti jogával nem rendelkezik, lakás hasznosításából jövedelme nem származik, vagyona nincs. Vagyon alatt a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény rendelkezései az irányadók.

(3)22 Lakásfenntartási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását veszélyezteti. Indokolt esetben a támogatás a jogosult részére készpénzben is kiutalható.

(4) Lakásfenntartási támogatás akkor adható, ha

a)23 a háztartásban élők egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 350 %-át, egyedül élő esetén 350 %-át, feltéve, hogy a lakásfenntartás figyelembe vehető költsége a háztartás havi összjövedelmének 20 %-át eléri vagy meghaladja,

b) vagyonnal nem rendelkezik.

(5) Lakásfenntartás költségeként figyelembe vehető kiadások

a) közös költség,

b) önkormányzati lakás lakbére

c) gáz-, áram-, víz-, csatornahasználat, fűtőanyag költsége.

(6) A költségként figyelembe vehető kiadásokat az (5) bekezdés szerinti számlákkal kell igazolni.

(7) A támogatás minden komfortfokozatú lakásra megállapítható.

(8) Lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(9) A támogatást 6 hónapra kell megállapítani oly módon, hogy a 15-ig beérkezett kérelmek esetében a támogatást a kérelem beadása hónapjának első napjától, a 15-e után érkezett kérelmek esetében a támogatást a kérelem beadását követő hónap 1. napjától kell megállapítani.

(10) A megállapított támogatást elsődlegesen közüzemi szolgáltatók részére kell átutalni. Az átutalást követően a támogatottak adatait és az átutalt összeget az érintett szolgáltatókkal közölni kell

(11) A kérelmet évközben folyamatosan lehet benyújtani.

(12)24 A lakásfenntartási támogatás havonta 5.000 Ft

Ápolási támogatás

7. § (1)25 Az önkormányzat méltányosságból ápolási támogatást állapít meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi.

(2)26 Az ápolási támogatás akkor állapítható meg, ha az ápoló családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 100 %-át, egyedül élő esetén 150 %-át nem haladja meg.

(3) Az ápolási támogatás havi összege 21.240 Ft.

Tanszertámogatás

8. §27 (1)28 Az Önkormányzat a sajóbábonyi állandó lakosú és életvitelszerűen Sajóbábonyban élő általános iskolai, középiskolai tanulóknak, és felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanuló diákok/hallgatók tanulmányaival járó anyagi terheinek enyhítésére tanszertámogatást biztosít.

(2) A tanszertámogatás összegét minden évben a képviselő-testület állapítja meg.

(3) Felsőfokú intézményben tanuló hallgató akkor jogosult a tanszertámogatásra, ha a Bursa Hungarica ösztöndíj támogatásban nem részesül.

(4)29 Tanszertámogatás annak állapítható meg, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap 700 %-át.

(5) A jogosultság megállapításához az adott tanulmányi évre vonatkozó iskolalátogatási/hallgatói jogviszony igazolás csatolása szükséges a kérelemhez.

(6) A támogatási kérelem benyújtási határideje tárgyév szeptember 30. napja. A határidő elmulasztása jogvesztő.

Szülési támogatás

9. §30 (1)31 Az Önkormányzat a gyermek születésekor sajóbábonyi állandó lakosú és életvitelszerűen Sajóbábonyban élő első gyermekét szülő 23. életéven felüli édesanyát egyszeri, 75.000 Ft összegű támogatásban részesíti.

(2)32 A támogatás annak állapítható meg, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap 800 %-át.

(3) A kérelmet a gyermek születését követő 90 napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.

Támogatás Idősek Világnapjára33

9/A. § (1)34 az Önkormányzat az Idősek Világnapja alkalmából – a téli időszakban jelentkező többletköltségek csökkentéséhez – évente egy alkalommal, a sajóbábonyi állandó lakosú és életvitelszerűen Sajóbábonyban élő, szociálisan rászoruló személyeknek települési támogatást biztosít.

(2) A támogatás összegét minden évben a képviselő-testület állapítja meg.

(3) A támogatásra jogosultak nagy száma miatt két évente, megosztva kapják a támogatást.

(4) Támogatásban részesíthető az a jogosult, aki a kifizetés évében

a)35 ha az páratlan év, betölti a 70. vagy az azt meghaladó életévét,

b)36 ha az páros év, betölti a 60. életévét és még nem tölti be a 70. évet,

c)37 és a támogatásban részesülő jövedelme nem haladhatja meg a szociális vetítési alap tizenkétszeresét.

(5) A támogatásra való jogosultság fennállása az igénylő nyilatkozata és a Sajóbábonyi Polgármesteri Hivatal nyilvántartásának adatai alapján kerül megállapításra.

(6) A támogatás jogosult részére történő átadásról tárgyév szeptember 15. és december 30. közötti időszakban kell gondoskodni.

III. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

Étkeztetés

10. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorulóknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmenetileg nem képesek biztosítani.

(2)38 Étkeztetés vonatkozásában szociálisan rászorult az, aki

a) 65. életévét betöltötte, vagy

b)39 átmeneti vagy krónikus betegség miatt megromlott súlyos egészségi állapotú, vagy

c) súlyos fogyatékkal élő, vagy

d) szenvedélybeteg vagy pszichiátriai beteg a kezelő orvos elbírálása szerint, vagy

e) hajléktalan.

(3)40 41 A kérelmezőnek a (2) bekezdésben megjelölt feltételek közül legalább egy feltételnek meg kell felelnie és jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 600 %-át. A (2) bekezdés b)-c) pontja szerinti egészségügyi állapotra vonatkozó feltételeknek való megfelelést a kérelmező háziorvosa vagy szakorvosa igazolja.

(4) Az Önkormányzat gondoskodik az egészségi állapotuk miatt rászorulók ebédjének térítésmentes házhozszállításáról.

(5)42 Az Önkormányzat az étkeztetés feladatát a Sajóbábonyi Szivárvány Óvoda Konyhája bevonásával látja el.

Házi segítségnyújtás

11. § (1) Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek, és róluk nem gondoskodnak.

(2) A házi segítségnyújtás keretében gondoskodni kell a rászorulók személyi és környezeti tisztaságáról, napi egyszeri étkeztetésükről, érdekeik védelméről és lelki gondozásukról.

(3) Nem részesíthető házi segítségnyújtásban, aki fertőző beteg, illetve aki önmagára és környezetére veszélyt jelentő állapotban van.

(4)43 44 A házi segítségnyújtás ellátása iránti kérelmek teljesítése során:

a) figyelemmel kell lenni az igények beérkezésének sorrendjére, de előnyben részesíthető az, akinek a településen nem él gondoskodásra köteles hozzátartozója.

b) a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelet 15. és 16. §-aiban foglaltak alapján soron kívüli ellátást kell biztosítani.

(5)45 A házi segítségnyújtással kapcsolatos feladatok ellátásáról az önkormányzat a Szt. 91. §-a (1) bekezdésének c) pontja alapján Magyarországi Evangélikus Egyházzal kötött ellátási szerződés alapján gondoskodik az általa fenntartott Abaffy Gyula Evangélikus Szeretetszolgálaton keresztül.

Családsegítés

12. § (1) A családsegítő szolgálat a megelőző tevékenységek körében az alábbi feladatokat látja el:

a) figyelemmel kíséri a lakosság szociális és mentálhigiénés helyzetét, feltárja a nagy számban előforduló, az egyén és a család életében jelentkező probléma okait és jelzi azokat az illetékes hatóság, vagy szolgáltatást nyújtó szerv felé;

b) veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő és jelzőrendszert működtet, ennek keretében elősegíti különösen az egészségügyi szolgáltatók, oktatási intézmények, gyermekjóléti szolgálat, valamint a társadalmi szervezetek, egyházak és magánszemélyek részvételét a megelőzésben.

(2) Az Önkormányzat a családsegítés feladatellátását a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatával 46 kötött megállapodás alapján látja el.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, támogató szolgálat

13. §47 48

IV. Fejezet

Szociálpolitikai Kerekasztal

14. §49 (1) Sajóbábony Város Önkormányzata Szociálpolitikai Kerekasztalt (továbbiakban: Kerekasztal) hoz létre és gondoskodik működésének feltételeiről.

(2) A Kerekasztal feladata a szociális ellátórendszer működésének segítése, továbbfejlesztésére javaslatok kidolgozása, a helyi igények felmérése és az önkormányzat felé közvetítése.

(3)50 A Kerekasztal tagjai:

a) Sajóbábony Város Polgármestere, vagy az általa megbízott személy,

b) család-és gyermekjóléti szolgálat családsegítője,

c) helyi köznevelési intézmények vezetői,

d) Sajóbábonyi Védőnői Szolgálat védőnője.

e) Sajóbábonyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke (amennyiben a településen működik).

(4)51 A Kerekasztal ülését a polgármester hívja össze, aki a Kerekasztal elnöke.

(5) A Kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülést tart, ezen túlmenően a Kerekasztal maga határozza meg működésének és ülésezésének rendjét, a különböző civil és karitatív szervezetek közül az állandó meghívottak névsorát.

(6) A kerekasztal ülései nyilvánosak.

V. Fejezet

Eljárási szabályok

15. § (1)52 Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének (továbbiakban: Képviselő-testület) e rendelet szerinti hatáskörét - a lakásfenntartási támogatás kivételével - a polgármesterre ruházza át.

(2)53 Lakásfenntartási támogatás iránti kérelem ügyében átruházott hatáskörben első fokon a jegyző dönt.

(3) A polgármester és a jegyző átruházott hatáskörben hozott határozata ellen a Képviselő-testületnek címzett, de a Sajóbábonyi Polgármesteri Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal) benyújtott illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.

(4)54 E rendelet által szabályozott ellátások megállapítására irányuló eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.), a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény, valamint a végrehajtásukra kiadott kormány és miniszteri rendeletek rendelkezéseit kell alkalmazni.

Az ellátás igénylése

16. § (1)55 Az e rendeletben foglalt pénzbeli ellátások igénylésére vonatkozó kérelmet az 1. melléklet, lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet a 2. melléklet, a szociális alapszolgáltatás iránti kérelmet a 3. melléklet szerinti nyomtatványon a Hivatalnál lehet benyújtani.

(2)56 A kérelemben a kérelmező köteles nyilatkozni saját és – a szociális alapszolgáltatás igénybevételére irányuló kérelem kivételével – a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelmi és vagyoni viszonyairól.

(3) A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmát, továbbá az ellátás megállapítása esetén a jogosultsági feltételek fennállását a Hivatal bármikor ellenőrizheti.

(4)57

(5) Az ellátás megállapítására irányuló kérelemhez, amennyiben adategyeztetés szükséges az alábbi iratok fénymásolásának becsatolása kérhető:

a) személyazonosság igazolására érvényes személyazonosító igazolvány, vagy a személyazonosságot igazoló más érvényes okmány,

b) lakcím igazolására, lakcímkártya,

c) amennyiben a kérelem nyomtatványon a Társadalombiztosítási Azonosító jel nem kerül feltüntetésre, a Társadalombiztosítási Azonosító Jelet igazoló kártya,

d) jövedelemigazolás,

e) gyermek anyakönyvi kivonata,

f) 8. évet betöltött gyermek esetében iskolalátogatási igazolás,

g) a házasságot felbontó, a tartásdíjat megállapító bírósági végzés, ezek hiányában a szülők nyilatkozata.

(6) A jövedelem igazolható:

a) a munkáltató által kiállított jövedelemigazolással,

b)58 nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátást esetén a tárgyévi összegre vonatkozó nyugdíjösszesítő, és a kérelem benyújtását megelőző havi összegről szóló szelvény vagy bankszámla kivonat

c) hatóság által hozott határozattal vagy kiállított hatósági bizonyítvánnyal,

d) bankszámlakivonattal,

e) büntetőjogi felelősség mellett tett nyilatkozattal.

(7) Támogatás igénylése esetén a felhasználási céljától függően a (5) bekezdésben meghatározottakon felül a kérelemhez csatolni kell:

a) a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számlát és amennyiben a támogatást nem az elhalálozás helye szerinti önkormányzatnál igénylik, akkor az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát is,

b) gyógyszertár által beárazott, gyógyszerköltséget tanúsító háziorvosi igazolást,

c) ápolásra, gondozásra szoruló tartós beteg tényét igazoló háziorvosi szakvélemény,

d) elemi kár okozta helyreállítási költségekről készített kimutatást,

e) a közüzemi vagy más tartozást igazoló számlát,

f) a felhasználási célt igazoló egyéb iratot, dokumentumot, nyilatkozatot.

(8) Támogatás megállapítására irányuló eljárásban a hivatal környezettanulmányt vehet fel.

Az ellátás igénybevétele

17. §59 (1) Ha az ellátást betegség vagy más ok miatt a jogosult nem kívánja igénybe venni, a távolmaradást az önkormányzatnál be kell jelenteni. A bejelentést követő naptól a kötelezett a távolmaradás idejére mentesül a térítési díj fizetésének kötelezettsége alól.

(2) A szociális alapszolgáltatást nyújtó ellátás megszűnik:

a) ha arra tovább nem tart igényt a jogosult, vagy törvényes képviselője, s ezt írásban kéri,

b) a jogosult halálával,

c) ha a jogosultság megállapításának feltételei már nem állnak fent.

A pénzbeli ellátások folyósítása és elszámolása, a térítési díjak megállapítása, befizetése

18. § (1) A pénzbeli ellátások folyósítása postai úton vagy pénzintézeti átutalással történik.

(2) Az eseti pénzellátásokat a megállapítást követő 10 napon belül kell folyósítani.

(3) A havi rendszerességgel megállapított szociális ellátásokat – ha jogszabály másként nem rendelkezik – utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.

(4)60 Azonnali intézkedést igénylő esetben a megállapított önkormányzati támogatás kifizetése házipénztárból engedélyezhető. Ezt a megállapító határozatban rögzíteni kell.

(5)61 A hatáskört gyakorló képviselő-testületi szerv döntése alapján az önkormányzati támogatásban részesült személy kötelezhető a pénzbeli juttatás felhasználásáról történő elszámolásra, melynek alapja számla vagy nyugta.

(6)62 63 64 65 66 67A szociális alapszolgáltatások körében az étkeztetésért és a házi segítségnyújtásért személyi térítési díjat kell fizetni. A térítési díjkedvezményt és a térítési díj mértékét a rendelet 4. melléklete állapítja meg.

(7) A térítési díjat a kötelezett az igénybevételt követő hónap 10. napjáig fizeti meg az önkormányzat számára.

(8)68 A személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjak mértékének megállapítására, a fizetésre kötelezettek körére, a térítési díj csökkentésének, illetve elengedésének eseteire és módjaira vonatkozóan az Sztv. 114-119/B. §-aiban és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Kormányrendeletben foglaltak szerint kell eljárni.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

19. § (1) E rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.

(3) Hatályát veszti Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2013.(XII.18.) önkormányzati rendelete.

3. melléklet71

Kérelem
Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

1. Az ellátást igénybe vevő adatai:

Név: ..................................................................................................................

Születési név: ....................................................................................................

Anyja neve: .......................................................................................................

Születési helye, ideje: .......................................................................................

Családi állapota: ...............................................................................................

Lakóhelye: ........................................................................................................

Tartózkodási helye: ...........................................................................................

Állampolgársága: ...............................................................................................

Bevándorolt, letelepedett vagy menekült jogállása: ............................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ................................................................

Telefonszáma: .....................................................................................................

Tartására köteles személy:

Név: ..................................................................................................................

Születési név: .....................................................................................................

Anyja neve: .........................................................................................................

Születési helye, ideje: .........................................................................................

Lakóhelye: ...........................................................................................................

Tartózkodási helye: .............................................................................................

Telefonszáma: .......................................................................................................

Legközelebbi hozzátartozójának vagy törvényes képviselőjének adatai:

Név: ..................................................................................................................

Születési név: ...................................................................................................

Anyja neve: ......................................................................................................

Születési helye, ideje: ......................................................................................

Lakóhelye: ........................................................................................................

Tartózkodási helye: .........................................................................................

Telefonszáma: ..................................................................................................

2. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételére vonatkozó adatok:

2.1 Étkeztetés

Milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását: .........................................................

Milyen gyakorisággal kéri a szolgáltatás biztosítását: ...................................................

Az étkeztetés igénybevételének módja: elvitel házhozszállítás

2.2 Házi segítségnyújtás

Milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását: .........................................................

Milyen gyakorisággal kéri a szolgáltatás biztosítását: ...................................................

Milyen típusú segítséget igényel:

- személyi gondozás keretében

- gondozás és háztartási segítségnyújtás

- szociális segítés keretében

- háztartási segítségnyújtás

Mint az ellátást kérelmező hozzájárulok, hogy az ügyintézés megkönnyítése érdekében, jelen egészségi állapotra vonatkozó igazolást a Szolgáltató részére, háziorvosom/kezelőorvosom kiadja.

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. A térítési díj megállapításához szükséges jövedelmet igazoló bizonylatokat egyidejűleg csatoltam. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak az eljárás során történő felhasználásához.

Egyéb megjegyzés, nyilatkozat a jövedelemmel és a jogosultsággal kapcsolatban:

...............................................................................................................................................................

...............................................................................................................................................................

..............................................................................................................................................................

Sajóbábony, .........................................

.......................................................................

az ellátást igénybe vevő

(törvényes képviselő) aláírása

1

A bevezető a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Hatályon kívül helyezte: 7/2016. (IV.27) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálytalan: 2016. 04.28.-tól

3

Beiktatta 6/2021. (III.09.) önkormányzati rendelet 6. §-a Hatályos: 2021.03.10.-től

4

A 2. § (1) bekezdés h) pontját a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

5

Hatályon kívül helyezte: 23/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatálytalan: 2017.12.14-től.

6

A „1. Rendkívüli települési támogatás” alcím címe a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 3. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 9. § a) pontja szerint módosított szöveg.

8

Módosította: 9/2020.(V.18.) önkormányzati rendelet 1. §-a Hatályos: 2020.05.19.-től A 3. § (2) bekezdés a) pontja a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 1. pontja szerint módosított szöveg.

9

Módosította: 9/2020.(V.18.) önkormányzati rendelet 2. §-a Hatályos: 2020.05.19.-től A 3. § (2) bekezdés b) pontja a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 2. pontja szerint módosított szöveg.

10

A 3. § (4) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 3. pontja szerint módosított szöveg.

11

Hatályon kívül helyezte 6/2021. (III.09) önkormányzati rendelet 10. §-a Hatályos: 2021.03.10.-től

12

Módosította: 7/2016. (IV.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a Hatályos: 2016.04.28.-tól

13

Módosította: 6/2021. (III.09.) önkormányzati rendelet 2. §-a Hatályos: 2021.03.10.-től

14

Módosította: 9/2020.(V.18.) önkormányzati rendelet 4. §-a Hatályos: 2020.05.19.-től

15

Hatályon kívül helyezte: 7/2016. (IV.27.) önkormányzati rendelet 3. §-a Hatálytalan: 2016.04.28.-tól

16

Beiktatta 6/2021. (III.09.) önkormányzati rendelet 7. §-a Hatályos: 2021.03.10.-től A 3. § (10) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 10. § a) pontja szerint módosított szöveg.

17

A „2. Települési támogatások ” alcím címe a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

18

A „Temetési támogatás” alcím címét a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

19

Módosította: 9/2020.(V.18.) önkormányzati rendelet 3. §-a Hatályos: 2020.05.19--től A 4. § (1) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 9. § b) pontja szerint módosított szöveg. A 4. § (1) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 4. pontja szerint módosított szöveg.

20

A 4. § (3) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 5. pontja szerint módosított szöveg.

21

A 6. § (1) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 9. § c) pontja szerint módosított szöveg.

22

A 6. § (3) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 10. § b) pontja szerint módosított szöveg.

23

A 6. § (4) bekezdés a) pontja a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 6. pontja szerint módosított szöveg.

24

A 6. § (12) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 7. pontja szerint módosított szöveg.

25

A 7. § (1) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 9. § d) pontja szerint módosított szöveg.

26

A 7. § (2) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 8. pontja szerint módosított szöveg.

27

Módosította: 9/2020.(V.18.) önkormányzati rendelet 5. §-a Hatályos: 2020.05.19.-től

28

A 8. § (1) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

29

A 8. § (4) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 9. pontja szerint módosított szöveg.

30

Módosította: 9/2020.(V.18.) önkormányzati rendelet 6 §-a Hatályos: 2020.05.19.-től

31

A 9. § (1) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg. A 9. § (1) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 10. pontja szerint módosított szöveg.

32

A 9. § (2) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 11. pontja szerint módosított szöveg.

33

Beiktatta 6/2021. (III.09.) önkormányzati rendelet 8. §-a Hatályos: 2021.03.10.-től

34

A 9/A. § (1) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

35

A 9/A. § (4) bekezdés a) pontja a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 9. § e) pontja szerint módosított szöveg.

36

A 9/A. § (4) bekezdés b) pontja a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 9. § f) pontja szerint módosított szöveg.

37

A 9/A. § (4) bekezdés c) pontja a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 12. pontja szerint módosított szöveg.

38

Módosította: 11/2018. (IX.26.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2018. szeptember 27.-től

39

A 10. § (2) bekezdés b) pontja a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 13. pontja szerint módosított szöveg.

40

Módosította: 7/2016. (IV.27.) önkormányzati rendelet 4. §-a Hatályos: 2016.04.28.-tól A 10. § (3) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-a szerint módosított szöveg. A 10. § (3) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 14. pontja szerint módosított szöveg.

41

Módosította: 16/2017. (VI.28.) önkormányzati rendelet 1. §-a Hatályos: 2017.06.29-től

42

Módosította: 16/2017. (VI.28.) önkormányzati rendelet 2. §-a Hatályos: 2017.06.29.- től A 10. § (5) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 15. pontja szerint módosított szöveg.

43

Módosította: 7/2016. (IV.27.) önkormányzati rendelet 5. §-a Hatályos: 2016.04.28.-tól

44

Módosította: 23/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelet 2.§-a Hatályos: 2017.12.14.- től

45

A 11. § (5) bekezdését a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

46

Módosította: 23/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelet 3.§-a Hatályos: 2017.12.14.-től

47

Módosította: 7/2016. (IV.27.) önkormányzati rendelet 6. §-a Hatályos: 2016.04.28.-tól

48

Hatályon kívül helyezte: 23/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelet 1.§-a Hatálytalan: 2017.12.14.-től

49

Módosította: 9/2020.(V.18.) önkormányzati rendelet 7. §-a Hatályos: 2020.05.19.-től

50

Módosította: 6/2021. (III.09.) önkormányzati rendelet 9. §-a Hatályos: 2021.03.10.-től

51

Módosította: 6/2021. (III.09.) önkormányzati rendelet 2. §-a Hatályos: 2021.03.10.-től

52

Módosította: 23/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályos: 2017.12.14.-től A 15. § (1) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

53

Módosította: 23/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályos: 2017.12.14.-től A 15. § (2) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja szerint módosított szöveg.

54

Módosította: 23/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelet 5.§-a. Hatályos: 2017.12.14.-től

55

Módosította: 9/2020.(V.18.) önkormányzati rendelet 8. §-a Hatályos: 2020.05.19.-től A 16. § (1) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 16. pontja szerint módosított szöveg.

56

A 16. § (2) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 1.) önkormányzati rendelete 2. § 17. pontja szerint módosított szöveg.

57

Hatályon kívül helyezte: 23/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelet 1.§-a Hatálytalan: 2017.12.14.-től

58

Módosította: 9/2020.(V.18.) önkormányzati rendelet 9. §-a Hatályos: 2020.05.19.-től

59

Módosította: 23/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelet 7.§-a. Hatályos: 2017.12.14.-től

60

Módosította: 6/2021. (III.09.) önkormányzati rendelet 3. §-a Hatályos: 2021.03.10.-től

61

Módosította: 6/2021. (III.09.) önkormányzati rendelet 4. §-a Hatályos: 2021.03.10.-től

62

Módosította: 7/2016. (IV.27.) önkormányzati rendelet 7. §-a Hatályos: 2016.04.28.-tól A 18. § (6) bekezdése a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 9. § g) pontja szerint módosított szöveg.

63

Módosította: 6/2017. (III.29.) önkormányzati rendelet 2. §-a Hatályos: 2017.03.30.-tól

64

Módosította: 23/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelet 8.§-a. Hatályos: 2017.12.14.-től

65

Módosította: 4/2019. (XII.13.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2019.03.28.-tól

66

Módosította: 6/2020. (III.25.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2020.03.26.-tól

67

Módosította: 6/2021. (III.09.) önkormányzati rendelet 5. §-a Hatályos: 2021.03.10.-től

68

Beiktatta: 23/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelet 10.§-a. Hatályos: 2017.12.14.-től

69

Az 1. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

70

A 9/2020. (V.18.) önkormányzati rendelet 1. melléklete szerint megállapított szöveg. Hatályos: 2020.05.19.-től A 2. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

71

A 23/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelet 1. melléklete szerint megállapított szöveg. Hatályos: 2017.12.14.

72

A 6/2021. (III.09.) önkormányzati rendelt 5. §-a szerint megállapított szöveg. Hatályos: 2021.03.10-től

73

A 8/2020. (IV.01.) önkormányzati rendelt 1. melléklete szerint megállapított szöveg. Hatályos: 2020.04.02.

74

A 6/2020. (III.26.) önkormányzati rendelt 1. melléklete szerint megállapított szöveg. Hatályos: 2020.03.26.

75

A 4/2019. (III.28.) önkormányzati rendelt 1. melléklete szerint megállapított szöveg. Hatályos: 2019.03.28.

76

A 6/2018. (III.28.) önkormányzati rendelt 1. melléklete szerint megállapított szöveg. Hatályos: 2018.03.29.

77

A 23/2017. (XII.13.) önkormányzati rendelt 2. melléklete szerint megállapított szöveg. Hatályos: 2017.12.14. A 4. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg. A 4. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 4. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.