Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 01

Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.01.

Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Sajóbábony Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2019. (X.29.) önkormányzati rendelete 53. § (1) bekezdés 2. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi- és Vagyongazdálkodási Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § [A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. § [A költségvetés bevételei és kiadásai]

(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetését:

a) 939.411.842 Ft Költségvetési bevétellel

b) 1.858.499.126 Ft Költségvetési kiadással

c) 0 Ft Finanszírozási bevétellel

d) 557.331 Ft Finanszírozási kiadással

e) -919.644.615 Ft Költségvetési egyenleggel

f) 1.859.056.457 Ft Bevételi és kiadási főösszeggel állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, a finanszírozási bevételeket és kiadásokat, továbbá a bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2. melléklet részletezi.

(4) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának igénybevételét 408.698.546 Ft összegben rendeli el.

(5) A felhalmozási hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának igénybevételét 510.946.069 Ft összegben rendeli el.

3. § [A költségvetés részletezése]

(1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

(2) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését az 4. melléklet szerint határozza meg.

(3) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 5. melléklet szerint részletezi.

(4) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 7. mellékletek szerint határozza meg.

(6) A 2024. évi általános működés és ágazati feladatok támogatásának alakulását a 8. melléklet tartalmazza.

(7) A 2024. évben céljelleggel juttatott támogatások részletezését a 9. melléklet tartalmazza.

(8) Az Önkormányzat a kiadások között 59.495.427 Ft általános tartalékot állapít meg.

4. § [A költségvetés végrehajtásának szabályai]

(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Az önkormányzat és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek esetében normatív jutalmak költségvetési kiadási előirányzatai terhére a költségvetési évben együttesen a törvény szerinti illetmények, munkabérek rovat eredeti előirányzatának 12 %-áig vállalható kötelezettség.

(5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(6) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármester, hogy az éves költségvetési rendeletben szereplő feladatok végrehajtása során kötelezettséget vállal, szerződést ír alá a képviselő-testület hozzájárulása nélkül. Dönt a 2.000.000 Ft értékhatárig az évközi új feladat jóváhagyásáról a forrás egyidejű megjelölésével. A megkötött szerződésekről a képviselő-testületet a polgármester a soron következő testületi ülésen tájékoztatja.

5. § [Az előirányzatok módosítása]

(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(3) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 4. § (2) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(4) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(5) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

(6) Az önkormányzat saját forrásai terhére a polgármesteri hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően – az illetményalapot 64.750 Ft-ban állapítja meg.

6. § [A gazdálkodás szabályai]

(1) A Képviselő-testület az Önkormányzatnál és intézményeiben dolgozó közalkalmazottak és munkaszerződéssel rendelkező munkavállalók részére 2024. évben személyenként 200.000.- Ft/év cafetéria keretet állapít meg, amely tartalmazza az igénybe vehető juttatások után fizetendő személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást.

(2) A Képviselő-testület a polgármester, a Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselők részére 2024. évben személyenként a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 151. § (1) bekezdésében meghatározott mértékű cafetéria keretet állapít meg, amely tartalmazza az igénybe vehető juttatások után fizetendő személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást.

(3) Az év közben felvételre kerülő dolgozók részére – az első teljes munkában töltött naptól kezdődően – a keretösszeg időarányos része nyújtható. A munkaviszony évközi megszűnése esetén a munkaviszonyban töltött időre a cafetéria keret időarányos része jár.

(4) A Képviselő-testület a polgármester, az önkormányzatnál és az intézményeknél alkalmazásban álló köztisztviselők, közalkalmazottak, és munkaszerződéssel rendelkező munkavállalók (a közfoglalkoztatási jogviszonyban lévők kivételével) részére 2024. évben 12.000.- Ft/fő összegű bankszámla-hozzájárulást nyújt a 2023.évi LV. törvény 62. § (5) bekezdése alapján, amelynek kifizetéséről november hónapban kell gondoskodni.

(5) A Képviselő-testület az önkormányzatnál és az intézményeiben alkalmazásban álló köztisztviselőt, közalkalmazottat és munkaszerződéssel rendelkező munkavállalót nyugdíjba vonulás esetén két havi bérnek megfelelő juttatásban részesíti.

(6) A Képviselő-testület az önkormányzatnál és az intézményeknél alkalmazásban álló köztisztviselők, közalkalmazottak, és munkaszerződéssel rendelkező munkavállalók (a közfoglalkoztatási jogviszonyban lévők kivételével) részére saját gépjárművel történő munkába járás esetén 2024. évben munkában töltött napokra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként 15 Ft költségtérítést nyújt az 1995. évi CXVII. törvény 25. § (2) bekezdése alapján.

(7) Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt jelen rendelet 5. § (6) bekezdésében meghatározott munkába járás költségtérítéstől eltérően kilométerenként 30.-Ft költségtérítést nyújt az önkormányzat.

7. § [A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése]

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Consid-Eco Bt. (Sidlovics Sándor belső ellenőr) útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. § [Záró és vegyes rendelkezések]

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a 2024. évi költségvetés során kell alkalmazni.