Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014 (XI.10.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2014. 11. 15- 2016. 02. 18

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő- testületének

14/2014. (XI. 10.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról


Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében, 143. § (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:


  1. Az Önkormányzat hivatalos megnevezése, székhelye, szervei


  1. §     Az Önkormányzat hivatalos megnevezése: Bánhorváti Községi Önkormányzat


  1. §     Az Önkormányzat székhelye: 3642 Bánhorváti, Szabadság út 32.


  1. §     A Képviselő- testület szervei:
  1. a polgármester,
  2. a képviselő-testület bizottsága,
  3. a Bánhorváti Közös Önkormányzati Hivatal,
  4. a jegyző.


  1. A Képviselő- testület működésének szabályai


4. §      (1) Bánhorváti Község Helyi Választási Bizottsága nevében, annak elnöke az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának eredményéről a Képviselő- testület alakuló ülésén, avagy az időközi választást követő ülésén beszámol a képviselő-testületnek.


(2) A képviselő-testület tagjai az alakuló ülésen esküt tesznek, a polgármester és az alpolgármester a képviselő- testület előtt tesz esküt.


5. §      (1) A képviselő-testület az alakuló ülésén választja meg tagjai sorából titkos szavazással az egy fő társadalmi megbízatású alpolgármestert.


(2) Az alpolgármester személyére a polgármester tesz javaslatot.


(3) A polgármester és az alpolgármester díjazását a képviselő-testület a megválasztást követően állapítja meg.


  1. . §      A képviselő-testület alakuló ülésén a testület hatáskörébe tartozó választások, titkos szavazások lebonyolítására Szavazatszámláló Bizottságot választ, amelynek megbízatása az alakuló ülés bezárásáig tart.


7. §      (1) A képviselő-testület ülését a polgármester és az alpolgármester egyidejű akadályoztatása esetén az Ügyrendi Bizottság elnöke hívja össze.


            (2) A képviselő-testület ülése vezetésének feladatát a polgármester és az alpolgármester egyidejű akadályoztatása esetén az Ügyrendi Bizottság elnöke látja el.


8. §      (1) A képviselő- testület rendes ülését meghívóval kell összehívni.


(2) A meghívónak tartalmaznia kell:

a) az ülés helyét, kezdetének időpontját,

b) a javasolt napirendet,

c) a napirendi pontok előadóit,

d) az ülés összehívójának aláírását és bélyegző lenyomatát.


(3) A meghívót úgy kell kézbesíteni, hogy a képviselők és a tanácskozási joggal meghívottak a rendes ülés napját megelőzően legalább három nappal megkapják.


(4) A meghívó kézbesítésével egyidejűleg az írásbeli előterjesztések megküldésre kerülnek a képviselők, és a tanácskozási joggal meghívottak részére.


(5) A meghívót, valamint az írásbeli előterjesztéseket a képviselő és a tanácskozási joggal meghívott nyilatkozata alapján elektronikusan is lehet kézbesíteni.


(6) A rendkívüli ülés távbeszélőn is összehívható. A rendkívüli ülés előterjesztésének írásbeli anyaga az ülésen kerül kiosztásra.


(7) Zárt ülésen tárgyalandó napirendi pontra vonatkozó írásos előterjesztést papír alapon, zárt borítékban kizárólag a polgármester, képviselők és a jegyző kapják kézhez.


       (8) A képviselő-testület ülésének időpontjáról, helyéről a község lakosságát helyben        szokásos módon tájékoztatni kell.


(9) A kihirdetett rendeleteket és a közérdekű információkat a Bánhorváti Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján kell kifüggeszteni.


(10) A képviselő-testület üléseit a Bánhorváti Községi Önkormányzat székhelyén lévő tanácsteremben, vagy a Művelődési Ház nagytermében tartja.


(11) A képviselő-testület indokolt esetben más épületben és teremben, vagy helyen is ülésezhet ha az adott körülmények indokolják és ott a tanácskozás feltételei biztosítottak.


9. §      (1) A képviselő köteles a képviselő-testületi ülésen

  1. olyan magatartást tanúsítani, amellyel megőrizhető az ülés méltósága, tekintélye,
  2. a képviselői esküjében foglaltakat és a közjót maradéktalanul szem előtt tartani,
  3. a képviselő-testület ülését vezető személy a képviselő-testület méltósága érdekében tett intézkedést tiszteletben tartani.

(2) A törvényben és ebben a rendeletben meghatározott kötelezettségeit megszegő önkormányzati képviselő megállapított tiszteletdíját a képviselő-testület tizenkét havi időtartamra megvonhatja. Ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés vagy a megvonás újra megállapítható.

(3) Kötelezettségszegésnek minősül különösen az, ha a képviselő egymást követő három képviselő-testületi ülésről indokolatlanul hiányzik.


10. §    (1) A képviselő-testület ülésének napirendjére az éves munkaprogram figyelembevételével a polgármester tesz javaslatot.


(2) A napirendet és a napirendek sorrendjét a képviselő-testület állapítja meg, amennyiben napirendi kiegészítésre, módosításra javaslat nincs.


(3) A meghívóban szereplő napirendekhez képest újabb napirendek felvételére lehetőség van, erről a képviselő-testület vita nélkül határoz.


(4) A képviselő-testület a napirend elfogadását megelőzően a jelen lévő képviselők közül két jegyzőkönyv-hitelesítőt választ.


11. §    A polgármester képviselő-testületi ülés vezetésével összefüggő feladatai:

a) megnyitja az ülést, javaslatot tesz a jegyzőkönyv-hitelesítők személyére,

b) megállapítja, hogy annak összehívása az SZMSZ szabályai szerint történt,

c) vizsgálja testület határozatképességét az ülés kezdetén és az ülés teljes tartama alatt,

c) napirendi javaslatot terjeszt a képviselő-testület elé döntésre,

d) közli a képviselő- testületi ülés előtt benyújtott képviselői javaslat tárgyát,

e) biztosítja az ülés folyamatosságát, gondoskodik a tanácskozás rendjének fenntartásáról, ennek keretében megadja a szót az előterjesztőnek, a sorrendben hozzászólóknak, figyelmezteti azt, aki eltér a tárgyalt témától.

f) minden előterjesztés és azzal összefüggő döntési javaslat felett külön-külön vitát nyit,

g) megállapítja a szavazás eredményét, és kimondja a képviselő-testület döntését,

h) tanácskozási szünetet rendel el.


12. §     (1) Amennyiben a képviselő-testület ülésére benyújtott előterjesztést a bizottság tárgyalta és véleményezte, a bizottság elnöke vagy a bizottság elnöke által kijelölt bizottsági tag a bizottság javaslatát ismerteti.


(2) A polgármester az előterjesztő felé kérdések feltételére lehetőséget biztosít.


(3) Az előterjesztő legfeljebb tizenöt percben előadott válaszának elhangzása után kerül sor a polgármester által a vita megnyitására.


(4) A vitához egy képviselő, vagy más szót kapott személy legfeljebb tíz perc időtartamban reagál.


(5) A vita lezárásáról bármely képviselő javaslatára a képviselő-testület vita nélkül, szótöbbséggel határoz.


(6) A polgármester a lezárást követően ismerteti az előterjesztett és módosított javaslatot, amelyet követően szavazást rendel el.


(7) Elsőként a módosító javaslatról kell szavazni.


13. §    Ha megállapítást nyer, hogy egy képviselő a személyes érintettségét egy adott napirendi pont tárgyalásánál nem jelezte, akkor a polgármester a napirendi pont újbóli beterjesztéséről dönthet, és a képviselő figyelmét köteles felhívni, hogy a jövőben bejelentési kötelezettségét ne mulassza el.


14. §    (1) Ha a képviselő-testületi ülésen rendzavarás történik, a polgármester az ülést határozott időre félbeszakíthatja, azzal, hogy elhagyja a székét.


(2) Az ülés ismételten csak a polgármester összehívására folytatódik.


15. §    A képviselő-testületi munka nyilvánossága biztosítása érdekében a képviselő-testületi ülések jegyzőkönyveit, rendeleteit, határozatait a Bánhorváti Közös Önkormányzati Hivatalban, valamint a www.banhorvati.hu honlapon meg lehet tekinteni.


16. §    (1) A képviselő- testület döntéseit fő szabály szerint nyílt szavazással hozza.


(2) Nyílt szavazás történhet:

                        a) kézfelemeléssel,

                        b) név szerinti szavazással.


(3) Ha a szavazás eredményéről kétség merül fel, és bármelyik képviselő azt kéri, a polgármester a szavazást köteles megismételtetni.


(4) A szavazás módjának megválasztását az adott napirend tárgyalása során bármelyik képviselő javasolhatja, a javaslatról a képviselő-testület vita nélkül határoz.


(5) Név szerinti szavazás esetén a jegyző abc szerinti sorrendben felolvassa a képviselők névsorát. A képviselők felállva „igen”, „nem” vagy „tartózkodom” nyilatkozattal szavaznak.


(6) A jegyző a szavazatokat a névsoron feltünteti, összeszámolja és a szavazás eredményét a névsorral együtt a polgármesternek átadja, aki azt kihirdeti.


17. §    (1) Törvényben meghatározott esetben a képviselő- testület titkos szavazást is tarthat.


(2) A titkos szavazást bármelyik képviselő kezdeményezheti.


            (3) A titkos szavazás borítékba helyezett szavazólapon történik.


(4) A titkos szavazásnál az Ügyrendi Bizottság jár el.


18. §    (1) Titkos szavazást követően az Ügyrendi Bizottság összeszámolja a szavazatokat, megállapítja és érvényes és érvénytelen szavazatok arányát és a szavazás eredményét.


(2) A szavazás eredményéről a bizottság elnöke a képviselő-testületnek jelentést tesz.


  1. Rendeletalkotás, határozathozatal, jegyző jelzési kötelezettsége


19. §    Az önkormányzat rendeletalkotását kezdeményezhetik:

                        a) a helyi önkormányzati képviselők,

                        b) a képviselő-testület bizottsága,

                        c) a polgármester,

                        d) az alpolgármester,

                        e) a jegyző,


20. §    (1) A rendelet tervezetét a polgármesterhez kell benyújtani.


(2) A polgármester gondoskodik a rendelettervezetnek a képviselőkhöz, és az általa meghatározott érdekeltekhez történő eljuttatásáról.


(3) A rendelettervezet kidolgozást a jegyző segíti.


21. §    A rendelettervezeteket és azok indokolását társadalmi egyeztetésre kell bocsátani, melynek során biztosítani kell a tervezet és a vélemények helyben szokásos módon történő közzétételét.


22. §    (1) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani

                        a) az állami támogatásokról, a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról,

                        b) a helyi adókról,

                        c) a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról,

                        d) a kiemelkedő közérdek miatt sürgős döntésről szóló tervezeteket.


(2) Kiemelkedő közérdek az olyan körülmény, melynek bekövetkezése esetén az önkormányzatot jelentős hátrány érné.


23. §    (1) A tervezetet az azt tárgyaló képviselő-testületi ülést megelőző 10. napon 16.00 órától kell közétenni a Bánhorvátii Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján. A tervezetre benyújtott véleményeket a képviselő testületi ülést megelőző 3. nap 12.00 óráig veszi figyelembe a képviselő- testület.


(2) A véleményeket a jegyzo.banhorvati@mail.lgov.hu e-mail címre kell megküldeni.


(3) A beérkező véleménynek tartalmaznia kell:

                        a) a véleményadó nevét,

                        b) a véleményadó lakóhelyét,

                        c) a véleményadó elektronikus elérhetőségét.

(4) A vélemény megküldésével a véleményt nyilvánító személyes adatainak kezeléséhez szükséges hozzájárulást megadottnak kell tekinteni.


(5) a beérkező véleményt a helyben szokásos módon közzé kell tenni, kivéve ha jó erkölcsbe ütköző, becsület csorbításra, jó hírnév megsértésére alkalmas kifejezést tartalmaz, vagy ha  a vélemény nem illeszkedik a tervezet tárgyához.


(6) A beérkezett véleményekről az előterjesztő összegzést készít, mely tartalmazza a figyelembe vett észrevételeket, illetve a vélemény figyelmen kívül hagyásának indokait. Az erről szóló dokumentumokat Bánhorváti Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján a képviselő- testületi ülést megelőző nap 24.00 óráig közzé kell tenni.


24. §    (1) A vélemény hagyományos módon írásban, papíralapon is megküldhető, de tartalmazni kell a 27. § (3) bekezdésben foglaltakat.


(2) A helyi közösségek széles körét érintő tervezettel kapcsolatos vélemények közvetlen megismerése érdekében lakossági fórum szervezhető. A lakossági fórumon elhangzottak összefoglalóját helyben szokásos módon közzé kell tenni.


25. §    Az önkormányzati rendelet kihirdetéséről és a hatályos önkormányzati rendeletek nyilvántartásáról a jegyző gondoskodik. Az önkormányzati rendeletet a helyben szokásos módon közzé kell tenni.


26. §    Törvényben meghatározott eseteken túl a határozathozatalhoz minősített döntés szükséges az alábbi esetekben:

                        a) kitüntetések, elismerő címek adományozásához,

                        b) titkos szavazás elrendeléséhez, amennyiben az nem kötelező,

c) helyi népszavazás kiírásához, amennyiben az jogszabály alapján nem kötelező,

d) településrendezési tervek jóváhagyásához, terület-felhasználáshoz,

e) hitelfelvételhez.


27. §    Amennyiben a jegyző úgy ítéli meg, hogy az Önkormányzat döntése, működése jogszabályt sért, abban az esetben haladéktalanul, de legkésőbb a jogsértés észlelését követő képviselő-testületi ülésén köteles ezt jelezni a képviselő-testület felé.


  1. A képviselő-testületi ülésének jegyzőkönyve


28. §    A képviselő-testület üléséről készített jegyzőkönyvet, a zárt ülésről készített jegyzőkönyvet évente be kell köttetni és a Közös Önkormányzati Hivatalban kell tárolni.


29. §    A jegyzőkönyv eredeti példányának elválaszthatatlan mellékleteit képezik:

                        a) meghívó,

                        b) írásos előterjesztések, javaslatok,

                        c) jelenléti ív,

d) titkos szavazási jegyzőkönyv 1 példánya,

e) a jegyző esetleges törvényességi észrevétele,

f) név szerinti szavazásról készült jegyzőkönyv,

g) az elfogadott önkormányzati rendelet.


5. A Képviselő-testület bizottságainak működése, feladat- és hatásköre


30. §    A Képviselő-testület állandó bizottsága Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Ügyrendi Bizottsága.


31. §    (1) A Képviselő-testület Ügyrendi Bizottsága ellátja a vagyonnyilatkozatok vizsgálatát és az ezzel összefüggő feladatokat.


(2) Az Ügyrendi Bizottság három önkormányzati képviselő tagból áll. A tagok névsorát a Rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(3) Az Ügyrendi Bizottság

  1. ellátja az SZMSZ-ben meghatározott ügyrendi feladatokat,
  2. ellátja a képviselők vagyonnyilatkozatával kapcsolatos feladatokat.
  3. megállapítja a polgármester és a képviselők összeférhetetlenségét.
  4. véleményezi a képviselő-testület ülésén tárgyalásra kerülő napirendi pontokat.


32. §    A bizottságok működésére, jegyzőkönyveire, előterjesztésére a Rendelet Képviselő-testületre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni az alábbi eltérésekkel:


  1. a bizottság elnökének akadályoztatása esetén a bizottság legidősebb képviselő tagja jogosult összehívni és vezetni a bizottság ülését.
  2. a bizottságok az üléseiket Bánhorváti Községi Önkormányzat székhelyén kötelesek tartani, kivéve ha a körülmények az ülés más helyen tartását indokolják. Az ülés helyének megváltoztatásáról a bizottság elnöke dönt, azonban döntését a Képviselő-testület előtt a soron következő testületi ülésen indokolni köteles.
  3. a bizottsági ülés jegyzőkönyvét a bizottság elnöke és az ülésen megjelent bizottsági tagok írják alá.


6. A polgármester


33. §    (1) A polgármester a Bánhorváti Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadási idejében 8 és 12 óra, valamint 14-16 óra között ügyfélfogadást tart.


(2) Az (1) bekezdéstől eltérő időben a polgármester munkarendje kötetlen.


(4) A polgármester szabadságának a kiadása az Ügyrendi Bizottság elnökének a feladata.


34. §    A polgármester Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 68. § (2) bekezdésében foglaltak fennállása esetén döntés hoz az alábbi ügyekben:

  1. ivóvízellátás,
  2. önkormányzati út felújítása,
  3. önkormányzati fejlesztési pályázat benyújtása.


35. §    A polgármester Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 68. § (3) bekezdésében foglaltak fennállása esetén döntést hoz az alábbi ügyekben:

  1. közvilágításról való gondoskodás,
  2. a helyi közutak és tartozékainak kialakítása és fenntartása,
  3. környezet-egészségügy (köztisztaság, települési környezet tisztaságának biztosítása, rovar- és rágcsálóirtás),
  4. szociális, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások,
  5. lakás- és helyiséggazdálkodás,
  6. helyi környezet- és természetvédelem, vízgazdálkodás, vízkárelhárítás,
  7. honvédelem, polgári védelem, katasztrófavédelem, helyi közfoglalkoztatás,
  8. helyi adóval, gazdaságszervezéssel és a turizmussal kapcsolatos feladatok,
  9. sport, ifjúsági ügyek,
  10. települési közbiztonság,
  11. az önkormányzat által benyújtott fejlesztési pályázattal kapcsolatos döntés.


36. §    Az egy fő alpolgármester társadalmi megbízatásban látja el feladatait.


37. §    A képviselő-testület a polgármesterre ruházza át az önkormányzati segéllyel kapcsolatos feladat- és hatásköreit.


7. A Bánhorváti Közös Önkormányzati Hivatal és a jegyző, aljegyző


38. §    (1) A Bánhorváti Közös Önkormányzatai Hivatal Bánhorváti Községi Önkormányzat, Nagybarca Községi Önkormányzat, és Tardona Község Önkormányzata közös önkormányzati hivatala.


(2) A Bánhorváti Közös Önkormányzati Hivatal székhelye: 3642 Bánhorváti, Szabadság út 32.


(3) A Bánhorváti Közös Önkormányzati Hivatal vezetője a jegyző.


(4) A jegyzőt az aljegyző helyettesíti és ellátja a jegyző által meghatározott feladatokat.


(5) A jegyzői és aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatásuk esetén - az ok bekövetkezésétől számított 8 napon belül - Bánhorváti Község polgármestere kezdeményezi a Kormányhivatal vezetőjének intézkedését másik jegyző kinevezése iránt helyettesítés céljából.


8. A közmeghallgatás


39. §    Közmeghallgatást kell tartani szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal a Képviselő-testület döntése szerinti időpontban.


40. §    A közmeghallgatás alkalmával az állampolgárok, társadalmi szervezetek képviselői közérdekű ügyben a Képviselő-testülethez, az egyes települési képviselőkhöz, a polgármesterhez, alpolgármesterhez, jegyzőhöz kérdéseket intézhetnek, illetve közérdekű javaslatokat tehetnek.


41. §    (1) A közmeghallgatás helyéről, idejéről, a tárgyalásra kerülő tárgykörről a lakosságot meghívóval kell tájékoztatni a Bánhorváti Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján kifüggesztés útján a közmeghallgatás előtt legalább 8 nappal.


(2) A közmeghallgatást a polgármester vezeti, és arról jegyzőkönyv készül, amelyre a nyilvános képviselő-testületi ülés szabályai vonatkoznak.


9. Záró rendelkezések


42. §    (1) Ez a rendelet 2014. november 15-én lép hatályba.


(2) Az Önkormányzat által fenntartott intézményeket és az Önkormányzat részvételével működő önkormányzati társulások felsorolását a Rendelet 1. függeléke tartalmazza.


(3) Hatályát vesztik Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2011. (III. 10.) és az ezt módosító 6/2011. (VI. 2.), 10/2011. (XII. 9.) önkormányzati rendeletei.



         Földvári István                                                                         Dr. Szécsi Ottó

           polgármester                                                                                  jegyző