Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítési szabályairól

Hatályos: 2023. 11. 30

Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítési szabályairól

2023.11.30.

Borsodnádasd Város Önkormányzat Képviselő-testülete lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) és (2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésben, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) bekezdésében és 36. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. és 10. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Bizottság, valamint a bérlők és a bérbeadók településen működő érdekképviseleti szervezetének véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § [A rendelet célja]

A rendelet célja, hogy a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: lakástörvény) előírásaival összhangban megteremtse Borsodnádasd Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő ingatlanokkal való eredményes gazdálkodás feltételeit, az ingatlanok bérbe adásának feltételeit.

2. § [A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában lévő minden önkormányzati lakásra és egyéb helyiségre.

3. § [Az önkormányzati lakások és helyiségek bérbeadásának általános feltételei]

(1) Az önkormányzati lakosokat és egyéb helyiségeket az önkormányzat elsősorban a közérdekű feladatainak ellátása és a település szakember-ellátásának biztosítása céljára, valamint szociális rászorultság alapján hasznosítja.

(2) Az önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzati lakásokra vonatkozó bérbeadói jogok és kötelezettségek gyakorlásával a polgármestert bízza meg.

(3) Ahol a lakástörvény és e rendelet megállapodásra utal, ott a megállapodás tartalmát bérbeadói részről – a lakástörvény és e rendelet keretei között – a polgármester határozza meg.

4. § [Az önkormányzati lakások hasznosításának módja]

(1) Az önkormányzat tulajdonában kizárólag szolgálati lakások és szükséglakások állnak.

(2) Az önkormányzati lakások hasznosításának módja lehet:

a) szociális alapon történő bérbeadás,

b) önkormányzati intézmények dolgozói részére történő lakásbérlet.

(3) Lakásbérleti jogviszonyt a bérlő és bérbeadó

a) szociális alapon legfeljebb határozott 2 év időtartamra,

b) költségelven szolgálati jogviszonya fennálltáig, de legfeljebb 5 év időtartamra,

c) piaci alapon sem a szükséglakásokra, sem a szolgálati lakásra nem köt.

(4) Szolgálati jelleggel történő lakásbérlet esetén a kérelemhez csatolni kell a munkáltató javaslatát.

(5)1

(6) Önkormányzati lakást albérletbe adni, a bérleti jogviszonyát folytatni, a lakásra bérlőtársi jogviszonyt létesíteni, a lakást nem lakás céljára hasznosítani nem lehet.

(7) A (4) bekezdésben rögzített feltétel megszűnését vagy a határozott idő leteltét követő 30 napon belül a bérlő köteles az önkormányzati lakást üresen, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani.

(8) A bérleti szerződés annak lejártát megelőző 3 hónapon belül, a bérlő kérelmére meghosszabbítható.

(9) Az önkormányzat tulajdonában lévő és bérbeadható lakások felsorolását jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

5. § [Lakás bérbeadására vonatkozó általános rendelkezések]

(1) Az önkormányzati lakás és egyéb helyiség bérbeadása iránti kérelmet írásban a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) A lakásbérleti kérelem elbírálásánál előnyt jelent:

a) ha a munkavállaló hosszabb ideje áll közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszonyban, valamint munkaviszonyban, továbbá,

b) ha a munkavállalónak a településen történő letelepedése a város érdekét szolgálja.

(3) Egy háztartásban életvitelszerűen együtt élő közeli hozzátartozók csak egy önkormányzati lakásra köthetnek szerződést.

5/A. §2 [Lakások bérbeadása szociális helyzet alapján]

(1) Szociális bérlakásra jogosultak

a) aki legalább 2 éves folyamatos állandó lakóhellyel, avagy tartózkodási hellyel rendelkezik Borsodnádasd Városban és életvitelszerűen a településen él,

b) akinek sem neki, sem házastársának (élettársának), illetve vele együtt lakó vagy költöző közeli hozzátartozójának tulajdonában, haszonélvezetében nincs másik beköltözhető lakása,

c) mind a család, mind az együtt költöző közeli hozzátartozók egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap legkisebb összegének 300 %-át,

d) a rendkívüli krízishelyzetbe került személy, az önkormányzat területén hajléktalanná válásának megelőzése érdekében, akinek lakhatását más módon nem lehetséges megoldani.

(2) Az igénylő részére csak olyan szobaszámú lakás adható bérbe, amely a méltányolható lakásigény mértékét nem haladja meg.

(3) Méltányolható lakásigény mértéke – együttlakó és költöző személyek számától függően: 10 m2 /fő.

(4) A benyújtott kérelemről a polgármester dönt, melyről a soron következő ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.

(5) A rendelet mellékletében megállapított, szociális alapon bérbeadható lakások bérleti díja méltányos módon kerültek megállapításra, így további lakbértámogatásról a képviselő-testület nem rendelkezik.

(6) Amennyiben az igénylő életkörülményeiben olyan változás következik be, amely alapján nem jogosult szociális alapon bérlakásra, úgy azt köteles 8 napon belül bejelenteni.

6. § [Hozzájárulás a lakásba történő befogadáshoz]

(1) A bérlő a lakásba más személyt – házastársa, kiskorú gyermeke, befogadott gyermekének az együttlakás ideje alatt született gyermeke, valamint szülője kivételével – a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

(2) Amennyiben a bérlő az önkormányzati lakásba más személyt a bérbeadó engedélye nélkül befogad, úgy a bérbeadó a bérleti szerződést jogosult felmondani.

(3) Az befogadáshoz történő hozzájárulás iránti kérelmet írásban a polgármesterhez kell benyújtani.

(4) A kérelemhez csatolni kell

a) a bérlő nyilatkozatát, hogy a befogadott személyt az önkormányzati lakásba 3 napon belül bejelenti és ezt bérbeadó felé igazolja, továbbá,

b) a befogadott személy arra vonatkozó nyilatkozatát, hogy a bérleti szerződés megszűnésekor az önkormányzati lakást 3 napon belül elhagyja.

7. § [Jogcím nélküli lakáshasználat]

(1) Amennyiben az önkormányzati lakásban olyan személy marad, aki sem a lakástörvény, sem a jelen rendelet előírásai alapján nem tarthat igényt elhelyezésre, az önkormányzati lakást köteles 30 napon belül elhagyni.

(2)3 Amennyiben a lakást jogcím nélkül használó a lakáselhagyási kötelezettségének nem tesz eleget, lakáshasználati díjat köteles fizetni. A lakáshasználati díj mértéke két hónap elteltével a rendeletben meghatározott lakbér háromszorosa.

8. § [A felek jogai és kötelezettségei]

(1) A bérbeadó köteles a lakást komfortfokozatának megfelelő lakberendezésekkel együtt a bérleti szerződésben megjelölt időpontban, tisztán rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, leltár szerint a bérlő használatába adni. A bérlő az átvételt – észrevételeinek rögzítésével – a helyszínen készült leltár aláírásával elismeri.

(2) A bérlő kötelessége az épület közös részeinek tisztántartása, a hulladékszállítás költségeinek, valamint a közüzemi díjaknak a megfizetése, az udvar, járda rendszeres tisztántartása az időjárási viszonyoknak megfelelően.

(3) A bérlő köteles gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak, gépészeti és elektromos szerelvényeinek, berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról. Ezek szükséges pótlása, cseréje a bérbeadó feladata.

(4) A bérlemény átalakításáról, korszerűsítéséről, felújítási, karbantartási munkák elvégzéséről, különösképpen a tartószerkezetet, héjazatot, szigeteléseket, gépészeti és elektromos alapvezetékeket érintő munkákról, a baleset-, az élet-, vagy a vagyonbiztonságot fokozottan érintő munkákról – eltérő megállapodás hiányában – a bérbeadó gondoskodik.

(5) Átalakítás, korszerűsítés, nagyobb felújítási és karbantartási munkák esetén a kölcsönös értesítési kötelezettségnek a munkák megkezdése előtt legalább 30 nappal eleget kell tenni.

(6) A bérlő az azonnali beavatkozást igénylő munkát a bérbeadó írásbeli felszólítása nélkül is elvégezheti bérbeadó értesítési kötelezettségével.

9. § [Lakáshasználat]

(1) A szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni. Amennyiben a bérlő e kötelezettségének – az indokolt távollét esetét kivéve – nem tesz eleget, bérleti jogviszonya megszüntetésre kerül.

(2) A bérlő egy hónapot meghaladó távolléte az alábbi esetekben indokolt:

a) iskolai tanulmányok folytatása,

b) gyógykezelés, egészségügyi ok,

c) idénymunka vállalása.

10. § [Lakáshasználat ellenőrzése]

A bérbeadó szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal köteles ellenőrizni a lakás rendeltetésszerű használatát és a bérlőt terhelő kötelezettségek teljesítését. Az ellenőrzés munkanapokon 8-16 óra között végezhető. A bérlő a helyszíni ellenőrzéseket tűrni köteles.

11. § [A lakbérek mértéke]

(1) A lakásbérleti jogviszony fennállása alatt – a képviselő-testület által jóváhagyott eltérő megállapodás hiányában – a bérlő lakbért köteles fizetni.

(2) A lakbérek mértékét jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) A havi bérleti díjon felül a bérlő viseli a következő különszolgáltatások költségeit:

a) vízellátás és a csatornahasználat biztosítása,

b) a fűtés és melegvíz-ellátás,

c) a lakás használatával kapcsolatos egyéb közműköltségek,

d) az épület és a közvetlen környezetének takarítása,

e) a kéményseprés,

f) a hibaelhárítás,

g) gyommentesítés, kaszáltatás.

(4) A lakbérek mértékét az önkormányzat évenként felülvizsgálja és meghatározza a következő évi lakbér összegét.

(5) A bérlő a lakbért előre, minden hónap 15. napjáig köteles megfizetni a bérbeadó számára az általa meghatározott módon.

(6)4 A (3) bekezdésben felsorolt különszolgáltatások végzésére a bérbeadó nem jogosult, ezért annak díjáról a képviselő-testület nem rendelkezik. A bérbeadó a más közszolgáltatók részére megelőlegezett különszolgáltatások költségeit jogosult a bérlő részére továbbszámlázni.

12. § [A lakásbérlet megszűnése]

A bérbeadó a szerződést írásban felmondhatja, ha

a) a bérlő a lakbért a fizetésre megállapított határidőig nem fizeti meg,

b) a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti,

c) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek más lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes magatartást tanúsítanak és azzal a bérbeadó írásbeli felszólítása ellenére sem hagynak fel,

d) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a lakást, a közös használatra szolgáló helyiségeket, valamint az ingatan területét rongálják vagy a rendeltetésükkel ellentétesen használják.

13. § [A szerződés megszűnése]

(1) A szerződés megszűnik, ha

a) a bérbeadó és a bérlő a szerződést közös megegyezéssel megszüntetik,

b) a lakás megsemmisül,

c) az arra jogosult a bérleti jogviszonyt felmondja,

d) a bérlő meghal,

e) a bérlő a lakást a bérbeadóval kötött megállapodás szerint elcseréli,

f) a bérlőt Magyarország területéről kiutasították,

g) a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszünteti,

h) a bérlő lakásbérleti jogviszonya hatósági határozat folytán megszűnik.

(2) A határozott időre szóló vagy valamely feltétel bekövetkezéséig tartó lakásbérleti jog a szerződében meghatározott idő elteltével vagy a feltétel bekövetkezésekor szűnik meg.

14. § [A helyiséghasználat szabályai]

(1) Az önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzat nem lakáscélú helyiségeire vonatkozó bérbeadási jogok és kötelezettségek gyakorlásával a polgármestert bízza meg. A bérbeadható, nem lakáscélú helyiségek felsorolását jelen rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) A helyiségek bérbeadása az igénybejelentésnek sorrendjében történik.

(3) A bérlő az általa okozott, a bérleményben keletkezett károkat köteles a bérbeadó részére megtéríteni.

(4) A helyiségek bérléséhez kapcsolódóan a bérlővel helyiségbérleti szerződés kötése szükséges.

14/A. §5 [A helyiség bérleti jogának cseréje, átruházása]

Mivel a Rendelet 3. mellékletében felsorolt helyiségek csak rövid távon adhatóak bérbe – így a képviselő-testület a helyiségek bérleti jogának cseréjéről, átruházásáról nem rendelkezik.

15. §6 [A lakások és helyiségek elidegenítésének szabályai]

(1)7 Az önkormányzati lakásra, más személyt megelőző elővásárlási jog illeti meg a Lakás tv. 49. § (1) bekezdésében meghatározott személyeket.

(2)8 Ha a képviselő-testület az önkormányzat tulajdonában álló lakás értékesítését határozatában elrendeli, úgy a döntés meghozatalától számított 30 napon belül az elővásárlási joggal érintett lakást az (1) bekezdésben meghatározott elővásárlásra jogosultaknak fel kell ajánlani megvételre.

(3)9 Az elővásárlási joggal érintett lakás vételára a helyben szokásos forgalmi érték, melyet ingatlanforgalmi értékbecslő állapít meg a Lakás tv. 52. § (1) bekezdésének figyelembevételével.

15/A. §10 [Az ajánlat elfogadása]

Ha az elővásárlásra jogosult az ajánlatot annak kézhezvételétől számított 30 napon belül írásban elfogadja, az adásvételi szerződést az ajánlat kézhezvételétől számított 60 napon belül meg kell kötni.

15/B. §11 [A pályázat kiírása]

(1) Ha az elővásárlásra jogosult az ajánlat kézhezvételétől számított 30 napon belül írásban nem fogadja el az ajánlatot, a lakást lakottan, pályázat útján kell értékesíteni.

(2) A pályázati eljárásra a Vagyonrendeletben foglalt szabályokat az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a pályázati eljárás lefolytatásától nem lehet eltekinteni.

(4) A pályázati kiírásba bele kell foglalni, hogy az értékesítésre kijelölt lakás lakottan kerül elidegenítésre, melynek vonatkozásában az elővásárlásra jogosult a pályázat során kialakult vételáron elővásárlási jogával élhet.

(5) A 15. § (3) bekezdésében foglaltak alapján meghatározott helyben szokásos forgalmi érték a pályázati kiírás induló ára.

(6) A pályázat nyertese által megajánlott vételárat a polgármester írásban közli az elővásárlásra jogosulttal és felhívja, hogy nyilatkozzon arra vonatkozóan, hogy kíván-e élni az elővásárlási jogával.

(7) Ha az elővásárlásra jogosult élni kíván elővásárlási jogával, az adásvételi szerződést az (5) bekezdésben meghatározott módon kialakult vételáron elővásárlásra jogosulttal meg kell kötni.

(8) Ha az elővásárlásra jogosult az elővásárlási jogával nem él, úgy az adásvételi szerződést a nyertes pályázóval kell megkötni. A nyertes pályázó az adásvételi szerződés megkötését követő 30 napon belül köteles a vételárat egy összegben megfizetni.

(9) Amennyiben a pályázati eljárás eredménytelenül zárul, akkor a pályázat ismételten kiírásra kerül mindaddig, amíg arra valaki ajánlatot nem tesz, vagy ameddig a képviselő-testület a lakás értékesítésére irányuló határozatát hatályon kívül nem helyezi.

15/C. §12 [Elidegenítés eljárási szabályai]

(1) Ha a képviselő-testület a lakást elidegenítésre kijelöli, a polgármester az elővásárlásra jogosultat értesíti a lakás megvásárlásának lehetőségéről. Az értesítés tartalmazza:

a) a képviselő-testület határozatát, melyben a lakást értékesítésre kijelölte;

b) a lakás ingatlan-nyilvántartási adatait;

c) a lakás 15. § (3) bekezdésében meghatározott módon megállapított forgalmi értékét;

d) tájékoztatást az e rendelet alapján igénybe vehető kedvezmények mértékéről és módjáról;

e) tájékoztatást arról, hogy ha az elővásárlási jogosult az ajánlat kézhezvételétől számított 30 napon belül a vételárat írásban nem fogadja el, akkor a lakás lakottan pályázat útján kerül értékesítésre, és ha az elővásárlási jogosult a pályázati eljárás folyamán él elővásárlási jogával, úgy a pályázat eljárás folyamán kialakult, magasabb vételáron vásárolhatja meg a lakást.

(2) Ha az elővásárlásra jogosult élni kíván az elővásárlási jogával, az ajánlatot elfogadó írásos nyilatkozatának az ajánlat kézhezvételétől számított 30 napon belül kell az Önkormányzathoz megérkeznie. E határidő jogvesztő.

(3) Lakás eladására kizárólag akkor köthető adásvételi szerződés, ha a szerződés megkötésekor a lakással kapcsolatosan a vevőnek lakbér, közüzemi díj, helyi adó, adók, adók módjára behajtandó egyéb köztartozása nincsen, illetve az önkormányzattal lezáratlan jogvitája nincs és eleget tesz e rendeletben rögzített feltételeknek.

15/D. §13 [Ajánlat visszautasításának következményei]

(1) Ha az elővásárlásra jogosult az ajánlat kézhezvételétől számított 30 napon belül írásos válaszában nem fogadja el az ajánlatot, a polgármester az elővásárlásra jogosultat értesíti, hogy a lakás lakottan történő értékesítése céljából pályázatot ír ki. Az értesítés tartalmazza:

a) a képviselő-testület határozatát, melyben a lakást értékesítésre kijelölte;

b) a lakás ingatlan-nyilvántartási adatait;

c) a lakás a 15. § (3) bekezdésében meghatározott módon megállapított forgalmi értékét;

d) a pályázat kiírásának tényét és az eredményhirdetés várható idejét;

e) tájékoztatást arról, hogy a kialakult vételárról az elővásárlási jogosult a pályázat eredményhirdetését követően kap értesítést.

(2) A pályázati eljárás eredményhirdetését követően a polgármester haladéktalanul tájékoztatja az elővásárlásra jogosultat a kialakult vételárról, és tájékoztatás ad az e rendelet alapján igénybe vehető kedvezmények mértékéről és módjáról.

(3) Ha az elővásárlásra jogosult élni kíván az elővásárlási jogával, az ajánlatot elfogadó írásos nyilatkozatának az ajánlat kézhezvételétől számított 30 napon belül kell a bérbeadóhoz megérkeznie. A határidő jogvesztő és a továbbiakban az e rendelet 15/C § (3) bekezdését kell alkalmazni.

15/E. §14 [Elővásárlással nem érintett lakások elidegenítésének szabályai]

(1) Bérlő által nem lakott bérlakás elidegenítése pályáztatás útján történik. A pályázati eljárásra a Vagyon rendeletben foglalt szabályokat az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A pályázati eljárás lefolytatásától nem lehet eltekinteni.

15/F. §15 [Elővásárlási joggal nem érintett nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének szabályai]

(1) Az Állam tulajdonából az Önkormányzat tulajdonába került helyiségre a bérlőt elővásárlási jog illeti meg. A bérlőt a 15/C § (1) bekezdésében meghatározott módon kell értesíteni.

(2) Ha az elővásárlásra jogosult az ajánlat kézhezvételétől számított 30 napon belül írásban nem fogadja el az ajánlatot, a nem lakás céljára szolgáló helyiséget pályázat útján kell értékesíteni.

(3) A pályázati eljárásra a Vagyon rendeletben foglalt szabályokat az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(4) Az elővásárlási joggal érintett nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésénél a pályázati eljárás lefolytatásától nem lehet eltekinteni.

(5) A pályázati kiírás induló árát ingatlanforgalmi értékbecslő állapítja meg.

(6) A pályázat nyertese által megajánlott vételárat a polgármester írásban közli az elővásárlásra jogosulttal, és felhívja, hogy nyilatkozzon arra vonatkozóan, hogy kíván-e élni az elővásárlási jogával.

(7) Amennyiben az elővásárlásra jogosult élni kíván az elővásárlási jogával, az adásvételi szerződést az (5) bekezdésben meghatározott módon kialakult vételáron bérlővel kell megkötni.

(8) Amennyiben a pályázatra senki sem jelentkezik, akkor bérlő a pályázati kiírás induló vételárán jogosult a helyiség megvásárlására. Bérlő ezen jogával a pályázati határidő leteltét követő 30 napon belül az Önkormányzat részére eljuttatott írásbeli nyilatkozatával élhet.

16. § [Adatvédelemre vonatkozó rendelkezések]

(1) A bérbeadó jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás, elidegenítés feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében a tudomására jutottak.

(2) Az adatkezelő köteles úgy eljárni, hogy az e rendelet és az adatkezelésre vonatkozó más szabályok alkalmazása során biztosítsa az érintettek személyes adatainak védelmét.

(3)16

17. § [Záró rendelkezések]

Ez a rendelet 2023. május 1-jén lép hatályba.

1

A 4. § (5) bekezdését a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.

2

Az 5/A. §-t a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

A 7. § (2) bekezdése a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 11. § (6) bekezdését a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

5

A 14/A. §-t a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

6

A 15. §-t a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.

7

A 15. § (1) bekezdését a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

8

A 15. § (2) bekezdését a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

9

A 15. § (3) bekezdését a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

10

A 15/A. §-t a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

11

A 15/B. §-t a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

12

A 15/C. §-t a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

13

A 15/D. §-t a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

14

A 15/E. §-t a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

15

A 15/F. §-t a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

16

A 16. § (3) bekezdését a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be. A 16. § (3) bekezdését a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

17

Az 1. melléklet a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 2. melléklet a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Borsodnádasd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.