Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (III. 17.) önkormányzati rendelete

az avar és növényi hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 04. 01- 2015. 07. 31

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (III. 17.) önkormányzati rendelete

az avar és növényi hulladék nyílttéri égetéséről

2015.04.01.

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testület Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 12. § (2) bekezdésében, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja és hatálya

1.  § A rendelet célja az avar és növényi hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabálynak a megállapítása, amely a levegő tisztaságának védelmét biztosítja.

2.  § A rendelet területi hatálya Taktaharkány nagyközség közigazgatási területén a belterületi ingatlanokra terjed ki.

3.  § A rendelet személyi hatálya Taktaharkány nagyközség közigazgatási területén a természetes személyekre, a jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező társaságokra terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

4.  § E rendelet alkalmazásában:

a) avar és növényi hulladék: fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék;

b) nem minősül avarnak és kerti hulladéknak az ilyen hulladékok egyéb hulladékokkal való keveréke (különösen műanyag, üveg, gumiféleségek, csomagoló- és festékanyagok, fémtárgyak).

c) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek, vagy amelynek tulajdonában – vagy ha a birtokos a tulajdonos személyétől eltér, akkor – birtokában, kezelésében vagy használatában lévő ingatlanon települési hulladék keletkezik vagy más módon a birtokába kerül.

3. Avar és növényi hulladék égetésének szabályai

5.  § (1) Az avar és növényi hulladék kezeléséről elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

(2) Az ingatlantulajdonos a nem komposztált avart és növényi hulladékot Taktaharkány közigazgatási területén – a 6. §-ban foglaltak kivételével – a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást ellátó közszolgáltatóval köteles elszállíttatni.

6.  § (1) Taktaharkány közigazgatási az avar és kerti hulladék égetését évente két időszakban lehet végezni:

a) március 1. és május 31. között,

b) ősszel: szeptember 1. és november 30. között.

(2) A megjelölt időszakokon belül kizárólag pénteken 7.00 és 19.00 óra között, szombaton 7.00 és 11.00 óra között - az ünnepnapok kivételével - lehet az égetést végezni.

7.  § (1) Tilos a nyílttéri égetés a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején és a füstköd-riadó alkalmával elrendelt korlátozás időtartama alatt.

(2) Az avar és kerti hulladék égetése 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható és az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti, a tüzelőanyag az emberi egészségre ártalmas égésterméket kibocsátó anyagot nem tartalmazhat.

(3) Az égetendő avar és növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű és veszélyes hulladékot.

(4) Az égetésre – a füstképződés csökkentése és a környező lakosok kímélete érdekében – száraz anyaggal, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.

(5) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és eloltható.

(6) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

4. Módosuló jogszabály

8.  § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 20/2014. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdés f) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„f) a tulajdonában vagy használatában lévő ingatlanon végzett tevékenységével a nagyközség legalább 5 utcájában is érzékelhető módon legalább két napon át bűzt okoz,”

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 20/2014. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

g) aki az avar és növényi hulladék nyílttéri égetéséről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott égetési szabályokat megsérti.
(3) A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 20/2014. (XII. 16.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:
„(2) Az (1) bekezdés a)e) és g) pontjai szerinti magatartás elkövetőjével szemben – természetes személy esetében százezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében háromszázezer forintig terjedő –, az (1) bekezdés f) pontja szerinti magatartás elkövetőjével szemben – természetes személy esetében százezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében kétmillió forintig terjedő – közigazgatási bírság szabható ki.”

5. Záró rendelkezések

9.  § Ez a rendelet 2015. április 1. napján lép hatályba.