Taktaharkány Nagyközség Képviselő-testületének 9/2016 (II.16..) rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2016. 04. 01- 2016. 06. 08

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének
9/2016. (II. 16.) önkormányzati rendelete

a települési adóról




Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében és 1/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

                                                      1. Általános rendelkezések


1. § Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1/A. §-a alapján – az e rendeletben meghatározott feltételekkel – határozatlan időtartamra települési adót vezet be.

2. Az adókötelezettség


2. § Adóköteles az Önkormányzat illetékességi területén lévő, külterületen fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban nádas, művelési ágban, vagy művelés alól kivett mocsárként nyilvántartott, legalább 2 ha területű földrészlet (a továbbiakban: ingatlan).


3. Az adó alanya


3. § (1) Az adó alanya az a magánszemély, aki a naptári év (a továbbiakban: év) első napján az ingatlan tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. A települési adó alanyának 2016-ban azt kell tekinteni, aki e rendelet hatálybalépésének napján megfelel az adóalanyiság követelményeinek.

(2) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.



4. Az adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése


4. § (1) Az adókötelezettség a 2. § szerinti adókötelezettséget megalapozó adatnak, ténynek, valamint a 3. § (1) bekezdése szerinti tulajdonosnak az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését (átvezetését, feljegyzését) követő év első napján keletkezik.

(2) Az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

(3) Az adókötelezettség a 2. § szerinti adókötelezettséget megalapozó adatnak, ténynek, valamint a 3. § (1) bekezdése szerinti tulajdonosnak az ingatlan-nyilvántartásból történő törlése évének utolsó napján szűnik meg.

5. Az adó alapja


5. § Az adó alapja az ingatlan hektárban számított területe.



6. Az adó mértéke


6. § A települési adó évi mértéke minden megkezdett hektár után 12000 Ft csökkentve a termőföld után megfizetett mezőőri járulék összegével.


7. Eljárási szabályok


7. § (1) A települési adót az adóhatóság kivetéssel állapítja meg az adóalany bevallása alapján.

(2) Az adóalanynak az adókötelezettség keletkezését követő 15 napon belül kell adóbevallást tennie a Taktaharkányi Polgármesteri Hivatal által e célra rendszeresített nyomtatványon.

(3) Az adóalany minden adókötelezettséget érintő változást 15 napon belül köteles a Taktaharkányi Polgármesteri Hivatal részére bejelenteni.

(4) Nem kell újabb adóbevallást tenni mindaddig, ameddig a települési adót (adókötelezettséget) érintő változás nem következett be.

8. § A települési adót az adózónak félévenként, két egyenlő részletben március 15-ig és szeptember 15-ig kell megfizetni. A települési adót az adózónak 2016-ban egy összegben, szeptember 15-ig kell megfizetni.


9. § A települési adó bevallási nyomtatványát e rendelet melléklete tartalmazza.



8. Záró rendelkezések


10. § Ez a rendelet 2016. április 1. napján lép hatályba.




                     Dr. Szemán Ákos sk.                                               Dr. Béni Gyula sk.

                           polgármester                                                        jegyző

Mellékletek