Tokaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 5/2013. (IV.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 12
az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonhasznosítás rendjéről és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályairól szóló 5/2013. (IV.19.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A 2021. december 9-én megtartott ülésen a 324/2021. (XII.9.) határozattal döntés született a tokaji 529/2 hrsz-ú ingatlan értékesítéséről. Tekintettel arra, hogy a fenti ingatlan kivett közterület megnevezésű, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály 9. (Szerencs) az ingatlan tulajdonjogának átvezetéséhez kéri a törzsvagyoni körből történő kivonásról szóló vagyonrendelet módosítást is.
A vagyonrendelet módosítás tartalma: az 1. mellékletben szereplő táblázat kiegészítésre kerül a 2. sorral, amelyben szerepelnek a fenti ingatlan adatai.
Előkészítés alatt van a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal a TOKAJ-HEGYALJA EGYETEM TOKAJI KERESKEDELMI ÉS IDEGENFORGALMI TECHNIKUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM vonatkozásában a vagyonkezelési szerződés. A szerződés alapján a korábban a Szerencsi Szakképzési Centrummal megkötött vagyonkezelési szerződéshez hasonlóan ingyenesen kerülnének az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány vagyonkezelésébe.
A jelenleg hatályos vagyonrendeletünk 7. § (2) bekezdése szerint a vagyonkezelői jog ingyenes átengedésére a Nvtv. 3. § (1) 19.b) pontjának ba) és bb) alpontjaiban nevesített vagyonkezelők esetében kerülhet sor.
ba) állam, helyi önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat, helyi vagy nemzetiségi önkormányzati társulás, valamint ezek fenntartása vagy irányítása alá tartozó intézmény,
bb) költségvetési szerv,”
A Nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI tv. 3. § (1) bekezdés 19. pontja 2022. január 1-jétől kiegészült a c) ponttal:
„c) az egyházi jogi személy, valamint a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány és az általa fenntartott felsőoktatási intézmény a tevékenysége ellátásához szükséges nemzeti vagyon tekintetében.”
A vagyonkezelési szerződés megkötése céljából szükséges a vagyonrendeletünk 7. § (2) bekezdését kiegészíteni a Nvtv. 3. § (1) 19.c) pontjával.