Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvvezető közreműködését igénylő rendezvények hivatali munkaidőn kívüli, valamint hivatali helyiségen kívüli engedélyezéséről és a fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2022. 03. 01

Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017. (II.24.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvvezető közreműködését igénylő rendezvények hivatali munkaidőn kívüli, valamint hivatali helyiségen kívüli engedélyezéséről és a fizetendő díj mértékéről

2022.03.01.

Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2018. (III.29.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1. pontjának 1.3. alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Ellenőrző, Tulajdonosi és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

1. § A rendelet hatálya Tiszaújváros közigazgatási területén belül a házasság megkötésével, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével kapcsolatos anyakönyvvezetői közreműködést igénylő szolgáltatásokat igénybe vevőkre és ezen eljárásban közreműködő anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2. § (1)2 Hivatali munkaidőben - hétfőn 8:00 és 12:00 óra között, kedden és csütörtökön 8:00 és 12:00 óra között, illetve 13:00 és 16:00 óra között, pénteken 13:00 és 14:00 óra között - a jegyző térítésmentesen biztosítja a házasságkötésre, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére alkalmas helyiséget.

(2) Hivatali munkaidőn kívül a munkaszüneti napok kivételével a házasság megkötésére és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére a jegyző egyedi döntése alapján, pénteken 14:00 és 20:00 óra között, szombaton 12:00 és 20:00 óra között kerülhet sor. Az erre irányuló kérelem benyújtása a felek egybehangzó akarata szerint és legalább a tervezett rendezvénytől 30 nappal korábban, írásban, az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon történhet.

(3) A házasulók, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók valamelyikének közeli halállal fenyegető állapota esetén a házasság megkötésére, illetve a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére a (2) bekezdésben meghatározott határidő alól mentesülve, munkaszüneti napokon is van lehetőség.

3. § (1) A házasság megkötését és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését a jegyző a Tiszaújvárosi Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében a 3580 Tiszaújváros, Bethlen Gábor út 7. szám alatti címen biztosítja térítésmentesen.

(2) Hivatali helyiségen kívül a házasság megkötését és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését a jegyző a 2. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott időben, a felek egybehangzó és legalább a tervezett rendezvénytől 30 nappal korábban, írásban benyújtott kérelmére egyedileg engedélyezheti. A kérelem benyújtása a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon történhet.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott engedélyezési eljárás során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségben előjegyzett, anyakönyvvezető közreműködését igénylő rendezvényekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése nem veszélyeztetheti.

(4) Közeli halállal fenyegető állapot esetén a hivatali helyiségen kívül történő házasság megkötésére, vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló eljárás során a felek a (2) bekezdésben meghatározott határidő alól mentesülnek.

(5) A (4) bekezdésben foglalt feltétel fennállása esetén az eljáráshoz a felek hiteles nyilatkozata szükséges.

4. § (1)3 A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés, valamint bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén 10.000.-Ft szolgáltatási díjat kell fizetni.

(2)4 A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, valamint bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén 50.000.-Ft szolgáltatási díjat kell fizetni.

(3) A házasságkötés, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli létesítése esetén az (1) és (2) bekezdésben meghatározott díjat együttesen kell megfizetni.

(4)5 Amennyiben a hivatali helyiségen kívüli igénybevételre azért kerül sor, mert a hivatali helyiség valamely indokolt körülmény következtében az igénybevevő által megjelölt időpontban nem biztosítható, a felek kérelme alapján a jegyző a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár Tiszaszederkényi Művelődési Ház telephelyén, a 3580 Tiszaújváros, Bocskai István utca 33. szám alatti címen biztosítja a házasság megkötését és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését, melyért szolgáltatási díjat nem kell fizetni.

5. § (1) A 4. § (1) – (3) bekezdéseiben megállapított szolgáltatási díjat legkésőbb a házasság megkötését, illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését megelőző két munkanappal kell a Polgármesteri Hivatal költségvetési elszámoló számlájára készpénzben a házipénztárba, vagy átutalással, vagy készpénz-átutalási megbízással megfizetni.

(2) A díjfizetés teljesítését a szolgáltatást igénybe vevők kötelesek a közreműködő anyakönyvvezető felé igazolni. A díjfizetés elmulasztása esetén a házasság, illetve a bejegyzett élettársi kapcsolat csak hivatali munkaidőn belül és hivatali helyiségben köthető meg, illetve létesíthető.

(3) A felek valamelyikének közeli halállal fenyegető állapota esetén a házasságkötéshez, illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez a 4. § (1)-(3) bekezdéseiben meghatározott díjat nem kell megfizetni.

6. § (1) A hivatali munkaidőn kívül házasságkötésben vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezető tevékenysége rendezvényenként 1 óra rendkívüli munkavégzésnek minősül. A hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívül, házasságkötésben vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezető tevékenysége rendezvényenként 2 óra rendkívüli munkavégzésnek minősül.

(2)6 A rendkívüli munkavégzésért az anyakönyvvezető részére választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy rendezvényenként bruttó 20.000.-Ft összegű díjazás jár.

7. § (1) Az anyakönyvvezető közreműködését igénylő házasságkötés, illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére alkalmas hivatali helyiséget és a hivatali kellékeket az önkormányzat térítésmentesen biztosítja.

(2) Amennyiben a felek a rendezvény lebonyolításához külső közreműködő, valamint nem az alapfelszerelés körébe tartozó kellékek bevonását igénylik, úgy azokat saját költségen kötelesek biztosítani.

8. § (1) Ez a rendelet 2017. április 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az anyakönyvvezető közreműködését igénylő rendezvények hivatali munkaidőn kívüli, valamint hivatali helyiségen kívüli engedélyezéséről és a fizetendő térítési díj mértékéről szóló 11/2011. (III.01.) önkormányzati rendelet.

1

A bevezető a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (1) bekezdése a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 4. § (2) bekezdése a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (4) bekezdése a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 6. § (2) bekezdése a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg. A 6. § (2) bekezdése a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1. melléklet a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. melléklet a Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.