Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a fiatalok lakás, valamint lakóház vásárlásának támogatásáról

Hatályos: 2022. 07. 01
a fiatalok lakás, valamint lakóház vásárlásának támogatásáról
Végső előterjesztői indokolás
A Tiszaújvárosban élő, illetve a városban letelepedni kívánó fiatalok első lakáshoz jutásának elősegítése érdekében Tiszaújváros Város Önkormányzata önként vállalt feladatként nyújtotta az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatását.
A Képviselő-testület az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatását szabályozó, többször módosított 19/2006. (III.29.) rendelet hatályon kívül helyezésével, 2015 májusában fogadta el a jelenleg hatályos 17/2015. (VI.01.) önkormányzati rendeletet. 2020 februárjában az első lakáshoz jutók pénzügyi támogatása vonatkozásában a rendeletben kedvező módosítások történtek. A fiatal generáció lakásvásárlásának és családalapításának megkönnyítése érdekében sor került a jogosultsági értékhatár, valamint a visszatérítendő és a vissza nem térítendő támogatás maximális összegének megemelésére.
A tanulók és a fiatal, családot alapítók városunkban tartása érdekében az elmúlt években is fontosnak tartottuk az őket érintő szociális ellátások megőrzését és lehetőség szerint a támogatások kiterjesztését. Az önkormányzat mindig is törekedett a helyi életviszonyok változásainak figyelemmel kísérésére, hogy szükség esetén a szociális támogatásokra vonatkozó szabályok módosításra kerülhessenek. Fentiek megvalósulása érdekében a jogszabályi, jövedelmi és társadalmi változásokra tekintettel – figyelembe véve a város pénzügyi kondícióit – a szociális ellátórendszer valamennyi eleme folyamatosan áttekintésre kerül.
Célunk továbbra is a városlakók, illetve a városban letelepedni kívánó fiatalok életkörülményeinek javítása, önálló életük indulásának elősegítése, ezáltal Tiszaújváros lakosságszámának, valamint népességmegtartó képességének növelése. Annak érdekében, hogy a tiszaújvárosi fiatalok, illetve a Tiszaújvárosban lakást vásárolni szándékozók minél szélesebb körben támogatásban részesülhessenek, javasoljuk a vonatkozó szabályozás 2022. július 1-jétől történő átalakítását.
A változás főbb elemei az alábbiakban foglalhatók össze:
a) A jelenleg hatályos önkormányzati rendelet az első lakás megvásárlásához nyújt anyagi hozzájárulást. A lakásvásárlást segítő állami támogatásokkal összhangban az elmúlt évek során a rendeletben több alkalommal is sor került a jogosultsági életkor megemelésére, mely jelenleg 40 éves korban került meghatározásra. Az életkor kitolódása azonban azt eredményezte, hogy a kérelmezők a támogatást esetleg már nem az első lakásuk megvásárlásához igénylik. Az új rendelet mind a két lehetőséget biztosíthatja, ezért szükségessé vált a rendelet címének a megváltoztatása is.
b) Jelenleg a kamatmentes visszatérítendő támogatás maximális összege 825.000 Ft, a vissza nem térítendő támogatás maximális összege 800.000 Ft. A magas infláció, az egyre súlyosbodó gazdasági válság, és ennek hatására a városban is tapasztalható megnövekedett ingatlanárak miatt indokoltnak tartjuk a visszatérítendő és a vissza nem térítendő támogatások összegének megemelését és a támogatás feltételrendszerének átalakítását. A város jövőjét a gyermekek jelentik, ezért a tiszaújvárosi fiatalok városban tartása, letelepedésük megkönnyítése, valamint a város demográfiai helyzetének javítása érdekében javasoljuk, hogy a támogatás összege azon kérelmező esetében, aki vagy akinek
a kérelem benyújtását megelőzően legalább 2 év folyamatos tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,
2.000.000 Ft kamatmentes visszatérítendő és 2.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás,
a kérelem benyújtását megelőzően legalább 5 év folyamatos tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,
4.000.000 Ft kamatmentes visszatérítendő és 2.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás,
lakó-, vagy tartózkodási helye nem Tiszaújváros közigazgatási területén van, vagy a kérelem benyújtását megelőzően legalább 2 év folyamatos tiszaújvárosi lakó-, vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, de Tiszaújváros közigazgatási területén kíván lakást, vagy lakóházat vásárolni, 4.000.000 Ft kamatmentes visszatérítendő támogatás legyen.
A visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás továbbra is csak együttesen kérelmezhető. Javasolt azonban a rendeletben rögzíteni, hogy a támogatás csak a vételár 40%-áig terjedhet. Amennyiben a támogatás ezt meghaladja, mind a kamatmentes visszatérítendő, mind pedig a vissza nem térítendő támogatás összegét azonos mértékben csökkenteni kell a vételár 40%-áig.
A visszafizetés időtartama 2.000.000 Ft kamatmentes visszatérítendő támogatás esetén 5 év, 4.000.000 Ft kamatmentes visszatérítendő támogatások esetén 10 év lenne.
Fentiek következtében a hosszabb ideje a városban élő fiatalok magasabb összegű támogatásban részesülhetnének, és – a településünkön történő letelepedés érdekében – támogathatóvá válnának a jelenleg Tiszaújvárosban lakó-, vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező személyek, családok is.
c) A rendelet jelenleg hatályos rendelkezése értelmében nem jogosult támogatásra a kérelmező, ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem egyedül élő, vagy egyedülálló esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 1050%-át (299.250 Ft), családos esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 850%-át (242.250 Ft) meghaladja. A fiatalok elvándorlásának megakadályozása, illetve a lakáshoz jutásuk segítése érdekében – figyelembe véve az elmúlt időszakban bekövetkezett béremeléseket is – javasoljuk a támogatás jogosultsági értékhatárának egyedül élő, vagy egyedülálló esetén 399.000 Ft-ra (az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1400%-a), családos esetén 342.000 Ft-ra (az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 1200%-a) történő megemelését.
d) A hatályos rendelet szerint a támogatás visszafizetése nem tekinthető biztosítottnak, ha a kérelem benyújtását megelőző hónapban a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250%-át (71.250 Ft-ot), kivéve, ha a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott hozzátartozó nyilatkozatban vállalja a törlesztő részletek megfizetését, és jövedelemigazolással igazolja, hogy olyan jövedelemmel rendelkezik, mely biztosítja a visszafizetést.
A magasabb összegű támogatás visszafizetésének garantálása érdekében javasolt a 71.250 Ft minimum jövedelemhatárt 142.500 Ft-ra megemelni, a kezes vonatkozásában pedig jövedelemhatárt rögzíteni (az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 700%-a, azaz 199.500 Ft.)
e) Jelenleg a támogatásra való jogosultság egyik kizáró oka az, ha a kérelmező saját maga, házastársa, élettársa 2.000.000 Ft értéket meghaladó lakástulajdonnal, vagy tulajdonrésszel rendelkezik. Figyelembe véve a jelenlegi magas ingatlanárakat, javasolt a 2.000.000 Ft értéket 5.000.000 Ft-ra megemelni, és rögzíteni, hogy ez alól kivételt képez, ha a kérelmező a tulajdont, vagy a tulajdonrészt öröklés útján szerezte.
f) A támogatás iránti kérelmek benyújtására jelenleg 5 bírálati időszakban van lehetőség. A bírálati időszakok ilyen formában történő megtartása nem indokolt, javasolt, hogy a kérelmek benyújtása tárgyév március 1. napjától december 31. napjáig folyamatosan történjen.
A támogatás feltételrendszerének átalakítása, valamint a jogosultsági feltételek egyszerűsítése miatt a korábbi, pontrendszerhez kapcsolódó, a pontszámok alapján biztosított sávonkénti támogatási összegeket tartalmazó táblázat megtartását nem tartjuk indokoltnak, annak megszüntetése javasolt.
A pontrendszer megszüntetése, a támogatásra való jogosultság feltételeinek egyszerűsítése, és a támogatások összegének jelentős megemelése lehetőséget teremt arra, hogy mind a Tiszaújvárosban élő, mind a városunkban letelepedni kívánó fiatalok otthonuk megvásárlásához érdemi segítséget kaphassanak.
Az önkormányzat kiemelten kezeli a szociális ellátások fontosságát, folyamatosan figyelemmel kíséri a támogatások feltételrendszerének helyi életviszonyokhoz történő igazítását, és amennyiben indokolt, megteszi a szükséges intézkedéseket a szociális ellátások feltételrendszerében történő módosítás érdekében. Így amennyiben a 2022. július 1-jétől bevezetésre kerülő feltételrendszer alkalmazása során felmerült gyakorlati tapasztalatok a rendelet módosítását indokolják, megtesszük a szükséges intézkedéseket.
Tekintettel arra, hogy a javasolt módosítások a jelenleg hatályos önkormányzati rendeletet tartalmában és szerkezetében egyaránt nagyobb mértékben érintik, ezért célszerű annak hatályon kívül helyezése és egy új rendelet elfogadása.