Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások bérletéről szóló 10/2001. (VII. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 05- 2023. 10. 06

Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások bérletéről szóló 10/2001. (VII. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.10.05.

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 36. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati lakások bérletéről szóló 10/2001. (VII. 14.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Csanádpalota Városi Önkormányzatának Képviselő-testülete lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. §. (2) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) bekezdés a)-b) pontjának, 34. § (3) bekezdésében, 54. § (3) bekezdésében, 58. § (3) bekezdésében, 62. § (3) bekezdésében és a 84. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott feladatkörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja”

2. § Az önkormányzati lakások bérletéről szóló 10/2001. (VII. 14.) önkormányzati rendelet 2. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Lakás bérletére igény a Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatalhoz nyújtható be illeték-, és díjfizetési kötelezettség nélkül az erre rendszeresített formanyomtatványon.

(2) A Bérlő és vele jogszerűen együtt költöző személyek vonatkozásában a személyes adatok kezelésére az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései az irányadóak.”

3. § Az önkormányzati lakások bérletéről szóló 10/2001. (VII. 14.) önkormányzati rendelet 5. § (2)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Bérbeadó jogosult a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente legalább egy alkalommal – a bérlő szükségtelen háborítása nélkül – ellenőrizni.

(3) Bérbeadó a (2) bekezdésben foglalt ellenőrzési jogosultságát a Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatalon keresztül gyakorolja.

(4) Bérlő a lakásból történő két hónapot meghaladó távollét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére bejelenteni. A bérlő által bejelentett – különösen: egészségügyi ok, munkahely megváltozása, tanulmányok folytatása miatt történő – távolléte alatt, erre hivatkozással felmondani nem lehet. Nem lehet felmondani a szerződést abban az esetben sem, ha a bérlő a bejelentést menthető okból mulasztotta el, és erről a bérbeadó – felhívására – írásban tájékoztatja

(5) Bérlő a lakást rendeltetésszerűen köteles használni, azt tisztán tartani. A bérleti jogviszony alatt köteles eleget tenni a lakás használatának feltételeit szabályozó egyéb jogszabályi rendelkezéseknek, hatósági előírásoknak, így különös tekintettel a helyi zajvédelmi és környezetvédelmi, közegészségügyi előírásokra

(6) Társasházban lakó bérlő köteles a társasházi együttélést szabályozó rendelkezések előírásainak betartására. Bérlő köteles eleget tenni a közös tulajdont érintő takarítási kötelezettségének, ha a tulajdonosközösség olyan döntést hoz, hogy a takarítási feladatokat az ingatlanban ténylegesen lakó személyek látják el, a megállapításra került sorrendben.”

4. § Az önkormányzati lakások bérletéről szóló 10/2001. (VII. 14.) önkormányzati rendelet „A felek jogai és kötelezettségei” alcíme a következő 6/A. §-sal egészül ki:

„6/A. § (1) A bérlő kizárólag a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulás alapján fogadhatja be:

a) nagyszülőjét,

b) a 6. § hatálya alá nem tartozó unokáját,

c) az élettársát és vele együttköltöző gyermekét (gyermekeit),

d) a testvérét, vele együttköltöző házastársát (élettársát) és gyermekét (gyermekeit),

e) a befogadott gyermekének élettársát.

(2) Az (1) bekezdés hatálya alá tartozó esetekben a bérbeadói hozzájárulás megadása a bérbeadó mérlegelési jogkörébe tartozik. A mérlegelés tárgyát kell képezze a lakás alapterülete. Ha a bérbeadó azt állapítja meg, hogy a befogadást követően az egy főre jutó négyzetméter kevesebb, mint 6 m2 , a hozzájárulást megtagadja.

(3) Bérlőtárssá válhat az a nagykorú személy, akit a bérlő a bérbeadó hozzájárulása nélkül a lakásba befogadhat feltéve, ha a befogadástól számított egy év óta életvitelszerűen a lakásban lakik.

(4) Bérlőtársi jogviszony létesítését a bérlő és a leendő bérlőtárs együttesen, írásban kérhetik a bérbeadótól.

(5) Bérlőtársi jogviszony nem létesíthető, ha:

a) a bérlőnek lakbér, egyéb költség vagy közüzemi díj tartozása van,

b) a leendő bérlőtárs az ország területén bárhol önálló lakástulajdonnal rendelkezik.

(6) A megüresedett társbérleti lakrészt a lakásban maradó társbérlő részére bérbe kell adni, ha

a) azt írásban kéri,

b) nincs lakbér, egyéb költség vagy közüzemi tartozása és

c) a megnövekedett lakbérfizetési kötelezettség teljesítését vállalja.”

5. § Az önkormányzati lakások bérletéről szóló 10/2001. (VII. 14.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) Az önkormányzati bérlakás bérlője, a lakás alapterületének 50 %-át a polgármester előzetes írásbeli hozzájárulásával lakás céljára albérletbe adhatja.

(2) Nem adható hozzájárulás egy szobás lakás albérletbe adásához, illetve abban az esetben, ha a lakás alapterületét és az összes lakó számát tekintve az egy főre jutó alapterület nem haladja meg a 6 m2 –t.

(3) A bérlő bérleti jogviszonyának megszűnésével az albérleti jogviszony is megszűnik. Az albérlő az önkormányzati bérlakás bérleti jogviszonyának folytatására nem jogosult.”

6. § Az önkormányzati lakások bérletéről szóló 10/2001. (VII. 14.) önkormányzati rendelet 10. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A polgármester és a bérlő írásbeli megállapodása alapján a bérlővel fennálló határozatlan időtartamú lakásbérleti szerződés közös megegyezéssel megszüntethető. A bérbeadó a bérlő részére másik lakást ad bérbe, vagy a bérlő részére pénzbeli térítést fizet. A pénzbeli térítés összege a két lakás használati értékének különbözete. A használati érték pénzben kifejezett értéke a lakás ingatlanforgalmi szakértő által megállapított beköltözhető forgalmi értékének 20 %-a.”

7. § Az önkormányzati lakások bérletéről szóló 10/2001. (VII. 14.) önkormányzati rendelet 21. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Önkormányzati tulajdonú bérlakásra szociális helyzet alapján bérleti szerződés azzal a nagykorú személlyel köthető, aki, valamint a vele együtt költözők bármelyike nem rendelkezik saját tulajdonú lakása - ide nem értve az öröklés útján szerzett és haszonélvezeti joggal terhelt lakást -, és akinek a közös háztartásban élő családtagok jövedelmét is figyelembe véve számított 1 főre jutó nettó jövedelme a szociális vetítési alap ötszörösét nem haladja meg, valamint a kérelmező és a vele együtt költözők együttesen nem rendelkeznek vagyonnal. E rendelet alkalmazásában a jövedelem meghatározásánál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 4. § (1) bekezdés a) pontját és (1a) pontját, a vagyon meghatározásánál az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontját kell alkalmazni

(2) Lakás bérletére igény a Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatalhoz nyújtható be illeték-, és díjfizetési kötelezettség nélkül az erre foganatosított formanyomtatványon”

8. § (1) Az önkormányzati lakások bérletéről szóló 10/2001. (VII. 14.) önkormányzati rendelet 27. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzati lakás bérlőjét lakbértámogatás Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 8/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendeletében a lakhatási támogatásra meghatározott jogosultsági feltételek fennállása esetén illeti meg.”

(2) Az önkormányzati lakások bérletéről szóló 10/2001. (VII. 14.) önkormányzati rendelet 27. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A lakbértámogatás iránti kérelmet a Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatalnál kell benyújtani a 27. § (1) bekezdés szerinti egy főre jutó jövedelemre, valamint a 27. § (3) bekezdésében meghatározott kizáró okokra vonatkozó igazolással együtt.”

9. § Az önkormányzati lakások bérletéről szóló 10/2001. (VII. 14.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Az elidegenítésből származó bevételek felhasználása

27/A. § (1) Az önkormányzat a lakások elidegenítéséből származó bevételeit az alábbi célokra használhatja fel:

a) a tulajdonában lévő lakóépületeinek felújítására és azzal együtt végzett korszerűsítésére,

b) új lakás építésére,

c) szociális helyzet alapján történő bérbeadás céljára használt lakás vásárlására,

d) építési telkek vásárlására,

e) lakásépítési és lakásvásárlási támogatás nyújtására,

f) csereingatlan biztosítására irányuló kötelezettség teljesítésére.

(2) Az elidegenítésből származó bevételből le kell vonni:

a) az épület elidegenítésére való előkészítésével,

b) a földrészlet megosztásával,

c) a forgalmi érték megállapításával, az elidegenítés lebonyolításával kapcsolatban ténylegesen felmerülő költségeket.”

10. § Hatályát veszti az önkormányzati lakások bérletéről szóló 10/2001. (VII. 14.) önkormányzati rendelet

11. § Ez a rendelet 2023. október 5-én lép hatályba.