Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati lakások bérletéről szóló 10/2001. (VII. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 05

Csanádpalota Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.05.
az önkormányzati lakások bérletéről szóló 10/2001. (VII. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Miniszterelnökség a Kormányhivatalok 2023. évi ellenőrzési munkatervében feladatul tűzte az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére, valamint ezek elidegenítésére vonatkozó önkormányzati rendeletek célvizsgálatát, amelyre tekintettel a törvényességi felügyeleti jogkörében eljáró Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal megvizsgálta Csanádpalota Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzati lakások bérletéről szóló 10/2001. (VII. 14.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Rendelet).
A célellenőrzés keretében törvényességi felhívással élt Csanádpalota Városi Önkormányzata felé.
A megállapítás szerint a rendelet bevezető részében egyértelműen meg kell jelölni a jogszabály egyes rendelkezéseinek a megalkotásához szükséges valamennyi olyan felhatalmazó rendelkezést megállapító jogszabályi rendelkezést, amely alapján a rendeletet kiadják, valamint meg kell jelölni a feladatkört megállapító jogszabályi rendelkezést is.
A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. (a továbbiakban: Ltv.) törvényben foglaltnak Csanádpalota Városi Önkormányzat Képviselő-testülete nem rendelkezett az alábbiakról:
az önkormányzati lakásban lévő megüresedett társbérleti lakrésznek a lakásban maradó társbérlő részére történő bérbeadás feltételeiről,
önkormányzati lakás esetén a befogadáshoz szükséges bérbeadói hozzájárulás feltételeiről,
a lakásbérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén a másik lakás bérbeadására vonatkozó szabályokról,
a határozatlan idejű bérleti szerződés rendes felmondása esetén a cserelakás felajánlása helyett – megállapodás alapján – fizethető pénzbeli térítés mértékéről és feltételeiről,
az önkormányzati lakások elidegenítéséből származó bevételek felhasználásának részletes szabályairól,
a személyes adatok kezelésének szabályairól,
E tárgyakban a szabályozás kiegészítése szükséges.
A Rendelet jogsértő szakaszainak hatályon kívül helyezése szükséges.
A Rendelet több pontja tartalmazza a „Polgármesteri Hivatal” elnevezést, amely „Csanádpalotai Közös Önkormányzati Hivatal” megnevezésre módosul.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet-tervezet bevezető része azon jogszabályi helyek megjelölését tartalmazza, amelyek az önkormányzat képviselő-testülete számára törvényi felhatalmazást ad az önkormányzati rendelet megalkotására.
A 2–10. §-hoz
A hatályát vesztő rendelkezéseket tartalmazza.
A 11. §-hoz
A hatálybaléptetésről intézkedik.