Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2017. (V.12.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének egyes szabályairól

Hatályos: 2019. 05. 11

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének

14/2017. (V.12.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése

engedélyezésének egyes szabályairól


Módosítva: 9/2019. (V.10.),


Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk /1/ bekezdés a./ és /2./ bekezdése, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42.§ 1./ pontja és Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. § (1)-(2) bekezdésében és a 96. § a.)-b.) pontjában foglalt felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

1.§


A rendelet hatálya a Szentes város közigazgatási területén megrendezendő házasságkötést, bejegyzett élettársi kapcsolatot (a továbbiakban: anyakönyvi esemény) létesítő ügyfelekre terjed ki.


2. §


(1) Az anyakönyvi események lebonyolítását az Önkormányzat hivatali helyiségében (Szentes, Kossuth tér 6. I. emelet konferencia terem és díszterem), a hivatal munkaidejében, és rendkívüli körülmények miatt engedélyezett külső helyszínen és időpontban térítésmentesen biztosítja.

(2) Rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha az anyakönyvi eseményben résztvevő ügyfél egészségi állapota vagy életkora miatt a hivatalos helyiségben, vagy a hivatal munkaidejében való megjelenés különleges erőfeszítést igényelne.


3. §


  1. A házasságkötő vagy bejelentett élettársi kapcsolatot létesítő felek együttes írásbeli kérelmére a jegyző engedélyezheti, hogy az anyakönyvi eseményt más helyszínen vagy/és a hivatal munkaidején kívül tartsák meg.
  2. A kérelem az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény 33. § (2) bekezdés 4. pontja alapján illetékmentes.


  1. * A jegyző a kérelemről lehetőleg azonnal, de legfeljebb a kérelem benyújtásától számított 8 napon belül határozatban dönt az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CXL. törvény előírásai szerint.

*(Hatályos: 2019. május 1. napjától)

  1. Az anyakönyvi eseményt a jegyző akkor engedélyezi más helyszínen vagy a hivatal munkaidején túl, ha az esemény megtartásának méltósága, tekintélye, jogszabályban előírt módja nem sérül és az anyakönyvi iratok védelme biztosítható.


4*. §

*(Hatályos: 2019. május 1. napjától)


  1. Az anyakönyvi esemény hivatali munkaidőn kívüli és hivatali helyiségen kívüli lebonyolításáért az ügyfeleknek összesen 30.000,- Ft szolgáltatási díjat kell fizetniük. A hivatali munkaidőn kívül, de a hivatal épületében tartandó eseményért bruttó 15.000,- Ft szolgáltatási díjat kell fizetni. A hivatal épületében tartandó állófogadás díja 10.000,- Ft.
  2. A hivatali helyiségen kívül lebonyolított anyakönyvi eseményért a fenti összegből a közreműködő anyakönyvvezetőnek bruttó 25.000,-  díjazás jár, míg a hivatali munkaidőn kívül, de a hivatali helyiségben lebonyolított anyakönyvi eseményért bruttó 10.000,- Ft a díjazás.




5.§


  1. Ez a rendelet 2017. május 13-án lép hatályba.
  2. Ezzel egyidejűleg Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2011.(III.16.) önkormányzati rendelete a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének egyes szabályairól szóló, és az ezt módosító 10/2013. (V.10.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.




Dr. Sztantics Csaba sk.                                                                                Szirbik Imre sk.

            jegyző                                                                                                 polgármester