Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 9.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek elidegenítéséről

Hatályos: 2023. 12. 11

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 9.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek elidegenítéséről

2023.12.11.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában, valamint a lakások és helyiségek bérletére valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 54. §(1) bekezdése és (3) bekezdése és az 58. § (2) és (3) bekezdés felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Jelen rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában álló lakásokra, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségekre (továbbiakban helyiségekre, együttesen: ingatlanokra).

(2) Ingatlannak minősülnek az épületek, a hozzájuk tartozó földrészlettel, az ingatlan-nyilvántartásban önálló ingatlanként bejegyzett lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségek, valamint a közös tulajdonú ingatlanokban a tulajdoni hányadnak megfelelő ingatlanrész.

(3) Az önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok elidegenítésére jelen rendeleten kívül az Önkormányzat vagyonáról, a vagyona feletti tulajdonjog gyakorlásának, hasznosításának és vagyonkezelésbe adásának szabályairól szóló önkormányzati rendeletet kell alkalmazni.

Az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek elidegenítésének közös szabályai

2. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok értékesítésére csak a (2) bekezdésben meghatározott, indokolt esetekben kerülhet sor.

(2) Az önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok értékesítésre kijelölése történhet, ha

a) gazdasági, városrendezési, vagy várospolitikai érdekből indokolt,

b) az ingatlan fenntartása, vagy felújítása aránytalanul nagy gazdasági terhet róna az önkormányzatra,

c) az ingatlanvagyon állományának racionalizálása szükséges.

(3) A város központi területein elhelyezkedő ingatlanok értékesítése csak kiemelt várospolitikai célból lehetséges.

(4) Az önkormányzati tulajdonú ingatlan értékesítésre történő kijelölése Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik a Városrendezési,- fejlesztési és Idegenforgalmi Bizottság, a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság, önkormányzati bérlakás esetében a Lakásügyi Bizottság javaslata alapján.

3. § (1) Az életvédelem céljait szolgáló ingatlant csak a vármegyei katasztrófavédelmi és polgári védelmi igazgatóság, ill. helyi szervei hozzájárulásával lehet elidegeníteni.

(2) A műemléképületben lévő ingatlant a műemlékvédelmi hatóság hozzájárulásával, a külön jogszabály rendelkezéseinek figyelembevételével lehet elidegeníteni.

(3) A helyi védelem alatt álló ingatlant Szentes Város Főépítésze hozzájárulásával lehet elidegeníteni.

(4) Közös használatú helyiségeket önálló ingatlanként értékesíteni nem lehet. Ezen helyiségek és területek, valamint az épülethez tartozó földrészletek a leendő tulajdonostársak közös tulajdonába kerülnek.

Elővásárlási joggal nem érintett lakások és helyiségek értékesítése

4. § (1) Az eladásra kijelölt lakások, vagy helyiségek értékesítése során a vételárat ingatlanforgalmi értékbecslő által a helyi, aktuális forgalmi érték alapulvételével készített értékbecslés alapján kell megállapítani.

(2) Ennek során figyelembe kell venni különösen

a) a hasonló adottságú ingatlanok helyi forgalmi értékét

b) az épület településen belüli fekvését

c) az épületben lévő lakások számát, az épülethez tartozó földterület, a közös használatra szolgáló helyiségek és a közös használatra szolgáló területek nagyságát,

d) az épület felszereltségét, műszaki állapotát, az építése és a felújítása óta eltelt időt,

e) a lakás alapterületét és komfortfokozatát,

f) a lakottság tényét.

(3) A forgalmi érték megállapításának figyelemmel kell lenni az önkormányzat mindenkori vagyonrendeletének vonatkozó szabályaira.

Elővásárlási joggal érintett lakások értékesítése

5. § (1) A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 49. § (1) bekezdésében foglalt elővásárlási joggal rendelkező személyeknek részére lehet lakást elidegeníteni.

(2) A társasházi tulajdonban álló ingatlanban az önkormányzati tulajdoni hányad elidegenítése esetében - ha a társasház alapító okirata másként nem rendelkezik - az ingatlanban lévő lakástulajdonosokat elővásárlási jog nem illeti meg.

(3) A vételi ajánlatnak tartalmaznia kell a vásárlási szándékra vonatkozó kifejezett nyilatkozat mellett a vételár megfizetésére, a kedvezmény, engedmény igénybevételére vonatkozó kérelmet is.

(4) Az elővásárlási jogát - a tartozás rendezéséig - nem gyakorolhatja az, akinek a vásárlás időpontjában Szentes Város Önkormányzata felé tartozása van. Az eladó ezen körülményt hivatalból vizsgálja.

(5) Bérleti- és egyéb közüzemi díj hátralék fennállása esetén az elidegenítésre a hátralék kiegyenlítését követően kerülhet sor.

(6)1 Az ajánlati kötöttség a vételárajánlat kézhezvételét követő 90 napig áll fenn.

6. § (1) Amennyiben az elővásárlásra jogosult személy egy összegben egyenlíti ki a vételárat, akkor 20 %-os vételár kedvezményre jogosult az ingatlan forgalmi értékéből.

(2) A vételár a lakás beköltözhető forgalmi értékének 100 %-a, ha az elővásárlásra jogosult személy részletfizetési kedvezményt kér. Ebben az esetben a szerződés megkötésekor az elővásárlásra jogosult bérlő a vételár 20 %-át köteles megfizetni.

(3) Részletfizetési kedvezmény esetén az elővásárlásra jogosult személy a vételárhátralékot 15 év alatt, egyenlő részletekben köteles törleszteni. A vételárhátralékra kamatot kell fizetnie, melynek mértéke a szerződés megkötésének időpontjában érvényes jegybanki alapkamat összege.

(4) A vételár megállapításakor a forgalmi értékből le kell vonni a bérlőnek – a bérbeadó írásbeli engedélyével - a lakásra fordított és a meg nem térített, számlával igazolt értéknövelő beruházásainak értékét.

7. § (1) Az önkormányzat javára a vételár hátralék és járulékai erejéig az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjogot, valamint a jelzálogjog biztosítására a vételár teljes megfizetésének időtartamára elidegenítési és terhelési tilalmat kell kikötni.

(2) Aki a szerződésben vállalt kötelezettségeinek teljesítésével összesen hat havi késedelembe esik, a kedvezményeket elveszti, s vételárhátraléka egy összegben esedékessé válik. Az esedékessé vált követelés behajtásáról a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Számviteli és Tervezési Irodája az általános végrehajtási szabályok szerint intézkedik.

(3) Kivételesen méltányolandó ok fennálltakor, az ingatlanok vonatkozásában a Polgármester a vevő kérelmére további részletfizetést, vagy fizetési halasztást engedélyezhet legfeljebb 12 hónapra. Kivételesen méltányolandó esetnek minősül különösen: átmeneti vagy maradandó egészségkárosodás, a közeli hozzátartozók körében bekövetkező haláleset, illetve a munkahely elvesztése a részletfizetési kötelezettség fennállása alatt.

Elővásárlási joggal érintett, nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítése

8. § (1) Az elidegenítésre kijelölt önkormányzati helyiség forgalmi értékét különösen a helyiségnek a településen és épületen belüli fekvése, felszereltsége, műszaki állapota figyelembevételével kell megállapítani.

(2) Amennyiben a helyiséget az elővásárlásra jogosult bérlő, vagy bérlőtárs vásárolja meg egyösszegben, a forgalmi értékből 15 % vételár kedvezményre jogosult.

(3) Részletfizetési kedvezmény biztosításakor a vételár a forgalmi érték 100 %-ával megegyező összeg, azzal, hogy a szerződés megkötésekor az elővásárlásra jogosult vevő a vételár legalább 50 %-át köteles megfizetni. A fennmaradó vételárhátralékra 3 évi részlefizetési kedvezményt biztosít az önkormányzat. A vételárhátralékot a vevő negyedévenként köteles megfizetni, mely után az önkormányzat a szerződéskötés időpontjában érvényes jegybanki alapkamat mértékével megegyező mértékű kamatot köt ki.

(4) A helyiségek elővásárlási jog jogosultjának történő értékesítésre a rendelet 5. § (2)-(5) bekezdés, valamint a 7. § rendelkezéseit kell alkalmazni.

Eljárási szabályok

9. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek értékesítéséből befolyt - az értékesítés önkormányzatot terhelő költségeivel csökkentett - vételárát az önkormányzat költségvetésében lakásgazdálkodási célra elkülönítetten kell kezelni, annak felhasználásáról a Képviselő-testület dönt az éves költségvetés készítésekor, illetve szükség szerint.

(2) Az ingatlanok értékesítésének teljes körű lebonyolítását a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Műszaki Irodája végzi. Az adásvételi szerződést Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének Jogi és Ügyrendi Bizottság jóváhagyását követően a Polgármester írja alá.

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépését követő napon hatályát veszti Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 15/2006.(VI.01.) önkormányzati rendelete, valamint az azt módosító 34/2009. (XII.12.) önkormányzati rendelet.

1

Az 5. § (6) bekezdését a Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2023. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.