Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (VII. 24.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselőket megillető szociális juttatásokról és támogatásokról

Hatályos: 2024. 07. 25

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (VII. 24.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselőket megillető szociális juttatásokról és támogatásokról

2024.07.25.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikke (1) bekezdés a.) pontjában eljárva, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 237. §-ában foglalt felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a Szentesi Közös Önkormányzati Hivatalnál (továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre, a közszolgálati jogviszonyban álló ügykezelőkre terjed ki, valamint a Munka Törvénykönyve hatálya alá eső munkavállalókra is megfelelően alkalmazni kell (kivéve a közfoglalkoztatás keretében alkalmazottak).

(2) A rendelet előírásait a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterre, alpolgármesterre is alkalmazni kell.

Juttatások

2. § Az e rendelet szerint biztosítható juttatások megállapítása és kifizetése csak a Hivatal költségvetésében biztosított keret terhére történik, melyet az e rendeletben és a Hivatal Közszolgálati Szabályzatában meghatározott módon kell felhasználni.

Képzési és továbbképzési támogatás

3. § (1) A munkáltató a Hivatal feladatainak színvonalasabb ellátása, valamint szakember szükségletének tervszerű biztosítása érdekében tanulmányi szerződést köthet a közvetlen munkahelyi vezető támogató javaslatával rendelkező köztisztviselővel, amennyiben olyan képzésben vesz részt, amelyet a Hivatal vezetése szakmai, előmeneteli szempontból a köztisztviselő és a Hivatal számára is hasznosnak ítél meg.

(2) A tanulmányi szerződéssel történő támogatáshoz a Hivatalnál eltöltött minimum 3 év közszolgálati jogviszony szükséges.

(3) Idegen nyelv tanulása, a nyelvvizsga megszerzésének elősegítése érdekében is adható pénzügyi támogatás, tanulmányi szerződés alapján.

Szociális és kegyeleti támogatás

4. § (1) A szociális támogatás lehet

a) szociális támogatás vagy

b) kegyeleti támogatás.

(2) A szociálisan nehéz helyzetbe került köztisztviselő, amikor megélhetése veszélyeztetetté válik, vissza nem térítendő szociális támogatásban részesíthető.

(3) Kegyeleti támogatás adható a köztisztviselőnek a házastársa vagy eltartott gyermeke halála esetén a halotti anyakönyvi kivonat bemutatása után. Egyéb közeli hozzátartozó temetési költségeihez való hozzájárulást a köztisztviselő nevére szóló temetkezési szolgáltatási számlával lehet igényelni.

(4) A szociális és kegyeleti támogatásról - melynek mértéke maximum 50.000,- Ft - a köztisztviselő kérelmére a jegyző dönt.

Családalapítási támogatás

5. § (1) A határozatlan időre kinevezett és legalább egy éve a Hivatalban dolgozó köztisztviselő első házasságkötése alkalmával vissza nem térítendő családalapítási támogatásban részesíthető.

(2) A támogatás mértéke: 200.000 Ft/fő.

(3) A határozatlan időre kinevezett és legalább egy éve a Hivatalban dolgozó köztisztviselő, valamint gyermeke – első házasságkötése alkalmával – mentesül a házasságkötéssel kapcsolatos szolgáltatási díj megfizetése alól.

Iskolakezdési támogatás

6. § (1) E rendelet 1. §-ában felsorolt jogviszonyban állók évente egy alkalommal iskolakezdési támogatásban részesíthetők az alap–, közép– és felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanuló 24 év alatti gyermekei(k) után.

(2) Az iskolakezdési támogatás mértéke gyermekenként a tárgyévi garantált bérminimum10%-a.

Képernyő előtti munkavégzéshez szemüvegtérítés

7. § A számítógéppel ellátott munkahelyeken, legalább napi 4 órán keresztül képernyő előtti munkát végzők részére, 2 évente monitorvédő szemüveg készítésére vissza nem térítendő támogatás adható, melynek mértéke 35.000,- Ft.

Illetményelőleg

8. § (1) Illetményelőleg igénylésére jogosult minden határozatlan időre kinevezett köztisztviselő átmeneti anyagi gondjai enyhítésére.

(2) Az illetményelőleg felső határa a mindenkori költségvetési rendeletben megállapított köztisztviselői illetményalap kétszerese, visszafizetésének határideje maximum 6 hónap.

A köztisztviselő eredményes munkájának elismerése

9. § (1) A köztisztviselő az adott közszolgálati feladat kiemelkedő teljesítéséért, illetve feladatainak hosszabb időn át történő eredményes végzéséért az alábbi elismerésekben részesíthető:

a) pénz-, tárgy-, vagy természetben nyújtott jutalom, melyről a jegyző a polgármester egyetértésével dönt,

b) önkormányzati közszolgálati elismerésben évente 2 fő részesíthető, mely elismerések minden évben augusztus 20-a alkalmából kerülnek átadásra.

(2) A polgármester, az alpolgármester, illetve a jegyző esetében a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt az eredményes munka elismeréséről.

Céljuttatás

10. § (1) A jegyző – ide nem értve a helyettesítést – rendkívüli, célhoz köthető feladatot állapíthat meg a köztisztviselő részére, amelynek teljesítése a munkakör ellátásából adódó általános munkaterhet jelentősen meghaladja (továbbiakban: célfeladat).

(2) A jegyző a célfeladat eredményes végrehajtásáért – a köztisztviselő illetményén felül írásban, a célfeladat megállapításakor vagy teljesítésének igazolásakor – céljuttatást határoz meg a megállapított személyi juttatások előirányzatán belül.

Cafeteria

11. § A Hivatalban a cafetéria juttatásra igénybe vehető éves keretösszeg mértékét az önkormányzat adott évi költségvetési rendelete határozza meg. Az összeg biztosít fedezetet az egyes juttatásokhoz kapcsolódó, közterhek megfizetésére is.

Juttatások a nyugállományú köztisztviselők részére

12. § (1) A közszolgálati tisztviselők részére adható juttatásokról és egyes illetménypótlékokról szóló 249/2012.(VIII.31.) Korm. rendelet 10. §. alapján eseti szociális és kegyeleti támogatás állapítható meg a Hivatal nyugállományba vonult köztisztviselői részére.

(2) A szociális és kegyeleti támogatás odaítéléséről és mértékéről a rászorultság függvényében a jegyző dönt, ezen rendelet 4. §-ában foglalt szabályok alapján.

(3) A szociális támogatás odaítélése történhet kérelemre vagy javaslatra.

(4) A hivatal vezetése a nyugállományú köztisztviselők részére évente egy alkalommal rendezvényt szervez, ahol minden nyugdíjas 10.000 Ft értékű vásárlási utalványt kap.

Közszolgálati Tisztviselők Napja

13. § (1) A Hivatal köztisztviselői számára a július 1-je a Közszolgálati Tisztviselők Napja, munkaszüneti nap.

(2) Amennyiben július 01. napja hétvégére esik, a Közszolgálati Tisztviselők Napja az azt megelőző munkanapon tartható.

Záró rendelkezések

14. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépését követő napon hatályát veszti a köztisztviselőket megillető szociális juttatásokról és támogatásokról szóló 6/2017. (III.10.) önkormányzati rendelet, valamint az azt módosító 5/2020. (VII.9.) önkormányzati rendelet.