Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019. (III.8.) önkormányzati rendelete

Újszentiván Községi Önkormányzat képviselő-testületének 2/2019. (III.08.) Ör. Rendelet-tervezete az Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről, annak végrehajtásáról, egyes átmeneti szabályairól.

Hatályos: 2019. 03. 08

Újszentiván Községi Önkormányzat képviselő-testületének

2/2019. (III.08.) Ör. Rendelet-tervezete

az Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről,

annak végrehajtásáról, egyes átmeneti szabályairól.


Újszentiván Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye, Magyarország helyi önkormányzatairól 2011. évi CLXXXIX., az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényekben, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendeletben, valamint a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvényben foglalt rendelkezések alapján 2019. évi költségvetését az alábbiak szerint határozza meg:



1.§.

A rendelet hatálya kiterjed a képviselő-testületre és bizottságaira, valamint Újszentiván Községi Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre.


Az önkormányzat költségvetési szervei:

            Újszentiván Községi Önkormányzat

            Újszentiván Polgármesteri Hivatal

            Újszentiváni Szociális és Gyermekjóléti Intézmény

            Újszentiváni Tölgyfa Óvoda



2.§.

(1) A képviselő-testület az Önkormányzat 2019. évi költségvetésének

a) költségvetési bevételeinek összegét 1.353.775.124 Ft-ban,

b) költségvetési kiadásainak összegét  1.353.775.124 Ft-ban,

c) összes hiányát 0 e Ft-ban

állapítja meg.


(2) A cím- és alcímrendet az 1. számú melléklet tartalmazza.


(3) Az (1) bekezdés a) pontjában megállapított bevétel összegének az önkormányzat és költségvetési szervei címek, alcímek szerinti részletezését elkülönítetten és összesítve e rendelet 2. és 4. számú melléklet tartalmazza.


(4) A (1) bekezdés b) pontjában megállapított kiadás összegének az önkormányzat és költségvetési szervei címek, alcímek szerinti részletezését elkülönítetten és összesítve, valamint a költségvetési szervek létszám-előirányzatát e rendelet 3. és 5. számú melléklete tartalmazza.


(5) A bevételek és kiadások egységes rovatrend szerinti alakulását a 6. és 7. számú melléklet tartalmazza, költségvetési évet követő három év várható előirányzatait a 8. számú melléklet, a költségvetésben szereplő felhalmozási kiadások célonkénti bontását a 9. számú melléklet, Újszentiván Községi Önkormányzat által ellátott kötelező és önként vállalt feladatok 2019. évi működési és felhalmozási előirányzatát a 10. számú melléklet, előirányzat-felhasználási ütemtervét a 11. számú melléklet, a 2018 évi költségvetés működési-felhalmozási mérlegét a 12. számú melléklet, 2019. évi mérlegét és a több éves kihatással járó kötelezettsége kimutatását a 13. számú melléklet, a tervezett létszám kimutatást a 14. számú melléklet, a 2019. évi állami támogatásokat a 15. számú melléklet tartalmazza.

3.§.

A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a 2019. évi költségvetésben az önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről gondoskodjon, ennek érdekében szerződéseket kössön és módosítson, valamint tegyen intézkedéseket a jóváhagyott kiadási előirányzat célirányos felhasználására.


4.§.

(1) A Képviselő testület felhatalmazás ad a polgármestert, hogy az átmenetileg fel nemköltségvetési szervek a kiemelt előirányzaton belül a részelőirányzatok között saját hatáskörben hajthatnak végre átcsoportosításokat. Kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításra 1.500 eFt-ig a polgármester, 1.500 eFt felett a képviselő-testület jogosult.


(2) Az önkormányzat saját hatáskörű előirányzat-módosításáról a jegyző előterjesztése alapján a polgármester tájékoztatja a képviselő-testületet negyedévente, a negyedévet követő soros ülésen. Az átcsoportosítás átvezetéseként negyedévenként, a negyedévet követő soros ülésen, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletet.


(3) Amennyiben a 2019. év folyamán az Országgyűlés, a Kormány, a központi költségvetés valamelyik fejezete, illetve elkülönített állami pénzalap pótelőirányzatot biztosít az önkormányzat számára, a rendelet módosításánál az (2) bekezdés szerint kell eljárni.


(4) A célhoz kötött állami támogatások, a meghatározott célra átvett pénzeszközök - amennyiben a feladat megvalósítása önkormányzati pótlólagos pénzügyi forrásokat nem igényel - az adott célra a közgyűlés jóváhagyása nélkül is felhasználhatók. Az előirányzatok módosítására vonatkozóan a (2) bekezdés szerint kell eljárni.


5.§.

(1) Az Önkormányzat 2019-ben bevételeit és kiadásait a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt-nél vezetett bankszámlán tartja nyilván.


(2) Az önkormányzat érdekében és javára a bankszámlán lévő számlapénz tartós lekötésére a polgármester jogosult.


(3) Újszentiván Község Önkormányzatánál és intézményeinél a munkabérfizetés napját a hó ötödik napjában határozza meg.


6.§.


(1) Újszentiván Község Önkormányzata a kommunális adó bevételét a felhalmozási kiadások fedezésére hagyja jóvá.


7. §

(1) Az önkormányzat pénzmaradványát a képviselő-testület a zárszámadási rendeletével egy időben hagyja jóvá.


(2) A 2019. évi költségvetési pénzmaradvány elszámolásakor kötelezettség-vállalással terhelt előirányzat-maradványnak tekintendő:

  1. az a tárgyévben szerződés alapján befolyt bevétel, amely bizonyítottan a bevétel ellenszolgáltatásaként teljesítendő kiadásokra a következő évben kerül felhasználásra,
  2. a kötelezettségvállalások azon állománya, melyre a kötelezettségvállalás a tárgyévi előirányzat terhére történt, és a teljesítés a tárgyévben nem valósult meg,
  3. a támogatási célelőirányzatok tekintetében az előző években vállalt kötelezettségek összesített állománya.


(3) Az előző évi pénzmaradvány összegét a 2019. évi költségvetés tartalmazza, a 2018. évi zárszámadás elfogadását követően szükség esetén az önkormányzat költségvetését a képviselő-testület módosítja.


(4) Az évközi központi intézkedések alapján biztosított, valamint a gazdálkodási év során befolyó és feladattal nem terhelt önkormányzati bevételeket, továbbá a költségvetésben tervezett és kiadási előirányzattal teljes körűen biztosított feladatokhoz év közben átvett pénzeszközöket a képviselő-testület által rendeletben jóváhagyott feladatok fedezetére kell fordítani.

8.§.


(1) Önkormányzati támogatásban a képviselő-testület által megállapított civil szervezetek részesülhetnek.

(2) A támogatott szervezetek, a részükre juttatott összegek felhasználásáról kötelesek elszámolni.

(3) Amennyiben a támogatott szervezet az előírt elszámolási kötelezettségének nem, vagy csak részben tesz eleget az el nem számolt összeget az elszámoláskor köteles visszafizetni. A pályázatban leírtaktól eltérő felhasználás esetén a teljes összeget vissza kell fizetni legkésőbb a pályázati elszámoláskor.

(4) Az önkormányzat költségvetéséből támogatás nem nyújtható azon szervezetnek, amelynek esedékessé vált és meg nem fizetett köztartozása van.


9. §


Az Önkormányzat a 2019. évi illetményalap meghatározása tekintetében a Magyarország 2019. évi központi költségvetésről szóló 2018. évi C. törvényben megállapított 38.650, - Ft-tól 20 5-os eltérítéssel 46.380, - Ft illetményalapot állapít meg.



10.§.

(1) Az éves költségvetésről 2019. április 30-ig kell számot adni.


(2) Az állami támogatásról ugyancsak 2019. április 30-ig kell beszámolni.


11.§.

E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 2019. január 1-jei visszamenőleges hatállyal kell alkalmazni.

Kihirdetésére vonatkozó szabályokat a Szervezeti és Működési Szabályzat tartalmazza.



Újszentiván, 2019. március 06.






Putnik Lázár                                                   Dr. Szentirmay Sára

                        polgármester                                                             jegyző