Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2024(II. 15.) önkormányzati rendelete a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2024. 02. 16- 2024. 02. 16

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2024(II. 15.) önkormányzati rendelete a temetőről és a temetkezés rendjéről

2024.02.16.

Újszentiván községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről, és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. évi törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A temetőkre vonatkozó általános rendelkezések értelmező rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Újszentiván Község tulajdonában lévő köztemetőre, valamint az ezek fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre. Működő köztemető: a községi önkormányzat tulajdonát képező 131 hrsz alatt lévő temető.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető tulajdonosára, kezelőjére, fenntartását, üzemeltetését, valamint a temetkezési szolgáltatást végző természetes és jogi személyekre, továbbá arra, akire e tevékenységek során jogok keletkeznek, és kötelezettségek hárulnak.

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) Köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető is, amelyben az önkormányzat a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján köztemető fenntartására vonatkozó kötelességét teljesíti.

b) Temetési hely: a temetőben vagy temetkezési emlékezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái a temetés módja, továbbá a a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól.

c) Köztemető fenntartói kötelezettség alanya: az 1999 évi XLIII. Tv. Előírásai szerint a települési önkormányzat.

d) Temetőfenntartás: a temető és köztemető rendeltetésszerű használathoz szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint zöldfelületek karbantartása, felújítása és gondozása.

e) Köztemető üzemeltetője: a községben a kegyeleti közszolgáltatást az erre irányuló közszolgáltatási szerződés szerinti szakmai feltételeknek megfelelő, az üzemeltetési feladatokat ellátó vállalkozó.

f) Temetési szolgáltatási tevékenység: a temetésfelvétel, az elhunytnak a kegyeleti igényeknek megfelelő temetésre való - az egészségügyi szolgáltató, halottkezelési feladatkörbe nem tartozó és az egészségügyi intézmény területén kívül végzett - előkészítése, a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás, a ravatalozás, a búcsúztatás, sírhelynyitás és visszahantolás, a sírba helyezés, a halott szállítás, a hamvasztás és az urnakiadás, az urnaelhelyezés, a hamvak szórása, az exhumálás, sz újratemetés.

II. Fejezet

Temetkezési helyekre és temetkezésre vonatkozó szabályok

3. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

(2) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát - az átvétel egyidejű igazolása mellett - ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásba is fel kell jegyezni.

(3) Temetési helyen koporsós temetést mindaddig nem lehet végezni, amíg a talajvíz legmagasabb szintje a talajszint alatt 2,50 méternél magasabb.

4. § (1) A temetőkben temetkezésre szolgálnak

a) az egyes sírhely

b) a kettős sírhely

c) a közös sírhely

d) az urnasírbolt (urnakripta)

e) a sírbolt (kripta)

f) az urnafülke (kolumárium)

(2) A sírhely táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámmal sírhelyekre kell felosztani. Sírbolthelyeket külön kell megjelölni. A temető sírhely tábláiról készült térképen (alaprajzon) a változásokat az üzemeltetőnek folyamatosan vezetnie kell.

(3) A temetkezési helyeket a temetés alatt álló tblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni. Ettől eltérni a temetési körülmények (talajösszetétel, talajvízszint) figyelembevételével lehet.

5. § (1) A betelt sírhely táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak táremetéssel lehet temetni.

(2) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírba, urnakriptába, vagy sírboltban lehet elhelyezni.

(3) Az Önkormányzat (üzemeltető) a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy a sírbolt, helyreállítására köteles felhívni. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán, 90 napra ki kell függeszteni, és a felhívás közlését a rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is meg kell kísérni. Ha a sírjel felett rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírjelet nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére az Önkormányzat szünteti meg. A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

1. Temetési hely díja, díjfizetés módja, temetési hely használati ideje, sírhelyek méretei

6. § (1) Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre díjat kell fizetni a díj mértékét (a képviselő-testület döntése alapján) a rendelet 1. sz. mellékleteaz 1. melléklet tartalmazza, a megváltási időtartamra a díj előre esedékes.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) A koporsó betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év

b) Sírbolt esetén 6 év

c) Urnafülke és urnasírhely esetén 10 év

d) Urnasírbolt esetén 20 év

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható ( újra váltható), a meghosszabbítás időtartamára a (2) bekezdésben foglaltak az irányadók.

7. § (1) A sírhelyekre rá lehet temetni. Koporsóban történő rátemetés esetén a sírhelyet szükség szerint úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(2) Felnőtt sírhelyekbe 10 évnél idősebb korban elhunytak, gyermeksírhelybe 10 éves vagy ennél fiatalabb korban elhunytak temetése lehetséges. Meglévő gyermeksírhelybe urna is betemethető.

(3) Sírhelyek méretei:

a) A sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abban elhelyezhető legyen.

b) A felnőtt sírhelyek általában 210 cm hosszúak és 90 cm szélesnek kell lennie. Kettős sírhely hossza és szélessége 200x190 cm. Sírokat egymástól 60 cm távolágra kell helyezni. A sorok közötti távolságnak 60-100 cm-nek kell lennie. A sírhelytáblák között legalább 4 m széles utat kell hagyni.

c) Gyermeksírhely 10 éven aluli halott részére általában 130 cm hosszú, 60 cm széles. E sírokat egymástól 30 cm távolságra kell elhelyezni.

d) Sírboltokat legalább kettő koporsó befogadására alkalmas al- és felépítményként lehet megépíteni, a temető tulajdonosának hozzájárulása és építési engedély alapján.

e) Urna földbetemetés esetén a sírhelyméret általában 60x80 cm, mélysége 1 m.

f) A sírhelyeken sírdomb felhantolása nem kötelező, magassága max. 60 cm lehet.

g) A sírgödör mélysége 2,00 méter, rátemetésnél 1,60 m.

(4) Temetési hely felnyitásának szabályai:

Exhumálás: kizárólag a Járási népegészségügyi intézet engedélye alapján kerülhet rá sor. A hamvak kivétele céljából történő felnyitás esetén a temető üzemeltetője, legkésőbb a munka megkezdése előtt 10 nappal a temetőben (hirdetőtáblán) a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely számát, a sírjelen feltüntetett adatok körét, és az exhumálás idejét tartalmazó közleményt helyez el a hozzátartozók értesítése céljából.

2. Köztemető fenntartása és üzemeltetése

8. § (1) A köztemető üzemeltetésével kapcsolatosan biztosítani kell a látogatók számára a temető használatát, illetve emellett a különféle temetői tevékenységek rendezett működését.

(2) Az üzemeltetés körébe tartozó feladatokat az önkormányzat és az üzemeltető között létrejött kegyeleti, szolgáltatási szerződés tartalmazza, mely alapján az üzemeltető a vonatkozó jogszabályok és a jelen rendelet kereti között a köztemetőben:

a) Köteles a temetési szolgáltatás, továbbá a köztemetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek végzését az egyenlő bánásmód megtartására figyelemmel biztosítani,

b) biztosítja az eltemetés feltételeit,

c) biztosítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt,

d) biztosítja a ravatalozó és ezek technikai berendezései (tárolók és hűtők), valamint a köztemető egyéb közcélú létesítményei karbantartását és működteti azokat,

e) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről és biztosítja a temető nyitását és zárását,

f) vezeti és a jogszabályi rendelkezések szerint, megőrzi a nyilvántartásokat,

g) tájékoztatja a temetőlátogatókat,

h) kijelöli a temetési helyeket,

i) elvégzi a temető és létesítmények tisztán tartását, utak karbantartását, síkosságmentesítését és hóeltakarítást,

j) gondoskodik a hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról

k) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról

l) összehangolja a temetéseket

m) gondoskodik az ügyfélfogadásról, vízvételi lehetőségről.

9. § (1) A temetőben lévő védett sírok fenntartásáról és karbantartásáról az Önkormányzat gondoskodik.

(2) A temetőben lévő védett sírok jegyzékét a rendelet 2. sz. mellékletea 2. melléklet tartalmazza.

10. § (1) A köztemető fenntartása és üzemeltetése Újszentiván Község Önkormányzata és az üzemeltetővel (temetkezési vállalkozóval) kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján történik.

(2) A kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében a rendelet hatálya alá tartozó köztemetőre vonatkozóan a szerződő felek meghatározzák a közszolgáltatás feltételeit.

(3) Az üzemeltetőnek a vállalkozás jellegétől elvárható színvonalon kell teljesíteni a feladatait.

(4) A köztemető tulajdonosa és az üzemeltető a kegyeleti közszolgálati szerződést határozott időre köti melynek időtartama 10 év. A szerződésben kiköthető, hogy a határozott idő leteltét követően az meghosszabbítható.

(5) Az Önkormányzat a vállalkozóval kötött szerződés végrehajtásának tapasztalatait évente értékeli a vállalkozó beszámolója alapján.

3. Temetésre és temetői munkára vonatkozó szabályok

11. § (1) A halottat koporsós temetés esetén - ha a jogszabály másként nem rendelkezik - a halott vizsgálati bizonyítvány kiállításától 96 órán belül el kell temetni, kivéve, ha

a) a halott vizsgálatot végző orvos a halott vizsgálatra vonatkozó rendelkezések alapján ettől eltérő engedélyt adott

b) a temetésre az eltemettető kívánsága szerint 8 napon belül kerül sor, feltéve, hogy a holttest hűtése folyamatosan biztosított,

c) a temetésre az eltemettető kívánsága szerint - a temetés helye szerint illetékes intézet engedélyével - 15 napon belüli időpontban kerül sor, feltéve, hogy a holttestnek az eltemetésig történő hűtése folyamatosan biztosított.

(2) A halottat - hamvasztásos temetés esetén - a halott vizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 15 napon belül el kell hamvasztani. A holttestet a hamvasztásig hűteni kell.

(3) A koporsót a földbe helyezés előtt véglegesen le kell zárni.

12. § (1) A temetőben végzendő minden tevékenységet - kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást - a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni.

(2) A rendelkezési jog jogosultja, a hozzátartozók által végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú növények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, amelyek kifejlett állapotban sem érik el az 1 m-es magasságot és a temető üzemeltetője által engedélyezett fajta és fajtacsoportba tartozik.

(3) A rendelkezési jog jogosultja, hozzátartozók kötelesek a sírhely gondozását, gyomtalanítását elvégezni.

(4) A temetőben történő egyéb munkavégzés (temetőbe való beszállítás, építési - bontási munkák végzése) esetén a munkálatok megkezdését a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni.

(5) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjének történő előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(6) A temetőben végzendő munkákat úgy kell végezni, hogy azok ne sértsék a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozzák az elhunyt búcsúztatását.

4. A temető rendje

13. § (1) A temető nyitva tartása:

a) nyári időszámítás idején: 06.00 - 20:00 óráig

b) téli időszámítás idején: 07.00 - 18.00 óráig

(2) Nyitvatartási időben a temetőt bárki szabadon látogathatja, gondozhatja elhunytjai sírját, öntözővizet használhat.

(3) A temetőben 10 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(4) Nem lehet díjat kérni a belépésért és az öntözővízét.

(5) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni, rongálni, eltávolítani tilos..

(6) A sírok és urnasírok kerítéssel nem határolhatók el.

(7) A temetőben gyertyát égetni legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(8) A temető ravatalozójánál a látogatók részére tájékoztatót kell kifüggeszteni a nyitva tartás idejéről, a temető rendjéről.

(9) A temető üzemeltetője gondoskodik a ravatalozó rendszeres takarításáról és szükség szerint fertőtlenítéséről, valamint a temetés időpontja előtti és búcsúztatás ideje alatti nyitva tartásáról.

(10) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék elhelyezése, tárolása, összegyűjtése a temető üzemeltetője által kijelölt hulladéklerakó helyeken történik. A temető üzemeltetőjének a hulladéktárolóba összegyűjtött hulladék elszállításáról rendszeres időközönként gondoskodni kell.

(11) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(12) Amennyiben a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 1999. évi XLIII. Tv. 10. §-nak (2) bekezdése szerint a temetőt, illetve a temetési helyet megszüntetik, a megszüntetést megelőzően azt hirdetményben, továbbá három alkalommal, legalább egy országos és egy területi napilapban - egyházi (felekezeti) temetőnél az egyház (felekezet) lapjában és a helyben szokásos módon is közzé kell tenni úgy, hogy a hirdetmény kifüggesztése és az első közzététel a megszüntetés előtt legalább 6 hónappal a továbbiakban kéthavonként történjenek.

III. Fejezet

Temetkezési szolgáltatások

14. § (1) A köztemetőben az Önkormányzat a temetkezési szolgáltatásokról, az üzemeltető, illetve a temetkezési vállalkozók útján köteles gondoskodni.

(2) A temetés módja, illetve a hamvasztás az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(3) A rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan kifogást jelentettek be. Ha a jogosultságot az üzemeltető nem tudja megállapítani, akkor a jogosultságot megállapító bírósági döntésig a halott nem temethető el.

15. § (1) A felravatalozott koporsót - az eltemettető kívánságára - búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

(2) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni, és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

IV. Fejezet

Nyilvántartás

16. § (1) Halottat csak külön jogszabályban előírt orvosi vizsgálat és az erről szóló halottvizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni vagy elhamvasztani. A halottvizsgálati bizonyítványt a temetés előtt a temető tulajdonosának részére át kell adni azzal, hogy annak megőrzéséről a temető tulajdonosa köteles gondoskodni.

(2) A temető tulajdonosa a temetőről térképet (vázrajzot) kell készíteni, amelyen fel kell tüntetni mely sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.

(3) A temető tulajdonosa a kegyeleti jogok gyakorlása céljából nyilvántartó könyvet és sírbolt könyvet köteles vezetni.

(4) A nyilvántartó könyvbe minden temetést sorrend szerint kell bejegyezni. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza.

(5) A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

(6) A temető tulajdonosa a nyilvántartó könyv, illetve a sírbolt könyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye után érdeklődőknek.

(7) A temető nyilvántartásokat, dokumentumokat a temető kiürítésének elrendeléséig a temető tulajdonosának kell biztonságosan megőrizni, azt követően azokat át kell adni a területileg illetékes levéltárnak.

17. § Hatályát veszti a temetőről és a temetkezés rendjéről szóló 19/2005. (XI. 17.) önkormányzati rendelet.

18. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2024. február 15-én lép hatályba.

(2) A 17. § 2024. február 16-án lép hatályba.

1. melléklet a 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

Temettető által az Önkormányzatnak fizetendő díjak (nettó)

1. Sírhely-megváltási díjak:

1.1. Sírhelyek díja (25 évre):

1.1.1. - Felnőtt egyszemélyes 10.000,- Ft + Áfa

1.1.2. - Felnőtt kétszemélyes 20.000,- Ft + Áfa

1.1.3. - Gyermek sírhely (10 éves korig) 5.000,- Ft + Áfa

1.2. Kripta díj (60 évre):

1.2.1. - 2 személyes 30.000,- Ft + Áfa

1.2.2. - 4 személyes 60.000,- Ft +Áfa

1.3. Az újra váltás díja az eredeti díjakkal megegyezik.

1.4. Ravatalozó használati díj: 5.000,- Ft + Áfa + alkalom

1.5. Temető-karbantartási díj az érvényességi idő alatt: 12.000,- Ft + Áfa

1.6. Síremlék állításkor fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás

1.6.1. - egy személy esetén 10.000,- Ft + Áfa

1.6.2. - két személy esetén 20.000,- Ft + Áfa

1.6.3. - három személy esetén 30.000,- Ft + Áfa

1.7. Hűtőkamra hűtési díja: 2000,- Ft + Áfa/ nap

1.8. Vállalkozó által az Önkormányzatnak fizetendő díjak:

Eszközhasználati díj a temetkezést végző vállalkozás a Temető tulajdonosának részére: 15.000,- Ft + Áfa

2. melléklet a 3/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

Védett Sírok Listája

Elhunyt neve

Sírhely sorszáma

Anna Kiss

161

Anton Baltazár

223

Anton Scneider

229

Anton Schüssler

464

Anton Jung

65

Baltazár-cs.

86

Baltazár Károly

210

Krauser Antal

296

Bonaventura K.

209

Buscbacher

92

Cedra János

360

Debreceni cs.

253

Erdélyi Jné

406

Gálkovács I.

126

Griffel P.

240

Gubics Margit

231

Hőrics József

336-337

Huhn Péter

12

Ifj. Ádám Kr.

53

Ism. védett

101

Ism. védett

145

Ism. védett

174

Ism. Német

54

Johan

498

Josef Baltazár

443

Josef G.

197

Josef Griltel

239

Josef Krauser

279

Josef Klemenc

19

Katerina Kurth

104

Kibontani

78

Kibontani

119

Kibontani

179

Kibontani Soltész Pál

111

Kitelepíteni

133, 135

Kölbl Péter

91

Kolla család

393-394

Kurt M Krankes

193

Maróti István

88

Mathiász Baltazár

264

Megváltott

9

Megváltott

182

Mureniczki S.

462-463