Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2024. 02. 16- 2024. 02. 16

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

2024.02.16.

Újszentiván Községi Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109. § (4) bekezdésében és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § 6. pontja, az 5. § (4) bekezdésében, a 2013. január 1. napján hatályba lépő 11. § (16) bekezdésében, a 13. § (1) bekezdésében, a 18. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezések, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében szereplő rendelkezéseire figyelemmel, Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 10. §-ban foglaltak valamint a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX törvény (a továbbiakban Htv.) 138. § (1) bekezdés j) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed Újszentiván Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő, tulajdonába kerülő:

a) ingatlan- és ingó vagyonra, vagyoni értékű jogokra (továbbiakban: ingatlan és ingó vagyon),

b) pénz- és értékpapírokra,

c) az Önkormányzat és szervei saját jogán szerzett vagyonára ( a továbbiakban: önkormányzati vagyon),

d) melyet az Alaptörvény nemzeti vagyonná nyilvánít.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed az Önkormányzat szerveire, közalapítványokra, az önkormányzati vagyont kezelő természetes és jogi személyekre.

II. Fejezet

Az Önkormányzat vagyona

2. § Az önkormányzati vagyon csoportosítása a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. Törvényben (a továbbiakban nemzeti vagyonról szóló törvény) szabályozottak szerint történik. E törvény értelmében az Önkormányzat vagyona törzsvagyon és a törzsvagyon körébe nem tartozó, üzleti vagyon lehet:

a) az önkormányzat törzsvagyonába tartozó forgalomképtelen vagyonelemeket a rendelet 1. melléklet tartalmazza.

b) A törzsvagyon körébe tartozó korlátozottan forgalomképes vagyonelemek körét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

c) Az önkormányzat üzleti vagyonába tartozó vagyonelemeket a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

3. § A Képviselő-testület – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – indokolt esetben dönthet a vagyontárgy besorolásának módosításáról, kiemelt esetben akkor, ha a besorolása függ az adott vagyontárgy funkciójától, jellegétől, és a feladatátadás, -megszűnés, -átszervezés miatt a törzsvagyon a kötelező önkormányzati feladat- és hatáskör ellátását, a közhatalom gyakorlását közvetlenül már nem szolgálja. Az ingatlan forgalomképtelensége megszűnik amennyiben a külön jogszabály alapján lefolytatott telekrendezési eljárásban megváltozik az ingatlan jellege, vagy a telekrendezési határozat végrehajtása érdekében a tulajdonosok megállapodnak.

III. Fejezet

Az önkormányzati vagyon értékének maghatározása

4. § (1) Az Önkormányzat vagyonát a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban Szt.) szerinti értéken kell nyilvántartani.

(2) Az Önkormányzat tulajdonában, de a költségvetési szervei, intézményei, gazdasági társaságai használatában lévő vagyontárgyakról leltározással meg kell állapítani, hogy azok a valóságban is megtalálhatóak, és értékük az Önkormányzat értékelési szabályainak megfelel, ennek érdekében a leltározás megkezdése előtt a természetes módon elhasználódott, valamint feleslegessé vált, elavult, megsemmisült vagyontárgyak feltárását, hasznosítását és selejtezését kell végezni.

(3) Az Önkormányzat gazdasági társaságai az Szt. 69. § szerinti, a mérleg fordulónapjára vonatkozó leltárt mennyiségi felvétellel kötelesek elkészíteni.

(4) Az Szt. szerinti rendelkezéseket kell alkalmazni az önkormányzati vagyon nyilvántartása, értékelése során.

(5) A vagyon alapítói hozzájárulásként, saját forrásként történő szolgáltatásakor a könyvvizsgáló által megállapított érték vehető figyelembe.

(6) Az önkormányzati vagyon értékének nyilvántartásáról el lehet tekinteni, ha az adott vagyontárgy értéke természeténél, jellegénél fogva nem állapítható meg.

5. § A vagyonkimutatás tartalmára az államháztartás szervezetei, beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól szóló 249/2000. (XII.24.) kormányrendelet rendelkezései az irányadóak.

6. § (1) A vagyonkimutatás alapjául szolgáló nyilvántartások vezetését, és a nyilvántartásokkal kapcsolatos szabályokat az Szt. és az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanvagyon nyilvántartási és adatszolgáltatási rendjéről szóló kormányrendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) írja elő, az önkormányzati vagyonnyilvántartás (a továbbiakban: kataszter) folyamatos vezetéséért, az adatok hitelességéért a jegyző felelős.

(2) Újszentiván Község Hivatalának Pénzügyi főmunkatársának feladatai:

a) vezeti az ingatlankatasztert, és az ingatlanokról vezetett kataszteri naplót, és gondoskodik az ingatlankataszterben szereplő adatok folyamatos frissítéséről és a változások átvezettetéséről, ennek során: gondoskodik a számviteli nyilvántartást érintő kataszteri változásokról, valamint az önkormányzati vagyont érintő, hasznosításról, illetve értékesítésről szóló dokumentumokat kezeli.

b) Évközben, év végén és az éves leltározásnál egyezteti a számviteli nyilvántartásokkal az ingatlankataszteri nyilvántartásban szereplő bruttó értéket, értékváltozásokat, és a helyrajzi számokat.

c) Adatot szolgáltat az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program alapján a kataszterből - a Magyar Államkincstár területi szervei útján – a Központi Statisztikai Hivatal, valamint törvényben vagy kormányrendeletben felhatalmazott állami szerv részére a kormányrendelet alapján, egyeztetve a kapcsolódó számviteli nyilvántartásokkal.

(3) Minden ingatlan változást – minimum 30 napon belül, de legkésőbb az érintett negyedév utolsó napjáig - a változást dokumentáló okirat csatolásával együtt jelent az ingatlankataszter vezetésével megbízott ügyintézőnek.

(4) A jelen rendelet hatálya alá tartozó önkormányzati vagyon értékesítésére, illetőleg hasznosítására kötött szerződésekről külön ügyleti nyilvántartást vezet.

(5) Pénzügyi főmunkatárs további feladatai:

a) Vezeti a vagyonkimutatás alapját képező ingatlankataszterhez kapcsolódó számviteli analitikus nyilvántartást és főkönyvi könyvelést.

b) Egyezteti a számviteli nyilvántartásokban szereplő bruttó érték egyezőségét, értékváltozásokat, évközben és év végén.

c) Gondoskodik az éves vagyonleltár elkészítéséről, a vagyonleltár alapján a vagyonkimutatás összeállításáról.

IV. Fejezet

A vagyongazdálkodás szabályai

7. § A vagyongazdálkodás célja és alapvető feladata Újszentiván Községi Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatinak eredményes és hatékony ellátása olyan formában, hogy a vagyontárgyak hasznosítása nem veszélyeztetheti a kötelező feladatok ellátását. Az Önkormányzat vagyonát úgy kell használni és működtetni, hogy értékének megőrzése és gyarapítása mellett az az önkormányzati célok megvalósulását, a település valamennyi lakosának érdekét szolgálja.

8. § (1) A vagyon értékének megállapításakor a bruttó nyilvántartási érték az irányadó.

(2) 10 millió forint bruttó nyilvántartási értéket meghaladó értékű ingatlanvagyon értékesítése esetén az árat megbízott ingatlanforgalmi értékbecslő által készített 6 hónapnál nem régebbi forgalmi értékbecslés figyelembe vételével kell meghatározni.

(3) Belterületi építési telek értékesítésre kijelöléséről és árának meghatározásáról a Képviselő-testület külön határozatban dönt.

9. § (1) A tulajdonosi jogokat a Képviselő-testület gyakorolja, a tulajdonos képviseletének szabályait, a vagyongazdálkodás területén átruházott hatásköröket e rendelet szabályozza.

(2) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartoznak:

a) az ingatlan tulajdonjogának átruházása, elidegenítése;

b) tulajdonról, vagyoni értékű jogról való lemondás;

c) ingatlan vásárlása, cseréje;

d) az Önkormányzat szervei használatában lévő vagyon tartós bérbeadása (tartós bérbeadásnak minősül a 6 hónapot meghaladó, vagy határozatlan időtartamra történő bérbeadás);kivéve az önkormányzati bérlakásokat

e) a vagyon megterhelése;

f) hitel felvételéhez, kötvény kibocsátásához vagyon fedezet biztosítékul nyújtása;

g) behajthatatlan követelések-jogszabályban foglaltak alapján-történő törlése;

h) az önkormányzat tulajdonában lévő 500.000;-Ft egyedi bruttó nyilvántartási értéket meghaladó ingó vagyon értékesítése és selejtezése;

i) az önkormányzati törzsvagyont képező ingatlan funkciójának megváltoztatása;

j) vagyonkezelési szerződés és haszonélvezeti jogot alapító szerződés megkötése.

k) döntés az önkormányzati törzsvagyont képező ingatlanon jelentősebb átalakítással járó beruházás megvalósíthatóságáról.

(3) A Képviselő-testület által a polgármesterre átruházott hatáskörök:

a) mezőgazdasági rendeltetésű földterületek bérbeadása és bérleti díjának megállapítása;

b) egyéb vagyon eszközök (gépek, járművek, ingó vagyontárgyak) bérbeadása;

c) az önkormányzati lakás, nem lakás céljára szolgáló helyiséges tartós bérbeadása és bérleti díjának megállapítása;

d) az önkormányzati vagyon érintő hatósági eljárásban a tulajdonost megillető nyilatkozattételi jog, a közigazgatási és bírósági eljárásban az ügyfél jogának gyakorlása;

e) egyéb tulajdonosi jognyilatkozatok közül az Önkormányzat javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom, jelzálogjog törléséhez-amennyiben ennek jogszabályi feltételei fennállnak-hozzájárulás átadás;

f) az átmenetileg szabad pénzeszköz ideiglenes-egy évnél nem hosszabb-lekötésére vonatkozó döntés-amennyiben az éves költségvetésről szóló rendelet ettől eltérően nem rendelkezik-meghozatala;

g) a vagyon besorolásától függetlenül az Önkormányzat tulajdonában lévő 500.000,-Ft egyedi bruttó nyilvántartási értékhatár alatti ingó vagyontárgyak elidegenítéséről és selejtezéséről dönt;

h) az értékvesztés, valamint a terven felüli értékcsökkenés elszámolásának engedélyezése;

i) hitelfelvétel 3 millió forint összeghatárig

(4) Az SZMSZ rendelkezéseinek megfelelően a polgármester saját hatáskörében az önkormányzat tulajdonát érintő ügyekben 2.500.000 forint értékhatárig köthet szerződéseket, vállalhat kötelezettségeket, írhat alá megállapodásokat.

10. § Az Önkormányzati vagyon a jogszabályi előírásoknak megfelelően kerül nyilvántartásra az ingatlanvagyon-kataszter és a számviteli nyilvántartás előírásszerű vezetésével, melyek biztosítják a jogszabályoknak megfelelő tárgyévi vagyonkimutatás elkészítésének alapját.

11. § Az Önkormányzat a nemzeti vagyonról szóló törvénnyel összhangban a 25 millió forint bruttó nyilvántartási értékű vagyonát hasznosítani – ha törvény kivételt nem tesz – csak nyilvános versenytárgyalás útján az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet, melyre vonatkozó részletes szabályokat e rendelet 4. mellékletét képező Versenytárgyalási Szabályzat tartalmazza.

12. § (1) Gazdasági társaságban az Önkormányzatot a polgármester képviseli, aki a tagképviseleti meghatalmazásra vonatkozó szabályok szerint jogosult a képviselettel a Képviselő-testület bármely tagját, vagy az önkormányzat bármely szervének vezetőjét megbízni.

(2) Az Önkormányzat által alapított gazdasági társaságok helyzetéről, a tulajdonosi jogok gyakorlásáról a polgármester évente köteles beszámolni a Képviselő-testületnek.

13. § (1) A Képviselő-testület a nemzeti vagyonának meghatározott körére vonatkozóan a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő módon és tartalommal vagyonkezelői jogot létesíthet.

(2) A vagyonkezelői jog létesítésének részletes feltételeit a Képviselő-testület a vagyonkezelési szerződés elfogadásával határozza meg, melynek tartalmaznia kell:

a) a vagyonkezelési jog gyakorlásának terjedelmét, mértékét és esetleges korlátait;

b) a közfeladat ellátása érdekében a vagyonkezelésbe adott vagyonelemeknek a tételes jegyzékét – az érték megjelölésével, valamint az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének módját és formáját;

c) az ellenőrzéssel kapcsolatos eljárást;

d) a vagyonkezeléssel kapcsolatos éves beszámolási kötelezettség módját, tartalmát;

e) az elkülönített nyilvántartási kötelezettség követelményeit;

f) felmondási feltételeket, a szerződés megszűnésének eseteit,

g) a vagyon megterhelésével kapcsolatos tiltást;

h) a szükséges feltételek igazolásának módját.

14. § (1) Az Önkormányzat szervei számára az alapfeladat ellátáshoz szükséges és elégséges mértékben a vagyoni elemek használati jogát biztosítja, melynél fogva használóként jogosultak és kötelesek a rendeltetésszerű használatra, működtetésre, fenntartásra, a vagyoni elemekhez fűződő közterhek viselésére, a jogszabályi előírásoknak megfelelő nyilvántartás vezetésére. A vagyonelemek használója köteles az Önkormányzat vagyonát elvárható gondossággal megőrizni és gyarapítani.

(2) Az (1) bekezdésben biztosított használati jogot a Képviselő-testület visszavonhatja, ha azok egyéb módon történő hasznosítása az önkormányzati célok megvalósítását hatékonyabban szolgálják.

15. § Hatályát veszti az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 14/2013. (V. 31.) önkormányzati rendelet.

16. § Ez a rendelet 2024. február 16-án lép hatályba.

1. melléklet a 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

Újszentiván község önkormányzatának törzsvagyonába tartozó forgalomképtelen ingatlanai

Megnevezés

Helyrajzi szám

Terület

Kossuth utca

1

731 m2

Földút

8

1320 m2

Betonút

23

1870 m2

Felszabadulás utca

.24/1

2738 m2

Damjanich utca

.24/2

946 m2

Felszabadulás utca

.31

27286 m2

Rákóczi utca

.54

3775 m2

Damjanich utca

127

8117 m2

Erzsébet sor

132

3403 m2

Báthory utca

143

1083 m2

Damjanich utca

150/1

4410 m2

Rákóczi utca

150/2

14923 m2

Rákóczi utca

151

1679 m2

Kossuth utca

168

4533 m2

Báthory utca

212

1553 m2

Kossuth utca

221

4576 m2

Árpád utca

224

4512 m2

Báthory utca

237

1763 m2

Árpád utca

256

5276 m2

Újvilág utca

292

7014 m2

Újvilág utca

319

8835 m2

Május 1. utca

344

8864 m2

Petőfi utca

356

6658 m2

Rákóczi utca

415

2343 m2

Jókai utca

423

6735 m2

Arany János utca

441/20

2685 m2

Móra Ferenc utca

441/38

2498 m2

Major utca

441/46

5853 m2

Földút

468/1

7888 m2

Mária sor

469

3887 m2

Földút

493/2

4179 m2

Felszabadulás utca

494

2940 m2

Mária utca

514

7947 m2

Damjanich utca

515

2383 m2

Út

525/7

125 m2

Nováki-tó utca

525/8

2358 m2

Nováki-tó utca

525/9

2301 m2

Közterület

530/1

3182 m2

Boján utca

530/9

2169 m2

Boján utca

530/29

3673 m2

Út

530/49

4075 m2

Major lakópark (kivett út)

537/1

Major lakópark (közterület)

537/2

Közút

928

5644 m2

Névtelen utca

929

2960 m2

Névtelen utca

930

1251 m2

Névtelen utca

931

1469 m2

Csatorna

932/5

3890 m2

Út

933

3921 m2

Névtelen utca

935

607 m2

Névtelen utca

936

3358 m2

Rét sor

937

8462 m2

Felszabadulás utca mögötti út

950

4387 m2

Zártkerti utca

956

313 m2

Zártkerti földút

966

505 m2

Zártkerti földút

980

696 m2

Zártkerti földút

1009

596 m2

Zártkerti földút

1025

784 m2

Zártkerti földút

1044

1104 m2

Zártkerti földút

1075

1104 m2

Zártkerti földút

1106

1104 m2

Zártkerti földút

1135

1480 m2

Mandula utca

1136

1800 m2

Mogyoró utca

1187

1800 m2

Kökény utca

1232

1800 m2

Zártkerti földút

1044

2225 m2

Zártkerti földút

1075

2229 m2

Zártkerti földút

1106

2246 m2

Zártkerti földút

1135

2953 m2

Mandula utca

1136

3065 m2

Mogyoró utca

1187

3681 m2

Kökény utca

1232

4673 m2

Út

9/4

4930 m2

Közút

04

31752 m2

Saját használatú út

012

1000 m2

Udvar

013

1827 m2

Közút

014

7500 m2

Saját használatú út

015

3560 m2

Saját használatú út

018/2

Közút

019

3649 m2

Töltés

026

52443 m2

Közút

043

3207 m2

Laktanya út

052/1

10515 m2

Laktanya út

052/2

3840 m2

Betonút

097/1

8727 m2

Földút

097/2

2791 m2

2. melléklet a 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

Újszentiván község önkormányzatának törzsvagyonába tartozó korlátozottan forgalomképes ingatlanai

Megnevezés

Helyrajzi szám

Terület

Zöldterület

31

7 m2

Mázsaház

.9/5

1239 m2

Köztemető

.131

8625 m2

Zöldterület

150/1

4410 m2

Polgármesteri Hivatal

173

4093 m2

Óvoda

261

1576 m2

Buszmegálló

293/5

61 m2

Játszótér

293/7

1254 m2

Vízmű

355

5526 m2

Sportpálya

521

28408 m2

Bérlakás (Boján utca 18.)

530/18

1416 m2

Bérlakás (Boján utca 20.)

530/19

1431 m2

Bérlakás (Boján utca 22.)

530/20

1445 m2

Bérlakás (Boján utca 33.)

530/39

1235 m2

Bérlakás (Boján utca 31.)

530/40

1111 m2

Bérlakás (Boján utca 17.)

530/47

1258 m2

Telek

532/32

183 m2

Telek

532/33

183 m2

Munkásszálló 1. lakás (Vedresházi utca 1.)

532/38

Munkásszálló 4. lakás (Magyar utca 5.)

532/54

Munkásszálló 3. lakás (Magyar utca 3.)

532/55

Munkásszálló 2. lakás (Magyar utca 1.)

532/56

Zöldterület

928

5844 m2

Gondozási Központ

932/3

1009 m2

Épület és gyümölcsös (Rét sor 9.)

932/4

70 m2

Agrárlogisztikai csarnok

052/3

Gazdasági épület és udvar

9/5/A/1

26 m2

3. melléklet a 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

Újszentiván község önkormányzatának üzleti vagyonába tartozó ingatlanai

Megnevezés

Helyrajzi szám

Terület

Egészségház

152/1

489 m2

Általános Iskola

157

3429 m2

Lakóház (Kossuth utca 5.)

163

682 m2

Ingatlan (Felszabadulás utca 5.)

172/2

286 m2

Lakóház

173

Civil Ház

178/1

3147 m2

Kis iskola épület

293/1

Lakóház (Újvilág utca 2.)

294

Lakóház (Újvilág utca 2.)

295

430 m2

Mocsár

318/7

4421 m2

Lakóház és udvar (Jókai utca 2.)

435/2

Földút

531/14

44 m2

Belterület

531/18

Földterület

532/1

3410 m2

Földterület

532/2

4699 m2

Földterület

532/3

953 m2

Földterület

532/4

667 m2

Földterület

532/5

703 m2

Földterület

532/6

739 m2

Földterület

532/7

825 m2

Földterület

532/23

749 m2

Földterület

532/24

753 m2

Földterület

532/25

758 m2

Földterület

532/26

763 m2

Földterület

532/27

768 m2

Földterület

532/32

793 m2

Földterület

532/33

798 m2

Kivett út

532/34

4307 m2

Kivett út

532/35

453 m2

Kivett út

532/36

4910 m2

Telek

532/38

764 m2

Telek

532/39

7551 m2

Telek

532/54

671 m2

Telek

532/55

671 m2

Telek

532/56

671 m2

Szántó

701

1795 m2

Földterület (Zártkert)

702

Földterület (Zártkert)

703

Földterület (Zártkert)

704

Szántó

725

1015 m2

Szántó

736

1217 m2

Zártkert

749

Ingatlan (Rét sor 1.)

802/1

121 m2

Földterület

815

2499 m2

Kerékpárút

816

646 m2

Kerékpárút

817

1357 m2

Kerékpárút

818

1632 m2

Kerékpárút

819

128 m2

Kerékpárút

822

39 m2

Kerékpárút

823/1

47 m2

Kerékpárút

823/2

48 m2

Kerékpárút

823/3

48 m2

Kerékpárút

824

34 m2

Kerékpárút

825

33 m2

Kerékpárút

826

42 m2

Kerékpárút

827

53 m2

Kerékpárút

828

31 m2

Kerékpárút

829

31 m2

Kerékpárút

830

116 m2

Kerékpárút

831

38 m2

Kerékpárút

832

36 m2

Kerékpárút

833

31 m2

Kerékpárút

834

35 m2

Kerékpárút

836

76 m2

Kerékpárút

837

38 m2

Kerékpárút

838

36 m2

Kerékpárút

839

34 m2

Kerékpárút

840

35 m2

Kerékpárút

841

32 m2

Kerékpárút

842

40 m2

Kerékpárút

843

60 m2

Kerékpárút

844

31 m2

Kerékpárút

845

34 m2

Kerékpárút

846

31 m2

Kerékpárút

847

27 m2

Kerékpárút

848

32 m2

Kerékpárút

849

19 m2

Kerékpárút

850

55 m2

Kerékpárút

851

104 m2

Kerékpárút

852

28 m2

Kerékpárút

853

30 m2

Kerékpárút

854

60 m2

Kerékpárút

855

30 m2

Kerékpárút

856

26 m2

Kerékpárút

857

41 m2

Kerékpárút

859

51 m2

Kerékpárút

860

26 m2

Kerékpárút

862

31 m2

Földterület (Zártkert)

863

1933 m2

Kerékpárút

864

28 m2

Földterület (Zártkert)

865

1330 m2

Kerékpárút

866

21 m2

Kerékpárút

867

28 m2

Kerékpárút

869

23 m2

Kerékpárút

870

20 m2

Kerékpárút

871

17 m2

Kerékpárút

872

10 m2

Gondozási Központ (Rét sor 9.)

932/4

1009 m2

Szántó

.05/27

3119 m2

Szántó

.07/4

22911 m2

Telephely

052/3

5477 m2

Szabadidőpark

052/6

35037 m2

Szabadidőpark

052/7

36291 m2

4. melléklet a 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

Versenytárgyalási szabályzat

1. A versenytárgyalás típusai

1.1. A versenytárgyalás nyilvános vagy zártkörű.

1.2. Zártkörű versenytárgyalás lehet tartani akkor, ha a teljesítésre csak meghatározott ajánlattevők alkalmasak.

2. A versenytárgyalás meghirdetése

2.1. A nyilvános versenytárgyalást országos vagy megyei napilapban meg kell hirdetni. A zártkörű versenytárgyalásról az érdekelt ajánlattevőket egyidejűleg és közvetlenül kell tájékoztatni.

2.2. A versenytárgyalást két fordulóban is meg lehet hirdetni. A második fordulóban a kiválasztott ajánlattevők az első fordulóban vállalt feltételek alapulvételével vesznek részt. A kiíró az első fordulóban olyan adatokat tartalmazó ajánlatokat is kérhet, amelyekből meg tudja állapítani, hogy az ajánlattevő teljesítőképessége, eddigi tevékenysége, szakismerete, valamint megbízhatósága és pénzügyi helyzete alapján alkalmas-e a felhívásban megjelöltek teljesítésére.

3. Versenytárgyalási felhívás

3.1. A kiíró a versenytárgyalási felhívásban valamennyi ajánlattevő számára egyenlő esélyt köteles biztosítani, és a felhívást úgy meghatározni, hogy annak alapján az ajánlattevők megfelelő ajánlatokat tehessenek.

3.2. A versenytárgyalási felhívásnak tartalmaznia kell különösen:

3.2.1. a hasznosítani kívánt vagyon pontos meghatározását;

3.2.2. az ellenszolgáltatással kapcsolatos kikötéseket és feltételeket;

3.2.3. az ajánlatok benyújtására, felbontási helyére és idejére, valamint az elbírálásara vonatkozó időpontokat és szempontokat.

3.2.4. Ha a kiíró az ajánlatok elkészítéséhez részletes dokumentációt bocsát rendelkezésre, úgy a versenytárgyalási felhívásban meg kell jelölni a dokumentáció beszerzésének helyét és feltételeit is. A kiíró biztosítani köteles, hogy a versenytárgyalás meghirdetésének időpontjában a dokumentáció rendelkezésre álljon.

3.3. Az ajánlatok benyújtására vonatkozó időpontot a versenytárgyalási felhívásban úgy kell meghatározni, hogy a felhívás közzététele és az ajánlatok benyújtására vonatkozó időpontok között legalább tizenöt nap különbség legyen.

4. A versenytárgyalási biztosíték

4.1. A versenytárgyaláson való részvétel versenytárgyalási biztosíték (a továbbiakban: biztosíték) adásához köthető.

4.2. Az ajánlattevő az ajánlati kötöttség ideje alatt az ajánlatát visszavonhatja, de ebben az esetben a biztosítékot elveszti és az a kiírót illeti meg. Egyébként a biztosítékot a versenytárgyalási felhívás visszavonása, illetőleg az ajánlatok érvénytelenségének megállapítása, valamint elbírálása után vissza kell adni, kivéve ha a versenytárgyalási felhívás szerint az a megkötött szerződést biztosító mellékkötelezettséggé, illetve az ellenszolgáltatás részévé válik.

5. A versenytárgyalási ajánlat

5.1. A versenytárgyalásra beküldött ajánlatnak tartalmaznia kell az ajánlattevő részletes nyilatkozatát, különösen:

5.1.1. a versenytárgyalási felhívás feltételeinek elfogadásáról;

5.1.2. az ajánlott ellenszolgáltatás összegéről.

5.2. A biztosíték kikötésekor az ajánlattevőnek igazolnia kell, hogy a biztosítékot a kiíró rendelkezésére bocsátotta.

5.3. Az ajánlattevőnek igazolnia kell az azonosításhoz szükséges adatokat (cégkivonat, vállalkozói igazolvány, személyi adatok stb.)

5.4. Az ajánlattevő az ajánlatban közölt egyes adatok nyilvánosságra hozatalát megtilthatja. Az ajánlattevő a nevének, székhelyének, címének, az általa ajánlott ellenszolgáltatásnak és a teljesülési határidőnek a nyilvánosságra hozatalát nem tilthatja meg.

5.5. Az ajánlatot zártan kell benyújtani, és fel kell tüntetni az adott versenytárgyalásra utaló jelzést.

5.6. A versenytárgyalás során az ajánlattevő az ajánlatához a kiíró által – a versenytárgyalásra vonatkozó felhívásban a közölt benyújtási határidőt követő legfeljebb hatvan napig kötve marad, kivéve, ha a kiíró az elbírálási időpontban egyik ajánlattevővel sem kíván szerződést kötni, illetve, ha a kiíró valamelyik ajánlattevővel az ajánlati kötöttség időtartama alatt szerződést kötött.

6. A versenytárgyalási ajánlatok ismertetése

6.1. Az ajánlatok felbontására meg kell hívni az ajánlattevőket, és ismertetni kell nevüket, székhelyüket, illetve címüket, valamint az ajánlatok lényeges tartamát, azon adatok kivételével, amelyeknek nyilvánosságra hozatalát az ajánlattevő megtiltotta, meg kell állapítani, hogy az ajánlatok maradéktalanul tartalmazzák-e a kiíró által meghatározott dokumentumokat, igazolásokat.

6.2. A kiíró a bontáskor a hiányzó dokumentumok, igazolások vonatkozásában hiánypótlási lehetőséget biztosíthat határidő kitűzésével.

6.3. Az ajánlatok felbontásánál csak a kiíró és az ajánlattevők, továbbá a kiíró által meghívottak lehetnek jelen.

6.4. A kiíró az ajánlatok értékelése során állapítja meg, hogy az ajánlatok közül melyek érvénytelenek.

Érvénytelen az ajánlat, ha

6.4.1. olyan ajánlattevő nyújtotta be, amelyik nem jogosult részt venni a versenytárgyaláson,

6.4.2. azt az ajánlat benyújtására meghatározott határidő eltelte után nyújtották be,

6.4.3. a biztosítékot az ajánlattevő nem bocsájtotta a kiíró rendelkezésére,

6.4.4. az nem felel meg a versenytárgyalási felhívás feltételeinek.

Az érvénytelen ajánlatot tevők a versenytárgyalás további szakaszában nem vehetnek részt.

7. A versenytárgyalási ajánlatok elbírálása

7.1. Ha az ajánlatok elbírálása során bizonyos kérdések tisztázása szükséges, a kiíró az ajánlattevőktől felvilágosítást kérhet.

7.2. A benyújtott ajánlatok a kiíró hozzájárulásával sem módosíthatóak kivéve, ha az ajánlattevők a versenytárgyalási kiírás szerint a versenytárgyalás második fordulójában az ellenszolgáltatás összegére újabb ajánlatot tehetnek.

7.3. A kiíró az ajánlatok elbírálásáról hozott döntését az ajánlattevőknek írásban megküldi.

7.4. Ha a kiíró valamelyik ajánlattevő ajánlatát elfogadja, a szerződés a versenytárgyalási kiírásban és az elfogadott ajánlatban foglalt tartalommal a 6.3. pontban meghatározott döntésnek a nyertes ajánlattevőhöz történő megérkezésének napján létrejön. A szerződést amennyiben szükséges vagy célszerű, haladéktalanul külön okiratba kell foglalni.

7.5. Ha a kiíró egyik ajánlattevő ajánlatát sem fogadja el és a részletes dokumentációt ellenérték fejében bocsátotta rendelkezésre, úgy e vonatkozásban a versenytárgyalási felhívás visszavonására meghatározott rendelkezéseket kell alkalmazni.

7.6. A kiíró az ajánlatokat kizárólag az elbírálásra használhatja fel. Más célú felhasználás esetén az ajánlattevővel külön meg kell állapodnia.

7.7. Az ajánlattevő a kiírótól az ajánlat kidolgozásáért térítést nem igényelhet.

8. Záró rendelkezések

Jelen szabályzat alkalmazásában a kiíró: a vagyonrendelet szerint hasznosításra jogosult.