Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2018.(VIII.15.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásról

Hatályos: 2019. 09. 26- 2019. 12. 31

Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. Általános rendelkezések


1. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4–16. §-a határozzák meg.

(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

2. § (1) A rendszeres települési támogatások esetében a kérelmező vagy az ellátás jogosultja a jó gazda gondosságával köteles gondoskodni az általa lakott lakás vagy ház:

a) kertjének, udvarának szemét- és gyommentesítéséről,

b) a közterületre kihajló ágak, bokrok, cserjék rendszeres nyeséséről,

c) a kerítésen kívüli határos közterületen a járda tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, téli időszakban síkosság mentesítéséről,

d) teljes területén a rovarok és rágcsálók irtásáról.

(2) A szociális hatáskört gyakorló szerv az (1) bekezdésben foglalt követelmények teljesülését a támogatásra való jogosultság feltételeként környezettanulmány készítése során vizsgálja. E rendelet alkalmazásában környezettanulmányon az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény szerinti szemlét kell érteni.

3. § (1) A kérelmező saját és a vele egy háztartásban lakó személyek tekintetében a jövedelmet a kérelemhez csatolt alábbi dokumentumokkal köteles igazolni:

a) a kérelmezővel egy háztartásban lakó valamennyi jövedelemmel rendelkező személy jövedelméről szóló igazolás,

b) amennyiben a kérelmező gyermekét egyedül nevelő szülő, az egyedülállóság tényét igazoló dokumentum, egyedülállóság tényét igazoló dokumentum különösen: elvált vagy házastársától különélő kérelmező esetében a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése, valamint a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági vagy gyámhatósági döntés, vagy a gyámhatóságról, valamint a gyermekvédelemi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Gyvt. vhr.) 18. § (2) bekezdésében meghatározott jegyzőkönyv,

c) vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a lezárt adóévről az állami adóhatóság által kiadott igazolás, a le nem zárt időszakra vonatkozóan könyvelői igazolás vagy a vállalkozó nyilatkozata,

d) a kifizető szerv által kiállított tárgyévre vonatkozó nyugdíjösszesítő, valamint az utolsó havi nyugdíj igazolása.

(2) A kérelmező saját és a vele egy háztartásban lakó személyek tekintetében a támogatásra való jogosultságot a kérelemhez csatolt alábbi dokumentumokkal köteles igazolni:

a) a kérelmező és háztartásában élő nem tanköteles korú nappali oktatásban részesülő gyermek(ek) iskolalátogatási vagy hallgatói jogviszonyról szóló igazolása,

b) elvált vagy házastársától különélő kérelmező esetében a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése, valamint a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági vagy gyámhatósági döntés, vagy a Gyvt. vhr. 18. § (2) bekezdésében meghatározott jegyzőkönyv,

c) az állami foglalkoztatási szerv igazolása a regisztrációról, valamint a regisztrációt követő folyamatos együttműködésről, amennyiben a támogatást igénylő jövedelemmel nem rendelkezik,

d) rendszeres támogatások esetén, a kérelmező által lakott lakás vagy ház vonatkozásában a hulladékszállítási közszolgáltatási díj befizetését igazoló bizonylat.

(3) A támogatást kérővel közös háztartásban élő gyermekként kell figyelembe venni a Gyvt. vhr. 66. § (2) bekezdésében meghatározott gyermeket is.

(4) A gyermek tartására köteles gyám kivételével, a családbafogadó gyám gyámsága alatt álló gyermekre vonatkozó, jövedelemszámítás szempontjából releváns szabályokat a Gyvt. vhr. 66. § (3) bekezdésében meghatározottak szerint kell alkalmazni.

(5) Az egy főre jutó havi jövedelem számításánál figyelembe kell venni a Gyvt. vhr. 65. § (4) bekezdésében foglaltakat.

(6) A jövedelem megállapításánál a havonta rendszeresen mérhető jövedelmek esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap, egyéb jövedelmeknél az előző év átlagát kell figyelembe venni.

4. § Amennyiben a támogatást kérő a kérelmében valótlan adatokat tüntet fel, a szociális hatáskört gyakorló szerv a támogatást kérőt a további támogatásból tárgyévben kizárja és a jogosulatlanul felvett támogatás visszafizetésére kötelezi.

5. § (1) A szociális hatáskört gyakorló szerv döntését a benyújtott kérelem, annak mellékletei valamint környezettanulmány alapján köteles meghozni.

(2) A szociális hatáskört gyakorló szerv mellőzi a környezettanulmány felvételét

a) ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző 6 hónapon belül már valamilyen e rendelet szerinti ellátásban részesült, vagy

b) e rendelet 15. § (1) bekezdésében, 16. § (1) a) pontjában és 19. § (1) bekezdésében foglalt támogatás esetén.

6. § A települési támogatás, a települési gyermeknevelési támogatás és a rendkívüli települési temetési támogatás kivételével, postai vagy banki átutalással kerül kifizetésre. A települési gyermeknevelési támogatás és a rendkívüli települési temetési támogatás minden esetben házi pénztárból kerül kifizetésre. A születési támogatás az ügyfél kérelmének megfelelően házi pénztárból való kifizetéssel vagy banki átutalással kerül kifizetésre.

7. § A települési támogatásokat a szociális hatáskört gyakorló szerv a jogosult helyzetéhez, szükségleteihez igazodóan, célzottan, a természetben nyújtott ellátások elsődlegessége mellett nyújtja.

2. A támogatások formái


8. § (1) Rendszeres települési támogatások:

a) települési tanulmányi ösztönző támogatás

b) települési ápolási támogatás

c) települési lakásfenntartási támogatás

d) települési gyógyszertámogatás

e) települési étkezési térítési díjtámogatás

f) települési tüzelőanyag támogatás

g) hulladékkezelési közszolgáltatási díjtámogatás

(2) Rendkívüli települési támogatások:

a) települési gyermekszületési támogatás

b) települési temetési támogatás

c) települési létfenntartási támogatás

d) települési gyermeknevelési támogatás

(3) E rendeletben szabályozott egyéb szociális ellátás a köztemetés.


3. Hatásköri rendelkezések


9. § (1) Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének Humánerőforrások Bizottsága dönt első fokon a tanulmányi ösztönző támogatásról.

(2) A polgármester dönt első fokon:

a) a települési ápolási támogatásról,

b) a települési létfenntartási támogatásról,

c) a települési tüzelőanyag támogatásról,

d) a települési gyermekszületési támogatásról,

e) a települési gyermeknevelési támogatásról,

f) a települési étkezési térítési díjtámogatásról,

g) a települési temetési támogatásról,

h) a köztemetésről,

i) a települési gyógyszertámogatásról,

j) a települési lakásfenntartási támogatásról,

k) a hulladékkezelési köszolgáltatási díjtámogatásról.


4. Települési tanulmányi ösztönző támogatás


10. § (1) Települési tanulmányi ösztönző támogatást állapít meg a szociális hatáskört gyakorló szerv azoknak az általános iskolás vagy középiskolás tanulóknak, akiknek az előző tanévben elért tanulmányi átlag eredményük legalább 4-es és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló szülő esetén a 250 %-át.

(2) A kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl az előző tanévre vonatkozó iskolai bizonyítvány másolatát. 

(3) Az ösztöntő támogatás megállapítása előtt, valamint felülvizsgálata során minden esetben környezettanulmányt kell készíteni.

11. §[1] (1) a) az általános iskolai tanulók esetében, a következő tanévre, minden évben a kérelmet benyújtók közül kiválasztott 20 legjobb tanulmányi átlagot elérő tanuló részére, havi 5000 forint/fő összegben,

b) a középiskolai tanulók esetében, a következő tanévre, minden évben a kérelmet benyújtók közül kiválasztott 10 legjobb tanulmányi átlagot elérő tanuló részére, havi 7000 forint/fő összegben.

(2) Az ösztönző támogatás iránti kérelem benyújtásának határideje tárgyév július 1. és tárgyév július 31. napja közötti időszak.

(3) A támogatás összegét havonta utólag, a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig kell folyósítani.

(4) A kettő tizedes jegyig kiszámított azonos tanulmányi átlagot elérők közül a szociális hatáskört gyakorló szerv annak a tanulónak állapítja meg támogatást, akinek családjában három vagy több gyermek neveléséről gondoskodnak.

(5) Az ösztönző támogatásra szánt összeg keretösszeg, továbbá az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott támogatásban részesíthetők száma irányszám. A keretösszeget felhasználja a szociális hatáskört gyakorló szerv a középiskolai és általános iskolai támogatottak csoportjai részére olyan módon, amennyiben az egyik csoportban a támogatásra jogosult pályázók száma meghaladja az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott irányszámot és a másik csoport támogatására szánt keretösszeg érvényes pályázat hiányában nem kerül felhasználásra, a keretösszeg mértékéig támogatja a további érvényes pályázatokat.

(6) Támogatásra vonatkozó kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

5. Települési ápolási támogatás


12. § (1) Települési ápolási támogatást nyújt a szociális hatáskört gyakorló szerv a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy állandó ápolását, gondozását végző Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 2. pont szerinti hozzátartozójának

a) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át feltéve, hogy

b) a családban nincs olyan más ápolásra alkalmas személy, aki az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével megegyező, vagy azt meghaladó összegű rendszeres pénzellátásban részesül, vagy az otthon történő munkavégzés kivételével heti 20 óra munkaidőt meghaladó kereső tevékenységet folytat.

(2) E rendelet alkalmazásában ápolásra alkalmas személyen azt a személyt kell érteni, aki kora, mentális és fizikai állapota alapján alkalmas az ápolt személy gondozási és ápolási igényére tekintettel az ápolási, gondozási feladatok ellátására.

(3) A kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl a háziorvos igazolását a tartósan beteg állapot fennállásáról.

(4) Nem jogosult települési ápolási támogatásra a kérelmező hozzátartozó az Szt. 42. § (1) bekezdésében meghatározott esetekben. A települési ápolási támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni az Szt. 42. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott esetekben.

(5) Az ápolási díj legmagasabb összege: 28.500 Ft.

(6) A települési ápolási támogatásra való jogosultság feltételeit kétévente felül kell vizsgálni. Amennyiben a szociális hatáskört gyakorló szerv a felülvizsgálat során megállapítja, hogy a támogatásban részesülő nem felel meg a jogosultsági feltételeknek, a szociális hatáskört gyakorló szerv a támogatásban részesülőt a további támogatásból kizárja.

(7) Támogatásra vonatkozó kérelmet a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


6. Települési létfenntartási támogatás


13. § (1) A szociális hatáskört gyakorló szerv rendkívüli települési létfenntartási támogatást nyújt:

a) annak, aki egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó gyógyszerköltségeit jövedelmi viszonyaira tekintettel átmenetileg nem tudja megfizetni, kivéve, ha települési rendszeres gyógyszertámogatásban részesül,

b) annak, aki jövedelemmel nem rendelkezik és megélhetése biztosításához segítségre szorul,

c) a lakhatási kiadások tekintetében hátralékot felhalmozó személy részére, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 hónapban keletkezett lakásfenntartással kapcsolatos közüzemi díjhátralékkal rendelkezik, kivéve, ha települési lakásfenntartási támogatásban részesül arra a közüzemi szolgáltatóra vonatkozóan, melynél az ügyfél a díjhátralékot felhalmozta.

(2) Rendkívüli települési létfenntartási támogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege

a) egyedül élő, valamint gyermekét, illetve gyermekeit egyedül nevelő szülő vagy más törvényes képviselő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,

b) az a) pont alá nem tartozó esetekben az öregségei nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg.

(3) A támogatás legmagasabb összege személyenként és naptári évenként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-a. Családonként egy személy jogosult a támogatásra.

(4) A kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl:

a) a lakásfenntartással kapcsolatos közüzemi, szolgáltatási díjhátralék felhalmozását bizonyító dokumentumokat,

b) a háziorvos igazolását a használt gyógyszerek fajtájáról, mennyiségéről,

(5) Támogatásra vonatkozó kérelmet a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

7. Települési tüzelőanyag támogatás


14. § (1) A szociális hatáskört gyakorló szerv települési tüzelőanyag támogatást nyújt egy háztartásnak a hideg időjárás miatt szükséges tűzifa biztosításához évente egy alkalommal legfeljebb 10 q tűzifa mennyiségben, kivéve ha az igénylő a fűtéshez települési lakásfenntartási támogatásban részesül vagy környezettanulmány alapján megállapításra került, hogy az igénylő nem rendelkezik fatüzelésre alkalmas berendezéssel.

(2) Települési tüzelőanyag támogatás iránti kérelem benyújtására nyitva álló időszak tárgyév október 15. és tárgyév november 30. napja közötti időszak.

(3) Települési tüzelőanyag támogatásra a háztartás akkor jogosult, ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege

a) egyedül élő, valamint gyermekét, illetve gyermekeit egyedül nevelő szülő vagy más törvényes képviselő esetében az öregségei nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,

b) az a) pont alá nem tartozó esetekben az öregségei nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át

nem haladja meg.

(4) A települési tüzelőanyag támogatás iránti kérelem tárgyában indult eljárásban a szociális hatáskört gyakorló szerv a kérelmek – beérkezéstől számított - időrendi sorrendjében hozza meg döntéseit. A kérelemnek helyt adó döntés esetén a tüzelőanyag támogatás biztosítása a kérelem többi kérelemhez viszonyított beérkezési sorrendjében történik.

(5) Háztartása számára települési tüzelőanyag támogatás iránti kérelem benyújtására jogosult, a háztartásban élő bármely cselekvőképes személy.

(6) Támogatásra vonatkozó kérelmet a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

8. Települési gyermekszületési támogatás


15. § (1) Gyermek születésével, örökbefogadásával összefüggő költségek mérséklésére egyszeri támogatásra jogosult az a szülő, aki a szülést, illetve az örökbefogadást megelőzően egy évvel Bicskén állandó lakóhellyel rendelkezik és gyermekének első lakóhelye - az örökbefogadás esetének kivételével - Bicske közigazgatási területén található.

(2) A támogatásra irányuló kérelmet a gyermek születését, örökbefogadását követő 6 hónapon belül nyújthatja be a kérelmező, melyhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, továbbá örökbefogadás esetén a gyámhatóság jogerős határozatát.

(3) A rendkívüli települési gyermekszületési támogatásra a családban csak az egyik szülő jogosult. Ikerszülés esetén a születési támogatás gyermekenként kerül megállapításra.

(4) A rendkívüli települési gyermekszületési támogatás összege gyermekenként 35.000 forint.

(5) Támogatásra vonatkozó kérelmet az 5. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

9. Települési gyermeknevelési támogatás


16. § (1) A szociális hatáskört gyakorló szerv rendkívüli települési gyermeknevelési támogatást nyújt:

a) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 5. § o) pont szerinti válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,

b) a gyermek óvodáztatásának, valamint a gyermek és a fiatal felnőtt iskoláztatásának biztosítása érdekében,

c) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz vagy a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások miatt,

d) a gyermek egészségi állapotának megőrzésével és helyreállításával kapcsolatos költségekhez.

(2) Gyermeknevelési támogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege

a) egyedül élő, valamint gyermekét, illetve gyermekeit egyedül nevelő szülő vagy más törvényes képviselő esetében az öregségei nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,

b) az a) pont alá nem tartozó esetekben az öregségei nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg.

(3) A (1) bekezdésben felsorolt élethelyzetekben a támogatás összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-a.

(4) A kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl:

a) a gyermek, fiatal felnőtt óvodáztatásával, iskoláztatásával kapcsolatos költségeket igazoló dokumentum,

b) a gyermek egészségi állapotának megőrzésével és helyreállításával kapcsolatos költségeket igazoló dokumentum.

(5) Támogatásra vonatkozó kérelmet ezen rendelet 3. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.


10. Települési étkezési térítési díjtámogatás


17. § (1) Az intézményi étkezési térítési díj 50 %-át biztosítja a szociális hatáskört gyakorló szerv a normatív, vagy intézményi kedvezményben nem részesülő, Bicske város közigazgatási területén belül található köznevelési intézménybe, valamint a Kapcsolat Központ Bölcsődei Szakmai Egységébe beiratkozott gyermek számára, amennyiben a gyermeket nevelő család egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.

(2) A kedvezmény évente, az augusztus 31. napjáig benyújtott kérelmek alapján szeptember 1. napjától következő év augusztus 31. napjáig kerül megállapításra. Az augusztus 31. napja után benyújtott kérelmek esetében a támogatást, a kérelem beérkezését követő hónap 1. napjától kell megállapítani.

(3) A kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl a gyermek Bicske város közigazgatási területén belül található köznevelési intézménnyel vagy a Kapcsolat Központ Bölcsődei Szakmai Egységével létesített jogviszonyának igazolását.

(4) Támogatásra vonatkozó kérelmet a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

11. Köztemetés


18. § (1) A szociális hatáskört gyakorló szerv az eltemettetésre kötelezett személy kérelmére engedélyezi a köztemetés költségeinek:

a) legfeljebb 12 havi részletekben történő megfizetését, ha az eltemettetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő esetén annak 300%-át,

b) legfeljebb 50%-ig terjedő elengedését, ha az eltemettetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén annak 250%-át

nem haladja meg és a kérelmező, valamint családja vagyonnal nem rendelkezik.

(2) A vonatkozó kérelmet a 8. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

12. Települési temetési támogatás


19. § (1) Temetési támogatásra jogosult az elhunyt eltemettetéséről gondoskodó hozzátartozó, amennyiben a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, és az eltemettető háztartásában élő családtagjainak egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át. 

(2) Az elhunyt hozzátartozó eltemetésére nyújtott rendkívüli települési temetési támogatás összege 35.000- forint. 

(3) Az elhunyt hozzátartozó eltemetéséről gondoskodó a kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül terjeszti elő. 

(4) A kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl a halotti anyakönyvi kivonat másolatát és a kérelmező nevére kiállított temetési számla másolatát 

(5) Támogatásra vonatkozó kérelmet a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

13. Települési gyógyszertámogatás


20. § (1) A szociális hatáskört gyakorló szerv egy éves időtartamra rendszeres gyógyszerellátásra irányuló jogosultságot állapít meg az egészségi állapot megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadások csökkentésére az alábbi feltételek együttes fennállása esetén annak a szociálisan rászorult személynek akinek:

a) családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő esetén 300%-át,

c) az egészségi állapotának megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó havi gyógyszerköltsége meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át.

d) alanyi és normatív közgyógyellátásra nem jogosult, melyet az illetékes járási hivatal elutasító határozatával igazol.

(2) A gyógyszerkeret összege a jogosult egyéni havi rendszeres gyógyszerköltsége, de legfeljebb havi 8.000,- Ft.

(3) A gyógyszerkiváltást névre szóló számlával utólag a jogosultsági hónap utolsó napjáig kell igazolni. Igazolás hiányában a további támogatás megszüntetésre kerül.

(4) A támogatás kifizetése 100,-Ft-ra való kerekítéssel történik a kerekítés általános szabályai szerint.

(5) Amennyiben az ellátásban részesülő személy egészségi állapotában, a gyógykezelését szolgáló terápiában, illetőleg a keret megállapításakor figyelembe vett gyógyszerek térítési díjában olyan változás következik be, amelynek következtében havi rendszeres kiadása a gyógyszerkeret megállapításakor figyelembe vett gyógyszerköltséghez képest ténylegesen legalább 1000 forinttal megváltozik, az ellátásban részesülő személy kérelmére lehetőség van az egyéni gyógyszerkeret év közbeni felülvizsgálatára.

(6) A kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl a háziorvos igazolását a havonta használt gyógyszerek fajtájáról, mennyiségéről.

(7) Támogatásra vonatkozó kérelmet a 7. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

14. Települési lakásfenntartási támogatás


21. § (1) A települési lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a távhőszolgáltatás, az albérleti díjhoz, valamint közös költséghez a szociális hatáskört gyakorló szerv támogatást nyújt az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak.

(2) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(3) A lakásfenntartási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(4) Amennyiben a háztartás valamelyik tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-vel növekszik.

(5) Amennyiben a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő – ideértve a gyámot és a nevelőszülőt – él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-vel növekszik.

(6) A települési lakásfenntartási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 600,- Ft.

(7) A települési lakásfenntartási támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(8) A települési lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint 4.000,-Ft, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(9) A (8) bekezdés b) pont szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:


TM = 0,3  -     J-0,5 NYM   x 0,15 

                  NYM

ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(10) A települési lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani.

(11) A szociális hatáskört gyakorló szerv települési lakásfenntartási támogatást ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapít meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(12) Települési lakásfenntartási támogatás esetén külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(13) A támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg a kérelmezőt, illetve amennyiben megszűnik a támogatás - elköltözés, elhalálozás, jogosult kérelmére - a megszűnés teljes hónapjára járó támogatást megkapja a támogatott.

(14) A kérelemhez csatolni kell e rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl a lakás nagyságának hitelt érdemlő igazolását. Lakás nagyságának hitelt érdemlő igazolása különösen az adás-vételi szerződés, a jogerős építési engedély, a jogerős használatbavételi engedély, a tulajdoni lap.

(15) Települési lakásfenntartási támogatásra nem jogosult az önkormányzati bérlakás 60 napot meghaladó bérleti díjtartozással rendelkező bérlője és a bérlő jogán az ingatlanban lakó személyek.

(16) Támogatásra vonatkozó kérelmet a 6. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

15. Hulladékkezelési közszolgáltatási díjtámogatás


22. § (1) Jövedelemre tekintet nélkül a 30 literes gyűjtőedény közszolgáltatási díjának mértékéig hulladékkezelési közszolgáltatási díjtámogatásra jogosult a 70. életévét betöltött és egyedül élő személy. A támogatásra való jogosultság megállapításakor az egyedül élés tényét a szociális hatáskört gyakorló szerv környezettanulmánnyal ellenőrzi.

(2) A hulladékkezelési közszolgáltatási díjtámogatás iránti kérelmet a 9. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(3) A kérelem a jogosultság keletkezését követően nyújtható be, a támogatás a kérelem benyújtását követő negyedév első napjától állapítható meg.

(4) A támogatás megszüntetésének időpontja a jogosultsági feltételek megszűnésének hónapját követő hónap első napja. A jogosultság megszűnik a jogosult halálával, valamint ha a támogatott már nem egyedül él.

16. Záró rendelkezések


23. § (1) Ez a rendelet a 13. § kivételével a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 13. § 2019.01.01. napján lép hatályba.

(3) Hatályát veszti Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 10/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelete.




                      Pálffy Károly                                                                 Fritz Gábor

                       polgármester                                                                      jegyző


Záradék

A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Bicske, 2018. augusztus 15.

                                                                                                             Fritz Gábor

                                                                                                                 jegyző


[1]

A rendelet szövegét a 18/2019. (IX.25.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2019. szeptember 26-tól.