Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 07

Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.03.07.

Vál Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényre tekintettel a 2024. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya és címrendje

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre (intézményekre), támogatásban részesített magánszemélyekre.

(2) A költségvetési szervek a költségvetési rendeletben külön-külön alkotnak egy-egy címet az alábbiak szerint:

1. Váli Közös Önkormányzati Hivatal Vál, Vajda János u. 2.

2. Váli Mesevölgy Óvoda Vál, Vajda János u. 45.

A 2024. évi költségvetés bevételei, kiadásai és a költségvetés tartalék előirányzata

2. § (1) A Képviselő-testület Vál Község Önkormányzat 2024. évi költségvetése működési bevételét 476.661.198Ft-ban, felhalmozási bevételét 0Ft-ban, finanszírozási bevételét 70.993.715Ft-ban, bevételi főösszegét 547.654.913Ft-ban állapítja meg. A Képviselő-testület Vál Község Önkormányzata 2024. évi költségvetése működési kiadásait 505.798.513Ft-ban, felhalmozási kiadásait 41.856.400Ft-ban, finanszírozási kiadásait 0Ft-ban, kiadási főösszegét 547.654.913Ft-ban állapítja meg. A tárgyévi működési bevételek és kiadások különbözeteként a működési hiány összege 29.137.315Ft. Az Önkormányzat Képviselő-testülete az (1) bekezdésben megállapított működési hiány belső finanszírozását a 2023. évi maradvány felhasználásával biztosítja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bevételi főösszeg kiemelt előirányzatonkénti rovatokra tagolását az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek szerinti megbontásban az 1. melléklet szerint határozza meg. A kormányzati funkciók szerinti bevételeket a rendelet 2. melléklet tartalmazza.

(3) Az (1) bekezdés szerinti kiadási főösszeg kiemelt előirányzatonkénti rovatokra tagolását az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek szerinti megbontásban a 3. melléklet szerint határozza meg. A kormányzati funkciók szerinti kiadásokat e rendelet 4. melléklet mutatja be.

(4) Vál Község Önkormányzat 2024. évi költségvetési mérlegét a 5. melléklet részletezi.

(5) Vál Község Önkormányzat 2024. évi bevételeinek és kiadásainak feladattípusonkénti megoszlását a 6. melléklet tartalmazza.

(6) Vál Község Önkormányzata támogatásértékű kiadásai, pénzeszközátadásai részletezését a 7. melléklet mutatja be.

(7) Vál Község Önkormányzat felhalmozási kiadásait elkülönítetten részletesen a 8. melléklet tartalmazza.

(8) A 2024. évi tartalékok előirányzatait a 9. melléklet részletezi.

(9) Vál Község Képviselő-testülete az Önkormányzat és az intézmények létszámkereteit a 10. melléklet szerint határozza meg.

(10) Vál Község Önkormányzata többéves kihatással járó döntések kötelezettségeit a 11. melléklet tartalmazza.

(11) Vál Község Önkormányzat pályázatait, Európai Uniós támogatási programjait a 12. melléklet mutatja be.

(12) Vál Község Önkormányzat közvetett támogatásait a 13. melléklet részletezi.

(13) A 2024. évi előirányzat – felhasználási ütemtervet a 14. melléklet a likviditási tervet a 15. melléklet tartalmazza.

(14) A költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban a 16. melléklet mutatja be.

A költségvetés végrehajtásának általános szabályai

3. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) A célfeladatokra tervezett előirányzatok felhasználásáról, valamint a helyi önszerveződő közösségek részére tervezett előirányzatok felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(5) Az adókintlévőségek, bármilyen jellegű követelések csökkentése érdekében érvényesíteni kell a költséghatékony végrehajtási és ellenőrzési tevékenységet.

(6) Az önkormányzati feladatellátás minden területén érvényesíteni kell a szigorú, takarékos gazdálkodás követelményét. A költségvetési szervek vezetői kötelesek a takarékos, ésszerű gazdálkodás követelményeinek megfelelni és javaslataikkal, döntéseikkel segíteni a kiadások csökkentését.

(7) A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy - pályázat benyújtásáról, és saját forrás biztosításáról szóló külön testületi döntés hiányában - az Önkormányzat által benyújtani kívánt támogatási igény (pályázat) esetében az Önkormányzat nevében előzetesen nyilatkozzon a saját forrás biztosításáról azzal, hogy a soron következő testületi ülésen tájékoztatja a testületet.

(8) Pénzügyi előirányzat hiányában a gazdálkodó szerv, intézmény vezetője kötelezettséget nem vállalhat, feladat végrehajtását nem kezdheti el. Újabb kötelezettségek vállalása előtt figyelembe kell venni a meglévő, többéves kihatással járó kötelezettségeket, továbbá a fedezetül szolgáló bevételek realizálását. Kötelezettséget vállalni az Ávr.-ben foglalt kivételekkel csak pénzügyi ellenjegyzés után, a pénzügyi teljesítés esedékességét megelőzően, írásban lehet.

Az Önkormányzat gazdálkodására vonatkozó általános előírások

4. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 25.000.000Ft összeghatárig a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2024. december 31-ig gyakorolható.

(4) Az Önkormányzat gazdálkodásával összefüggő feladatokat a Váli Közös Önkormányzati Hivatal látja el.

5. § (1) A Képviselő-testület a 2024. évi jóváhagyott költségvetési előirányzatok, kiemelt előirányzatok év közbeni megváltoztatására magának tartja fenn az alábbi feladatok tekintetében:

a) az előző évi maradvány - ezen belül az áthúzódó, kötelezettségvállalással terhelt kifizetések – jóváhagyására,

b) a jóváhagyott intézményi költségvetési támogatás „ágazati szintű” előirányzatának betartásával átcsoportosításra a költségvetési szervek között, ha annak feladataiban jelentős változás következik be,

c) az előző évi maradvány áthúzódó, kötelezettségvállalással terhelt és kötelezettségvállalással nem terhelt, szabad részének felosztására, azok előirányzatának módosítására.

(2) Év közben új kötelezettségvállalás csak a tényleges pénzügyi, likviditási helyzet függvényében lehetséges.

(3) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a Polgármester a Képviselő-testületet a munkaterv szerinti, soron következő ülésen tájékoztatja.

(4) A Polgármester pótköltségvetési rendelet-tervezetet csak akkor köteles a Képviselő-testület elé terjeszteni, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek az önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

(5) Az év közben realizálódó – nem céljellegű – önkormányzati többletbevételt általános tartalékba kell helyezni, ennek felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(6) A Képviselő – testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy 2.000.000 Ft-ig a forrásfelhasználásról döntsön. A Polgármester a soron következő Képviselő – testületi ülésen köteles beszámolni az 1.000.000 Ft-ot meghaladó döntéseiről.

A költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó általános előírások

6. § (1) A költségvetési szerveknek költségvetési alapokmányaikat a rendelet mellékleteiben meghatározott összegekkel kell összeállítaniuk.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza az önkormányzati költségvetési szerveket a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(3) A költségvetési szerveknél a tervezett saját bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett saját bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők.

(4) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési intézmény köteles betartani.

(5) Az intézmények az éves gazdálkodásukról készített beszámolóban a költségvetési maradvány elszámolása során - az általános szabályokon túl - kötelesek a felújítási, az étkeztetési-, az energia és közüzemi díjak-, a nyugdíjazás és létszámcsökkentési döntések, jubileumi jutalmak fedezetére biztosított előirányzatokról, a kötött felhasználású támogatásokról, a gazdasági szakemberek továbbképzésére biztosított előirányzatokról, a bejáró dolgozók útiköltség térítésére adott előirányzatokról, valamint az évközben céljelleggel biztosított előirányzatokról elszámolni. A pénzmaradványt az Önkormányzati Hivatal vizsgálja felül.

(6) A feladatmutató alapján normatív állami hozzájárulásban részesülő intézmények a tényleges mutatók szerint kötelesek elszámolni a kapott támogatással. A támogatás ellenőrizhetősége érdekében az intézmények kötelesek olyan nyilvántartást vezetni, melyből egyértelműen megállapítható a feladatmutató tényleges teljesülése.

Költségvetési előirányzatok megváltoztatása a költségvetési szerveknél

7. § (1) Az Önkormányzat intézménye bevételi és kiadási előirányzatait az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht) 34. § (3) bekezdésben foglaltak szerint saját hatáskörben módosíthatja, a kiadási előirányzatait egymás között átcsoportosíthatja.

(2) A költségvetési szervek pótelőirányzati igényt csak akkor nyújthatnak be, ha a kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítással sem teljesíthető az intézményi feladatellátás.

(3) Az (1) bekezdés szerinti átcsoportosítások tényéről a költségvetési szerv vezetője a Polgármestert a tárgyhót követő hónap 10. napjáig tájékoztatja.

(4) Az önkormányzati hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

8. § Amennyiben új szakmai program indítását a költségvetési szerv önkormányzati költségvetési támogatási igény nélkül vállalja fel, az indítást követő öt éven belül pót-előirányzati igénnyel a fenntartó felé nem élhet.

A költségvetési szerv többletbevételének felhasználása

9. § (1) Az Önkormányzat intézménye a jóváhagyott költségvetésében megtervezett, az eredeti előirányzatot meghaladó és a térítési díjon felüli, esetenkénti saját többletbevételét a bevétel megszerzése érdekében felmerült költségek levonása után felhasználhatja, ha

a) a kiadási előirányzatokon egyidejűleg túllépés nem mutatkozik, és

b) a többletbevétel nem haladja meg a 1.000.000Ft-ot.

Az 1.000.000Ft-ot meghaladó többletbevétel csak a Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzat-módosítás után használható fel.

(2) Az (1) bekezdés alapján végrehajtott előirányzat módosítással éven túli, tartós kötelezettségvállalás költségvetési fedezete nem biztosítható.

(3) A költségvetési előirányzatok tervezett összegét meghaladó, pénzügyileg teljesített bevételként 2024. évben a 2024. december 31-ig befolyt bevétel vehető figyelembe.

(4) A költségvetési szervek évközben a tervezett, illetve a módosított előirányzatot meghaladó többletbevételükből – e paragrafusban foglaltak figyelembevételével – az éves személyi juttatások és az azzal összefüggő munkaadókat terhelő járulékok előirányzatát legfeljebb:

a) a többletbevétellel összefüggő feladat elvégzéséhez szükséges, nem a személyi juttatások körébe tartozó közvetlen kiadásoknak az adott bevételből történő teljesítése után fennmaradó összeg erejéig,

b) szerződés esetén az abban meghatározott összeggel emelhetik.

(5) Nem emelhető a személyi juttatások előirányzata az intézményi ellátási díjak, az alkalmazottak térítése, az alkalmazott, hallgató, tanuló stb. kártérítése és egyéb térítése, a felhalmozási és tőke jellegű bevételek, továbbá az átvett pénzeszközök előirányzatot meghaladó többletéből, kivéve, ha a bevétel a személyi juttatásból teljesítendő kiadást szolgál, vagy a megkötött szerződés, megállapodás költségterve személyi célú kifizetéseket tartalmaz.

Személyi juttatásokkal való gazdálkodás

10. § (1) Az önkormányzati költségvetési szerv a részére jóváhagyott, illetve módosított személyi juttatások, és a költségvetési létszám-előirányzatával a jogszabályi előírások figyelembevételével önállóan gazdálkodik.

(2) A Váli Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapjának összege a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 62. § (1) bekezdésben megállapított összegtől 20%-kal magasabb, azaz 46.380 Ft.

(3) A Váli Közös Önkormányzati Hivatal dolgozói a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. Törvény 151. § (1) bekezdése alapján bruttó 231.900 Ft cafetéria juttatásban részesülnek.

(4) Az Önkormányzatnál dolgozó Polgármester, Alpolgármester számára bruttó 231.900 Ft cafetéria keretet határoz meg a Képviselő-testület.

(5) A Váli Mesevölgy Óvoda dolgozói számára nettó 200.000 Ft cafetéria keretet határoz meg a Képviselő-testület.

(6) A költségvetési szervek költségvetésében jutalom címén teljesítményösztönzés, személyi ösztönzés céljából megtervezett előirányzat az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatára vetítve nem haladhatja meg a 10 %-os mértéket.

A finanszírozási célú műveletekkel kapcsolatos szabályok

11. § (1) Az Önkormányzat 2024. évben folyószámla-hitelkeretre szóló szerződéskötést nem tervez.

(2) Az Önkormányzat fizetési számláján átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezéséről, államilag garantált (rövid lejáratú) értékpapír vásárlásáról a Polgármester rendelkezik.

Maradványra vonatkozó rendelkezések

12. § Az önkormányzati költségvetési szervek maradványát a Képviselő-testület hagyja jóvá és dönt az önkormányzati szabad maradvány felosztásáról.

Egyéb rendelkezések

13. § (1) Az önkormányzati és intézményi beruházásokra, felújításokra, árubeszerzésekre, szolgáltatások megrendelésére a közbeszerzésekről szóló jogszabályi előírásokat kell alkalmazni.

(2) A költségvetés évközi módosításait követően a közbeszerzést érintő előirányzat változásokat az éves közbeszerzési tervben haladéktalanul át kell vezetni, és a Képviselő-testület soron következő ülésére jóváhagyásra be kell terjeszteni.

(3) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(4) A költségvetési szervek a Polgármesterrel történő egyeztetést követően, a folyamatos igényeiknek megfelelően kapják pénzellátásukat.

(5) Az Áht. 85. §-a azt rögzíti, hogy a bevételek beszedésekor, a kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni.

(6) Vál Község Önkormányzata és intézményei kiadási az alábbi esetekben teljesíthetők készpénzben:

a) a fizetési számlára befizetett készpénz,

b) a közfoglalkoztatásban résztvevők bére,

c) megbízási díjak,

d) az egységes rovatrend K48. Egyéb nem intézményi ellátások rovatain elszámolt kiadások,

e) az egységes rovatrend K31. Készletbeszerzés, K32. Kommunikációs szolgáltatások és K34. Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások rovatain elszámolandó kiadások,

f) az egységes rovatrend K61. Immateriális javak beszerzése, létesítése, K63. Informatikai eszközök beszerzése, létesítése és K64. Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése rovatain elszámolandó, kisértékű immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzésére irányuló kiadások,

g) az egységes rovatrend K33. Szolgáltatási kiadások és K123. Egyéb külső személyi juttatások rovatain elszámolandó, ötszázezer forint értéket el nem érő kiadások,

h) a c)–e) pont szerinti kiadásokhoz kapcsolódóan az egységes rovatrend K351. Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó és a K67. Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó rovatain elszámolandó kiadások, és

i) az a)–f) pont szerinti kiadásokra a foglalkoztatottaknak elszámolási kötelezettséggel adott előlegek.

14. § (1) Az önkormányzati költségvetési szerv saját feladatkörében és nevében csak a Polgármester jóváhagyása alapján nyújthat be pályázatot, abban az esetben is, ha a pályázat 100%-ban támogatással finanszírozott.

(2) Az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek által benyújtott pályázatokra vonatkozó Képviselő-testületi előterjesztésekben be kell mutatni a pályázati önrészek, valamint a támogatások előfinanszírozásának pénzügyi feltételeit.

15. § A költségvetési szervek a költségvetési előirányzatok ütemezett felhasználásának nyomon követése érdekében a dologi kiadások jóváhagyott költségvetési előirányzatának felhasználása esetén a kötelezettségvállalás előtt az erre vonatkozó kötelezettségvállalási dokumentum tervezetét (szerződéstervezet, megrendelő) a Polgármesterhez benyújtani kötelesek, az 1.000.000Ft alatti kifizetések, valamint a közszolgáltatókkal létrejött szerződések alapján a közüzemi díjak kifizetései kivételével.

16. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek társadalmi szervezetet, alapítványt nem támogathatnak.

(2) Az önkormányzat által támogatott szervezetek és magánszemélyek tartalmi és pénzügyi elszámolási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű összeg rendeltetésszerű használatára vonatkozóan az Ávr-ben foglaltak szerint.

17. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek pénzkölcsönt (hitelt) nem vehetnek fel, kezességet nem vállalhatnak, értékpapírt nem vásárolhatnak, váltót nem bocsáthatnak ki, és nem fogadhatnak el.

(2) A Polgármester a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben jogosult az átmenetileg szabad pénzeszközök tőkegarantált befektetésére pénzintézeti betét vagy befektetési alap formájában, továbbá diszkont kincstárjegy, államkötvény vásárlásra és értékesítésre.

18. § A költségvetés végrehajtásáról szóló rendeletet az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, e rendelet táblázatai szerinti szerkezetnek megfelelően kell elkészíteni.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

19. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról külső megbízott útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

20. § Ez a rendelet 2024. március 7-én lép hatályba.

1. melléklet a 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Bevételek

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2024. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Bevételek

Ft

Megnevezés

Rovat száma

2024. évi eredeti előirányzat

Összesen

Önkor-mányzat

Önk.
Hivatal

Óvoda

1.

Működési bevételek

1.

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

B1

383 154 503

0

0

383 154 503

1.

Önkormányzatok működési támogatásai

B11

352 188 052

0

0

352 188 052

2.

Elvonások és befizetések bevételei

B12

0

0

0

0

3.

Műk.c.gar. és kez.váll-ból szárm.megtér.áht-n belülről

B13

0

0

0

0

4.

Műk.c.visszatér.tám,kölcsönök visszatér.áht-n belülről

B14

0

0

0

0

5.

Műk.c.visszatér.tám,kölcsönök ig-bevét.áht-n belülről

B15

0

0

0

0

6.

Egyéb műk.c.tám.bevételei államháztartáson belülről

B16

30 966 451

0

0

30 966 451

2.

Közhatalmi bevételek

B3

73 434 900

0

0

73 434 900

1.

Jövedelemadók

B31

0

0

0

0

2.

Szociális hozzájárulási adó és járulékok

B32

0

0

0

0

3.

Bérhez és foglalkoztatáshoz kapcsolódó adók

B33

0

0

0

0

4.

Vagyoni típusú adók

B34

22 500 000

0

0

22 500 000

5.

Értékesítési és forgalmi adók

B351

50 000 000

0

0

50 000 000

6.

Fogyasztási adók

B352

0

0

0

0

7.

Pénzügyi monopóliumok nyereségét terhelő adók

B353

0

0

0

0

8.

Gépjárműadók

B354

0

0

0

0

9.

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

B355

334 900

0

0

334 900

10.

Egyéb közhatalmi bevételek

B36

600 000

0

0

600 000

3.

Működési egyéb bevételek

B4

14 567 434

475 000

2 179 361

17 221 795

1.

Készletértékesítés ellenértéke

B401

0

0

0

0

2.

Szolgáltatások ellenértéke

B402

4 500 000

155 000

0

4 655 000

3.

Közvetített szolgáltatások értéke

B403

2 700 000

300 000

260 000

3 260 000

4.

Tulajdonosi bevételek

B404

0

0

0

0

5.

Ellátási díjak

B405

7 317 434

0

1 899 361

9 216 795

6.

Kiszámlázott általános forgalmi adó

B406

0

0

0

0

7.

Általános forgalmi adó visszatérítése

B407

0

0

0

0

8.

Kamatbevételek és más nyereségjellegű bevételek

B408

0

0

0

0

9.

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

B409

0

0

0

0

10.

Biztosító álatl fizetett kártérítés

B410

0

0

0

0

11.

Egyéb működési bevételek

B411

50 000

20 000

20 000

90 000

4.

Működési célú átvett pénzeszközök

B6

2 850 000

0

0

2 850 000

Működési bevételek összesen

474 006 837

475 000

2 179 361

476 661 198

2.

Felhalmozási bevételek

1.

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belül

B2

0

0

0

0

1.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

B21

0

0

0

0

2.

Felhalm.c.gar-és kez.váll-ból sz.megtér.áht-n belülről

B22

0

0

0

0

3.

Felhalm.c.visszatér.tám,kölcsönök vtér.áht-n belülről

B23

0

0

0

0

4.

Felhalm.c.visszatér.tám,kölcs.igbe-vét.áht-n belülről

B24

0

0

0

0

5.

Egy.felhalm.c.támogatások bevételei áht-n belülről

B25

0

0

0

0

2.

Felhalmozási egyéb bevételek

B5

0

0

0

0

1.

Immateriális javak értékesítése

B51

0

0

0

0

2.

Ingatlanok értékesítése

B52

0

0

0

0

3.

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

B53

0

0

0

0

4.

Részesedések értékesítése

B54

0

0

0

0

5.

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

B55

0

0

0

0

3.

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B7

0

0

0

0

Felhalmozási bevételek összesen

0

0

0

0

3.

Költségvetési bevételek

B1-B7

474 006 837

475 000

2 179 361

476 661 198

4.

Finanszírozási bevételek

1.

Belföldi finanszírozás bevételei

B81

69 704 142

978 469

311 104

70 993 715

1.

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről

B811

0

0

0

0

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről - műk.

0

0

0

0

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kív. - felhalm.

0

0

0

0

2.

Belföldi értékpapírok bevételei

B812

0

0

0

0

Belföldi értékpapírok bevételei - működési célú

0

0

0

0

Belföldi értékpapírok bevételei - felhalmozási célú

0

0

0

0

3.

Maradvány igénybevétele

B813

69 704 142

978 469

311 104

70 993 715

Költségvetési hiány belső finanszírozása - működési

34 704 142

978 469

311 104

35 993 715

Költségvetési hiány belső finanszírozása - felhalm.

35 000 000

0

0

35 000 000

2.

Külföldi finanszírozás bevételei

B82

0

0

0

0

3.

Adóssághoz nem kapcs.szárm.ügyletek bevételei

B83

0

0

0

0

5.

Finanszírozási bevételek összesen

B8

69 704 142

978 469

311 104

70 993 715

6.

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

543 710 979

1 453 469

2 490 465

547 654 913

2. melléklet a 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzat bevételei kormányzati funkciónként

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2024. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Önkormányzat bevételei kormányzati funkciónként

Ft

Megnevezés

Korm. funkció

2024. évi eredeti előirányzat

Műk.célú tám áht-n belül

Közhatal- mi bevételek

Működési egyéb bevételek

Működési célú átvett péneszk.

Felhalm.c. tám.áht-n belülről

Felhalmo- zási egyéb bevételek

Felhalm.c. átvett pénzeszk.

Finanszí- rozási bevételek

Összesen

B1

B3

B4

B6

B2

B5

B7

B8

Önk.és önk.hiv.jogalk. és ált.igazg.tev.

011 130

0

0

1 000 000

2 850 000

0

0

0

0

3 850 000

Az önkormányzati vagyonnal való gazdálk.

013 350

0

0

6 200 000

0

0

0

0

0

6 200 000

Önkorm.elszámolásai a közp-i költségvetéssel

018 010

352 188 052

0

0

0

0

0

0

0

352 188 052

Támogatási célú fin.műveletek

018 030

20 822 582

0

0

0

0

0

0

69 704 142

90 526 724

Hosszab időtartamú közfoglalkoztatás

041 233

10 143 869

0

0

0

0

0

0

0

10 143 869

Szennyvíz gyűjtése, tisztítása, elhelyezése

052 020

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Településfejlesztési projektek és tám.

062 020

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Város- és községgazdálkodás

066 020

0

0

50 000

0

0

0

0

0

50 000

Háziorvosi ügyeleti ellátás

072 112

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Gyermekétkeztetés köznev. intézményben

096 015

0

0

6 432 109

0

0

0

0

0

6 432 109

Szociális étkeztetés

107 051

0

0

885 325

0

0

0

0

0

885 325

Önk.funkcióra nem sor. bev.államht-on kívülről

900 020

0

73 434 900

0

0

0

0

0

0

73 434 900

ÖNKORM. BEVÉTELEK

383 154 503

73 434 900

14 567 434

2 850 000

0

0

0

69 704 142

543 710 979

Önk.és önk.hiv.jogalk. és ált.igazg.tev.

011 130

0

0

475 000

0

0

0

0

0

475 000

Támogatási célú fin.műveletek

018 030

0

0

0

0

0

0

0

978 469

978 469

HIVATAL BEVÉTELEK

0

0

475 000

0

0

0

0

978 469

1 453 469

Támogatási célú fin.műveletek

018 030

0

0

0

0

0

0

0

311 104

311 104

Óvoda működtetés

091140

0

0

280 000

0

0

0

0

0

280 000

Óvodai intézményi étk.

096 010

0

0

1 899 361

0

0

0

0

0

1 899 361

ÓVODA BEVÉTELEK

0

0

2 179 361

0

0

0

0

311 104

2 490 465

ÖNKORM. BEV. ÖSSZESEN

383 154 503

73 434 900

17 221 795

2 850 000

0

0

0

70 993 715

547 654 913

3. melléklet a 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Kiadások

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2024. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Kiadások

Ft

Megnevezés

Rovat száma

2024. évi eredeti előirányzat

Összesen

Önkor-mányzat

Önk. Hivatal

Óvoda

1.

Működési kiadások

1.

Személyi juttatások

K1

49 327 444

107 461 690

111 132 979

267 922 113

1.

Foglalkoztatottak személyi juttatásai

K11

25 266 300

105 961 690

110 988 979

242 216 969

2.

Külső személyi juttatások

K12

24 061 144

1 500 000

144 000

25 705 144

2.

Munkaadókat terhelő járulékok és szoc. hozzájár. adó

K2

5 219 999

13 960 563

12 613 621

31 794 183

3.

Dologi kiadások

K3

85 018 913

19 286 275

46 891 933

151 197 121

1.

Készletbeszerzés

K31

5 330 000

2 045 000

4 115 433

11 490 433

2.

Kommunikációs szolgáltatások

K32

734 000

407 000

370 000

1 511 000

3.

Szolgáltatási kiadások

K33

63 967 691

12 316 000

22 968 559

99 252 250

4.

Kiküldetések,reklám- és propaganda kiadások

K34

15 000

1 503 275

200 000

1 718 275

5.

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások

K35

14 972 222

3 015 000

19 237 941

37 225 163

4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

K4

3 500 000

0

0

3 500 000

1.

Társadalombiztosítási ellátások

K41

0

0

0

0

2.

Családi támogatások

K42

0

0

0

0

3.

Pénzbeli kárpótlások, kártérítések

K43

0

0

0

0

4.

Betegséggel kapcs.(nem TB)ellát.

K44

0

0

0

0

5.

Foglalkoztatással,munkanélküliséggel kapcs.ellátások

K45

0

0

0

0

6.

Lakhatással kapcsolatos ellátások

K46

0

0

0

0

7.

Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai

K47

0

0

0

0

8.

Egyéb nem intézményi ellátások

K48

3 500 000

0

0

3 500 000

5.

Egyéb működési célú kiadások

K5

51 385 096

0

0

51 385 096

Működési kiadások összesen

194 451 452

140 708 528

170 638 533

505 798 513

2.

Felhalmozási kiadások

1.

Beruházások

K6

0

2 857 500

3 998 900

6 856 400

1.

Immateriális javak beszerzése,létesítése

K61

0

0

0

0

2.

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

0

0

0

0

3.

Informatikai eszközök beszerzése,létesítése

K63

0

1 400 000

0

1 400 000

4.

Egyéb tárgyi eszközök besz,létesítése

K64

0

850 000

3 148 640

3 998 640

5.

Részesedések beszerzése

K65

0

0

0

0

6.

Meglévő részesedések növeléséhez kapcs.kiadás

K66

0

0

0

0

7.

Beruházási célú előzetesen felsz.áfa

K67

0

607 500

850 260

1 457 760

2.

Felújítások

K7

0

0

0

0

1.

Ingatlanok felújítása

K71

0

0

0

0

2.

Informatikai eszközök felújítása

K72

0

0

0

0

3.

Egyéb tárgyi eszközök felújítása

K73

0

0

0

0

4.

Felújítási célú előzetesen felsz.áfa

K74

0

0

0

0

3.

Egyéb felhalmozási célú kiadások

K8

35 000 000

0

0

35 000 000

Felhalmozási kiadások összesen

35 000 000

2 857 500

3 998 900

41 856 400

3.

Költségvetési kiadások

K1-K8

229 451 452

143 566 028

174 637 433

547 654 913

4.

Finanszírozási kiadások

1.

Belföldi finanszírozás kiadásai

K91

0

0

0

0

1.

Hitel-,kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre

K911

0

0

0

0

2.

Belföldi értékpapírok kiadásai

K912

0

0

0

0

2.

Külföldi finanszírozás kiadásai

K92

0

0

0

0

3.

Adóssághoz nem kapcsolódó szárm.ügyletek kiadásai

K93

0

0

0

0

5.

Finanszírozási kiadások

K9

0

0

0

0

6.

KIADÁSOK ÖSSZESEN

229 451 452

143 566 028

174 637 433

547 654 913

4. melléklet a 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzat kiadásai kormányzati funkciónként

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2024. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Önkormányzat kiadásai kormányzati funkciónként

Ft

Megnevezés

Korm. funkció

2024. évi eredeti előirányzat

Személyi juttatás

M.adókat terh. jár. és szoc. hozzáj. adó

Dologi kiadások

Ellátottak pénzb.jutt.

Egyéb működési célú kiadások

Beruhá- zások

Felújítások

Egyéb felhalm. célú kiadások

Finanszí- rozási kiadások

Összesen

K1

K2

K3

K4

K5

K6

K7

K8

K9

Önk.és önk.hiv.jogalk. és ált.igazg.tev.

011 130

30 129 844

3 659 075

7 616 823

0

75 000

0

0

0

0

41 480 742

Köztemető-fenntartás és -működtetés

013 320

0

0

203 200

0

0

0

0

0

0

203 200

Az önkormányzati vagyonnal való gazdálk.

013 350

0

0

6 885 000

0

0

0

0

0

0

6 885 000

Támogatási célú fin.műveletek

018 030

0

0

0

0

40 850 096

0

0

0

0

40 850 096

Közterület rendjének fenntartása

031 030

0

0

1 317 000

0

300 000

0

0

0

0

1 617 000

Tűz- és katasztrófavéd.tev.

032 020

0

0

0

0

5 000 000

0

0

0

0

5 000 000

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

041 233

11 205 600

728 364

245 000

0

0

0

0

0

0

12 178 964

Közutak,hidak,alagutak üzemeltetése,fenntart.

045 160

0

0

7 040 000

0

0

0

0

0

0

7 040 000

Szennyvízcsat.építése, fenntartása, üzemelt.

052 080

0

0

0

0

0

0

0

35 000 000

0

35 000 000

Közvilágítás

064 010

0

0

11 140 000

0

0

0

0

0

0

11 140 000

Zöldterület-kezelés

066 010

3 240 000

0

4 786 000

0

0

0

0

0

0

8 026 000

Város-, községgazd. egyéb szolgáltatások

066 020

0

0

2 563 000

0

0

0

0

0

0

2 563 000

Háziorvosi alapellátás

072 111

0

0

1 501 285

0

0

0

0

0

0

1 501 285

Háziorvosi ügyeleti ellátás

072 112

0

0

5 589 880

0

0

0

0

0

0

5 589 880

Fogorvosi alapellátás

072 311

0

324 000

2 076 000

0

0

0

0

0

0

2 400 000

Egészségügyi laboratóriumi szolg.

072 420

0

0

487 785

0

0

0

0

0

0

487 785

Könyvtári szolgáltatások

082 044

3 912 000

508 560

1 055 454

0

0

0

0

0

0

5 476 014

Közművelődés - hagy. köz.kult.értékek gond.

082 092

840 000

0

8 317 422

0

0

0

0

0

0

9 157 422

Civil szervezetek működési támogatása

084 031

0

0

0

0

3 000 000

0

0

0

0

3 000 000

Óvoda működtetés

091 140

0

0

0

0

960 000

0

0

0

0

960 000

Gyermekétkeztetés köznev. intézményben

096 015

0

0

19 111 980

0

0

0

0

0

0

19 111 980

Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

104 037

0

0

596 640

0

0

0

0

0

0

596 640

Szociális étkeztetés

107 051

0

0

1 240 435

0

0

0

0

0

0

1 240 435

Egyéb szociális pénzb.és term.ell,támogatások

107 060

0

0

3 246 009

3 500 000

1 200 000

0

0

0

0

7 946 009

ÖNKORMÁNY- ZAT KIADÁS

49 327 444

5 219 999

85 018 913

3 500 000

51 385 096

0

0

35 000 000

0

229 451 452

Önk.és önk.hiv.jogalk. és ált.igazg.tev.

011 130

107 461 690

13 960 563

19 286 275

0

0

2 857 500

0

0

0

143 566 028

HIVATAL KIADÁS

107 461 690

13 960 563

19 286 275

0

0

2 857 500

0

0

0

143 566 028

Óvodai nevelés,ellátás

091 110

111 132 979

12 613 621

0

0

0

0

0

0

0

123 746 600

Óvoda működtetés

091 140

0

0

19 559 980

0

0

3 998 900

0

0

0

23 558 880

Óvodai intézményi ékeztetés

096 015

0

0

27 331 953

0

0

0

0

0

0

27 331 953

ÓVODA KIADÁS

111 132 979

12 613 621

46 891 933

0

0

3 998 900

0

0

0

174 637 433

ÖNKORM. KIAD. ÖSSZ.

267 922 113

31 794 183

151 197 121

3 500 000

51 385 096

6 856 400

0

35 000 000

0

547 654 913

5. melléklet a 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Költségvetési mérleg

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2024. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Költségvetési mérleg közgazdasági tagolásban

Ft

Bevétel

Kiadás

Megnevezés

2024.évi előir.

Megnevezés

2024. évi előir.

Műk.célú tám.áht-n belülről

383 154 503

Személyi juttatások

267 922 113

Közhatalmi bevételek

73 434 900

Munkaadót terhelő járulékok

31 794 183

Működési egyéb bevételek

17 221 795

Dologi kiadások

151 197 121

Működési célú átvett pénzeszközök

2 850 000

Ellátottak pénzbeli juttatása

3 500 000

Egyéb működési célú kiadások

51 385 096

Működési célú bevételek

476 661 198

Működési célú kiadások

505 798 513

Felhalm.c.tám.áht-n belülről

0

Beruházások

6 856 400

Felhalmozási egyéb bevételek

0

Felújítások

0

Felhalmozási célú átvett pénzeszk.

0

Egyéb felhalmozási célú kiadások

35 000 000

Felhalmozási célú bevételek

0

Felhalmozási célú kiadások

41 856 400

Költségvetési bevételek

476 661 198

Költségvetési kiadások

547 654 913

Belföldi finanszírozás bevételei

70 993 715

Belföldi finanszírozás kiadásai

0

Külföldi finanszírozás bevételei

0

Külföldi finanszírozás kiadásai

0

Adóssághoz nem kapcs.szárm.ügyletek bevét.

0

Adóssághoz nem kapcs.szárm.ügyletek kiad.

0

Finanszírozási bevételek

70 993 715

Finanszírozási kiadások

0

BEVÉTELEK

547 654 913

KIADÁSOK

547 654 913

6. melléklet a 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzat bevételei feladattípusonként

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2024. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Önkormányzat bevételei feladattípusonként

Ft

Megnevezés

2024. évi eredeti előirányzat

Műk.célú tám áht-n belül

Közhatal- mi bevételek

Működési egyéb bevételek

Működési célú átvett péneszk.

Felhalm.c. tám.áht-n belülről

Felhalmo- zási egyéb bevételek

Felhalm.c. átvett pénzeszk.

Finanszí- rozási bevételek

Összesen

B1

B3

B4

B6

B2

B5

B7

B8

Állami

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Kötelező

383 154 503

73 434 900

14 317 434

2 850 000

0

0

0

69 704 142

543 460 979

Önként vállalt

0

0

250 000

0

0

0

0

0

250 000

ÖNKORMÁNYZAT BEVÉTELEK

383 154 503

73 434 900

14 567 434

2 850 000

0

0

0

69 704 142

543 710 979

Állami

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Kötelező

0

0

175 000

0

0

0

0

978 469

1 153 469

Önként vállalt

0

0

300 000

0

0

0

0

0

300 000

HIVATAL BEVÉTELEK

0

0

475 000

0

0

0

0

978 469

1 453 469

Állami

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Kötelező

0

0

1 919 361

0

0

0

0

311 104

2 230 465

Önként vállalt

0

0

260 000

0

0

0

0

0

260 000

ÓVODA BEVÉTELEK

0

0

2 179 361

0

0

0

0

311 104

2 490 465

ÖNKORM. BEV. ÖSSZESEN

383 154 503

73 434 900

17 221 795

2 850 000

0

0

0

70 993 715

547 654 913

Önkormányzat kiadásai feladattípusonként

Ft

Megnevezés

2024. évi eredeti előirányzat

Személyi juttatás

M.adókat terh. jár. és szoc. hozzáj. adó

Dologi kiadások

Ellátottak pénzb.jutt.

Egyéb működési célú kiadások

Beruhá- zások

Felújítá- sok

Egyéb felhalm. célú kiadások

Finanszí- rozási kiadások

Összesen

K1

K2

K3

K4

K5

K6

K7

K8

K9

Állami

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Kötelező

49 327 444

5 219 999

84 768 913

3 500 000

51 385 096

0

0

35 000 000

0

229 201 452

Önként vállalt

0

0

250 000

0

0

0

0

0

0

250 000

ÖNKORMÁNYZAT KIADÁSOK

49 327 444

5 219 999

85 018 913

3 500 000

51 385 096

0

0

35 000 000

0

229 451 452

Állami

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Kötelező

107 461 690

13 960 563

18 986 275

0

0

2 857 500

0

0

0

143 266 028

Önként vállalt

0

0

300 000

0

0

0

0

0

0

300 000

HIVATAL KIADÁSOK

107 461 690

13 960 563

19 286 275

0

0

2 857 500

0

0

0

143 566 028

Állami

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Kötelező

111 132 979

12 613 621

46 631 933

0

0

3 998 900

0

0

0

174 377 433

Önként vállalt

0

0

260 000

0

0

0

0

0

0

260 000

ÓVODA KIADÁSOK

111 132 979

12 613 621

46 891 933

0

0

3 998 900

0

0

0

174 637 433

ÖNKORM. KIAD. ÖSSZESEN

267 922 113

31 794 183

151 197 121

3 500 000

51 385 096

6 856 400

0

35 000 000

0

547 654 913

7. melléklet a 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Önkormányzat támogatásértékű kiadások, pénzeszközátadások

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2024. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Önkormányzat támogatásértékű kiadások, pénzeszközátadások

Ft

Megnevezés

Rovat száma

2024. évi eredeti előirányzat

Önkormányzat

I. MŰKÖDÉSI CÉLÚ TÁMOGATÁSOK

1.

Nemzetközi kötelezettségek

K501

0

2.

Elvonások és befizetések

K502

0

3.

Műk.célú gar.-és kezességvállalásból szárm.kifiz.áht-n belül

K503

0

4.

Műk.célú visszatérítendő támogatások,kölcs.nyújtása áht-n belül

K504

0

5.

Műk.célú visszatérítendő tám.,kölcs.törlesztése áht-n belül

K505

0

6.

Egyéb működési célú támaogatások államháztartáson belülre

K506

8 196 000

1.

KDV Hulladékgazdálkodási társulás

270 000

2.

Területfejlesztési Tanács

80 000

3.

Martonvásár Családsegítő

6 646 000

4.

BURSA Hungarica ösztöndíj támogatás / EMMI

1 200 000

5.

0

7.

Műk.célú gar.-és kezességvállalásból szárm.kifiz.áht-n kívülre

K507

0

8.

Műk.célú visszatérítendő tám.,kölcs.nyújtása áht-n kívülre

K508

0

9.

Árkiegészítések, ártámogatások

K509

0

10.

Kamattámogatások

K510

0

11.

Egyéb működési célú támaogatások államháztartáson kívülre

K512

10 535 000

1.

Magyar Irodalmi Egyesület

20 000

2.

Váli Polgárőr Egyesület

300 000

3.

Egyesületek, alapítványok pályázati alapja

3 000 000

4.

Váli Önkormányzati Tűzoltóság

5 000 000

5.

Völgy Vidék Közösség

55 000

6.

Tabajdi Református Egyházközösség / Bölcsőde

1 200 000

7.

Beszélj Velem Alapítvány

960 000

Működési célú támogatások

18 731 000

II. FELHALMOZÁSI CÉLÚ TÁMOGATÁSOK

1.

Felhalm.célú gar.-és kez.vállalásból szárm.kifiz.áht-n belülre

K81

0

2.

Felhalm.célú visszatérítendő tám.,kölcs.nyújtása áht-n belülre

K82

0

3.

Felhalm.célú visszatérítendő tám.,kölcs.törlesztése áht-n belülre

K83

0

4.

Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülre

K84

0

5.

Felhalm.célú gar.-és kez.vállalásból szárm.kifiz.áht-n kívülre

K85

0

6.

Felhalm.célú visszatérítendő tám.,kölcs.nyújtása áht-n kívülre

K86

0

7.

Lakástámogatás

K87

0

8.

Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáso kívülre

K88

0

1.

0

Felhalmozási célú támogatások

0

I.+II. KIADÁSOK ÖSSZESEN

18 731 000

8. melléklet a 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Felhalmozási kiadások

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2024. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Felhalmozási kiadások

Ft

Megnevezés

Rovat száma

2024. évi eredeti előirányzat

Önkormányzat

1.

Beruházási kiadások

1.

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

0

1.

Vagyoni értékű jogok vásárlása

0

2.

Szellemi termékek vásárlása

0

1.

0

2.

Ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok besz,lét.

K62

0

1.

Földterületek vásárlása

0

2.

Telkek vásárlása

0

1.

0

3.

Épületek vásárlása, létesítése

0

1.

0

2.

0

3.

0

4.

Egyéb építmények vásárlása, létesítése

0

1.

0

3.

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése Hivatal

K63

1 400 000

4.

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

K64

3 998 640

1.

Ügyvitel- és számítástechnikai eszközök vás.

0

2.

Egyéb gépek, berendezések és felszerelések vás.

3 998 640

1.

Óvoda redőnyök

708 661

2.

Vajda utcai óvoda udvarfejlesztés

2 362 205

3.

Óvoda kisértékű eszközök

77 774

4.

Hivatal kisértékű eszközök

850 000

5.

0

6.

0

3.

Képzőművészeti alkotások vásárlása

0

4.

Hangszerek vásárlása

0

5.

Járművek vásárlása

0

5.

Részesedések beszerzése

K65

0

6.

Meglévő részesedések növeléséhez kapcsolódó kiadások

K66

0

Beruházási kiadások

5 398 640

7.

Beruházási célú előzetesen felszámított áfa

1 457 760

Beruházási kiadások összesen

K6

6 856 400

2.

Felújítási kiadások

1.

Ingatlanok felújítása

K71

0

1.

Épületek felújítása

0

1.

0

2.

0

2.

Egyéb építmények felújítása

0

1.

0

2.

0

3.

0

2.

Informatikai eszközök felújítása

K72

0

1.

0

3.

Egyéb tárgyi eszközök felújítása

K73

0

Felújítási kiadások

0

4.

Felújítási célú előzetesen felszámított áfa

K74

0

Felújítási kiadások összesen

K7

0

KIADÁSOK ÖSSZESEN

6 856 400

9. melléklet a 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Tartalékok előirányzatai

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2024. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Tartalékok előirányzatai

Ft

Megnevezés

Rovat száma

2024. évi eredeti előirányzat

Fejezeti és ált. tartalékok elsz.

1.

Általános tartalék

15 511 777

2.

Céltartalékok

1.

Működési célú céltartalékok

1.

Vál Község Önkormányzat céltartalékai

17 142 319

1.

2024. évi megelőlegezés

12 142 319

2.

Óvoda rezsitámogatás visszafizetése

5 000 000

3.

0

2.

Intézményi feladatok céltartalékai

0

1.

Működési célú céltartalékok összesen

17 142 319

2.

Felhalmozási célú céltartalékok

1.

Vál Község Önkormányzat céltartalékai

0

1.

2.

Intézményi feladatok céltartalékai

0

1.

Felhalmozási célú céltartalékok összesen

0

Önkormányzat céltartalékai összesen

17 142 319

Intézményi feladatok céltartalékai összesen

0

Céltartalékok összesen

17 142 319

TARTALÉKOK ÖSSZESEN

K513

32 654 096

10. melléklet a 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Létszám

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2024. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Létszám előirányzatok

Megnevezés

2024. évi engedélyezett létszám

Összesen

Önkor-mányzat

Önk. Hivatal

Óvoda

Köztisztviselők

-

15,00

-

15,00

Eü.szolgálati jogviszony

-

-

-

-

Köznevelési foglalkoztatotti jogviszony

-

-

17,00

17,00

Munka törvénykönyve alá tart.

3,80

-

-

3,80

Közfoglalkoztatottak

7,00

-

-

7,00

10,80

15,00

17,00

42,80

11. melléklet a 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Kötelezettségek

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2024. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Több éves kihatással járó döntésekből származó kötelezettségek

Ft

Kötelezettség jogcíme

Köt. váll.
éve

2024. év elötti kifizetés

Összesen

2024. év

2025. év

2026. év

2027. év

2028. év

Működési célú hiteltörlesztés

0

0

0

0

0

0

0

1.

0

0

0

0

0

0

0

2.

0

0

0

0

0

0

0

Felhalmozási célú hiteltörlesztés

0

0

0

0

0

0

0

1.

0

0

0

0

0

0

0

2.

0

0

0

0

0

0

0

Kezességvállalás

0

0

0

0

0

0

0

1.

0

0

0

0

0

0

0

2.

0

0

0

0

0

0

0

3.

0

0

0

0

0

0

0

Egyéb feladatok:
határozott idejű kötelezettségek

0

0

0

0

0

0

0

1.

0

0

0

0

0

0

0

Összesen

0

0

0

0

0

0

0

12. melléklet a 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Pályázatok

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2024. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Pályázatokkal kapcsolatos bevételek és kiadások

Ft

Megnevezés

Bevételek

Kiadások

Int. műk. bev.

Int. felh. bev.

Támog. ért. bev.

Összesen

Személyi jutt.

Szoc. hozzáj. adó

Dologi kiad.

Egyéb folyó kiad.

Támog. ért. kiad.

Felhalm.

Összesen

1.

Településrendezési terv

6 398 000

0

3 000 000

9 398 000

0

0

9 398 000

0

0

0

9 398 000

2.

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

3.

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

4.

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

5.

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

6.

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

7.

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

8.

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Összesen

6 398 000

0

3 000 000

9 398 000

0

0

9 398 000

0

0

0

9 398 000

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2024. évi Európai Uniós támogatási programjai - Nyertes pályázatok

Ft

Ft

Ssz.

Pályázati
kiírás

Pályázat címe

Pályázat
kódszáma

Megítélt támogatás

Támogatáshoz biztosított önrész

Megjegyzés

1.

Külterületi helyi közutak fejlesztése a vidéki térségekben

Külterületi helyi közutak fejlesztése

VP6-7.2.1.1-21

286 475 034

26 465 521

A pályázat lezárult, a visszafizetendő támogatás összege még nem végleges

2.

3.

0

0

13. melléklet a 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Közvetett támogatások

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2024. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Kimutatás a 2024. évre tervezett közvetett támogatásokról

Ft

Megnevezés

Közvetett támogatás tervezett összege

1.

Adóelengedések, mentességek

1 080 600

- építményadó Htv 13. § b) alapján kizárólag orvosi tev-re használt helyiség

48 600

- építményadó Htv 13. § h) alapján kiz.állattartásra, növ.termesztésre haszn.ingatlan

1 032 000

- pótlék, bírság

0

2.

Adókedvezmények iparűzési adónál

0

3.

egyéb közvetett támogatások:

1 921 200

- ellátottak térítési díjának méltányossági alapon történő elengedése

0

- lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedése

0

- helyiségek,eszközök hasznosításából szárm.bevételből nyújtott kedv., mentesség

1 921 200

- egyéb nyújtott kedvezmény, vagy kölcsön elengedésének összege

0

Összesen

3 001 800

14. melléklet a 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Előirányzat

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2024. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Előirányzat-felhasználási ütemterv

Ft

2024. évi eredeti előirányzat

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Aug.

Szept.

Október

November

December

Összesen

Műk.célú tám.áht-n belülről

40 479 463

31 905 858

30 544 162

30 544 162

30 544 162

35 026 393

30 544 162

30 544 162

30 544 162

30 544 162

30 544 162

31 389 493

383 154 503

Közhatalmi bevételek

2 000 000

2 000 000

22 000 000

7 000 000

5 000 000

2 000 000

2 000 000

1 500 000

22 000 000

4 000 000

2 000 000

1 934 900

73 434 900

Működési egyéb bevételek

900 000

1 400 000

1 900 000

1 400 000

1 900 000

1 000 000

1 900 000

1 200 000

900 000

1 900 000

1 400 000

1 421 795

17 221 795

Működési célú átvett pénzeszközök

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Felhalm.c.tám.áht-n belülről

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Felhalmozási egyéb bevételek

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Felhalmozási célú átvett pénzeszk.

500 000

1 000 000

300 000

0

200 000

0

200 000

200 000

0

100 000

100 000

250 000

2 850 000

Finanszírozási bevételek

70 993 715

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

70 993 715

BEVÉTELEK

114 873 178

36 305 858

54 744 162

38 944 162

37 644 162

38 026 393

34 644 162

33 444 162

53 444 162

36 544 162

34 044 162

34 996 188

547 654 913

Személyi juttatások

19 000 000

22 000 000

25 000 000

22 000 000

22 000 000

22 000 000

22 000 000

22 000 000

25 000 000

22 000 000

22 000 000

22 922 113

267 922 113

Munkaadót terhelő járulékok

2 100 000

2 600 000

3 000 000

2 600 000

2 600 000

2 600 000

2 600 000

2 600 000

3 000 000

2 600 000

2 600 000

2 894 183

31 794 183

Dologi kiadások

10 000 000

10 000 000

12 000 000

15 000 000

12 000 000

15 000 000

17 000 000

17 000 000

15 000 000

12 000 000

15 000 000

1 197 121

151 197 121

Ellátottak pénzbeli juttatása

300 000

300 000

300 000

300 000

300 000

300 000

250 000

250 000

300 000

300 000

300 000

300 000

3 500 000

Egyéb működési célú kiadások

12 142 319

1 000 000

6 000 000

1 500 000

3 000 000

6 000 000

1 500 000

6 000 000

3 000 000

4 500 000

5 500 000

1 242 777

51 385 096

Beruházások

0

0

1 778 000

0

0

300 000

3 000 000

0

100 000

0

1 200 000

478 400

6 856 400

Felújítások

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

0

35 000 000

0

0

0

0

0

0

0

0

0

35 000 000

Finanszírozási kiadások

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

KIADÁSOK

43 542 319

35 900 000

83 078 000

41 400 000

39 900 000

46 200 000

46 350 000

47 850 000

46 400 000

41 400 000

46 600 000

29 034 594

547 654 913

15. melléklet a 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Likviditási terv

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2024. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Likviditási terv

Ft

2024. évi eredeti előirányzat

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Aug.

Szept.

Október

November

December

Összesen

Nyitó pénzkészlet

95 894 345

96 231 489

96 637 347

68 303 509

65 847 671

63 591 833

55 418 226

43 712 388

29 306 550

36 350 712

31 494 874

18 939 036

-----

Műk.célú tám.áht-n belülről

40 479 463

31 905 858

30 544 162

30 544 162

30 544 162

35 026 393

30 544 162

30 544 162

30 544 162

30 544 162

30 544 162

31 389 493

383 154 503

Közhatalmi bevételek

2 000 000

2 000 000

22 000 000

7 000 000

5 000 000

2 000 000

2 000 000

1 500 000

22 000 000

4 000 000

2 000 000

1 934 900

73 434 900

Működési egyéb bevételek

900 000

1 400 000

1 900 000

1 400 000

1 900 000

1 000 000

1 900 000

1 200 000

900 000

1 900 000

1 400 000

1 421 795

17 221 795

Működési célú átvett pénzeszközök

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Felhalm.c.tám.áht-n belülről

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Felhalmozási egyéb bevételek

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Felhalmozási célú átvett pénzeszk.

500 000

1 000 000

300 000

0

200 000

0

200 000

200 000

0

100 000

100 000

250 000

2 850 000

Finanszírozási bevételek

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

BEVÉTELEK

139 773 808

132 537 347

151 381 509

107 247 671

103 491 833

101 618 226

90 062 388

77 156 550

82 750 712

72 894 874

65 539 036

53 935 224

476 661 198

Személyi juttatások

19 000 000

22 000 000

25 000 000

22 000 000

22 000 000

22 000 000

22 000 000

22 000 000

25 000 000

22 000 000

22 000 000

22 922 113

267 922 113

Munkaadót terhelő járulékok

2 100 000

2 600 000

3 000 000

2 600 000

2 600 000

2 600 000

2 600 000

2 600 000

3 000 000

2 600 000

2 600 000

2 894 183

31 794 183

Dologi kiadások

10 000 000

10 000 000

12 000 000

15 000 000

12 000 000

15 000 000

17 000 000

17 000 000

15 000 000

12 000 000

15 000 000

1 197 121

151 197 121

Ellátottak pénzbeli juttatása

300 000

300 000

300 000

300 000

300 000

300 000

250 000

250 000

300 000

300 000

300 000

300 000

3 500 000

Egyéb működési célú kiadások

12 142 319

1 000 000

6 000 000

1 500 000

3 000 000

6 000 000

1 500 000

6 000 000

3 000 000

4 500 000

5 500 000

1 242 777

51 385 096

Beruházások

0

0

1 778 000

0

0

300 000

3 000 000

0

100 000

0

1 200 000

478 400

6 856 400

Felújítások

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

0

35 000 000

0

0

0

0

0

0

0

0

0

35 000 000

Finanszírozási kiadások

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

KIADÁSOK

43 542 319

35 900 000

83 078 000

41 400 000

39 900 000

46 200 000

46 350 000

47 850 000

46 400 000

41 400 000

46 600 000

29 034 594

547 654 913

EGYENLEG

96 231 489

96 637 347

68 303 509

65 847 671

63 591 833

55 418 226

43 712 388

29 306 550

36 350 712

31 494 874

18 939 036

24 900 630

-----

16. melléklet a 4/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelethez

Várható

VÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT

2024. évet követő 3 év várható költségvetése

Ft

Bevétel

Kiadás

Megnevezés

2025.

Megnevezés

2025.

Működési célú bevételek

450 000 000

Működési célú kiadások

395 575 000

Felhalmozási célú bevételek

9 000 000

Felhalmozási célú kiadások

19 000 000

Finanszírozási bevételek

0

Finanszírozási kiadások

44 425 000

BEVÉTELEK

459 000 000

KIADÁSOK

459 000 000

Bevétel

Kiadás

Megnevezés

2026.

Megnevezés

2026.

Működési célú bevételek

460 000 000

Működési célú kiadások

421 726 365

Felhalmozási célú bevételek

25 000 000

Felhalmozási célú kiadások

28 000 000

Finanszírozási bevételek

0

Finanszírozási kiadások

35 273 635

BEVÉTELEK

485 000 000

KIADÁSOK

485 000 000

Bevétel

Kiadás

Megnevezés

2027.

Megnevezés

2027.

Működési célú bevételek

500 000 000

Működési célú kiadások

470 000 000

Felhalmozási célú bevételek

30 000 000

Felhalmozási célú kiadások

32 000 000

Finanszírozási bevételek

0

Finanszírozási kiadások

28 000 000

BEVÉTELEK

530 000 000

KIADÁSOK

530 000 000