Beloiannisz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015(IX.14.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a fizetendő díjakról

Hatályos: 2015. 09. 15- 2017. 07. 12

Beloiannisz Község  Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés l) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.A rendelet hatálya


1.§   A rendelet hatálya Beloiannisz Község közigazgatási területén történő házasságkötésre valamint névadó, házassági évforduló, házasságkötés megerősítése és egyéb családi esemény (a továbbiakban: házasságkötés) megünneplésére terjed ki.


2.Érelemező rendelkezések


2.§   E rendelet alkalmazásában:


  1. hivatali helyiség: az Adonyi Közös Önkormányzati Hivatal Beloianniszi Kirendeltségének tanácsterme (2455 Beloiannisz, Szarafisz u. 2. .) .


  1. hivatali munkaidő: Adonyi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott hivatali munkarend.


3.A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésnek szabályai   


3.§   (1)     Házasságkötést lebonyolítani munkanapokon, valamint szombati napokon lehet, ünnepnapokon házasságkötés nem tartható.


(2)     Hivatali helyiségben történő házasságkötéskor a házasulandó felek az 1. melléklet 1. pontjában meghatározott eszközöket kötelesek biztosítani.


(3)     Hivatali helyiségen kívüli házasságkötést kizárólag munkaidőn kívül, az (1) bekezdésben meghatározott napokon lehet lebonyolítani.


(4)     Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés szándékát a házasságkötés tervezett időpontját megelőzően legalább 30 nappal írásban jelezni kell az anyakönyvvezető felé. Az engedélyezés során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett házasságkötésekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.


(5)     Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés csak akkor engedélyezhető, ha a felek gondoskodnak a házasságkötés méltó megünnepléséről és biztosítják az 1. melléklet 2. pontjában meghatározott technikai feltételeket. A technikai feltételek meglétét az anyakönyvvezető a házasságkötést megelőző napon ellenőrzi. Amennyiben az anyakönyvvezető olyan hiányosságot tapasztal, amely veszélyezteti a házasságkötés külső helyszínen történő méltó lebonyolítását, a házasságkötést a hivatali helyiségben tartja meg.


(6)     Amennyiben rendkívüli esemény indokolja, különös tekintettel a házasuló felek valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, a (4) bekezdésben foglalt feltételek teljesítése nélkül is lebonyolítható a házasságkötés egészségügyi és szociális intézményben, továbbá lakáson.


4.A házasságkötés lebonyolításának díjazása


4.§   (1)     A házasságkötés lebonyolítása a hivatali helyiségben munkaidőn belül és munkaidőn kívül ingyenes.


(2)     A házasságkötés lebonyolításáért hivatali helyiségen kívül 50.000,- Ft térítési díjat kell fizetni azzal, hogy a 3. § (6) bekezdésben meghatározott ok miatt megtartásra kerülő házasságkötésért díjat nem kell fizetni.


(3)     A (2) bekezdésben meghatározott díjat az Adonyi Közös Önkormányzati Hivatal Beloianniszi Kirendeltségének házi pénztárába, csekken vagy átutalással, a házasuló felek valamelyike köteles megfizetni a házasságkötés időpontját megelőzően legalább 5 nappal.  Amennyiben a díj megfizetése csekken vagy átutalással történik, úgy a befizetésről szóló igazolást az anyakönyvvezetőnek haladéktalanul be kell mutatni.


5.Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke


5.§     A hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában, valamint a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenként nettó 5.000,- Ft díjazás illeti meg.


6.Záró rendelkezések


  1. §   Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




Papalexisz Kosztasz                                                                   Földi Ilona

polgármester                                                                                 jegyző


Mellékletek