Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről, a temetkezési tevékenységről és az azokhoz kapcsolódó díjakról

Hatályos: 2022. 10. 30

Beloiannisz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.30.
a temetőkről, a temetkezési tevékenységről és az azokhoz kapcsolódó díjakról
Végső előterjesztői indokolás
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. (4) bekezdésében és 41 § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzat rendeletben szabályozhatja a temetők működését és a temetkezés rendjét. Beloiannisz község a temetőről és a temetkezési tevékenységről szóló 11/1996. (IX.08.) önkormányzati rendelettel tett eleget e kötelezettségének.
A temető üzemeltetője jelenleg az önkormányzat. Időközben a felhatalmazást adó 1999. évi XLIII. törvény és a jogalkotásra vonatkozó jogszabályok is változtak, ezért javaslom a Tisztelt Képviselő-testületnek, hogy alkosson új rendeletet.
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korrm. rendelet ( a továbbiakban R.) szerint:
17. § (1) A temető fenntartójának (kezelőjének) a temetőről térképet (vázrajzot) kell készíteni, amelyen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.
(2) A temető részletes térképét annak bejáratánál ki kell függeszteni és a változásokkal legalább évenként ki kell egészíteni.
(3) A temető bejáratánál a közönség részére tájékoztatót kell kifüggeszteni a nyitva tartás idejéről, a temető rendjéről.
..
41/A. § A temetőszabályzat tartalmazza:
a) a temető használatának általános szabályait, a temetőben végzett szolgáltatások, valamint a kegyeletgyakorlás rendjét;
b) a temetőben alkalmazott, fenntartással és üzemeltetéssel összefüggő díjak mértékét;
c) a temetőüzemeltetési (temetőgondnoki) feladatokat és kötelezettségeket, a létesítmények igénybevételének feltételeit;
d) a temetési helyek kialakításának (méretezés) szabályait, a sírhelyhasználati idők meghatározását, a temetési helyek gondozásának, a növényültetés és a sírjelek alkalmazásának feltételeit;
e) a hulladék gyűjtésének, kezelésének szabályait;
f) a védett sírjelek, temetési helyek nyilvántartásának (ideértve a további temetés lehetőségének feltüntetését is) szabályait;
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény ( a továbbiakban Ttv.) 6. § (4) bekezdése szerint köztemető esetében a temető használatának rendjéről önkormányzati rendeletben, egyéb temetők esetében temetőszabályzatban kell rendelkezni.
A rendeletben meghatározásra kerülnek a temetési hely megváltásának díjai is.
A Ttv. 40.-a szerint:
40. § (1) A temető tulajdonosa, köztemető esetén az önkormányzat rendelete kötelezővé teheti a temetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevételét (a továbbiakban: az üzemeltető által biztosított szolgáltatás).
(2) A temető tulajdonosa, köztemető esetén az önkormányzat a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült szükséges és indokolt költségek alapján állapítja meg
a) a temetési hely, illetőleg az újraváltás díját,
b) a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját,
c) a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat,
d) a temetőbe való behajtás díját.
(3) A (2) bekezdésben meghatározott díjfajtákon belül a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét az önkormányzat rendeletben állapítja meg. A díjmértékeket évente felül kell vizsgálni.
(4) Az egyes díjfajtákon belül a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díj mértéke az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5%-át nem haladhatja meg.
(5) A települési önkormányzat képviselő-testülete, fővárosban a közgyűlés a díj megállapításakor kikéri a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szerveinek véleményét.
(6) A temető üzemeltetője a szabályzatban megállapított díjakon felül más díjat nem állapíthat meg. Nem szedhető díj a temetőlátogatásért, a temetői utak használatáért és a temetési hely gondozásához igénybe vett vízért.
A fentiek közül a temetési hely megváltásának díja és a létesítmény használati díj (ravatalozó), valamint temetőfenntartási, és behajtási díj kerül a rendeletben meghatározásra. A hivatkozott szakasz (5) bekezdése alapján a díj megállapításakor ki kell kérni a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szerveinek véleményét.
A Fejér Megyei Kormányhivatal FE/02/899-1/2022 számú tájékoztatója szerint Fejér Megyében nem működik ilyen szerv.
Önkormányzatunk 4 vállalkozótól kért árajánlatot üzemeltetési, illetve fenntartási szerződés megkötésére: pusztaszabolcsi Styx Kft., az ercsi Naplemente Temetkezési Bt., a gárdonyi INRI Temetkezési és Szolgáltató Kft, és a nagyvenyimi Győrfi Bt.-től. Egy vállalkozó válaszolt, hogy sajnos nem tudja vállalni, a többi 3 szolgáltató még csak nem is válaszolt.
A fentiek értelmében azt javaslom, hogy az önkormányzat maga lássa el az üzemeltetési feladatokat, és ne kössünk közszolgáltatási szerződést.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. § -a alapján a díjak emelése miatt a rendelet kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie.