Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

Hatályos: 2023. 06. 02

Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről

2023.06.02.

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 9. § (1) bekezdésében, 10. § (2) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 15. § (1)-(2) bekezdésében, 18. § (1) bekezdésében, 19. § (1) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) bekezdés c) pontjában és (5) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében, 54. § (1) és (3) bekezdésében, 58. § (2)-(3) bekezdésében és 80. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi LXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 11/2019. (IX. 4.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 1. j) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró Gazdasági Bizottság véleményének kikérésével - a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet rendelkezéseit Bodajk Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) kizárólagos tulajdonában és birtokában lévő lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiség bérletére és elidegenítésére kell alkalmazni.

2. § (1) Önkormányzati lakás és önkormányzati helyiség bérbeadásáról és elidegenítéséről a képviselő-testület dönt.

(2) Önkormányzati helyiség eseti bérbeadásáról a polgármester dönt.

(3) Eseti bérbeadásnak minősül a 24 órás időtartamnál nem hosszabb, illetve meghatározott napra történő bérbeadás.

3. § Az Önkormányzat vállalata a saját feladataihoz biztosított önkormányzati lakás vagy helyiség bérbeadásának feltételeit maga határozza meg az Önkormányzat egyidejű tájékoztatása mellett.

2. Lakásbérlet

4. § Önkormányzati lakás szociális helyzet alapján nem adható bérbe.

5. § Önkormányzati lakás bérbeadásakor óvadék nem köthető ki.

6. § A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő nem köteles életvitelszerűen az önkormányzati lakásban lakni.

7. § Önkormányzati lakásra házastársak, élettársak és bejegyzett élettársi kapcsolatban élők közös kérelmére bérlőtársi szerződést kell kötni.

8. § (1) Megüresedett társbérleti lakrész a lakásban maradó társbérlő részére kizárólag akkor adható bérbe, ha vállalja a megnövekedett lakásterület után számított lakbér megfizetését.

(2) Amennyiben a lakásban maradó társbérlő az (1) bekezdés szerinti lakbér megfizetését nem vállalja, az Önkormányzat a lakásbérleti szerződését felmondhatja.

(3) Önkormányzati lakás bérletére kötött szerződés megszűnése után a lakásban visszamaradó személy másik lakásban való elhelyezésére az Önkormányzat nem vállal kötelezettséget.

9. § Az önkormányzati lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá és látja el a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel. A felmerülő költséget a bérlő viseli.

10. § A bérlő köteles saját költségén gondoskodni

a) a lakás rendeltetésszerű használatáról, tisztántartásáról, rágcsálóírtásáról,

b) a közös használatra szolgáló terület hó- és síkosságmentesítéséről,

c) a közös használatra szolgáló helyiségek rendeltetésszerű használatáról és tisztántartásáról,

d) a lakás berendezési és felszerelési tárgyainak állagmegóvásáról, javításáról, pótlásáról.

11. § Önkormányzati lakás bérletét évente egyszer ellenőrizni kell, melyről jegyzőkönyv készül.

12. § (1) A bérlő az önkormányzati lakást saját költségén - az Önkormányzattal való előzetes megállapodás alapján - átalakíthatja, korszerűsítheti.

(2) Ha az önkormányzati lakás komfortfokozata a munka elvégzése következtében megváltozik, az eredeti szerződést akkor kell módosítani, ha a felmerülő költséget az Önkormányzat viseli.

13. § Ha az önkormányzati lakást magában foglaló épület karbantartásával, felújításával, helyreállításával, átalakításával, bővítésével kapcsolatos munkák csak a bérlő átmeneti kiköltözése esetén végezhetők el, a lakásbérleti jogviszony szünetelésének kezdő időpontja a bérlő tényleges kiköltözésének napja, záró napja az önkormányzati lakásbérlőnek történő visszaadás napja.

14. § Az önkormányzati lakást jogcím nélkül használó által fizetendő használati díj a jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónapot követő hónap első napjától a kétszeresére emelkedik, majd kéthavonta a kétszeresére emelkedik mindaddig, amíg a jogcím nélküli lakáshasználat fennáll.

15. § A lakásbérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén az Önkormányzat a bérlőnek másik lakást nem ad bérbe és nem fizet pénzbeli térítést.

16. § Önkormányzati lakás albérletbe nem adható.

17. § Önkormányzati lakás lakbére piaci alapon megállapítva 1500 Ft/m2/hó.

18. § (1) Önkormányzati lakás csak piaci alapon adható bérbe.

(2) A lakásbérlet időtartama legfeljebb öt év, mely akkor hosszabbítható meg legfeljebb öt évvel, ha a bérlő a lakásbérlet lejáratának napján a lakásbérleti szerződésből fakadó valamennyi kötelezettségét maradéktalanul teljesítette, és nincs lakbér tartozása vagy közüzemi díjtartozása.

19. § Az önkormányzati lakás átadásakor, átvételekor jegyzőkönyvet kell felvenni, mely tartalmazza az átadás-átvétel időpontját, közüzemi mérőóra állásokat, a berendezési és felszerelési tárgyakat, a lakás állapotának leírását.

20. § Önkormányzati lakásra az Önkormányzat külön szolgáltatást nem nyújt.

3. Helyiségbérlet

21. § A bérbeadás útján hasznosítható helyiségek listáját az 1. melléklet tartalmazza.

22. § Önkormányzati helyiség piaci alapon adható bérbe.

23. § Önkormányzati helyiség bérbeadásakor óvadék kiköthető.

24. § A helyiségbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő nem köteles folyamatosan az önkormányzati helyiséget használni.

25. § (1) Az önkormányzati helyiséget a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá és látja el a megfelelő berendezésekkel. A felmerülő költséget a bérlő viseli.

(2) Az önkormányzat berendezési tárgyakat – egyedi igény alapján - a bérlő rendelkezésére bocsáthat.

26. § A bérlő köteles saját költségén gondoskodni

a) az önkormányzati helyiség rendeltetésszerű használatáról, tisztántartásáról, rágcsálóírtásáról,

b) a közös használatra szolgáló helyiségek rendeltetésszerű használatáról és tisztántartásáról,

c) az önkormányzati helyiség berendezési és felszerelési tárgyainak állagmegóvásáról, javításáról, pótlásáról.

27. § Önkormányzati helyiség bérletét - 2. § (2)–(3) bekezdés szerinti eseteken kívül - évente egyszer ellenőrizni kell, melyről jegyzőkönyv készül.

28. § A bérlő az önkormányzati helyiséget saját költségén - az Önkormányzattal való előzetes megállapodás alapján - átalakíthatja, korszerűsítheti.

29. § Ha az önkormányzati helyiséget magában foglaló épület karbantartásával, felújításával, helyreállításával, átalakításával, bővítésével kapcsolatos munkák csak a bérlő átmeneti kiköltözése esetén végezhetők el, a helyiségbérleti jogviszony szünetelésének kezdő időpontja a bérlő tényleges kiköltözésének napja, záró napja a bérlőnek történő visszaadás napja.

30. § Az önkormányzati helyiséget jogcím nélkül használó által fizetendő használati díj a jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónapot követő hónap első napjától a kétszeresére emelkedik, majd kéthavonta a kétszeresére emelkedik mindaddig, amíg a jogcím nélküli helyiséghasználat fennáll.

31. § A helyiségbérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén az Önkormányzat a bérlőnek másik helyiséget nem ad bérbe és nem fizet pénzbeli térítést.

32. § A határozatlan időre szóló helyiségbérleti szerződés Önkormányzat által történő felmondása esetén az Önkormányzat cserehelyiséget nem biztosít, és nem fizet pénzbeli térítést.

33. § Önkormányzati helyiség bérletére kötött szerződés megszűnése után a helyiségben visszamaradó természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet másik helyiségben való elhelyezésére az Önkormányzat nem vállal kötelezettséget.

34. § Önkormányzati helyiségre az Önkormányzat külön szolgáltatást nem nyújt.

35. § Önkormányzati helyiség albérletbe nem adható, bérleti jogát másra átruházni, elcserélni nem lehet.

36. § (1) Önkormányzati helyiség csak piaci alapon adható bérbe.

(2) A helyiségbérlet időtartama legfeljebb öt év, mely akkor hosszabbítható meg legfeljebb öt évvel, ha a bérlő a helyiségbérlet lejáratának napján a helyiségbérleti szerződésből fakadó valamennyi kötelezettségét maradéktalanul teljesítette, és nincs bérleti díj tartozása vagy közüzemi díjtartozása.

37. § A 2. § (2)–(3) bekezdés szerinti eseteken kívül az önkormányzati helyiség átadásakor, átvételekor jegyzőkönyvet kell felvenni, mely tartalmazza az átadás-átvétel időpontját, közüzemi mérőóra állásokat, a berendezési és felszerelési tárgyakat, a helyiség állapotának leírását.

38. § A helyiségbér mértékét a képviselő-testület határozattal szabályozza.

39. § Amennyiben a bérlő a bérelt helyiséget jogszabályok által tiltott célra használja, a bérleti szerződés egyoldalúan azonnali hatállyal felmondható.

40. § Választási kampány céljára csak a Bodajk, Petőfi S. u. 39. szám alatti művelődési ház épülete adható bérbe a választás évében pártonként, független jelöltenként egyszeri alkalommal, térítésmentesen.

4. Elővásárlási joggal érintett önkormányzati lakások és helyiségek elidegenítése

41. § Az Önkormányzat tulajdonában álló elidegeníthető helyiségek felsorolását a 2. melléklet tartalmazza.

42. § (1) Az önkormányzati lakások és helyiségek a képviselő-testület kijelölése alapján idegeníthetők el.

(2) Az elidegenítésre kijelölt önkormányzati lakások és helyiségek a vételárnak egy összegben történő megfizetése vagy részletfizetés ellenében értékesíthetők.

(3) Az elidegenítésre kijelölt önkormányzati lakásra és helyiségre elővásárlási jog illeti meg a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben meghatározott személyeket.

(4) Az értékesíteni kívánt önkormányzati lakások és helyiségek vételárát az arra engedéllyel rendelkező ingatlanforgalmi szakember által elkészített 3 hónapnál nem régebbi értékelés alapján kell megállapítani akként, hogy a vételár feleljen meg a települési gyakorlatban kialakult mindenkori forgalmi értéknek. Az így megállapított vételárhoz hozzá kell számítani az ingatlan értékbecslés költségét.

(5) Amennyiben az elővásárlásra jogosult lakbérhátralékkal rendelkezik, akkor a hátralék összegét a lakás vételárához hozzá kell számítani.

(6) A bérlő elővásárlási jogával az eladási ajánlat kézhezvételétől számított 30 napon belül a képviselő-testülethez címzett nyilatkozattal élhet.

(7) Amennyiben az elővásárlásra jogosult bérlő a (6) bekezdésben foglalt határidőn belül ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt nyilatkozattételi jogával élni nem tud, az elmulasztott határidőt követő 15 napon belül az önkormányzat felé igazolási kérelmet csatolhat a nyilatkozattal együtt. Az igazolási kérelmet meg kell vizsgálni és az igazolási kérelem alapján a nyilatkozat elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a bérlőt értesíteni kell.

43. § (1) Elővásárlási jog esetén a vételárra vonatkozó ajánlati kötöttség időtartama az ajánlat kézhezvételét követő 30 nap.

(2) Az eladási ajánlatnak tartalmaznia kell

a) az önkormányzati lakás vagy helyiség általános jellemzőit,

b) az önkormányzati lakás vagy helyiség forgalmi értékét, vételárát,

c) a szerződés megkötésekor fizetendő vételár részlet mértékét,

d) a részletfizetés időtartamát és a kamat mértékét,

e) a kamatmentesség lehetőségét és feltételeit,

f) a vételárengedmény, illetve a vételárhátralék megfizetésére adott engedmény feltételeit és mértékét.

(3) Amennyiben az elővásárlásra jogosult vevő a vételárat részletekben kívánja fizetni, akkor

a) a szerződés megkötésekor az önkormányzati lakás vagy helyiség vételárának 20 %-a egy összegben fizetendő,

b) a vételár hátralékát 15 évig havonta részletekben kell törleszteni, és

c) a szerződéses kamat a mindenkori jegybanki alapkamattal megegyező; a kamatperiódus 6 hónap,

d) amennyiben az önkormányzati lakás vagy helyiség vételárát egy összegben fizeti meg, a vételár 3 %-ának megfelelő árkedvezményre, vagy amennyiben a b) pont szerinti időtartamnál legalább 50%-kal rövidebb törlesztési időt vállal, akkor a vételárhátralékból 1 % árkedvezményre jogosult.

(4) Az önkormányzat az általa elidegenített önkormányzati lakásra vagy helyiségre a vételár maradéktalan megfizetésének teljesítéséig elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzéséről gondoskodik. A vételár maradéktalan megfizetését követő 30 napon belül az elidegenítési és terhelési tilalom törlését kezdeményezni kell.

44. § Elővásárlási joggal nem érintett önkormányzati lakások és helyiségek elidegenítésére Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról szóló önkormányzati rendeletét megfelelően alkalmazni kell.

5. Záró rendelkezések

45. §1

46. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 11/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelethez

Bodajk Város Önkormányzat - kiadható helyiségek

Név

hrsz

természetbeni cím

település

utca, hsz

Bodajki Művelődési Ház és Könyvtár (nagyterem)

460/2

Bodajk

Petőfi Sándor u. 39.

Bodajki Művelődési Ház és Könyvtár (kisterem)

460/2

Bodajk

Petőfi Sándor u. 39.

Bodajki Művelődési Ház és Könyvtár (könyvtár telephely)

557/2

Bodajk

Petőfi Sándor utca 52.

"Malom" épület

555

Bodajk

Bodajk, 555 hrsz

Bodajki Polgármesteri Hivatal Szt. István terem

562

Bodajk

Petőfi Sándor u. 60.

Dózsa u. 1. társasház "Szakrendelő" ingatlanrész

446/20/A/2

Bodajk

Dózsa Gy. u. 1.

Egészségház

449/A/2

Bodajk

Május 1. utca 13.

Régi sífelvonó "Melegedő" épület

31/1

Bodajk

-

"Teke" épület

263/2

Bodajk

Bányász ltp. 263/2 hrsz

2. melléklet a 11/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelethez

Bodajk Város Önkormányzat - eladható (forgalomképes) helyiségek

Név

hrsz

természetbeni cím

település

utca, hsz

"Malom" épület

555

Bodajk

Bodajk, 555 hrsz

Régi sífelvonó "Melegedő" épület

31/1

Bodajk

Vásártér u. 31/1 hrsz

Karbantartó műhely (Közfogl.telephely)

375

Bodajk

Bányász ltp. 375 hrsz

"Teke" épület

263/2

Bodajk

Bányász ltp. 263/2 hrsz

Konyha és kollégium épülete

291/1

Bodajk

Bányász ltp. 16.

1

A 45. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.