Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019. (IX.4.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról

Hatályos: 2023. 11. 03

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019. (IX.4.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról

2023.11.03.

Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 11/2019. (IX. 4.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 1. m) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró Gazdasági Bizottság véleményének kikérésével - a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

1. Általános rendelkezések

1. § Az Önkormányzat

a) hivatalos megnevezése: Bodajk Város Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat),

b) székhelye: 8053 Bodajk, Petőfi Sándor u. 60.,

c) működési területe: Bodajk város közigazgatási területe,

d) az önkormányzat honlapja: www.bodajk.hu.

2. § A képviselő-testület megnevezése: Bodajk Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület).

3. § (1) A képviselő-testület hivatalának

a) megnevezése: Bodajki Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: polgármesteri hivatal),

b) székhelye: 8053 Bodajk, Petőfi S. u. 60.

(2) Az önkormányzati feladatokat a képviselő-testület és szervei: a polgármester, a képviselő-testület bizottságai, a polgármesteri hivatal, a jegyző és a társulás látják el.

(3) Az önkormányzat intézményei a polgármesteri hivatal és a Bodajki Zengő Óvoda-Mini Bölcsőde.

2. Az önkormányzat jelképei, elismerő címei, ünnepe

4. § Az önkormányzat jelképei: Bodajk város címere, zászlója és a mezővárosi pecsét.

5. §2 Az önkormányzat jelképeit és azok használatának rendjét a képviselő-testület külön önkormányzati rendeletben állapította meg.

6. §3 A helyi elismerések alapítását és adományozásuk rendjét a képviselő-testület külön önkormányzati rendeletben állapította meg.

7. § (1)4 Bodajk város ünnepi időszaka az Iván névnaphoz (június 24.) közelebb eső hétvége.

(2) Az ünnepi időszak megnevezése: Bodajki Városnapok

(3) Az ünnepi időszak alatt a képviselő-testület ünnepi ülést tart.

3. Nemzetközi kapcsolatok

8. § Az önkormányzat hazai és nemzetközi kapcsolatainak kiépítése, ápolása, a polgármester irányítása, szervezése mellett, a képviselő-testület feladata.

9. § Az önkormányzat írásbeli megállapodás alapján hivatalos testvérvárosi kapcsolatot tart fenn a következő településekkel:

a) Rödermark város Németországban,

b) Plesna város Lengyelországban.

4. Bélyegzők használata

10. § (1) Az önkormányzat bélyegzőjét kell használni aláírás hitelesítésre

a) a képviselő-testület által adományozott, helyi kitüntetésről, díjról, elismerő címről szóló oklevélen,

b) az önkormányzat által kötött megállapodáson, szerződésen,

c) az önkormányzat nevében tett nyilatkozaton.

(2) Az önkormányzat bélyegzője kör alakú, középen Magyarország címerével, körben a "BODAJK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT *" felirattal.

11. § (1) A képviselő-testület bélyegzőjét kell használni a bizottság meghívóján, a képviselő-testület és bizottsága határozatán, az üléséről készült jegyzőkönyvön, önkormányzati rendeleten a polgármester vagy a bizottsági elnök neve mellett az aláírás hitelesítésére.

(2) A képviselő-testület bélyegzője kör alakú, középen Magyarország címerével, körben "BODAJK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE *" felirattal.

12. § (1) A polgármester bélyegzője az önkormányzat, valamint a képviselő-testület és szervei működésével összefüggő, saját hatáskörében kiadott dokumentumon használható a polgármester neve mellett, az aláírás hitelesítésére. Ilyen dokumentum különösen: nyilatkozat, megállapodás, meghívó, levél, intézkedés, utasítás, határozat.

(2) A polgármester bélyegzője kör alakú, középen Magyarország címerével, körben a "* BODAJK VÁROS POLGÁRMESTERE *" felirattal.

13. § (1) A jegyző bélyegzője az önkormányzat működéséhez kapcsolódóan a képviselő-testület üléséről készült jegyzőkönyvön és az önkormányzati rendeletek kihirdetésével összefüggésben használható a jegyző neve mellett az aláírás hitelesítésére.

(2) A jegyző bélyegzője kör alakú, középen Magyarország címerével, körben a "BODAJK VÁROS JEGYZŐJE *" felirattal.

14. § A jegyző gondoskodik a bélyegzők nyilvántartásáról.

5. Bodajki Szó

15. §5 Az önkormányzat által kiadott ingyenes újság a Bodajki Szó, mely évente legfeljebb hat alkalommal jelenik meg. Kiadásának költségeit az önkormányzat költségvetése biztosítja.

16. § A Bodajki Szó beszámol a fontosabb helyi társadalmi, közéleti eseményekről, közérdekű önkormányzati és közigazgatási információkról, továbbá elősegíti a település hely- és kultúrtörténetének ápolását.

17. § A Bodajki Szó háztartásokba történő eljuttatásáról a polgármester irányítása mellett a polgármesteri hivatal gondoskodik.

6. Helyi televízió, internetes honlap, lakossági tájékoztatás

18. § Az önkormányzat a lakosság és a közvélemény tájékoztatása érdekében helyi televíziót és internetes honlapot működtet, melynek költségeit költségvetésében biztosítja.

19. § (1)6 Az önkormányzat és a polgármesteri hivatal részéről a lakosság helyben szokásos módon történő tájékoztatása a polgármesteri hivatal elektronikus hirdetőtábláján valósul meg.

(2)7 A képviselő-testület működésével kapcsolatos közzététel helyben szokásos módon, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 33. § (3) bekezdése alapján a www.bodajk.hu saját honlapon történik.

(3) A tájékoztatás céljára egyéb mód is igénybe vehető, így különösen: Bodajki Szó, helyi televízió, háztartásokba eljuttatott tájékoztató levél, fogadó óra.

(4) A lakossági tájékoztatás szervezése, saját feladatkörük figyelembevételével, a polgármester és a jegyző feladata.

7. Együttműködés a lakossággal

20. § (1) A képviselő-testület a rendelkezésére álló szellemi és anyagi eszközökkel támogatja a lakosság olyan öntevékeny szervezetét, önszerveződő közösségét és ezek összefogását, melynek célja az önkormányzati feladatok, helyi közügyek megtárgyalása, az életminőség, a közérzet, a szolgáltatások javítása, a település fejlesztése, a társadalmi, kulturális élet ápolása.

(2) A lakosság társadalmi szervezetével, önszerveződő közösségével való együttműködés érvényre juttatása érdekében annak képviselője, e rendelet szerint, tanácskozási joggal részt vesz a képviselő-testület és bizottsága ülésén.

(3) A lakossággal, annak önszerveződő közösségével való együttműködés célja, rendeltetése:

a) a tervek, fejlesztési koncepciók, programok, akciók ismertetése, egyeztetése,

b) a lakossági szükségletek kielégítését szolgáló beruházási és településfejlesztési tervek véleményeztetése,

c) a lakosságnak a közügyek intézésébe történő bevonása, a jogalkalmazási tapasztalatok megvitatása.

8. Lakossági fórum

21. § (1) A képviselő-testület döntése alapján vagy saját hatáskörében a polgármester lakossági fórumot hív össze a lakosság, a társadalmi szervezetek közvetlen tájékoztatására, a helyi közügyek megvitatására, önkormányzati döntések előkészítésének, végrehajtásának megbeszélésére, valamint az ezekről történő tájékoztatás elősegítésére. A lakossági fórum nem minősül képviselő-testületi ülésnek.

(2) A lakossági fórum helyéről, idejéről és a megvitatásra kerülő témákról, annak megtartása előtt legalább 15 nappal, hirdetményt kell közzétenni a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján és az önkormányzat honlapján. A hirdetményt meg kell küldeni azoknak a személyeknek és szervezeteknek, akik egyébként a képviselő-testület ülésére szóló meghívót is megkapják.

22. § (1) A lakossági fórumot a polgármester, távolléte, akadályoztatása esetén az alpolgármester, mindkettőjük együttes távolléte, akadályoztatása esetén a Gazdasági Bizottság elnöke vezeti. Lebonyolítására a képviselő-testület ülésére vonatkozó szabályokat nem kell alkalmazni.

(2)89 A lakossági fórumról annak lényegét rögzítő emlékeztető készül, melynek rögzítéséről a jegyző gondoskodik. Az emlékeztetőt a jegyző írja alá. Az emlékeztetőt a polgármesteri hivatal irattárában kell elhelyezni.

(3) A lakossági fórumon elhangzottakról, az ott született állásfoglalásokról és felmerült véleményekről a polgármester szóban - szükség szerint írásban - tájékoztatja a képviselő-testületet annak következő soros ülésén.

9. Együttműködés egyéb szervekkel

23. § (1) A képviselő-testület feladatai körében és azokon túl is - különösen a településfejlesztéssel, településüzemeltetéssel, turizmussal, a lakossági közszolgáltatások szervezésével, a társadalom- és gazdaságszervezéssel, valamint a környezetvédelemmel összefüggő ügyekben - együttműködik a területi és országos államigazgatási és önkormányzati szervekkel, társadalmi szervezetekkel. Ennek célja a települést is érintő tervek, koncepciók, programok, akciók kidolgozásában, megvalósításában való részvétel, és azok egyeztetése a helyi elképzelésekkel.

(2) A rendszeres együttműködés és folyamatos kapcsolattartás szervezése a polgármester feladata.

II. Fejezet

1. Hatáskörök

24. § (1) Az önkormányzati feladat- és hatáskörök a képviselő-testületet illetik meg.

(2) Az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatait a képviselő-testület és szervei látják el.

(3)10

(4) A képviselő-testület által átruházott hatáskörök felsorolását az 1. melléklet tartalmazza.

2. Önként vállalt feladat

25. § (1) A képviselő-testület csak akkor dönthet a törvényben foglalt kötelezőn túli feladatellátásról, önként vállalt feladatról, ha előtte, a polgármester irányításával előkészítő eljárást folytat le. Ennek során - szükség esetén szakértő bevonásával - meg kell határozni az elérendő célt, továbbá vizsgálni kell a feladat több évre vállalható ellátásának jogi, pénzügyi, személyi és technikai feltételeit.

(2) Az önként vállalt feladat nem sértheti

a) más szervek, önkormányzatok, társulások jogszabállyal alátámasztható érdekét, kizárólagos feladat- és hatáskörét,

b) az önkormányzat kötelezően ellátandó feladatát.

(3) Az önkormányzat önként vállalt feladatai:

a)11

b) a Bodajki Szó című lap kiadása,

c) helyi televízió üzemeltetése,

d)12

III. Fejezet

1. A képviselő-testület létszáma, ülései

26. § (1) A képviselő-testület hét főből áll.

(2) A polgármester a képviselő-testület tagja.

(3) A képviselő-testület tagjainak névjegyzékét az 1. függelék tartalmazza.

(4) A képviselő-testület alakuló, soros, rendkívüli és ünnepi ülést, valamint közmeghallgatást tart.

2. Nyilvánosság

27. § (1) A képviselő-testület és a bizottságok ülésére szóló meghívót a helyben szokásos módon és az önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

(2)13 A képviselő-testület nyilvános ülésének előterjesztéseit, jegyzőkönyvét az önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

(3) A képviselő-testület döntéseit (önkormányzati rendelet, képviselő-testületi határozat) helyben szokásos módon 15 napra ki kell függeszteni és az önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

28. §14 Ha a képviselő-testület nyilvános üléséről tévéfelvétel készül, azt az önkormányzat honlapján közzé kell tenni. A felvételt 15 évig meg kell őrizni.

29. § (1) A zárt ülésen elhangzottakat, a titoktartási kötelezettségre figyelemmel, bizalmasan kell kezelni. A zárt ülés dokumentumainak - beleértve az ülésről készült hangfelvételt is - a kezelése során kiemelt figyelmet kell fordítani az adatvédelmi, titokvédelmi szabályok betartására.

(2) A zárt ülés résztvevője megismerheti a zárt ülésen szereplő előterjesztést és - amennyiben csak egyes napirendi pont tárgyalásánál lehet jelen - az adott napirend előterjesztését, jegyzőkönyvét.

30. § (1) A zárt ülésre beterjesztendő iratot, az irattári példányon felül, csak annyi példányban kell elkészíteni, ahány példány a döntésben résztvevők és a kormányhivatal tájékoztatásához elengedhetetlen.

(2) A zárt ülés tartásának indokaira figyelemmel a zárt ülés dokumentumának megismerésére jogosult illetéktelennek nem adhat felvilágosítást annak tartalmáról, számára azt nem továbbíthatja, annak megtekintését, hangfelvétel meghallgatását nem teheti lehetővé.

(3)15 A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 46. § (2) bekezdés b) pontja szerinti zárt ülésre vonatkozó kérését az érintett a napirend tárgyalásának kezdetéig bejelentheti. Amennyiben a bejelentett kérelem írásban kerül benyújtásra, akkor az ülésről készült jegyzőkönyv melléklete.

(4) A képviselő-testület zárt ülésén hozott döntéseinek Mötv. 52. § (3) bekezdés szerinti közzététele helyben szokásos módon és az önkormányzat honlapján történő közzététellel valósul meg.

3. Közmeghallgatás

31. § (1) A képviselő-testület az előre meghirdetett közmeghallgatás helyéről és idejéről külön határozattal dönt.

(2) A közmeghallgatásra a képviselő-testület ülésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

32. § (1) A közmeghallgatáson a polgármester az elmúlt évben elvégzett feladatokról, és a következő évi tervekről ad tájékoztatást.

(2) Az önkormányzati képviselő az Mötv. 32. § (2) bekezdés k) pontja szerinti kötelezettségének a közmeghallgatás keretében is eleget tehet.

4. Határozatképesség, minősített többség

33. § A képviselő-testület akkor határozatképes, ha az ülésen legalább négy települési képviselő jelen van.

34. § (1) A minősített többséget igénylő javaslat elfogadásához legalább négy megválasztott települési képviselő "igen" szavazata szükséges.

(2) A képviselő-testület az Mötv. 50. §-ában meghatározottakon kívül minősített többséggel dönt a következő ügyekben:

a)16

b) önkormányzati vagyonnal, tulajdonnal való rendelkezés,

c) önkormányzati kitüntetés, díj, cím odaítéléséről való döntés,

d) nem önkormányzati kitüntetésre, címre, díjra történő felterjesztés,

e) hitelfelvétel, kötvénykibocsátás.

5. Munkaterv, ülésszünet

35. §17 (1) A képviselő-testület soros ülésének időpontját a képviselő-testület által határozattal elfogadott éves munkaterv tartalmazza.

(2) A következő évi munkatervet a jegyző állítja össze, a decemberi soros ülésre a polgármester terjeszti elő jóváhagyásra.

(3) A munkaterv tartalmazza:

a) a soros képviselő-testületi ülés várható időpontját,

b) az adott ülésen tárgyalandó napirendet,

c) az előadó megnevezését,

(4) A képviselő-testület az év júliusára és augusztusára soros ülést nem tervez, ülésszünetet tart.

36. §18 (1) A képviselő-testületi soros ülés időpontja a hónap utolsó keddjének 14.00 órája, kivétel ez alól az évvégi ünnepek miatt a december hónap, így általában december hónap második keddjének 14.00 órája.

(2) A soros ülés napirendjét tárgyaló bizottsági üléseket a képviselő-testületi ülést megelőző héten, lehetőség szerint egy napon kell lebonyolítani a bizottsági munka hatékonyabbá tétele érdekében.

(3) Az ülést összehívó, indokolt esetben - különösen másik önkormányzat képviselő-testületével tartandó együttes ülés tartásakor, munkanap áthelyezésekor, rendkívüli, nem várt esemény bekövetkezésekor - a munkatervben szereplő időponttól eltérhet.

6. Alakuló ülés

37. § (1) A képviselő-testület ünnepélyes alakuló ülésére szóló írásos meghívót postai úton vagy helyi kézbesítővel az ülés előtt legalább három nappal kell kiküldeni, és erről - a meghívónak a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztésével, a helyi televízióban és az önkormányzat honlapján való megjelentetésével - tájékoztatni kell a lakosságot.

(2) Az alakuló ülés összehívásáról a megválasztott polgármester - ha nem volt eredményes a polgármester választás, akkor a tisztségében maradó régi polgármester -, akadályoztatása esetén a képviselőnek megválasztott alpolgármester, kettejük távolléte, akadályoztatása esetén a megválasztott legidősebb települési képviselő, mint korelnök gondoskodik.

38. §19 (1) Az alakuló ülés rendje a következő:

a) Az ülést a Himnusz elhangzása után a polgármester nyitja meg.

b) A polgármester megállapítja a határozatképességet.

c) Az ülés megnyitását követően a napirend elfogadása és a jegyzőkönyv hitelesítő kijelölése, melyről a képviselő-testület határozattal dönt.

d) A helyi választási bizottság (a továbbiakban: HVB) elnöke - távolléte, akadályoztatása esetén a HVB tagja - tájékoztatást ad a választások lebonyolításáról, végeredményéről, nyilatkozik azok törvényességéről.

e) A megválasztott képviselők esküt tesznek, melynek szövegét esküvevőként előmondja a HVB elnöke vagy tagja, aki átadja a megbízóleveleket, amennyiben azok átadására a választási eljárásról szóló törvényben foglalt határidőn belül még nem került sor.

f) A megválasztott polgármester a képviselő-testület előtt külön leteszi az esküt, melynek szövegét esküvevőként előmondja a HVB elnöke vagy tagja, aki átadja a megbízólevelet, amennyiben annak átadására a választási eljárásról szóló törvényben foglalt határidőig nem került sor.

g) A polgármester ismerteti programját.

h) Dönteni kell a polgármester illetményéről, majd költségtérítéséről.

(2) Amennyiben a képviselő-testület az alpolgármestert az alakuló ülésen megválasztja, a képviselő-testület saját tagjai közül háromtagú szavazatszámláló bizottságot választ az alpolgármester megválasztásának lebonyolítására.

(3) Az alpolgármesterjelölt részéről szóbeli nyilatkozat a jelölés elfogadásáról.

(4) A szavazás lebonyolítása után a megválasztott alpolgármester a képviselő-testület előtt esküt tesz.

(5) Az alpolgármester megválasztása esetén dönteni kell tiszteletdíjáról és költségtérítéséről.

(6) A polgármester javaslatot tesz a bizottságok meghatározására.

(7) A bizottsági tagjelöltek részéről szóbeli nyilatkozat a jelölés elfogadásáról.

(8) Amennyiben a képviselő-testület az alakuló ülésen megválasztja a bizottságok elnökét, tagjait, a megválasztott nem képviselő bizottsági tag a képviselő-testület előtt esküt tesz.

(9) Amennyiben az alpolgármester-jelölt, vagy a bizottsági tag jelölt nem vesz részt az ülésen a (3) és (7) bekezdés szerinti nyilatkozat írásban történő benyújtása szükséges.

(10) A képviselő-testület dönthet a képviselők, bizottsági elnökök, nem képviselő bizottsági tagok tiszteletdíjának megállapításáról.

(11) A jegyző tájékoztatást ad a képviselői összeférhetetlenségi és méltatlansági szabályokról, a köztartozásmentes adózói adatbázisba való felvétel szabályairól, a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségről.

(12) A képviselő-testület az alakuló ülésen döntést hozhat

a) a szervezeti és működési szabályzat szükséges módosításáról - melyhez ebben az esetben nem kötelező bizottsági véleményezés -, vagy későbbi, az Mötv. 43. § (3) bekezdése szerinti felülvizsgálatának előkészítéséről;

b) a gazdasági program Mötv. 116. § (5) bekezdése szerint elfogadásának, felülvizsgálatának előkészítéséről;

c) az önkormányzat társulásokban történő képviseletéről.

(13) Az alakuló ülésen szükség szerint napirendre tűzhető egyéb más kérdés is.

(14) Amennyiben új polgármester került megválasztásra, a képviselő-testület dönthet a leköszönő polgármester részére megállapítható további, egyszeri juttatásokról.

(15) A képviselő-testület döntése alapján a (2)-(9) bekezdésben meghatározott napirendek későbbi ülésre is halaszthatók.

(16) Az alakuló vagy azt követő képviselő-testületi ülésen a személyi javaslatok tekintetében az írásos előterjesztés nem kötelező.

(17) Az alakuló ülést a Szózat elhangzása zárja.

7. Eskütétel

39. § A települési képviselő, a polgármester, a bizottság nem képviselő tagja és az alpolgármester az esküvevő előmondása mellett tesz esküt.

40. § Az esküvevő - eskü szövegét előmondó - a 38. § (1) bekezdés d) és f) pontjában foglaltaktól eltekintve - a polgármester, távolléte, akadályoztatása esetén a HVB elnöke.

8. A képviselő-testületi ülés összehívása

41. § (1) A képviselő-testület évente legalább hat ülést és egy közmeghallgatást tart.

(2) Az Mötv. 45. §-a alapján a polgármester távolléte, akadályoztatása esetén az alpolgármester gondoskodik a képviselő-testület ülésének összehívásáról, és a polgármester távollétében vezeti azt.

(3) A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, vagy tartós akadályoztatásuk esetén a Gazdasági Bizottság elnöke hívja össze a képviselő-testületet, és vezeti annak ülését.

(4) Tartós akadálynak tekinthető legalább 21 nap időtartam.

42. § (1)20 A képviselő-testület ülését az önkormányzat székhelyére kell összehívni. Amennyiben a tárgyalandó napirend vagy más fontos körülmény indokolja, a képviselő-testület ülése a székhelyén kívül máshová is összehívható, például helyi köznevelési intézmények, közművelődési intézmény, az önkormányzati feladatokat ellátó épületek erre alkalmas helyiségei.

(2)21 A képviselő-testület és a bizottság ülésének meghívóját - a lakosság tájékoztatása érdekében - a polgármesteri hivatal elektronikus hirdetőtábláján az ülés időpontjáig közzé kell tenni.

(3) A képviselő-testület ülésének meghívóját az önkormányzat honlapján is közzé kell tenni.

43. § (1)22 A képviselő-testület soros ülésének összehívása az ülés előtt legalább három nappal, elektronikus úton, vagy a meghívó helyi kézbesítéssel történő kiküldésével történik. A meghívó tartalmazza az ülés időpontját, helyét, jellegét - soros, rendkívüli, ünnepi, közmeghallgatás, nyilvános, zárt -, a tervezett napirendeket, az ülés összehívójának megnevezését és a polgármester - vagy ha más az összehívó, a képviselő-testület - bélyegzőjét, valamint az előterjesztések elektronikus megtekinthetőségének elérési útvonalát.

(2) A meghívót valamennyi előterjesztéssel együtt - a polgármesteren, az alpolgármesteren és a települési képviselőn kívül - az alábbi, tanácskozási joggal is rendelkezőnek kell megküldeni:

a) bizottság nem képviselő tagja,

b)23 jegyző, aljegyző,

c)24

(3) Csak meghívót kell küldeni annak, aki valamely előterjesztésről való döntésben közvetlenül érintett, így különösen: kérelmező, támogató, támogatott, ajánlattevő, pályázó, szerződő fél. Őt, mint eseti meghívott vendéget, az ügyét érintő napirendi pont tárgyalásakor tanácskozási jog illeti meg.

44. § (1) Rendelkezik tanácskozási joggal, és mint állandó meghívottnak előterjesztés nélkül csak meghívót kell küldeni az alábbi személynek:

a)25 Bodajki Zengő Óvoda-Mini Bölcsőde vezetője, a Bodajki Művelődési Ház és Könyvtár vezetője és a Bodajki Általános Iskola igazgatója,

b) illetékes országgyűlési egyéni választókerület országgyűlési képviselője,

c) járási hivatal hivatalvezetője,

d) az egészségügyi államigazgatási szerv képviselője az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény 6. § (1) bekezdés k) és n) pontja alapján.

(2) Csak a tevékenységi körébe tartozó ügyben rendelkezik tanácskozási joggal, és mint állandó meghívottnak előterjesztés nélkül meghívót kell küldeni az alábbi személynek, szervezetnek, önszerveződő közösség képviselőjének:

a) önkormányzat által alapított alapítvány, közalapítvány kuratóriumának elnöke,

b)26

c)27

d) Lila Akác Alapítvány kuratóriumának elnöke,

e) BAK Kft. ügyvezetője,

f)28

g)29

h) Bodajkon működő történelmi egyház képviselője,

i)30

j)31

k)32 helyi televízió képviselője,

l) Bodajkon működő társadalmi szervezet, önszerveződő közösség képviselője, ezen belül:

la) Bodajki Helytörténeti Egyesület elnöke,

lb)33

lc) Bodajki Sakk Egyesület elnöke,

ld)34

le) Bodajk SE elnöke,

lf) Bodajki Tollaslabda SE elnöke,

lg)35

lh) Bodajki Polgárőr Egyesület képviselője,

li) Szívhang Kórus Egyesület képviselője,

lj) Bodajki Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke

lk)36

ll) Nyugdíjas Klub vezetője,

lm)37

ln)38

lo)39

m) az érintett szakmai kamarák képviselői az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. törvény 2. §-a és 2/A. §-a alapján,

n) akit a polgármester vagy az ülés összehívója megjelöl.

45. §40

46. §41

9. Rendkívüli ülés

47. §42 A képviselő-testület ülése a munkatervben nem szereplő alkalomra, továbbá a július-augusztus hónapra tervezett ülésszünet idejére is összehívható, mely ez esetben rendkívüli ülésnek minősül.

48. § (1) A képviselő-testület rendkívüli ülését az Mötv. 44. §-a szerinti indítvány alapján, össze kell hívni.

(2) A képviselő-testület eseti határozattal rendelkezhet rendkívüli ülés megtartásáról. Ez esetben az indokot is tartalmazó meghívót az ülés előtt legalább három nappal kell kiküldeni.

49. § A polgármester saját hatáskörében összehívhatja a képviselő-testület rendkívüli ülését, ha megítélése szerint az ülés összehívására és döntéshozatalra a munkatervben meghatározott rendes ülésen kívül az önkormányzat, a képviselő-testület és szervei, az intézmények, a település, a lakosság érdekeit érintő okból szükség van.

50. §43 Sürgős, halasztást nem tűrő esetben a rendkívüli ülés meghívója az ülést megelőző legalább 24 órával is kiküldhető.

51. § A rendkívüli ülésen szereplő napirendi pontokat előzetesen a képviselő-testület bizottságai is tárgyalhatják.

10. Ünnepi ülés

52. § (1) Az ünnepi ülésre - a (2) bekezdés, valamint a 28. §, 33-34. §, 41. § (2)-(4) bekezdés, 42-46. §, 53. § a)-f), h) és k) pontja, 55-57. §, 58. § (1)-(3) bekezdés, 59. §, 67. § (1) bekezdés, 80. § és 96-97. § kivételével - jelen rendeletet nem kell alkalmazni.

(2)44 Ünnepi ülésen kizárólag a napirendről, valamint a jegyzőkönyv hitelesítő személyéről hozható döntés.

11. A képviselő-testület ülésének vezetése

53. § A képviselő-testület ülésének vezetése során a polgármester, a levezető elnök által ellátandó feladatok:

a) az ülés megnyitása, szabályszerű összehívásának megállapítása,

b) a határozatképesség megállapítása és annak az ülés alatt folyamatos figyelemmel kísérése,

c) határozatképtelenség esetén az ülés lezárása, és a napirendi pontok megtárgyalása érdekében hét napon belüli időpontra a képviselő-testület ülésének összehívása,

d) javaslattétel jegyzőkönyv hitelesítő kijelölésére,

e) javaslat a napirend elfogadására,

f) az ülés nyilvános vagy zárt jellegének megítélése, a zárt ülés tényének bejelentése,

g) napirendenként:

ga) a vita megnyitása, levezetése, ezen belül hozzászólásra, kérdésre, kiegészítésre a szó megadása, módosító javaslatok ismertetése,

gb) a vita összefoglalása,

gc) indítvány szavazásra való feltevése,

gd) határozati javaslat, rendelettervezet szavaztatása,

ge) a szavazás eredményének megállapítása,

h) az ülés rendjének fenntartása,

i) ügyrendi kérdés szavazásra bocsátása,

j) időszerű kérdésről tájékoztatás nyújtása,

k) az ülés lezárása.

12. A képviselő-testület ülésének rendje

54. § Az ülés rendjének, méltóságának fenntartásáról a polgármester, a levezető elnök gondoskodik, aki a következő intézkedést teheti meg:

a)45 Figyelmezteti a képviselő-testület azon tagját, illetve azt a tanácskozási joggal résztvevőt, aki eltér a tárgytól, a tanácskozáshoz nem illő, sértő, rágalmazó kifejezést használ, vagy az üléshez méltatlan egyéb magatartást tanúsít. Eredménytelen figyelmeztetés esetén a képviselő-testület ülését meghatározott időre - legfeljebb száz percre - félbeszakíthatja, vagy szünetet rendelhet el.

b) Az indokolatlanul hosszúra nyúlt vita lezárását indítványozza.

c) A hozzászólások időtartamának korlátozását indítványozza.

d)46 Tárgyalási szünetet rendel el legfeljebb száz percre.

e) A tanácskozás folytatását akadályozó nem várt rendkívüli körülmény, így különösen áramszünet, rosszullét, baleset, természeti katasztrófa bekövetkezésekor, vagy túl hosszúra nyúlt ülés miatt az ülést meghatározott időre félbeszakítja; ez esetben az ülés folytatásáról három napon belül, a képviselők értesítésével, gondoskodnia kell.

55. § (1) A képviselő-testület nyilvános ülésén azok, akik tanácskozási joggal nem rendelkeznek, a hallgatóság és a meghívott vendégek, a számukra kijelölt helyen foglalnak helyet.

(2) A hallgatóként megjelent személy köteles tiszteletben tartani az ülés rendjét, méltóságát, magatartásával azt nem zavarhatja. Jelentkezését követően akkor szólhat hozzá legfeljebb öt percben, ha arra a polgármester, levezető elnök engedélyt ad.

(3) A tanácskozás rendjének, méltóságának megzavarása esetén a polgármester, levezető elnök rendreutasítja a hallgatóként résztvevő rendzavarót, ismétlődő rendzavarása esetén pedig a tanácskozóterem elhagyására kötelezi, szükség esetén karhatalom igénybevételével.

56. § A levezető elnöknek a rendfenntartás érdekében tett intézkedése ellen felszólalni nem lehet.

13. Jegyzőkönyv hitelesítő

57. §47 A képviselő-testület tagjai közül egy fő jegyzőkönyv hitelesítő személy kijelölésére a polgármester, akadályoztatása esetén az alpolgármester, együttes akadályoztatásuk esetén a levezető elnök a napirend elfogadását megelőzően tesz javaslatot. A jegyzőkönyv hitelesítő személyéről a képviselő-testület vita nélkül dönt.

58. § (1) A jegyzőkönyv hitelesítő feladata az ülésről készült jegyzőkönyv tartalmának aláírásával történő hitelesítése.

(2) Jegyzőkönyv hitelesítő a képviselő-testületi ülésen végig jelenlévő olyan települési képviselő, aki a polgármesteri hivatal által elkészített és számára átadott kész jegyzőkönyvet - a kormányhivatalhoz jogszabályban előírt határidőben történő megküldés érdekében - legkésőbb 48 órán belül áttekinti és aláírja.

(3) Amennyiben a jegyzőkönyv hitelesítő nem tud végig jelen lenni a képviselő-testület ülésén, a képviselő-testület az ülés végén új jegyzőkönyv hitelesítőt választ azon képviselők közül, akik végig jelen voltak az ülésen.

(4) Bizottsági ülésen jegyzőkönyv hitelesítőt nem kell kijelölni.

14. Napirend

59. § (1) A polgármester, levezető elnök a jegyzőkönyv hitelesítő kijelölése után terjeszti elő a napirendi pontokat. A polgármester, levezető elnök, települési képviselő és a bizottság javaslatot tehet a meghívóhoz képest a napirendi pontok sorrendjének megváltoztatására, új napirendi pont felvételére, napirendi pont törlésére.

(2) A napirend elfogadásáról - a módosításokkal együtt - a képviselő-testület vita nélkül dönt.

60. § (1) A napirendi pontok tárgyalásának megkezdése előtt, a napirend előtti hozzászólások keretében a polgármester, levezető elnök, települési képviselő vagy bizottság elnöke tájékoztatást ad a képviselő-testület előző ülése óta eltelt fontosabb önkormányzati, társadalmi eseményekről, átruházott hatáskörben hozott döntésekről, intézkedésekről, valamint arról, amit a polgármester, levezető elnök, a települési képviselő vagy a bizottság közérdekűnek tart.

(2) A polgármester, levezető elnök a napirend előtti hozzászólások keretében az ülésen megjelenő, tanácskozási joggal nem rendelkező vendégnek, a hallgatóság tagjának is megadja hozzászólásra a szót legfeljebb öt percben.

(3) Napirend előtti hozzászólás keretében döntés nem hozható.

61. § A képviselő-testület soros ülésén napirendi pontként, írásbeli előterjesztés alapján, tárgyalni kell a lejárt határidejű képviselő-testületi határozatok végrehajtásáról szóló jelentést, melynek összeállítása a jegyző feladata.

62. § (1) A nyilvános ülés utolsó napirendi pontja a Bejelentések.

(2) A bejelentés - közérdekű információ közlése - időtartama egy témában az öt percet nem haladhatja meg. Az idő túllépése esetén a polgármester, levezető elnök, figyelmeztetést követően, megvonja a szót.

(3) Döntéshozatalra a Bejelentések napirend keretében is sor kerülhet.

15. Előterjesztés

63. § Előterjesztésnek minősül a képviselő-testület ülésén ismertetett, az ülés napirendjéhez kapcsolódó, döntést igénylő határozati javaslat, rendelettervezet.

64. § (1) A képviselő-testület ülésére írásos előterjesztést kell készíteni.

(2) A polgármester, levezető elnök kivételesen, alapos indokkal, így különösen: az előkészítésre rendelkezésre álló idő rövidsége, a döntéshozatalhoz szükséges információk beszerzése, terjedelmi ok miatt, engedélyezheti az írásbeli előterjesztésnek a meghívó kiküldéséhez képest későbbi kiküldését, vagy az ülésen történő kiosztását, ismertetését.

65. § (1) Írásbeli vagy szóbeli előterjesztés nélkül napirend nem tárgyalható.

(2) Kivételes és indokolt esetben, a képviselő-testület döntése alapján, lehetőség van szóbeli előterjesztésre is. Ebben az esetben a polgármester, az ülés vezetője a szóbeli előterjesztőnek lehetőséget biztosíthat az előterjesztésre vonatkozó döntés meghozataláig rövid, tárgyszerű, lényegre törő írásos határozati javaslat benyújtására, mely a jegyzőkönyv melléklete.

(3) Szóbeli előterjesztés esetén lehetőség van az előterjesztéshez kapcsolódó javaslat szóbeli összefoglalására, és arról való döntésre.

(4) Kizárólag írásban nyújtható be előterjesztés az Mötv. 42. §-ában meghatározottak érdekében szükséges döntések esetén.

66. § (1) Előterjesztő lehet a polgármester, alpolgármester, települési képviselő, a bizottság, bizottsági tag, a jegyző, továbbá - feladatkörében - az önkormányzat közreműködésével fenntartott intézmény vezetője; beszámoló, tájékoztató esetén - feladatkörében - az érintett személy, szervezet, gazdasági társaság, alapítvány, közalapítvány, egyesület, önszerveződő közösség, és annak vezetője.

(2) A bizottságok véleményével benyújtható előterjesztések felsorolását a 2. melléklet tartalmazza.

67. § (1) A jegyző gondoskodik a meghívók és előterjesztések időben történő kiküldéséről, kézbesítéséről.

(2) A polgármester előzetes engedélye alapján a kiküldendő előterjesztés terjedelme korlátozható, ha a sokszorosítás technikai nehézségbe ütközik, költsége vagy időigénye aránytalanul magas. Erről a tényről a képviselő-testületet tájékoztatni kell azzal együtt, hogy a teljes anyag megismerhetőségét a polgármesteri hivatalban munkaidőben biztosítani kell.

68. § (1) Az előterjesztést, kivéve a rendkívüli ülésen tárgyalandó előterjesztést, a tárgya szerint illetékes bizottság napirendjére kell tűzni.

(2) A bizottság döntése szerint tárgyalja a meghívóval együtt ki nem küldött, vagy az ülésen kiosztott előterjesztést.

(3) A rendkívüli ülésen tárgyalandó előterjesztést a tárgya szerinti illetékes bizottság rendkívüli ülésén megtárgyalhatja.

69. § Az előterjesztés előkészítéséért felelős személy a leadási határidőt megelőzően tájékoztatja a polgármestert, ha az anyagot - alapos indokkal - határidőre nem tudja előkészíteni. Az ennek kapcsán teendő intézkedésekről a polgármester dönt.

70. § Az előterjesztés tartalmazza a következő elemeket:

a) Az előlapon:

aa) előadó megnevezése,

ab) ügyiratszám,

ac) sorszám, mely nyilvántartási szám és évente folyamatos,

ad) előterjesztés típusa - javaslat, jelentés, beszámoló, tájékoztató -,

ae) előterjesztés címe - témájának, tárgyának rövid meghatározása -,

af) előkészítésben résztvevő megnevezése,

ag) az előzetesen tárgyaló bizottság megnevezése,

ah) az elkészítés időpontja,

ai) arra vonatkozó utalás, hogy egyszerű vagy minősített többséggel kell dönteni, annak jogalapja,

aj) arra vonatkozó utalást, hogy nyilvános vagy zárt ülést kell tartani, annak jogalapja,

b) Az indokolásban - ha ez a döntéshozáshoz kívánatos, szükség szerint -:

ba) a döntéshozó megszólítása,

bb) az előterjesztés célja, a téma ismertetése,

bc) a témával kapcsolatos előzmény, korábban hozott képviselő-testületi

döntés, annak végrehajtásával kapcsolatos információ,
bd) a jogszabályi háttér bemutatása,
be) érvek és ellenérvek az adott témával kapcsolatban,
bf) különböző döntési változatok bemutatása, azok következményeinek ismertetése,
bg) anyagi kihatású döntésnél az önkormányzat és intézményei költségvetésére gyakorolt hatás bemutatása,
bh) a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvényben meghatározott döntések tervezetét tartalmazó előterjesztés esetén az előzetes hatásvizsgálatról szóló tájékoztatás és indokolás,
bi) egyéb körülmény, összefüggés, adat, mely segítik a döntéshozatalt;
c) Döntési javaslat - határozati javaslat, rendelettervezet -, mely tájékoztató esetén mellőzhető.
d) A döntéshozatalt segítő, valamint a jóváhagyandó, elfogadandó melléklet.

71. § A polgármester és a jegyző az éves költségvetés terhére szakértőt vehet igénybe a különleges szakértelmet igénylő előterjesztés elkészítéséhez.

16. Határozati javaslat

72. § A határozati javaslat az írásos előterjesztésben, a szóbeli előterjesztésben, vagy az ülés vezetője által a vita összefoglalása után megfogalmazott döntési javaslat.

73. § A határozati javaslatnak

a) szervesen kapcsolódnia kell az előterjesztés témájához,

b) törvényesnek, célszerűnek, szakszerűnek, pontosan megfogalmazottnak és végrehajthatónak kell lennie,

c) szükség esetén rendeznie kell az ugyanabban a tárgykörben esetlegesen korábban hozott döntés sorsát - részben vagy egészben történő hatályon kívül helyezés, módosítás, kiegészítés -,

d) pénzügyi kihatás esetén rendelkeznie kell a költségvetési forrásról,

e) végrehajtást igénylő döntésnél a végrehajtási záradékban meg kell jelölnie a végrehajtásért felelős személyt és a végrehajtási határidőt.

17. A tanácskozás menete

74. § A napirendi pontokat az elfogadott sorrendben kell tárgyalni. A levezető elnök minden napirendi pont felett megnyitja a vitát, melynek során:

a) először az előterjesztő, előadó szóbeli kiegészítést tehet, új információt vagy

lényegre törő összefoglalást adhat;
b) az előterjesztőhöz, előadóhoz először a települési képviselő, majd a tanácskozási joggal résztvevő kérdést, észrevételt, hozzászólást intézhet;
c) a vendégek, a hallgatóság tanácskozási joggal nem rendelkező tagjai a napirendhez kapcsolódva - legfeljebb öt percben - hozzászólhatnak, kérdést
tehetnek fel, ha erre a polgármester, levezető elnök engedélyt ad.

75. § (1) A települési képviselők hozzászólására a jelentkezés sorrendjében kerül sor. A szót a polgármester, levezető elnök adja meg. A hozzászólás időtartama legfeljebb öt perc.

(2) Ugyanazon napirendi pont keretében, ugyanazon képviselő ismételt hozzászólásának időtartama a három percet nem haladhatja meg. Ismételt hozzászólás esetén az idő túllépése miatt a levezető elnök, figyelmeztetést követően, megvonja a szót.

(3) Az előterjesztő, előadó, levezető elnök döntéshozatalhoz kapcsolódó hozzászólásainak száma, időtartama a napirendi pont tárgyalásakor nem korlátozható.

76. § (1) A települési képviselő és a bizottság, a vita lezárásáig, az előterjesztéshez módosító indítványt terjeszthet elő. A bizottság bármely előterjesztéshez, azok módosító javaslataihoz értékelést, ajánlást, javaslatot nyújthat be a képviselő-testülethez a szavazás megkezdéséig.

(2) Az előterjesztő - figyelemmel a vitában is elhangzottakra - az előterjesztésben szereplő javaslatát, módosító javaslatát a vita lezárásáig módosíthatja, kiegészítheti, vagy a szavazás megkezdéséig visszavonhatja. Javaslata visszavonása esetén arról a képviselő-testületnek nem kell dönteni.

77. § (1) A napirendi vita lezárására, a hozzászólások időtartamának korlátozására a képviselő-testület tagjai tehetnek javaslatot, melyről a képviselő-testület dönt. A vita lezárása után az előterjesztő, előadó válaszolhat a hozzászólásokra.

(2) A vita lezárását követően, a döntéshozatal előtt, a jegyzőnek kell szót adni, ha jogszabálysértő javaslat, önkormányzati rendelettervezet, vagy működés jelzésére irányuló észrevételt kíván tenni.

78. § A szavazás megkezdéséig a polgármester, települési képviselő vagy a bizottság javasolhatja a döntés elnapolását, napirendről való levételét, melyről a képviselő-testület vita nélkül dönt, ha azzal az előterjesztő egyetért. Ha az előterjesztő az elnapolással, napirendről való levétellel nem ért egyet, a vitát döntéshozatalig folytatni kell.

79. § (1)48 A testületi ülés során, indokolt esetben, így különösen a napirendi ponttal összefüggő egyeztetés lefolytatása, kapcsolódó információk beszerzése, egyéb tájékozódás miatt vagy pihenés céljából, a polgármester, levezető elnök saját hatáskörében, vagy bármely képviselő javaslatára, tárgyalási szünetet rendelhet el legfeljebb száz percre. Ha a polgármester, levezető elnök a szünet elrendelésével nem ért egyet, arról a képviselő-testület vita nélkül dönt.

(2) Ha a napirendi ponthoz több hozzászóló nincs, a polgármester, levezető elnök a vitát lezárja, és rátér a szavaztatásra.

18. Döntéshozatal, szavazás

80. § (1) A nyílt szavazás személyesen, egységes lebonyolítással, szavazatszámláló technikai berendezés, gép alkalmazásával vagy kézfeltartással történik. Szavazatszámláló gép igénybevétele esetén a képviselő saját maga és csak a számára kijelölt berendezésen szavazhat.

(2) A polgármester, levezető elnök először az "igen", majd a "nem", végül a "tartózkodik" szavazatok számát állapítja meg.

(3) Amennyiben a javaslat nem kapja meg a megfelelő arányú többségi "igen" szavazatot, akkor azt nem elfogadottnak, elutasítottnak kell tekinteni, és ezt határozati formában kell megjeleníteni.

81. § (1) Az előterjesztésben szereplő és a vitában elhangzott döntési javaslatokat egyenként kell szavazásra bocsátani. Először - az elhangzás sorrendjében - a módosító indítványokról kell dönteni, majd az elfogadott módosítások figyelembevételével végleges döntést hozni.

(2) A szavazásra bocsátás, a szavazatok összesítése és a szavazás eredményének megállapítása a polgármester, levezető elnök feladata. Ha a szavazás eredménye felől kétség merül fel, és azt a levezető elnök vagy bármely képviselő kéri, a szavazást egy ízben meg kell ismételni.

82. § Az Mötv. 49. § (1) bekezdése szerinti személyes érintettség esetén a szavazás megkezdése előtt az érintett bejelentése esetén a képviselő-testület nyílt szavazással, az Mötv. 50. §-a alapján minősített többséggel dönt az érintett képviselő kizárásáról.

19. Név szerinti szavazás

83. § A polgármester, a levezető elnök vagy legalább négy képviselő indítványára - melyről a képviselő-testület egyszerű többségű szavazással dönt -, továbbá jogszabály alapján név szerinti szavazást kell elrendelni. Ügyrendi kérdésben nem lehet név szerinti szavazást tartani.

84. § A név szerinti szavazás alkalmával a jegyző névsor alapján minden képviselőt személy szerint szólít, és a képviselő által adott "igen", "nem", "tartózkodik" választ a névsorban a képviselő neve mellett rögzíti. A szavazás végén a képviselő a nyilatkozatát aláírásával hitelesíti. A névsor az ülésről készült jegyzőkönyv melléklete.

20. Titkos szavazás

85. § (1) A titkos szavazás lebonyolításáról a szavazatszámláló bizottság gondoskodik a jegyző, mint jegyzőkönyvvezető közreműködésével.

(2) Titkos szavazás esetén a képviselő-testület a polgármester javaslatára háromfős szavazatszámláló bizottságot választ.

(3) A titkos szavazásról külön jegyzőkönyv készül, melyet csatolni kell a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvéhez. A jegyzőkönyv tartalmazza a szavazás helyét, idejét, tárgyát, a szavazatszámláló bizottság tagjai és a jegyzőkönyvvezető nevét, tisztségét és aláírását, a szavazásra feltett kérdés pontos meghatározását, személyi döntések esetén a jelöltek nevét, továbbá a szavazás menetét, a felmerült körülményeket és az eredményt.

86. § (1) A titkos szavazás lebonyolításához szavazólap, üres boríték, urna és a titkosságot biztosító körülmények, így külön helyiség, esetleg szavazófülke szükségesek. A titkos szavazás megfelelő körülményeinek biztosításában és a technikai feltételek megteremtésében a jegyző közreműködik.

(2) A szavazólapok száma a szavazásban résztvevő települési képviselők számával megegyező. A szavazólapot a képviselő-testület bélyegzőjével kell hitelesíteni annak átadása előtt, a képviselő jelenlétében.

(3) A szavazólap átvételét a képviselő a jegyzőkönyvhöz csatolt névjegyzéken tett aláírásával igazolja. A képviselők egyenként adják le szavazataikat.

87. § (1) A szavazás eredményéről a szavazatszámláló bizottság elnöke a képviselő-testületnek - az arról készült jegyzőkönyv ismertetésével - jelentést tesz. A titkos szavazással hozott döntést alakszerű határozatba kell foglalni.

(2) A titkos szavazás szavazólapjai - rontott, érvényes, érvénytelen - a képviselő-testület jegyzőkönyvének mellékletét képezi.

21. Határozathozatal

88. § (1) A határozat a határozati javaslat elfogadásával vagy elutasításával született döntés, mely eleget tesz a határozati javaslatra meghatározott követelményeknek.

(2) A képviselő-testület határozatainak megjelölésére a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (XII. 31.) IM rendelet szabályait kell alkalmazni.

89. § (1) A jegyző felel a képviselő-testületi határozatok évenkénti, sorszám szerinti és betűrendes nyilvántartásáért.

(2) A jegyző felelős a határozatok végrehajtásának felügyeletéért, a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló jelentésnek a képviselő-testület soros ülése elé terjesztéséért.

(3) A határozat végrehajtása érdekében szükséges intézkedéseket haladéktalanul meg kell kezdeni. A határozatról az érdekeltet értesíteni kell.

22. Önkormányzati rendeletalkotás

90. § Az önkormányzati rendeletet az elfogadásától számított 8 napon belül ki kell hirdetni a polgármesteri hivatal hirdetőtáblájára legalább 15 napra történő kifüggesztéssel, melynek tényét és a levétel napját a kifüggesztett rendeleten fel kell tüntetni. A kihirdetés időpontja a kifüggesztés napja.

91. § Önkormányzati rendelet megalkotását indítványozhatja

a) a polgármester,

b) a települési képviselő,

c) a képviselő-testület bizottsága,

d) a jegyző.

92. § (1) Az önkormányzati rendelettervezet szakszerű - a jogszabályoknak, az Európai Unió jogharmonizációs követelményeinek és a jogszabály előkészítés, szerkesztés, kodifikáció, követelményeinek megfelelő - előkészítéséről a jegyző gondoskodik.

(2) Az önkormányzati rendelet tervezetét, a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. és 21. §-a szerinti hatásvizsgálattal, és a 18. §-a szerinti indokolással együtt az érintett bizottságok napirendjére kell tűzni véleményezésre.

(3) A bizottság által megtárgyalt, vagy véleményezett (2) bekezdés szerinti hatásvizsgálatok és indokolás nélküli rendelettervezetet a képviselő-testület első olvasatban határozathozatallal is elfogadhat a szükséges további egyeztetések, véleményezési eljárás megkezdése előtt.

(4) A (2) bekezdés szerint előkészített rendelettervezetről a bizottsági vélemény figyelembevételével dönt a képviselő-testület.

(5)49 A képviselő-testület döntését követően - az elfogadott módosító indítványokra és véleményekre figyelemmel - az önkormányzati rendelet végleges szövegét a jegyző szerkeszti meg az arra rendszeresített elektronikus felületen.

93. § (1) A jegyző gondoskodik az önkormányzati rendelet

a) évenkénti, sorszám szerinti nyilvántartásáról,

b) módosításokkal egységes szerkezetbe foglalásáról,

c)50

d) bárki általi megtekinthetőségének biztosításáról a polgármesteri hivatalban.

(2) A jegyző szükség szerint gondoskodik a lakosság széles körét érintő önkormányzati rendeletekről rövid, tárgyszerű, lényegre törő, közérthető tájékoztatás nyújtásáról a helyi televízión, a Bodajki Szón, a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján vagy az önkormányzat internetes honlapján keresztül.

(3) Az Mötv. 51. § (2) bekezdés alapján a megalkotott és kihirdetett önkormányzati rendeleteket az önkormányzat honlapján is közzé kell tenni.

23. Társadalmi részvétel az önkormányzati rendelet előkészítésében

94. § Az önkormányzati rendelet tervezetét a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján az azt tárgyaló képviselő-testületi ülés előtt, az erről szóló előterjesztés képviselők számára történő megküldésével egyidejűleg, közzé kell tenni. A tervezetről - elfogadását megelőzően - bárki írásban véleményt nyilváníthat, melyről a képviselő-testületet a jegyző tájékoztatja.

95. § Amennyiben az önkormányzatnak önkormányzati rendelet megalkotására bárki javaslatot tesz, arról a képviselő-testületet a következő soros ülésen tájékoztatni kell. Az önkormányzati rendelettervezet előkészítésének szükségességéről a képviselő-testület határozattal dönt.

24. Jegyzőkönyv

96. § (1) A képviselő-testület üléséről jegyzőkönyvet kell készíteni, mely az Mötv. 52. § (1) bekezdésében foglaltakon túl tartalmazza

a) az ülés jellegét - soros, rendkívüli, közmeghallgatás, alakuló, ünnepi, továbbá nyilvános vagy zárt ülés -,

b) a távolmaradt képviselő nevét és tisztségét, és hogy előzetesen jelezte-e távolmaradását,

c) a hallgatóságként megjelentek nevét,

d) a levezető elnök által a rend fenntartása érdekében tett intézkedést,

e) az ülésen történt, a tanácskozást befolyásoló fontosabb eseményt,

f) a képviselők ülésre történő megérkezését, távozását,

g) a képviselő kérésére az általa elmondottak szó szerinti rögzítését,

h) zárt ülés esetében azt, hogy a meghívott milyen minőségben - érintett, szakértő - van jelen.

(2) A jegyzőkönyvnek pontosan tartalmaznia kell a képviselő-testület által hozott döntést, határozat esetében a jegyzőkönyv szövegébe szerkesztve, önkormányzati rendelet esetében a jegyzőkönyv mellékleteként.

(3) A jegyzőkönyvhöz mellékletként csatolni kell

a) a képviselő-testületi, bizottsági ülés meghívóját,

b) a jelenléti ívet,

c) az írásbeli előterjesztést, rendelettervezetet mellékleteivel együtt,

d) a kihirdetett önkormányzati rendeletet - egységes szerkezetben is -,

e) a képviselői, bizottsági írásbeli indítványt, véleményt,

f) a titkos szavazás esetén annak jegyzőkönyvét, szavazólapjait,

g) a név szerinti szavazás esetén annak jegyzőkönyvét.

h) a 65. § (2) bekezdése szerinti szóbeli előterjesztés írásba foglalt határozati javaslatát.

97. § (1)51 A képviselő-testület üléséről egy jegyzőkönyv készül, melynek egy - másolati - példánya az irattárba kerül. A jegyzőkönyv eredeti példánya beköttetésre kerül.

(2)52

98. § (1)53 A zárt ülés jegyzőkönyve egy példányban készül, mely köttetés után az irattárba kerül.

(2) A zárt ülés jegyzőkönyvét a jegyző a nyilvános ülés jegyzőkönyvétől elkülönítetten kezeli.

99. §54 A képviselő-testület üléseiről készült jegyzőkönyvek naptári évenkénti beköttetéséről a jegyző gondoskodik.

25. Települési képviselő

100. § (1) A települési képviselő Mötv.-ben meghatározottakon kívüli kötelességei:

a) Tevékenyen részt vesz a képviselő-testület és bizottsága munkájában, és ennek érdekében a polgármesternél, a levezető elnöknél előzetesen bejelenti, ha a testület ülésén nem tud megjelenni, vagy egyéb képviselői megbízatásának teljesítése akadályba ütközik.

b) Felkérés alapján részt vesz a testületi ülések előkészítésében és a különböző vizsgálatokban.

c)55 A tudomására jutott állami, szolgálati, üzleti titkot megőrzi.

d) Kapcsolatot tart a választópolgárokkal, azok szervezeteivel, önszerveződő közösségeivel.

e) Olyan magatartást tanúsít, amely méltóvá teszi a közéleti tevékenységre, a választók bizalmára, és óvja a képviselő-testület, valamint annak szervei tekintélyét és hitelét.

(2) Ha a települési képviselő az Mötv.-ben meghatározott kötelezettségét megszegi, első alkalommal a polgármester - polgármester esetén az alpolgármester - felszólítja a kötelezettsége teljesítésére 15 napos határidő megállapításával. A határidő elmulasztása esetén, illetve ismételt kötelezettségszegés esetén a Gazdasági Bizottság javaslata alapján a képviselő-testület az érintett képviselő következő havi tiszteletdíját, illetményét egyszeri 10 %-os mértékben csökkentheti.

(3) A települési képviselőt, amennyiben a személyes érintettségére vonatkozó bejelentési kötelezettségét elmulasztja, első alkalommal a polgármester - polgármester esetén az alpolgármester - figyelmezteti, minden további esetben a következő havi tiszteletdíjának, illetményének egyszeri 10 %-os mértékű levonására kerül sor.

26. Képviselő-testület bizottsága

101. § (1) A bizottság képviselő és nem képviselő tagjának jogai és kötelezettségei a bizottsági működéssel összefüggésben azonosak. Egy képviselő egyidejűleg több bizottságnak is tagja, elnöke, elnökhelyettese lehet.

(2) A bizottságok személyi összetételét a 2. függelék tartalmazza.

102. § Bármelyik képviselő javaslatot tehet valamely, a bizottság feladatkörébe tartozó ügy megtárgyalására. Az indítványt a bizottság elnöke annak soron következő ülése elé terjeszti, melyre az indítványozó képviselőt meg kell hívni.

103. § A bizottsági ülést az elnök, távolléte, akadályoztatása esetén az elnökhelyettes, mindkettejük távolléte, akadályoztatása esetén a bizottság képviselő tagja hívja össze és vezeti.

104. § (1) A bizottság üléséről készült jegyzőkönyvet a képviselő-testület bélyegzőjével kell hitelesíteni.

(2) A bizottság üléséről készült jegyzőkönyv egy példányban készül, mely az irattárba kerül.

(3) A bizottság üléséről készült jegyzőkönyvet aláíró bizottsági tag személyére az ülést vezető a napirend elfogadását megelőzően tesz javaslatot, melyről a bizottság vita nélkül dönt.

(4) A bizottság ülésén nem kell jegyzőkönyv hitelesítőt kijelölni.

105. § A bizottság évente legkésőbb február végéig beszámol a képviselő-testületnek az előző évi tevékenységéről. A beszámoló tájékoztatást ad a bizottság

a) feladatairól, fontosabb döntéseiről, vitáiról,

b) üléseinek számáról, határozatképességéről és a tagok részvételi arányáról,

c) határozatainak számáról,

d) összetételében bekövetkezett változásról,

e) önkormányzat működését érintő fontosabb javaslatáról, észrevételéről.

106. § (1) A képviselő-testület határozattal, meghatározott önkormányzati szakmai feladat ellátására, ellenőrzésére, felügyeletére, legfeljebb hat hónap időtartamra, ideiglenes bizottságot hozhat létre, melynek összetételére az állandó bizottságra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(2) A képviselő-testület az ideiglenes bizottság létszámáról, elnökéről, tagjairól, feladatköréről, működésének alapvető szabályairól, a bizottság létrehozásakor dönt.

(3) Az ideiglenes bizottság a képviselő-testület által meghatározott feladat elvégzését, valamint a működésére meghatározott idő lejártát követően megszűnik. Ezzel együtt az elvégzett munkájáról a képviselő-testületnek - előzetesen a bizottság által elfogadott - jelentésben számol be.

(4) Az ideiglenes bizottság működésére az állandó bizottság működésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

107. § (1) A bizottság működésére a képviselő-testület működésére megállapított szabályokat kell alkalmazni a következő eltérésekkel:

a) A bizottsági ülés meghívóját, valamennyi előterjesztéssel együtt, annak ülése előtt három nappal kell kiküldeni a következőknek:

aa) bizottság tagja,

ab) polgármester, alpolgármester,

ac) települési képviselő,

ad)56 jegyző, aljegyző.

b) A napirendi ponttal érintett személy, szervezet részére csak a meghívót kell kiküldeni.

c) A képviselő-testület rendkívüli ülése előtti bizottsági ülés tartása esetén a meghívó kiküldéséről és a meghívottak a) pontban foglaltakon túli köréről az ülés összehívója dönt.

d)57 A bizottsági ülés meghívóját csak a polgármesteri hivatal elektronikus hirdetőtábláján kell közzétenni.

e) A bizottsági ülés meghívója tartalmazza az ülés időpontját, helyét, jellegét - soros, rendkívüli, nyilvános, zárt -, a tervezett napirendi pontokat, az ülés összehívójának nevét, a név melletti "s. k." jelölést, tisztségét, a képviselő-testület bélyegzőjét.

(2) A bizottság határozatainak megjelölésére a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet szabályait kell alkalmazni.

108. § (1)58 A képviselő-testület a következő állandó bizottságokat hozza létre:

a) Gazdasági Bizottság, létszáma: 5 fő (3 fő képviselő, 2 fő nem képviselő tag),

b) Humánügyi Bizottság, létszáma: 5 fő (3 fő képviselő, 2 fő nem képviselő tag).

(2) A képviselő-testület által létrehozott bizottság elnökhelyettesét a bizottság tagjai választják meg.

(3) A bizottságok által benyújtandó, vagy annak állásfoglalásával benyújtható előterjesztések meghatározását, a bizottságok egyéb feladatait a 2. melléklet tartalmazza.

(4) Az állandó bizottságok soros és rendkívüli ülést tartanak, a soros ülések száma legalább hat alkalom.

27. Polgármester

109. § (1) Bodajk város polgármestere tisztségét főállásban, foglalkoztatási jogviszonyban látja el.

(2) A polgármester az átmenetileg szabad pénzeszköz lekötéséről - a képviselő-testület tájékoztatása mellett - saját hatáskörben dönthet.

110. § (1) A polgármester saját hatáskörében - törvény, önkormányzati rendelet vagy képviselő-testületi határozat egyéb rendelkezése hiányában - az önkormányzat és a képviselő-testület nevében megtehet minden olyan nyilatkozatot, vállalhat olyan kötelezettséget, írhat alá olyan megállapodást, szerződést, amely nem ellentétes az önkormányzat, valamint a képviselő-testület és szervei érdekével, az erről való döntés halaszthatatlan, és hátránytól, kártól óv meg. E hatáskörének gyakorlásáról a polgármester utólag köteles a képviselő-testületet a következő soros ülésen tájékoztatni.

(2) Jelen rendelet az Mötv. 68. § (2) bekezdése szerinti ügyet nem határoz meg.

(3) A polgármester - az Mötv. 68. § (3) bekezdése szerinti - két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan önkormányzati ügyekben történő döntési jogköre az alábbi ügyekre terjed ki:

a) hatósági, pályázati ügyekben hiánypótlás megtétele,

b) pályázatokkal kapcsolatos nyilatkozatok,

c) véleménynyilvánítás területi, központi államigazgatási szervek megkeresésére.

111. § (1)59 A polgármester tisztségének megszűnése esetén munkakörét az újonnan megválasztott polgármesternek, ennek hiányában az alpolgármesternek, mindkettő hiányában a Gazdasági Bizottság elnökének adja át.

(2) A polgármester ügyfélfogadási ideje: minden szerdán 8.00-12.00 és 13.00-16.00 óra között.

28. Alpolgármester

112. § (1)6061 A képviselő-testület a polgármester javaslatára - titkos szavazással - a képviselő-testület tagjai közül egy alpolgármestert választ.

(2)62

(3) Az alpolgármester a tisztségét társadalmi megbízatásban látja el.

(4)63 Az alpolgármester ügyfélfogadási ideje: minden hónap első szerda 16.00-17.00 óra között.

29. Jegyző, aljegyző

113. § (1) A jegyző vezeti a képviselő-testület hivatalát és gondoskodik az önkormányzat működésével kapcsolatos feladatok ellátásáról.

(2) A jegyző az önkormányzat működésével kapcsolatos feladatkörében

a) megszervezi a képviselő-testület és a bizottságok szervezési és ügyviteli tevékenységével kapcsolatos feladatok ellátását,

b) gondoskodik a testületek és tisztségviselők munkájának segítéséről, munkájukhoz szükséges feltételek megteremtéséről,

c) értékeli és ellenőrzi a polgármesteri hivatal döntés-előkészítő és végrehajtó tevékenységét,

d) biztosítja a polgármesteri hivatal működési rendjét, fegyelmét,

e) évente legkésőbb február végéig beszámol a képviselő-testületnek a polgármesteri hivatal előző évi tevékenységéről.

(3) A jegyző ügyfélfogadási ideje: minden hétfőn 8.00-12.00 és 13.00-16.00 óra között.

(4) A polgármester a jegyző javaslatára az Mötv. 82. § (1) bekezdése alapján aljegyzőt nevezhet ki.

(5) A jegyzői és az aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve akadályoztatás esetén a jegyzői feladatokat a pénzügyi csoport vezetője látja el.

(6)64 Az aljegyző ügyfélfogadási ideje: minden hétfőn 8.00-12.00 és 13.00-16.00 óra között.

30. Polgármesteri hivatal

114. § (1) A polgármesteri hivatal a képviselő-testület által elfogadott szervezeti és működési szabályzat szerint működik, amely meghatározza a polgármesteri hivatal feladatait, a munka- és ügyfélfogadás rendjét, idejét, szervezeti tagozódását.

(2) A polgármesteri hivatal munkarendjét és ügyfélfogadási rendjét a 3. melléklet tartalmazza.

(3) A polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzata előírja a belső ellenőrzést végző jogállását és feladatait.

31. Társulás

115. § (1) Az önkormányzat feladatainak hatékonyabb, célszerűbb, gazdaságosabb és ésszerűbb megoldása érdekében társulásban vesz részt.

(2) A képviselő-testület által kötött társulási megállapodások jegyzékét a 3. függelék tartalmazza.

32. Az önkormányzat költségvetése, vagyona

116. § (1) Az önkormányzat költségvetési és zárszámadási rendelettervezetét, ezek módosítását, valamint az időszakos költségvetési beszámolót valamennyi bizottság napirendjére kell tűzni.

(2) Az önkormányzat költségvetésére kiható előterjesztést a Gazdasági Bizottság napirendjére kell tűzni.

(3) Az önkormányzat kormányzati funkcióinak számát és megnevezését a 4. melléklet tartalmazza.

117. § Az önkormányzat költségvetését a képviselő-testület önkormányzati rendeletben állapítja meg.

118. § Az önkormányzat a vagyonával kapcsolatos rendelkezéseket önkormányzati rendeletben szabályozza.

33. Egyéb rendelkezések

119. § A polgármesteri, képviselői, nem képviselő bizottsági tagi vagyonnyilatkozatokba a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán, ügyfélfogadási időben, bárki betekinthet.

120. § A jegyző felelős

a) a települési képviselők nevének és lakcímének,

b) a bizottságok tagjainak,

c) a képviselő-testület által kitüntetettek és

d) a hatályos önkormányzati rendeletek

nyilvántartásáért.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

121. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

122. § Hatályát veszti a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 11/2014. (VIII. 15.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet65

A képviselő-testület által átruházott hatáskörök

1. Gazdasági Bizottság képviselő-testület által átruházott hatásköre: jelenleg nincs átruházott hatásköre

2. Humánügyi Bizottság képviselő-testület által átruházott hatásköre:

2.1. Széleskörű tájékozódást, gondos előkészítést és egyeztetést követően dönt az önkormányzat éves rendezvénytervének elfogadásáról a tárgyévet megelőző év december 31-ig.

2.2. Dönt a képviselő-testület által önkormányzati rendeletben meghatározott szociális ügyben:

a) lakásfenntartásra nyújtott települési támogatás

b) ápolásra nyújtott települési támogatás

c) gyógyszerkiadásokhoz nyújtott települési támogatás

d) eseti jellegű rendkívüli települési támogatás

e) temetési támogatás

2.3. Dönt az önkormányzat éves naptárának elkészítésére vonatkozó pályázat kiírásáról és annak elbírálásáról a tárgyévet megelőző október 31-ig.

3. Polgármester képviselő-testület által átruházott hatásköre:

3.1. Dönt a közterület-használati engedély kiadásáról.

3.2. Dönt az önkormányzati nem lakáscélú helyiségek eseti bérbeadásáról.

3.3. Engedélyezi a város címerének, zászlajának használatát.

3.4. Dönt a babaérkezési települési támogatásról.

3.5. Dönt a gyermekek települési támogatásáról.

3.6. Dönt az időskorúak települési támogatásáról.

3.7. Dönt a temetési kölcsönről.

3.8. Dönt a köztemetésről.

3.9. Lefolytatja a településképi véleményezési eljárást, a településképi bejelentési eljárást, valamint kiadja a településképi kötelezést és bírságot szab ki.

3.10.66 Elbírálja a mini bölcsőde vezetőjének döntése elleni fellebbezést.

4.67 Jegyző képviselő-testület által átruházott hatásköre:

Megállapítja a házszámot.

2. melléklet68

A bizottságok állásfoglalásával benyújtható előterjesztések

1. A Gazdasági Bizottság állásfoglalásával benyújtható előterjesztések:

a) Az önkormányzat éves költségvetéséről és annak végrehajtásáról szóló, valamint azt érintő előterjesztés, rendelettervezet, javaslat, jelentés, tájékoztató, beszámoló, melyeknek előkészítésében részt vesz, figyelemmel kíséri az ezzel összefüggő döntések végrehajtását.

b) Az önkormányzat gazdasági programja, melynek előkészítésében részt vesz.

c) A költségvetésre kiható terv.

d) Helyi adók kivetése, azok mértékének megállapítására vonatkozó javaslat.

e) Az önkormányzat és intézményei gazdálkodása, vagyonfelhasználása, pénzügyeinek alakulása, és ezekkel összefüggésben javaslatot tesz, véleményt nyilvánít.

f) Településrendezési terv, annak egyes elemeinek véleményezése, módosítása, településüzemeltetéssel kapcsolatos ügyek.

g) Az önkormányzat és intézményei belső ellenőrzése.

h) A város természet- és környezetvédelmével, vízgazdálkodásával, környezetgazdálkodásával, közüzemi szolgáltatásával, hulladékgazdálkodásával összefüggő ügyek.

i) A város közbiztonsági helyzetével kapcsolatos, azzal összefüggő intézkedések.

j) A város életét, működését befolyásoló egyéb döntések pénzügyi, gazdasági feltételek.

k) Javaslatot tesz az önkormányzat és intézményei bevételeinek növelésére, kiadásainak ésszerű csökkentésére, továbbá a hatékony gazdálkodásra, feladatellátásra.

l) Alapítványban, gazdasági társaságban való részvétel, intézmény alapítás, átszervezés, megszüntetés.

m) A képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatának felülvizsgálata, elfogadása.

n) A polgármester illetményének, költségtérítésének, az alpolgármester tiszteletdíjának és költségtérítésének, jutalmazásának megállapítása.

o) Az önkormányzati képviselő összeférhetetlenségének, méltatlanságának megállapítására irányuló kezdeményezés, melyről javaslatot tesz a képviselő-testületnek a döntésre.

p) A polgármester, képviselő, nem képviselő bizottsági tag vagyonnyilatkozatával kapcsolatos feladatok.

2. A Humánügyi Bizottság állásfoglalásával benyújtható előterjesztések:

a) Közművelődésről, szociális ellátásról és gyermekvédelemről szóló önkormányzati rendelet módosítása, elfogadása.

b) Az önkormányzati, állami, társulási fenntartású köznevelési intézmények - fenntartó által jóváhagyandó -, külön jogszabályban előírt programja, dokumentuma.

c) A köznevelési intézmények szakmai munkájának, éves átfogó szakmai értékelésüknek véleményezése.

d) Az önkormányzat közreműködésével működő köznevelési intézmények megszüntetésével, átszervezésével, működésével kapcsolatos előterjesztések.

e) A sportélet fejlesztésére vonatkozó javaslat.

f) A Művelődési Ház hasznosítására vonatkozó javaslat.

g) A település közművelődésének, oktatásának, sport és kulturális életének helyzetével, fejlesztésével kapcsolatos javaslat.

h) Az önkormányzat szociális ügyekkel, gyermekvédelemmel és egészségüggyel kapcsolatos feladatellátásával kapcsolatos ügyek.

i) A városban a szociális és gyermekvédelmi ellátásokat érintő problémák megoldására vonatkozó javaslatok.

j) Az önkormányzat éves költségvetéséről és annak végrehajtásáról szóló, valamint azt érintő előterjesztés, rendelettervezet, javaslat, jelentés, tájékoztató, beszámoló.

k) A helyi egészségügyi alapellátással, szakellátással, közegészségüggyel, gyermekvédelemmel, szociális ellátással kapcsolatos fejlesztések, azok személyi és tárgyi feltételek biztosítása.

3. melléklet

1. A polgármesteri hivatal munkarendje a következő:

A polgármesteri hivatal dolgozóinak napi munkaideje:

hétfő-csütörtök: 7.30-16.00

péntek: 7.30-13.30

Munkaközi szünet (ebédidő):

hétfő-csütörtök: 30 perc.

3.69 A polgármesteri hivatal ügyfélfogadási rendje a következő:

Valamennyi ügyintéző ügyfélfogadási ideje:

hétfő: 8.00-12.00, 13.00-16.00

kedd: -

szerda: 8.00-12.00, 13.00-16.00

csütörtök: -

péntek: -

A polgármesteri hivatal ügyintézés, ügyfelek tájékoztatása, lakossági szolgáltatások biztosítása érdekében munkaidőben ügyfélszolgálatot működtet a következő ügyfélfogadási időben:

hétfő - csütörtök: 8.00-12.00, 13.00-16.00

péntek: 8.00-13.30

Az önkormányzat és a polgármesteri hivatal pénztárának nyitvatartási rendje:

hétfő, szerda: 9.00-12.00, 13.00-15.00

4. melléklet7071

Az önkormányzat kormányzati funkcióinak száma és megnevezése

1. 011130 Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége

2. 011220 Adó-, vám- és jövedéki igazgatás

3. 013320 Köztemető-fenntartás és működtetés

4. 013330 Pályázat- és támogatáskezelés, ellenőrzés

5. 013350 Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok

6. 016080 Kiemelt állami és önkormányzati rendezvények

7. 021020 Védelmi képesség fenntartása, fejlesztése, honvédelmi felkészítés

8.72

9. 041232 Start-munka program – Téli közfoglalkoztatás

10. 041233 Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

11. 045120 Út, autópálya építése

12. 045160 Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

13. 062020 Településfejlesztési projektek és támogatásuk

14. 064010 Közvilágítás

15. 066010 Zöldterület-kezelés

16. 066020 Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

17. 072111 Háziorvosi alapellátás

18. 072210 Járóbetegek gyógyító szakellátása

19. 072311 Fogorvosi alapellátás

20. 074031 Család és nővédelmi egészségügyi gondozás

21. 074032 Ifjúság-egészségügyi gondozás

22. 081030 Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése és fejlesztése

23. 081041 Versenysport- és utánpótlás-nevelési tevékenység és támogatása

24. 081061 Szabadidős park, fürdő és strandszolgáltatás

25. 082042 Könyvtári állomány gyarapítása, nyilvántartása

26. 082043 Könyvtári állomány feltárása, megőrzése, védelme

27. 082044 Könyvtári szolgáltatások

28. 082091 Közművelődési – közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

29. 082092 Közművelődés – hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása

30. 082093 Közművelődés – egész életre kiterjedő tanulás, amatőr művészetek

31. 083030 Egyéb kiadói tevékenység

32. 083050 Televízió-műsor szolgáltatása és támogatása

33. 086020 Helyi, térségi közösségi tér biztosítása, működtetése

34. 086090 Egyéb szabadidős szolgáltatás

35. 091220 Köznevelési intézmény 1-4. évfolyamán tanulók nevelésével, oktatásával összefüggő működtetési feladatok

36. 091140 Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai

37. 092120 Köznevelési intézmény 5-8. évfolyamán tanulók nevelésével, oktatásával összefüggő működtetési feladatok

38. 096015 Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

39. 104035 Gyermekétkeztetés bölcsődében, fogyatékosok nappali intézményében

40. 104037 Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

41. 104042 Család- és gyermekjóléti szolgáltatások

42. 107051 Szociális étkeztetés

1. függelék

A képviselő-testület tagjainak névjegyzéke

Név

Lakcím

1.

Wurczinger Lóránt polgármester

Bodajk, Körtefa u. 39.

2.

Turi Krisztián alpolgármester

Bodajk, Arany J. u. 8/A.

3.

Ivanics Tamás képviselő

Bodajk, Mandulás u. 2.

4.

Kovácsné Réz Éva képviselő

Bodajk, Rigós u. 15.

5.

Nagy Ferenc képviselő

Bodajk, Dózsa Gy. u. 85.

6.

Paksiné Rózsa Éva képviselő

Bodajk, Csokonai u. 10.

7.

Topa Attila képviselő

Bodajk, Deák F. u. 26.

2. függelék

A bizottságok személyi összetétele
Gazdasági Bizottság

Név

Lakcím

1.

Nagy Ferenc képviselő tag, elnök

Bodajk, Dózsa Gy. u. 85.

2.

Ivanics Tamás képviselő tag, elnökhelyettes

Bodajk, Mandulás u. 2.

3.

Topa Attila képviselő tag

Bodajk, Deák F. u. 26.

4.

Szabó Tímea nem képviselő tag

Bodajk, Peske köz. 4.

5.

Rézmanné Schneider Georgina nem képviselő tag

Bodajk, Berek u. 33.

Humánügyi Bizottság

Név

Lakcím

1.

Topa Attila képviselő tag, elnök

Bodajk, Deák F. u. 26.

2.

Paksiné Rózsa Éva képviselő tag, elnökhelyettes

Bodajk, Csokonai u. 10.

3.

Kovácsné Réz Éva képviselő tag

Bodajk, Rigós u. 15.

4.

Korcsikné Számpli Katalin nem képviselő tag

Bodajk, Semmelweis u. 29.

5.

Rajos Zoltán nem képviselő tag

Bodajk, Táncsics M. u. 55.

3. függelék

A társulási megállapodások jegyzéke

1. Móri Többcélú Kistérségi Társulás

székhelye: 8060 Mór, Szent István tér 6.

1. Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás

székhelye: 8154 Polgárdi, Batthyány u. 132.

1

A bevezető a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 7. § (1) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 7. § (1) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 15. § a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 19. § (1) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A 19. § (2) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

A 22. § (2) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

10

A 24. § (3) bekezdését a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 25. § (3) bekezdés a) pontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 25. § (3) bekezdés d) pontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 27. § (2) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

14

A 28. § a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

15

A 30. § (3) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

16

A 34. § (2) bekezdés a) pontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

20

A 42. § (1) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

21

A 42. § (2) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

22

A 43. § (1) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

24

A 43. § (2) bekezdés c) pontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 8. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

25

A 44. § (1) bekezdés a) pontja a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

26

A 44. § (2) bekezdés b) pontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

27

A 44. § (2) bekezdés c) pontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

28

A 44. § (2) bekezdés f) pontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

29

A 44. § (2) bekezdés g) pontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

30

A 44. § (2) bekezdés i) pontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

31

A 44. § (2) bekezdés j) pontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

32

A 44. § (2) bekezdés k) pontja a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

33

A 44. § (2) bekezdés l) pont lb) alpontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § g) pontja hatályon kívül helyezte.

34

A 44. § (2) bekezdés l) pont ld) alpontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § h) pontja hatályon kívül helyezte.

35

A 44. § (2) bekezdés l) pont lg) alpontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § i) pontja hatályon kívül helyezte.

36

A 44. § (2) bekezdés l) pont lk) alpontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § j) pontja hatályon kívül helyezte.

37

A 44. § (2) bekezdés l) pont lm) alpontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § k) pontja hatályon kívül helyezte.

38

A 44. § (2) bekezdés l) pont ln) alpontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § k) pontja hatályon kívül helyezte.

39

A 44. § (2) bekezdés l) pont lo) alpontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § k) pontja hatályon kívül helyezte.

40

A 45. §-t a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § l) pontja hatályon kívül helyezte.

41

A 46. §-t a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § l) pontja hatályon kívül helyezte.

42

A 47. § a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

43

Az 50. § a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

45

Az 54. § a) pontja a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 10. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

46

Az 54. § d) pontja a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 10. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

48

A 79. § (1) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

49

A 92. § (5) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

50

A 93. § (1) bekezdés c) pontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § m) pontja hatályon kívül helyezte.

51

A 97. § (1) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

52

A 97. § (2) bekezdését a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 16. § n) pontja hatályon kívül helyezte.

53

A 98. § (1) bekezdése a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 13. §-ával megállapított szöveg.

54

A 99. § a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 14. §-ával megállapított szöveg.

57

A 107. § (1) bekezdés d) pontja a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

62

Hatályon kívül helyezte: 15/2019. (X. 22.) önkormányzati rendelet

63

Módosította: 15/2019. (X. 2019.) önkormányzati rendelet

65

Az 1. melléklet a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 15. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

66

Az 1. melléklet 3.10. pontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

67

Az 1. melléklet 4. pontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdése iktatta be.

68

A 2. melléklet a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

69

A 3. melléklet 3. pontja a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

70

A 4. melléklet a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

71

Módosította: 8/2020. (VII. 1.) önkormányzati rendelet A 4. melléklet a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 15. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

72

A 4. melléklet 8. pontját a Bodajk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 8. § c) pontja hatályon kívül helyezte.