Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2018.(XII.14.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2018. 12. 15

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

19/2018.(XII. 14.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról


Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, továbbá a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Sárosd Nagyközség polgárainak igényét szem előtt tartva meghatározza az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

(2) Sárosd Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenység támogatását közcélnak tekinti, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és a feladatok megvalósításában résztvevők támogatását. A település minden lakosának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításhoz, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, esélyegyenlőséghez a kulturális javak megismerése tekintetében.

(3) A rendelet hatálya Sárosd Nagyközség közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységekre, az azokban résztvevő személyekre, szervezetekre, az önkormányzat által fenntartott közösségi közművelődési színtérre, alkalmazottaira, a közművelődési megállapodást kötő jogi, vagy természetes személyekre, valamint a közművelődési szolgáltatást igénybe vevőkre terjed ki.

2. A helyi közművelődési feladatok

2. § (1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény (a továbbiakban: Tv.) 76. § (4)-(5) bekezdésében foglaltakra tekintettel a Tv. 76. § (3) bekezdésében meghatározottak közül az alább felsorolt közművelődési alapszolgáltatásokat látja el.

(2) A közművelődési alapszolgáltatások:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása, ennek keretében

-  a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

-  a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

-  fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása.

(3) Az Önkormányzat a (2) bekezdésben meghatározott feladatokon felül további feladatának tekinti:

a) a település szellemi-és művészeti idegenforgalmi vonzerejének és a civil társadalom kulturális, önszerveződő tevékenységének erősítését,

b) a helyi kulturális értékek védelmét,

c) a humán információs szolgáltatásokat, a helytörténeti és művelődéstörténeti kutatásokat,

d) a megyei és térségi kulturális együttműködést,

e) a testvér-települési és nemzetközi kulturális kapcsolatainak kiszélesítését, a meglévők erősítését,

f) a kiemelkedő tehetségű helyi alkotók közismertté tételét, fejlődésük szakmai támogatásának biztosítását,

g) a gyermekek és a fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését,

h) a hátrányos helyzetűek kulturális elesettségének mérséklését,

i) a környezetkultúra javítását.

(4) Az Önkormányzat a vállalt feladatokat az életkori sajátosságok figyelembevételével közművelődési szakkörök, amatőr alkotó és művelődési közösségek, ismeretterjesztő előadások, szórakoztató rendezvények formájában valósítja meg, valamint lehetőséget biztosít a nemzeti kulturális értékek megismeréséhez.

3. § Az Önkormányzat a közművelődési és közgyűjteményi közösségi színterek, civil szervezetek szakmai önállósága tiszteletben tartásával elfogadja, és támogatja mindazokat a civil, egyéni és közösségi kezdeményezéseket, amelyek a település kulturális életét segítik és gazdagítják.

4. § Az Önkormányzat anyagi lehetősége szerint gondoskodik a saját fenntartású közművelődési és közgyűjteményi közösségi színterek

a) működéséről,

b) személyi, tárgyi és dologi feltételeik biztosításáról, fejlesztéséről,

c) a szakmai szolgáltatásaik folyamatos fejlesztéséről.

5. § A helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével az Önkormányzat az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, feladatellátásnak formáit, a feladat ellátásának módját és mértékét a következő kiemelt célok szem előtt tartásával határozza meg:

a) a település hagyományainak ápolása, a kulturális értékeinek megőrzése, a tárgyi és szellemi értékek közkinccsé tétele,

b) népművészeti, hagyományőrző közösségek működtetése,

c) a lakosság művelődési igényének kielégítéséhez közgyűjteményi, közművelődési, közösségi színtér biztosítása, szervezési, tartalmi segítség nyújtása,

d)  a helyi társadalom közösségeinek támogatása, a lokálpatriotizmus erősítése, a helyi kulturális alapítványok, egyesületek, társadalmi szervezetek működésének segítése, kulturális tevékenységük támogatása,

e) az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseinek segítése,

f) az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatása, kulturális kapcsolatainak gazdagítása,

g) a régió természeti, környezeti, kulturális értékeinek közismeretté tétele, fejlesztése, találkozók, kiállítások rendezése, a kulturális turizmus elősegítése, támogatása,

h) a szabadidő eltöltéséhez, illetve a szórakozási és közösségi igényekhez megfelelő lehetőség biztosítása nyilvános települési könyvtár fenntartásával,

i) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,

j)  közérdekű helytörténeti kiállítóhely kialakítása, fejlesztése.


3. A helyi közművelődési feladatok ellátásának módja

6. § Az Önkormányzat a nyilvános könyvtári feladatai, továbbá a kötelezően ellátandó közművelődési feladatkörének ellátására a jogi személyiséggel nem rendelkező Művelődési Ház, 2433 Sárosd, Perkátai u. 10. szám alatti, és a Kézművesház, 2433 Sárosd, Hantosi út 9. szám alatti színtereket jelöli ki és működteti közösségi színtérként.

7. § A település egészének közművelődési életét gazdagító tevékenységek megvalósítása érdekében - külön döntés alapján - az önkormányzat közművelődési megállapodást köthet. Az önkormányzat biztosítja a közösségi szintér személyi és tárgyi feltételeit.

8. § Az önkormányzat által fenntartott közösségi színterek a helyi igények figyelembevételével évente  az alábbi közművelődési rendezvények szervezésében működnek közre különösen:

- Magyar Kultúra napja

- Március 15. Az 1848./49. évi magyar forradalom és szabadságharc ünnepe

- Gyermeknap, - Idősek napja

- Falunap

- Augusztus 20. Államalapításunk ünnepe

- Október 23. Az 1956-os forradalom ünnepe

- Hősök napja: Megemlékezés az I. és II. világháborúban hősi halált halt

                         sárosdi katonák emlékére

- Adventi ünnepkör, Mikulás ünnep a gyermekeknek, Falukarácsony.

9. § Az önkormányzat a feladatainak eredményes ellátása során együttműködik

  1. az általános iskolával,
  2. az óvodával,
  3. helyi civil szervezetekkel,
  4. a történelmi egyházakkal,
  5. a megyei közgyűjteményi és közművelődési intézményekkel,
  6. a községben élő, kultúra iránt elkötelezett magánszemélyekkel.

4. A közművelődési tevékenység irányítása, ellenőrzése

10. § (1) A Tv. és e rendelet által meghatározott közművelődési fenntartói és egyéb jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja. Az Önkormányzat működteti a közösségi színteret, és gondoskodik a tervszerű közművelődési feladatellátásról és beszámoltatásról. Szakmai kérdésekben támaszkodik szakbizottsága javaslatára.

(2)Az Önkormányzat a közösségi színtér használati szabályait e rendelet 1. melléklete szerint szabályozza. A közösségi színtér használata szabályzatát és házirendjét a Képviselő-testület hagyja jóvá, működésének ellenőrzését a jegyző látja el.


5. A közművelődési feladatellátás finanszírozása, működése

11. § (1) A közművelődési feladatok ellátásának feltételeit e célra az önkormányzat által évente jóváhagyott, elkülönített költségvetési keretösszeg biztosítja.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak fedezetét biztosító bevételek forrásai:

  1. az önkormányzat által nyújtott finanszírozás,
  2. saját közművelődési bevételek,
  3. szakmai működésre átvett pályázati pénzeszközök,
  4. egyéb támogatási formák.

(3) A Képviselő-testület a településen működő - önkormányzat által támogatott - civil szervezetek, kulturális, közművelődési célú csoportok, klubok, körök, egyesületek, közalapítványok számára, egyedi kulturális rendezvények megtartására, illetve rendszeresen működő közösségek működési feltételeinek biztosítása céljából, az általa fenntartott közösségi színtér használatáról szükség szerint külön megállapodást köt.

(4) E közösségi színtereket elsődlegesen:

  1. települési szintű közművelődési, kulturális rendezvények megtartása,
  2. bejegyzett vagy rendszeresen működő közösségek, művészeti csoportok,
  3. klubok folyamatos működtetése,
  4. községi társadalmi rendezvények, fórumok megtartása,
  5. jótékony célú rendezvények szervezése céljából

lehet igénybe venni a Képviselő-testület által meghatározott feltételekkel, az 1. sz. mellékletben foglaltak szerint.

(5) A rendszeres és a meghatározott mértékű igénybevétel a közművelődési színtér közművelődési munkatársával történő egyeztetés alapján történhet.

(6) A közművelődési színtér közművelődési munkatársa a közösségi tereket a fentiek közé nem tartozó szervezetek, közösségek, vagy a meghatározott mértéket meghaladó igény kielégítése céljából a Képviselő-testület által meghatározott bérleti díj ellenében bocsáthatja rendelkezésre.

(7) Az önkormányzat az e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a fenti törvény követelményeinek megfelelő jogi vagy természetes személlyel közművelődési megállapodást köthet a törvény 79. §-ában meghatározottak szerint, a helyi igények figyelembevételével. A támogatási megállapodásban rögzíteni kell, milyen közművelődési szolgáltatást nyújt a támogatott a helyi közösség részére. E támogatás nem veszélyeztetheti az önkormányzati feladatok megvalósítását.

(8) A közművelődési megállapodást a Képviselő-testület hagyja jóvá.

(9) A könyvtárhasználót ingyenesen illeti meg a Tv. 56.§ (2) és (5) bekezdése szerinti alapszolgáltatások igénybevétele.

(10) A Tv. 56. § (2) bekezdésében felsoroltakon kívüli szolgáltatások a könyvtárba való beiratkozással vehetők igénybe. A beiratkozásért a megyei könyvtár könyvtárhasználati szabályzatában meghatározottak szerint kell díjat fizetni.

(11) A képviselő-testület a rendelet 5. §-ában meghatározott közművelődési feladatok ellátása érdekében pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet felvállaló szervezeteket az éves költségvetési rendeletében közművelődésre biztosított források terhére. A támogatási megállapodásban rögzíteni kell, milyen közművelődési szolgáltatást nyújt a támogatott a helyi közösség részére. E támogatás nem veszélyeztetheti az önkormányzati feladatok megvalósítását.

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2007.(V.17.) számú rendelete.

Sárosd, 2018. december 14.



       Dunkl Gergely                                                                           Dr. Varjú Mihály

       polgármester                                                                                      jegyző


Záradék:

A rendeletet 2018. december 14-én kihirdettem.

                                                                                                          Dr. Varjú Mihály 

                                                                                                                  jegyző

Mellékletek