Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről

Hatályos: 2023. 07. 13

Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2020.(X.29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének és elidegenítésének szabályairól és a lakbérek mértékéről

2023.07.13.

Aba Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Aba város önkormányzatának tulajdonában álló lakásokra és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre, a velük kapcsolatos közös használatra szolgáló helyiségekre, illetve azok bérlőire, használóira.

(2) Az e rendelet hatálya alá tartozó lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbe adásával, valamint elidegenítésükkel kapcsolatban a bérbeadói feladatokat a képviselő-testület látja el.

(3) A bérlőkijelölés előkészítése, a bérlőkijelöléstől a bérleti szerződés megkötéséig felmerülő adminisztratív tevékenység ellátása az Abai Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Hivatal) feladata.

2. § (1) A Hivatal folyamatos nyilvántartást vezet az önkormányzat tulajdonában lévő és bérbeadás útján hasznosítható lakásokról.

(2)1 Az (1) bekezdés szerinti nyilvántartás adatainak kezelésére és védelmére az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. tv. az irányadó.

(3) A nyilvántartásból statisztikai célra csak a személyes azonosító adatok nélkül szolgáltathatók adatok.

(4) A bérbe adható lakások és helyiségek listáját az 1. melléklet tartalmazza.

2. A lakásbérbeadás közös szabályai

3. § Önkormányzati bérlakást csak lakhatás biztosításának céljára lehet bérbe adni.

4. § (1) Önkormányzati bérlakást csak olyan személynek vagy családnak lehet bérbe adni, aki nem rendelkezik Magyarország területén beköltözhető lakással.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételtől a képviselő-testület kivételesen indokolt önkormányzati érdekből eltekinthet akkor, ha az igénylő nem abai lakos.

5. § (1) Önkormányzati bérlakást határozott időre, illetőleg valamely feltétel bekövetkezéséig, de legfeljebb három évre lehet bérbe adni.

(2) A bérbeadás időtartamáról a bérlő kijelölésére jogosult dönt.

(3) Házastársak a bérlakás-igénylést csak együttesen nyújthatják be. Bérlőtársi szerződés nem köthető a bérlők által.

6. § (1) A bérlőkijelölésre jogosult szerv a döntéséről írásban köteles értesíteni a kijelölt bérlőt.

(2) A kijelölt bérlő a döntésről szóló értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles e rendelet alapján előírt fizetési kötelezettségének eleget tenni és a lakásbérleti szerződést megkötni.

3. A lakásbérbeadás jogcímei

7. §2 Az önkormányzati bérlakást az alábbi jogcímen lehet bérbe adni:

a) piaci alapon történő bérbeadás,

b) szolgálati lakás biztosítása.

4. Piaci alapon történő lakásbérbeadás

8. § (1) A piaci alapon történő bérbe adásra kerülő lakást meg kell hirdetni a www.aba.hu honlapon és az önkormányzat hirdetőtábláján. A pályázatok benyújtásának határideje a hirdetés megjelenésétől számított 30 nap.

(2) A pályázatokat postai úton kell benyújtani.

(3) A piaci alapon bérbe adásra kerülő lakásokra benyújtott pályázatok felbontását a pályázati határidő lejártát követően a Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága végzi, és a pályázók regisztrálásáról jegyzőkönyvet készít.

(4) A Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága (3) bekezdés szerinti jegyzőkönyvet javaslatával együtt a képviselő-testület elé terjeszti.

(5)3

(7) A bérleti szerződés legfeljebb három évre köthető. Indokolt esetben a bérleti szerződés meghosszabbítható.

9. § Amennyiben a Képviselő-testület által kijelölt bérlő a bérleti szerződést nem köti meg, a Szociális, Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága képviselő-testület által elfogadott javaslata szerinti következő pályázó nyeri el a lakás bérbevételi jogát. A változásról a testületet tájékoztatni kell. Bérleti szerződést nem lehet megkötni a legkisebb ajánlati árnál alacsonyabb összeggel.

4/A.4 Szolgálati lakás bérbeadásának szabályai

9/A. § (1) Meglévő szolgálati lakás megüresedése vagy üresen álló szolgálati lakás céljára kijelölt lakás esetén a bérlő személyéről – a munkáltató javaslatának figyelembevételével – Aba Város Képviselő-testülete dönt.

(2) Szolgálati lakás bérlője csak a Polgármesteri Hivatallal, vagy az Önkormányzat valamely intézményével, vagy egyéb gazdálkodó szervezetével határozatlan idejű közszolgálati-, közalkalmazotti-, vagy munkaviszonyban álló személy lehet, aki vállalja a lakásra megállapított lakbér, valamint a Bérbeadó által nyújtott külön szolgáltatások díjának megfizetését.

(3) Szolgálati lakás csak lakás céljára használható, albérletként, továbbá a lakás egésze illetve egy része nem lakás céljára nem hasznosítható.

(4)5 Lakás szolgálati lakásként történő kijelöléséről a polgármester értesíti a 9/A. § (2) bekezdésében meghatározott szervezetek vezetőit.

(5)6 A bérbeadás iránti kérelmet e rendelet 2. számú melléklet szerinti formanyomtatványon, az abban meghatározott mellékletekkel együtt kell az Abai Polgármesteri Hivatal Hatósági, Munkaügyi, Szociális és Igazgatási Irodájához benyújtani.

(6) A kérelmek benyújtására a (4) bekezdésben meghatározott kiértesítéstől számítva legalább 30 napos határidőt kell biztosítani.

(7) A benyújtott kérelmek elbírálásánál a munkáltató véleményét ki kell kérni.

(8) A kérelmek elbírálásánál előnyt jelent:

a) ha a munkavállaló lakáskörülményeinek javítására környezettanulmány alapján rászorul,

b) ha a munkavállaló hosszabb ideje áll a jelenlegi munkáltatónál közszolgálati, közalkalmazotti vagy munkaviszonyban.

(9) A lakás nem adható bérbe annak, akivel szemben fegyelmi eljárás folyamatban van vagy fegyelmi büntetésben részesült.

(10) Azt a benyújtott kérelmet, amely a szükséges mellékleteket nem tartalmazza, érvénytelennek kell tekinteni, hiánypótlásra nincs lehetőség.

5. A lakás átadása

10. § (1) A bérbeadó a lakást a bérlő részére tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles átadni. A lakás átadásakor észlelt hibák, hiányosságok megszüntetéséről a bérbeadó köteles gondoskodni. Ettől eltérni csak a bérbeadó és a bérlő írásos megállapodásban rögzített feltételek szerint lehet.

(2) A lakás átadásakor leltárt és jegyzőkönyvet kell felvenni, abban fel kell tüntetni a lakás, illetőleg a lakásberendezések tényleges állapotát, valamint a bérlő esetleges észrevételeit. A bérlő a lakás átvételét a leltár és a jegyzőkönyv aláírásával ismeri el.

(3) A lakás rendeltetésszerű használatra akkor is alkalmas, ha az egyes lakásberendezéseket

a) a bérlővel kötött külön megállapodás alapján a közműszolgáltató biztosítja,

b) a bérbeadó és a bérlő megállapodása alapján a bérbeadó költségére a bérlő szerzi be.

6. Karbantartási, felújítási, pótlási és cserekötelezettség

11. § (1) A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról a bérlő, pótlásáról, illetőleg cseréjéről a bérbeadó köteles gondoskodni.

(2) Az elektromos vezetéknek és az érintésvédelmi rendszerének a lakásban levő fogyasztásmérőtől, illetőleg a biztosító táblától kezdődő szakaszán keletkezett hibák kijavításáról, kapcsolók és a csatlakozó aljak cseréjéről a bérlő köteles gondoskodni.

(3) Az épületben, az épület központi berendezéseiben, a közös használatra szolgáló helyiségekben és ezek berendezésében, továbbá a lakásban a saját vagy a vele együtt lakó, illetőleg a bérlő beleegyezésével ott tartózkodó személyek magatartása folytán keletkezett hibák kijavításáról és az eredeti állapot helyreállításáról, illetőleg a kár megtérítéséről, a bérlő köteles gondoskodni.

(4) a lakás, illetőleg a lakáshoz tartozó helyiségek, tárolók, tisztántartásáról és szükség szerinti megvilágításáról a bérlő köteles gondoskodni.

7. A lakás rendeltetésszerű használatának ellenőrzése

12. § (1) A bérbeadó, valamint a tulajdonos képviseletében a hivatal a lakás rendeltetésszerű használatát, továbbá a bérlői kötelezettségek teljesítését a bérlő nyugalmának zavarása nélkül, munkanapokon, 8-20 óra közötti időben évente egy alkalommal ellenőrizheti, valamint rendkívüli esetben, káresemény, vészhelyzet, hibaelhárítás esetén ellenőrzi. A bérlő köteles a lakásba történő bejutást biztosítani, és az ellenőrzést tűrni.

(2) A bérlő köteles a lakásbérleti szerződés fennállása alatt életvitelszerűen a lakásban lakni. Két hónapot meghaladó távollétét, és annak időtartamát köteles a bérbeadó részére írásban bejelenteni.

8. A lakás átalakítása, korszerűsítése

13. § (1) A bérbeadó hozzájárulhat ahhoz, hogy a bérlő a lakást átalakítsa, korszerűsítse, ha a bérlő a munkák elvégzésének költségeit vállalja. A bérlő ezen számlákkal igazolt költségeinek bérbe számítását akkor kérheti, ha az átalakítással a lakás komfortfokozata, vagy az alapterülete, vagy a szobák száma növekedett. A bérbeadó írásbeli hozzájárulása esetén a bérlő köteles a munkálatok elvégzéséhez szükséges hatósági engedélyeket beszerezni, és ő felel a hatósági engedélyekben meghatározottak szabályszerű végrehajtásáért.

(2) A lakás átalakítása, korszerűsítése előtt meg kell állapodni a költségek viselésében, és be kell szereznie a bérbeadó hozzájárulását. A bérbeadó hozzájárulása és a költségek viselésének megosztása csak írásban történhet.

9. A lakás visszaadása

14. § (1) A lakásbérlet megszűnésekor a bérlőnek a lakást beköltözhető állapotban, továbbá berendezéseit tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban kell visszaadnia.

(2) A beköltözhető állapot legalább a falak fehérre meszelt, festett, a nyílászárók mázolt, a padozat tiszta, a berendezések üzemképes állapotát jelenti. Amennyiben gáz illetve villamos készülék van a lakásban ezek üzemképes állapotát a szakszerviz által kiállított, az üzemképességet igazoló jegyzőkönyv tanúsítja.

(3) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a lakás visszaadásakor a bérlőt terhelő helyreállítási munkákat a bérlő költségére a bérbeadó végzi el.

10. A lakáshasználati díj

15. § (1) Az a személy, aki a lakást jogcím nélkül használja, a jogcím nélküli használat kezdetétől lakáshasználati díjat köteles a bérbeadó részére megfizetni, melynek összege azonos a lakásra megállapított lakbér összegével.

(2) A jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltével a lakáshasználati díj a lakbér összegének kétszerese, újabb két hónap elteltével háromszorosára növekszik.

11. A befogadás szabályai

16. § (1) A bérlő a lakásba a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával befogadhatja élettársát és testvérét, ha Magyarországon beköltözhető lakással nem rendelkeznek.

(2) A hozzájárulás azzal a feltétellel adható, hogy a bérleti jogviszony megszűnésekor a befogadott személy sem a bérleti jogviszony folytatására, sem elhelyezésre nem tarthat igényt.

12. Lakásbérlet közös megegyezéssel történő megszüntetése

17. § (1) A bérbeadó és a bérlő az önkormányzati lakásra kötött bérleti szerződést közös megegyezéssel megszüntetheti.

(2) A bérleti jogviszony közös megegyezés történő megszüntetésének feltétele, hogy

a) a bérlő a lakását tiszta, és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban bocsássa a bérbeadó rendelkezésére,

b) a bérlőnek a lakására lakbér- és/vagy közüzemi díjtartozása nincs.

13. A lakásbérlet felmondással történő megszüntetése

18. § (1) Ha bérbeadó a lakásbérleti jogviszonyt a lakás átalakítása, korszerűsítése, lebontása miatt mondja fel, a bérlőt lakásbérleti jogviszony megszűnése előtt 90 nappal írásban értesítenie kell.

(2) A bérlő a bérleti jogviszony megszűnése miatt térítésre nem jogosult, amelyre a bérleti szerződés megkötésekor fel kell hívni a bérlő figyelmét. A bérlőnek vállalnia kell, hogy az Önkormányzattal szemben semmilyen lakásigényt nem támaszt a kiköltözés során, és felszólítására a megadott határidőn belül elhagyja a lakást.

(3)7 A bérleti szerződés felmondása esetén Bérbeadó a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egys szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) rendelkezései szerint köteles a bérlő részére cserelakást felajánlani bérleti jogviszony létesítésére.

(4)8 Bérbeadó és a bérlő megállapodhat egymással, hogy a bérbeadó a bérleti szerződésnek a (3) bekezdésben szabályozott felmondása esetén cserelakás felajánlása helyett a bérlő részére pénzbeli térítést fizet. A bérbeadó által fizetendő pénzbeli térítés mértéke legfeljebb a lakás – a bérbeadó által felkért, független ingatlanforgalmi értékbecslő által megállapított – forgalmi értékének 10 %-a. A fizetendő pénzbeli térítés a bérleti szerződés megszűnése napján esedékes.

14. A lakásbérlet megszüntetése lakbér- és közüzemi díjtartozás miatti felmondással

19. § (1) Amennyiben a lakásbérlet a lakbér- illetőleg a bérlőt terhelő egyéb költségek nem fizetése miatti felmondással szűnt meg, a képviselő-testület döntése alapján a volt bérlővel korábbi lakására határozott idejű, legfeljebb 2 hónapra szóló lakásbérleti szerződés köthető, ha a volt bérlő lakbér-, illetőleg a bérlőt terhelő egyéb költségek megfizetésének maradéktalanul eleget tesz.

2) A bérbeadó az (1) bekezdésben jelzett határidőig jogosult a volt bérlő kezdeményezésére a tartozás részletekben történő megfizetéséről megállapodást kötni, amennyiben a szerződés megkötésének időpontjában a meg nem fizetett költségek 50 %-át egy összegben kifizeti.

15. A lakásbérlet megszűnése a bérlő halálával

20. § (1)9 Ha a lakásbérleti jogviszony a bérlő halála miatt szűnik meg és nincs a lakásbérlet folytatására jogosult személy, az örökös köteles

a) a lakást 30 napon belül kiüríteni,

b) a lakás leadásáig a bérleti díjjal azonos lakáshasználati díjat megfizetni.

(2) Ha az örökös a hagyatéki tárgyakat határidőre nem szállítja el, azokat a bérbeadó az örökös költségére és veszélyére raktárban helyezi el és gondoskodik annak őrzéséről, legfeljebb 1 évig.

(3) Ha az elhalt bérlőnek lakbér tartozása van, a bérbeadó igényét hagyatéki teherként köteles bejelenteni.

15/A.10 Bérbeadás másik lakásban való elhelyezési kötelezettség alapján

20/A. § (1) Gondoskodni kell annak a jogcím nélkül lakó személynek bérlőkénti elhelyezéséről (pl. másik lakás bérbeadásával), aki a bérlő halála után maradt vissza a lakásban, ha:

a) a bérbeadó a lakásba való befogadáshoz adott hozzájárulásakor erre kötelezettséget vállalt, vagy

b) a bérlő halálát megelőzően és legalább az Ltv. hatálybalépése óta állandó jelleggel a bérlő beleegyezésével a lakásban lakik.

(2) Nem adható másik lakás bérbe az (1) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén sem, ha

a) a lakásbérleti jog folytatására jogosult lakik a lakásban;

b) a visszamaradt személynek - kiskorú esetében szülőjének - bármilyen jogcímen a lakhatása megoldott, vagy legalább 1/2-ed hányadban lakástulajdona van.

(3) Az (1) bekezdés alapján másik lakás akkor adható bérbe, ha a jogcím nélküli használó olyan lakásban lakik, amely a rendelet mellékletében meghatározott lakásigényét meghaladja, továbbá a jogosult vállalja a lakásban lakó többi - másik lakás bérbevételére nem jogosult - személy lakásba történő állandó jellegű befogadását.

(4) Ha az (1) bekezdés alapján több jogosult van, részükre együttesen egy lakást lehet bérbe adni. A jogosultak kérésére a lakást bérlőtársi jogviszony mellett kell bérbe adni.

(5) A lakásigény mértékének megállapításánál a jogosulttal már a bérlő életében is állandó jelleggel együttlakó azon személyeket lehet figyelembe venni, akik a bérbeadó hozzájárulása nélkül is befogadhatók. Több jogosult esetén azonban annak a jogosultnak a hozzátartozóit kell figyelembe venni, akinek több hozzátartozója lakik a lakásban.

(6) Az (1) bekezdésben meghatározott személy részére az általa használt lakás is bérbe adható, ha az az (5) bekezdés alapján megállapítható lakásigénye mértékét nem haladja meg. A bérbeadás során a (2)-(4) bekezdés előírásait is alkalmazni kell.

(7) A bérlőkénti elhelyezésre való jogosultság megállapításához szükséges adatok és igazolások benyújtására a lakásban lakókat határidő megjelölésével fel kell hívni. Ha a határidő eredménytelenül telt el, az elhelyezésre vonatkozó jogosultságot nem lehet megállapítani.

16. A lakásbérlet megszűnésének közös szabályai

21 §

(1) Bérleti jogviszony megszűnése esetén a bérlő a lakást 30 napon belül kiürítve, beköltözhető állapotban köteles a bérbeadónak átadni. A lakás leadásakor leltárt kell felvenni, melyben rögzíteni kell a lakás műszaki állapotát, esetleges hiányokat, azok pótlási határidejét.
(2) Ha a bérlő a hibák és hiányosságok megszüntetésére, illetve az ellenérték megtérítésére nem nyilatkozik, vagy a bérbeadó azt nem fogadja el, a bérbeadó a lakás visszaadásától számított 30 napon belül bíróságtól kérheti a bérlő kötelezettségének megállapítását.
(3) A volt bérlő mindaddig, amíg a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban át nem adja a bérbeadónak, köteles a lakáshasználati díjat, valamint a lakással kapcsolatos költségeket megfizetni.

17. A lakáscsere

25. § (1) Önkormányzati bérlakás bérleti joga kizárólag másik bérlakásra cserélhető el.

(2) Önkormányzati bérlakásra kötött csereszerződéshez a bérbeadó csak akkor járulhat hozzá, ha

a.) a bérlő a korábban kötött bérleti szerződést változatlan tartalommal elfogadja,
b.) a cserélő feleknek lakbér- és/vagy közüzemi díjtartozása nincs.
c.) a bérbeadó a bérlő cserepartnerétől a meglévő lakástulajdonát tanúsító tulajdoni lap másolatát, valamint a lakásbérleti szerződése másolatát be kell kérni, továbbá a bérbeadó nyilatkozatát arról, hogy az önkormányzati lakás jelenlegi bérlőjével lakásbérleti szerződést kíván kötni.
(3) A bérbeadó a lakáscseréhez nem járulhat hozzá, ha a felek szándéka ténylegesen nem a cserére, hanem az önkormányzati lakás bérleti jogának jogellenes átruházására irányul.

18. A lakásbérleti jog folytatása

26. § (1) Amennyiben lakásbérleti jog folytatásához a bérbeadó hozzájárulása szükséges, ennek megadása után a jogosult a lakásbérleti jogot változatlan feltételekkel folytathatja.

(2) A lakásbérleti jog folytatására jogosultnak a bérlő halálától számított 30 napon belül kérni kell a jogosultság elismerését.

27. § A képviselő-testület egyedi döntése alapján létrejött, ezen feltételhez kötött lakásbérleti jogviszony esetén a lakásbérleti jogviszonyt az Ltv. 21. § (2) bekezdésében meghatározott hozzátartozói kör nem folytathatja.

19. Az albérlet

28. § A határozott időre bérbe adott lakás albérletbe nem adható.

20. A piaci alapon bérbe adott lakás lakbérének, egyéb épület bérleti díjának mértéke

29. §11 (1) A piaci alapon bérbe adott lakás lakbérének mértékét a Ltv. 34. § (5) bekezdésének figyelembe vételével kell meghatározni.

(2) A lakbér összege:

a) Komfortos lakás esetében 1.500,- Ft/m2/hó,

b) Komfort nélküli lakás esetében 500,- Ft/m2/hó.

(3)12

20/A.13 Szolgálati lakás bérleti díjának mértéke

29/A. § A szolgálati lakás bérleti díjának mértéke: 500,- Ft/m2/hónap.

20. Külön szolgáltatások díja

30. § A lakbéren felül a bérlő köteles fizetni a közüzemi díjakat a szolgáltatóval kötött szerződés alapján, valamint társasház esetén a közös költséget.

21. A helyiségbérlet szabályai

31. § (1) A bérbeadó pályázat útján hasznosítja a (2) bekezdésben foglaltak kivételével az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára épült vagy ilyen célra átminősített üres, bérleti joggal nem terhelt helyiségeket.

(2) A bérbeadó nem írhat ki pályázatot azokra a helyiségekre, amelyek valamely önkormányzati feladat ellátásához szükségesek.

(3) A pályázati eljárásra a piaci alapon bérbe adásra kerülő lakások pályázat útján történő bérbe adásának szabályait kell alkalmazni.

32. § A bérbeadó a pályázat nyertesével legfeljebb 3 évre szóló bérleti szerződést köthet.

33. § (1) A bérlő a helyiségbe más személyt, szervezetet csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

21/A.14 A szociális intézményből elbocsátott személy elhelyezése

33/A. § A szociális intézményből elbocsátott személy, ha a lakásügyi hatóság javára a lakásbérleti jogviszonyról az intézménybe utaláskor pénzbeli térítés ellenében mondott le, akkor jogosult lakás határozott idejű, szociális alapon történő bérleti jogára, ha megfelel a szociális helyzet alapján történő bérbeadás e rendeletben meghatározott feltételeinek.

22. Lakások eladása

34. § (1) A forgalmi érték kialakításánál figyelembe kell venni az

a) épület településen belüli fekvését

b) az épületben lévő lakások számát, az épülethez tartozó földterület, a közös használatra szolgáló helyiségek és a közös használatra szolgáló területek nagyságát,

c) az épület felszereltségét, műszaki állapotát, építése és felújítása óta eltelt időt,

d) az ingatlan közművesítettségét, egyéb ellátottságot (pl. szolgáltatások, intézmények közelsége),

e) a lakás épületen belüli elhelyezkedését,

f) a lakás alapterületét, komfortfokozatát,

g) a lakhatási feltételeket befolyásoló környezeti hatásokat,

(2) Ha a lakás beköltözhető, az csak nyilvánosan meghirdetett versenytárgyalás útján értékesíthető. Az induló ár a lakás forgalmi értékének 100 %-a.

(3) Ha a lakás lakottan kerül értékesítésre, az csak nyilvánosan meghirdetett versenytárgyalás útján történhet. Az induló ár a lakás beköltözhető forgalmi értékének 70 %-a.

(4)15 Az ingatlan értékesítése esetén a bérlőt elővásárlási jog illeti meg, számára a lakás vételára a forgalmi érték.

(5) A bérlő elővásárlási jogával az eladási ajánlat kézhezvételétől számított 60 napon belül élhet.

23. A lakás vételárának megfizetése, kedvezmények

35. § (1)16 Ha a lakást a vételi jog, illetve az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg, részére kérelmére 15 évi részletfizetési kedvezmény adható.

Ez esetben a vételár minimum 10 %-át egy összegben a szerződés megkötésekor kell megfizetni.
(2) 17 Részletfizetés esetén a mindenkori vételár hátralékra kamatot kell fizetni, melynek mértéke a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szerinti kamat.
(3) A kamatokkal növelt vételár hátralékot havi egyenlő részletekben kell törleszteni.

36. § Amennyiben a lakást nem az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg, a vételárat egy összegben kell megfizetni.

24. A vételár megfizetésének szabályai

37. § A vételár hátralék megfizetése alól felmentés nem adható.

38. § Részletre történő vétel esetén a szerződésben elidegenítési és terhelési tilalmat kell kikötni az önkormányzat javára a vételár hátralék erejéig az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjogot kell bejegyezni, amely a részletfizetés időtartamára szól.

39. § Elővásárlási jogával a jogosult akkor élhet, ha a bérbeadóval szemben lakbér, illetve a szolgáltatóval szemben közüzemi díj, bérleti díj tartozása nincs.

25. A lakás elidegenítésének szabályai

40. § (1) Az értékesítés előkészítését és lebonyolítását a hivatal végzi, vagy a képviselő-testület ad megbízást az arra jogosult és alkalmas szervezeteknek, személyeknek.

(2) Az eladási ár és a fizetési feltételek közlésétől számított 60 napon belül az elővásárlási jog jogosultjának nyilatkozni kell az ajánlatról.

(3) Amennyiben az elővásárlási jog jogosultja a vételár alapjául szolgáló értékbecslést nem fogadja el, 15 napon belül jeleznie kell az értékesítéssel megbízottnak és 30 napon belül egyeztetést kell lefolytatni.

41. § Az értékesítéssel megbízott feladata az értékesítés előkészítése, az eladási ajánlat megtétele, a vevő által elkészíttetett adásvételi szerződés felülvizsgálata, valamint az eladó jogainak érvényesítése.

42. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az adás-vételi szerződés aláírására a képviselő-testületi döntés alapján.

(2) Az elővásárlási jog jogosultjának az eladási ajánlatra tett írásbeli nyilatkozatától számított 30 napon belül az adásvételi szerződést meg kell kötni.

43. § (1) Minden olyan esetben a képviselő-testület dönt a lakások eladhatóságáról, és a polgármestert felhatalmazza az adásvételi szerződés aláírására, amikor a törvény alapján nem áll fenn vételi jog.

(2) Ha az értékesítés során az előkészítéssel megbízott nem a lakástörvényben és e rendeletben foglalt feltételekkel értékesít, vagy a kedvezményeket nem a rendelkezések szerint számolja el és ezzel az önkormányzatnak kárt okoz, vétkességre tekintet nélkül köteles azt az önkormányzatnak megtéríteni.

26. A nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítése

44. § (1) A bérlőt elővásárlási jog illeti meg.

(1a)18 A helyiség vételára a bérbeadó által felkért, független ingatlanforgalmi értékbecslő által megállapított forgalmi érték.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak szerint a vevő a vételárat részletekben is teljesítheti. A részletfizetés időtartama legfeljebb egy év lehet.

(3)19 Részletre történő vétel esetén - amennyiben hátralék keletkezik – a fennálló vételárhátralékot a Ptk. szerinti kamat terheli.

(4) Ha a helyiséget nem az elővásárlási joggal rendelkező vásárolja meg, a helyiséget pályázat útján kell értékesíteni.

(5) A helyiség tulajdonjogát az a pályázó szerzi meg, aki a pályázat elbírálásakor a legmagasabb vételár megfizetésére tesz ajánlatot.

27. Versenytárgyalás útján történő értékesítés

45. § Ha a lakás vagy helyiség versenytárgyalás útján kerül értékesítésre, a versenytárgyalást legalább 30 nappal előbb közzé kell tenni a www.aba.hu honlapon és a hivatal hirdetőtábláján.

28. Az elidegenítésből származó bevételek elszámolása

46. § Az értékesítésből befolyó vételárat az önkormányzat számláját vezető pénzintézetnél elkülönített számlán kell kezelni.

29. Záró rendelkezések

47. § (1) Ez a rendelet 2021. január 1. napon lép hatályba, rendelkezéseit a kihirdetését követő új eljárások esetén kell alkalmazni.

(2)20

1

A 2. § (2) bekezdése az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (VII. 12.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 8. § (5) bekezdését az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (VII. 12.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 4/A. alcímet (9/A. §-t) az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

5

A 9/A. § (4) bekezdése az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 9/A. § (5) bekezdése az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A 18. § (3) bekezdését az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be. A 18. § (3) bekezdése az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (VII. 12.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

A 18. § (4) bekezdését az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

9

A 20. § (1) bekezdése az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

10

A 15/A. alcímet (20/A. §-t) az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

11

A 29. § az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

12

A 29. § (3) bekezdését az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (VII. 12.) önkormányzati rendelete 5. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 20/A. alcímet (29/A. §-t) az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

14

A 21/A. alcímet (33/A. §-t) az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

15

A 34. § (4) bekezdése az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

16

A 35. § (1) bekezdése az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

17

A 35. § (2) bekezdése az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (VII. 12.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

18

A 44. § (1a) bekezdését az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 15.) önkormányzati rendelete 9. §-a iktatta be.

19

A 44. § (3) bekezdése az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (VII. 12.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

20

A 47. § (2) bekezdését az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.

21

Az 1. melléklet az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 2. mellékletet az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.