Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 15/2021. (VIII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 19- 2021. 12. 20

Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 15/2021. (VIII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.12.19.

Aba Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében a következő rendeletet alkotja:

1. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 15/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az Önkormányzat szabályozási hatáskörébe tartozó szociális ellátás esetében a jövedelemszámításnál irányadó időszak – ha a jogszabály másképpen nem rendelkezik – a havonta rendszeresen mérhető jövedelmek esetében a kérelem benyújtását megelőző hónap, egyéb jövedelmek esetében 1 év.”

2. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 15/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § (1) A Képviselő-testület az ápolási települési támogatás keretében a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy otthoni ápolására, gondozására tekintettel biztosít a hozzátartozó részére anyagi hozzájárulást.

(2) Ápolási települési támogatást akkor lehet megállapítani, ha

a)az ápolást végző lakóhelye és az ápolt személy lakóhelye, illetve tartózkodási helye Aba Város közigazgatási területe
b)az ápolást végző személy kötelezettségét az ápolt személy érdekének megfelelő
módon teljesíti.
(3)Az ápolást végző személy kötelezettségét nem, vagy nem az ápolt személy érdekének megfelelő módon teljesíti, ha
a)az ápolt személy állandó-, illetve tartós felügyeletéről nem gondoskodik, vagy
b)az ápolt személy háziorvosával egészségi állapotának helyreállítása érdekében nem tart rendszeres, illetve szükségképpeni kapcsolatot, vagy
c)az ápolt személy részére a személyi és lakókörnyezeti higiéné, illetve az egészségi állapota megtartásához, javításához szükséges előírt valamint elvárt feltételeket nem biztosítja, az alapvető ápolási, gondozási feladatokat nem teljesíti.
(4)Az ápolási települési támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha
a)az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé, vagy
b)az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti, vagy
c)az ápolt személy meghal, vagy
d)az ápolást végző vagy ápolt személy tartózkodási joga megszűnt vagy tartózkodási jogának gyakorlásával felhagyott, vagy
e) az ápolt személy kéri,
f) az ápoló a 13. § (5) bekezdése alapján nem jogosult ápolási települési támogatásra.
(5)Nem jogosult ápolási települési támogatásra a hozzátartozó, ha
a)az ápolt személy két hónapot meghaladó fekvőbeteg-gyógyintézeti,valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban részesül, vagy
b)nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat, vagy
c)felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat, vagy
d)keresőtevékenységet folytat és munkaideje – ide nem értve az otthon történő munkavégzést - a napi 4 órát meghaladja,
e)az ápoló rendszeres pénzellátásban részesül, annak összege meghaladja az ápolási települési támogatás összegét.”

3. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 15/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelet 15. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Ha a felülvizsgálat eredményeként az ápolási települési támogatásra való jogosultság megszüntetését eredményező körülmény következik be, az ápolási települési támogatás folyósítását a határozat meghozatala hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni.”

4. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 15/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az ápolt személy halála esetén az ápolási települési támogatás folyósítását a halál időpontját követő második hónap utolsó napjával a 13. § (4) a) - b), valamin d) - f) pontjaiban foglalt esetekben a bejelentés vagy a hivatalos tudomásszerzés hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.”

5. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 15/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelet 18. és 19. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„18. § (1) Rendszeres települési támogatásként krónikus betegség fennállása esetén gyógyszertámogatásban részesíthető kérelemre az,

a) aki a kérelem benyújtásakor az Szt. alapján érvényes közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik,

b) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem – a (3) bekezdésben szabályozott eset kivételével – nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át, egyedül élő esetén annak 250 %-át,

c) akinek a háziorvos által igazolt havi gyógyszerköltségének összege meghaladja a 4.000 Ft-ot,

d) akinek családja nem rendelkezik az Szt.-ben meghatározott mértékű vagyonnal,

(2) Gyógyszer-támogatási települési támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától 3 havi időtartamra kell megállapítani. Amennyiben a kérelmező gyógyszer-támogatási települési támogatásra való jogosultsága még fenn áll, a jogosultság megállapítása iránti kérelem legkorábban a jogosultság lejáratának hónapjában adható be.

(3) Ha a gyógyszertámogatásra való jogosultság megállapítása iránti kérelmet jogerősen elutasították, és az ismételt kérelem a havi gyógyszerkeret emelkedésén alapul, akkor az újabb kérelemhez mellékelni kell a háziorvos havi gyógyszerkeret emelkedésére vonatkozó nyilatkozatát.

(4) A támogatás különös méltánylást érdemlő esetben akkor is nyújtható, ha a kérelmező családjában, vagy egyedül élő esetén a jövedelem az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott összeghatárt meghaladja.

(5) A rendszeres gyógyszertámogatás havi összege :

a) a háziorvos által igazolt költség , de legfeljebb 10.000.-Ft,

b) különös méltánylást igénylő esetekben - a körülményeket figyelembe véve - legfeljebb 10.000.-Ft,

c) A rendszeres gyógyszertámogatás összege- akinek a havi rendszeres krónikus betegségéhez kapcsolódó igazolt gyógyszerköltsége az egy főre eső jövedelem 40 %-át meghaladja – legfeljebb havi 20.000.-Ft összegben állapítható meg

19. § A gyógyszertámogatást a haláleset hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni. A hozzátartozó a jogosulatlanul felvett ellátást az Szt. 17. § alapján köteles visszafizetni.”

6. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 15/2021. (VIII. 16.) önkormányzati rendelet 20. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A rendkívüli települési támogatás mértéke rászorultsághoz igazodva alkalmanként legfeljebb 5.000 Ft, a különös méltányolást érdemlő esetekben a körülmények figyelembe vételével legfeljebb 150.000 Ft lehet, a Bizottság mérlegelésének megfelelően.”

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.