Csór Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2018.(V.24.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2018. 05. 25- 2020. 02. 13

CSÓR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK

5/2018. (V.24.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

A KÖZMŰVELŐDÉSRŐL


Csór Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek, valamint a helyi lehetőségeknek és sajátosságoknak figyelembe vételével, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján és ugyanezen törvény 64. §-ában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában előírt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §

Általános rendelkezések

(1) Csór Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást, és a feladatok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.

(2) Az Önkormányzat feladatának tekinti az intézményi feltételek biztosítását. Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges intézményi háttér megteremtéséről, közösségi színtér kijelöléséről, a már meglévő intézményi háttér felújításáról, fejlesztéséről.


2. §

A közművelődési rendelet célja

(1) A közművelődési rendelet megalkotásával a képviselő-testület célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és a finanszírozási alapelveket, továbbá, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, nemzeti és nemzetiségi hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.

(2) Kulturális élethez kötődő önkormányzati célok:

a) a település sajátos kulturális értékei jellegzetességeinek megőrzése, ezen értékek kutatása és közkinccsé tétele,

b) a lakosság közösségi és képességfejlesztő erőinek, törekvéseinek szolgálata, támogatása.



3. §

A rendelet hatálya

Jelen rendelet hatálya Csór község közigazgatási területén élő magánszemélyekre, valamint azon szervezetekre és intézményekre terjed ki, amelyek a rendeletben szabályozott feladatokat ellátják.


4. §

A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és formái

(1) A település minden lakosának és közösségének joga, hogy

a) megismerje a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában – a rendelkezésre álló eszközök útján – ezen értékeket védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze,

b) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közösségi szintér nyújtotta, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő szolgáltatásokat,

c) gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési intézményétől és partnereitől színteret, szakmai, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.

(2) Az Önkormányzat közművelődési feladatait az általa fenntartott és működtetett közösségi szintér és közművelődési megállapodás útján látja el.

(3) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek közreműködését is igénybe veszi.

(4) Az Önkormányzat a polgármester útján gondoskodik a település közművelődési feladatainak koordinálásáról.

(5) Az Önkormányzat intézményei útján is tájékoztatja lakóit a közművelődési lehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja annak feltételeit, hogy

a) a közművelődési programokat ismertesse a helyi sajtó;

b) az önkormányzati fenntartású intézmények a programjaikat plakátokon, saját intézményi és önkormányzati hirdetőtáblákon és szórólapokon is tegyék közzé.

(6) Az önkormányzat fenntartásában működő intézmény egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem kötelezheti el magát.



5. §

Az Önkormányzat kötelező és vállalt közművelődési feladatai

(1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait a civil szervezetekkel, az intézményekkel és a lakosokkal egyeztetve határozza meg.

(2) Az Önkormányzat a községben kialakult művelődési hagyományokra, a település fejlesztésének koncepciójára, valamint az intézmények, civil szervezetek és a lakosok tevékenységére alapozva, a közművelődés sajátos eszközrendszerével biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.

(3) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatai különösen:

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása;

b) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása;

c) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítésének segítése;

d) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása;

e) az iskolarendszeren kívüli önképző tevékenységek szervezése;

f) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kultúrák értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása;

g) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése;

h) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

(4) Az Önkormányzat segíti, illetve támogatja továbbá:

a) a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését, a községi lakosok életminőségének javítását;

b) a közösség tehetséges és kiemelkedő személyiségeinek értékteremtő tevékenységét;

c) az időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, közösségi életét;

d) a hátrányos helyzetű réteg kulturális hátrányainak mérséklését, művelődési kezdeményezéseit;

e) a gyermekek és fiatalok művelődését, művészeti tevékenységét és közösségi életét;

f) a helyi kulturális értékek védelmét.

(5) Az önkormányzat a települési könyvtári ellátást a Vörösmarty Mihály Könyvtárral kötött közművelődési megállapodás alapján, a Petőfi Sándor Művelődési Központban működő könyvtár, mint könyvtári információs és közösségi hely útján biztosítja a település lakossága részére.


6. §

Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

(1) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait közösségi színterében, intézménye útján és közművelődési megállapodáson keresztül látja el. A közösségi szintér helye: Petőfi Sándor Művelődési Központ -  Csór, Ady Endre utca 35.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott intézmény feladatait e rendelet 1. számú melléklete – mely egyben az intézmény alapító okirata - tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együtt kíván működni:

a) a községben működő oktatási-nevelési intézményekkel, így a Csóri Csivitelő Óvodával és a Mátyás Király Általános Iskolával;

b) közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel;

c) közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel;

d) az egyházakkal;

e) a hasonló szakfeladatot ellátó országos, regionális, kistérségi, megyei intézményekkel, civil szervezetekkel.

(4) A közművelődési megállapodások megkötésére a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.


7. §

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

(1) A törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

(2) Az önkormányzat fenntartásában lévő intézmény szakmailag önállóan látja el a tevékenységét. Éves munkatervében rögzíti konkrét feladatait, annak költségtervezetét, amelyeket a megelőző év november hónapban elkészít, majd ezt követően véleményezésre benyújtja a képviselő-testületnek.

(3) Az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmény munkájáról évente beszámol. A szakmai beszámoló elfogadásáról a képviselő-testület dönt.


8. §

A közművelődési feladatok finanszírozása

(1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző pályázati utakon elnyerhető támogatás.

(2) Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból, a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:

a) a közösségi szintér üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit;

b) az intézmény alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott szükséges közalkalmazotti személyi kiadások, továbbá személyi juttatások járulékait.

(4) Az intézmény önkormányzati támogatásának összege az ellátott alap- és nem alaptevékenységnek megfelelően minden évben felülvizsgálatra kerül és azzal összhangban az Önkormányzat mindenkori éves költségvetésében kerül meghatározásra.


9. §

Záró rendelkezések

(1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Csór Község Önkormányzatának A közművelődésről szóló 9/2002. (IX.1.) számú önkormányzati rendelete.




                      Csete Krisztián                                                                                dr. Kmetz Norbert

                       polgármester                                                                                           jegyző




Záradék:

A rendelet kihirdetve: 2018. május 24.                       


                                                                                                                                    dr. Kmetz Norbert

                                                                                                                                             jegyző









Mellékletek