Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 05. 23

Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezés rendjéről

2023.05.23.

Csór Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. §2

2. § (1) A köztemetőben hamvak szétszórására és bemosására alkalmas temetőrész nincs.

(2) A köztemető fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos bevételeket és kiadásokat az Önkormányzat költségvetése tartalmazza.

3. § (1) A temetők korlátozott használatú közterületnek minősülnek, csak rendeltetési céljuknak megfelelő célra használhatók.

(2) A köztemető olyan létesítmény, amelyet azzal a céllal létesítettek, vagy létesítenek, hogy abba bárki, felekezeti vagy egyéb feltételekre tekintet nélkül eltemethető legyen. A tisztességes temetéshez való jog megkülönböztetés nélkül mindenkit megillet.

(3) A temetőben a temetés módja lehet világi vagy egyházi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

4. § (1) Csór községben a csóri 54. hrsz-ú temető a köztemető.

(2) A köztemető és létesítményei fenntartásáról és üzemeltetéséről Csór község Önkormányzata gondoskodik.

2. A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

5. § (1) Az Önkormányzat feladata, hogy minden a jogszabályi előírásoknak megfelelő temetkezési szolgáltatónak, azonos feltételek szerint biztosítsa a temetési lehetőséget. A temetkezési szolgáltató a kegyeleti elvárások és a lakossági igények figyelembe vételével látja el e tevékenységét.

(2) Az Önkormányzat köteles együttműködni a temetkezésben érintett más szolgáltatókkal, hatóságokkal.

(3) Az Önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához közutat, vízvételi lehetőséget, hulladéktárolót valamint ravatalozót és biztosít.

(4) A temetőhöz vezető utak, valamint a temető területén lévő utak rendszeres karbantartásáról és biztosítja a sírhelytáblákhoz vezető utakon az akadálymentes közlekedést.

(5) Az Önkormányzat gondoskodik a rendeletben meghatározott díjak beszedéséről. A díjakat az Önkormányzat házipénztárában, a Táci Közös Önkormányzati Hivatal Csóri Kirendeltségén kell ügyfélfogadási idejében készpénzben vagy az Önkormányzat költségvetési számlájára átutalással megfizetni.

3. Temetési helyek

6. § (1) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni. Az elhunytakat a bejelentés időpontja szerinti sorrendben következő sírhelyre kell elhelyezni. Kivéve:

a) az egyes sírhelyre történő rátemetés,

b) sírboltba történő temetésre és urnaelhelyezés,

c) kettős sírhelyre történő temetés, illetve rátemetés, vagy urnaelhelyezés,

d) megszűnt (lejárt használati idejű, vagy egyéb okokból szabaddá vált) temetési helyen történő újratemetés esetét.

(2) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni.

(3) A lezárt temetőrészeket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásukról döntés nem születik.

(4) Lezárt köztemető, vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlékek a használati idő tartama alatt – kegyeleti okokból – nem idegeníthetőek el és más sírra, sírboltra nem helyezhetők át.

(5) Lezárt temetőből és sírhelytáblából a holttestmaradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe (sírhelytáblába).

(6) Az exhumálást csak az illetékes tisztifőorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

(7) Kiürítés során a köztemetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad.

(8) Az újra betemetés során megtalált csontmaradványokat az eltemettető kívánságának megfelelően díjmentesen mélyebbre lehet elhelyezni.

4. Temetési helyek használata

7. § (1) Koporsós temetés esetén a temetkezési hely lehet:

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) sírbolt.

(2) Hamvasztásos temetés esetén a temetési hely lehet:

a) urnafülke,

b) urnasírhely,

c) urnasírbolt.

5. Temetkezési helyek méretezése, temetkezési helyek alkalmazása

8. § (1) A sírhelyek egymástól és más temetési helytől való távolsága legalább 60 cm.

(2) A sírhelyek méretei: hossza szélessége mélysége (cm) (cm) (cm)

a) Egyes sírhely 210 cm hosszú 90 cm széles 200 cm mély és egy koporsó helyezhető el benne.

b) Kettős sírhely 210 cm hosszú 190 cm széles 200 cm mély két koporsó helyezhető el benne.

c) A sírbolt (kripta) méretei

ca) kétszemélyes: 236 cm hosszú, 274 cm széles

cb) négyszemélyes: 340 cm hosszú, 274 cm széles,

cc) hatszemélyes: 340 cm hosszú, 274 cm széles.

d) Urnafülke sírhely mérete: 40 X 40 X 45 cm-es belméretű lezárt urnafülke,

e) Urnasírhely mérete: 100 cm hosszú 90 cm széles 100 cm mély,

f) Urnasírbolt mérete: 200 cm hosszú 90 cm széles.

(3) Az urna földbetemetése esetén az egyes sírhelyen két urna helyezhető el.

(4) A sírmélységet minden esetben a talajfelszín síkjától kell mérni.

(5) Szabványoktól eltérő eltemetésre kerülő koporsó méret esetén a sír méreteit az eltérésnek megfelelően kell módosítani úgy, hogy annak minden oldala legalább 10 cm-rel nagyobb legyen, mint a koporsó.

(6) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni, azokat sírbolttá átalakítani nem lehet.

(7) ) A sírhelyeken a sírdomb (sírhant) magassága – kialakítása nem kötelező – legfeljebb 50 cm lehet.

9. § (1) A síremléket szilárd alapra kell helyezni.

(2) A temetőben a létesített sírjel (síremlék) fenntartásáról, gondozásáról, helyreállításáról és eltávolításáról a létesítő, vagy annak örököse köteles gondoskodni saját költségén.

(3) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében az önkormányzatot kártérítési felelősség nem terheli.

6. Temetkezési hely feletti rendelkezési jog időtartama, a temetési hely megváltási díja

10. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhely illetve rátemetés esetén 25 év

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év,

c) sírbolt 65 év

d) urnafülke vagy urnasírhely 10 év vagy 25 év

e) urnasírbolt 20 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog a meghosszabbítható (újraváltható). A meghosszabbítás időtartama azonos az (1) bekezdésben foglaltakkal.

11. § (1) A temető tulajdonosa a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan az alábbi díjakat állapítja meg:

(2) A temetési helyek megváltási és újraváltási díjai:

a) egyes sírhely illetve rátemetés: 20.000,- Ft + ÁFA

b) kettős sírhely: 25.000,- Ft + ÁFA

c) sírbolt: 25.000 Ft, + ÁFA

d) urnafülke: 50.000 Ft+ ÁFA (10 évre) vagy 125.000 Ft+ ÁFA (25 évre)

e) urnasírhely: 20.000,-Ft + ÁFA

f) urnasírbolt: 25.000,- Ft + ÁFA

(3) Az önkormányzat a köztemetőben:

a) a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők részére általuk fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díját 0,- Ft-ban,

b) a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díját 0,-Ft-ban,

c) a temetőbe való behajtás díját az a) és b) ponttal összefüggő tevékenységek végzése céljából 0,- Ft-ban állapítja meg.

7. A temetkezési helyek gondozása

12. § (1) A sírhely feletti rendelkezési jog gyakorlása kiterjed a temetkezési hely gyomtalanítására, a temetési helyre helyezhető síremlék, sírjel állítására és mindezek együttes karbantartására, gondozására, melyet a sírhely birtokosa köteles rendszeresen elvégezni.

(2) Gondozatlannak minősül az a sírhely, amelyen a gyomnövények számottevően túlnövik a valamikor elhelyezett kultúrnövényeket, vagy a kultúrnövények túlnövik a sírhelyet.

(3) Gondozatlan, kegyeletet sértő, elhanyagolt sírok rendbetételét, gyomirtását, amennyiben üzemeltető azt indokoltnak tartja – különösen a nagyra nőtt fák, bokrok, és egyéb elgazosodott növényeket figyelembe véve -, minden előzetes értesítés nélkül elvégezheti.

(4) A sírokon kinőtt gyomnövények között lévő, és a rossz helyre ültetett növényekben, a kaszálási munkák során bekövetkezett károkért üzemeltető felelősséggel nem tartozik.

(5) Növényt ültetni csak a nyitott síremlék belsejébe, illetve zárt síremlék esetén a fedlapon elhelyezett virágtartóba szabad.

(6) A sírokra ültetett növények gondozását, metszését úgy kell elvégezni, hogy azok ne terjeszkedjenek túl a temetkezési helyen, és nem akadályozhatják a sírok közötti közlekedést, illetve az üzemeltető által végzendő munkákat.

(7) Ülőhely, pad csak a temető fenntartója részéről helyezhető el.

(8) A sírhely gondozásával kapcsolatosan keletkező szemetet a sírhelyek között tárolni tilos.

(9) A köztemetőkben az üzemeltető biztosítja a hulladék folyamatos összegyűjtését és elszállítását, a gyomirtást és a zöldfelületek fenntartását.

(10) A temetkezési helyek kerítéssel nem határolhatók körül.

8. Nyilvántartások vezetése

13. § (1) Halottat felravatalozni, eltemetni, vagy elhamvasztani csak halott-vizsgálati bizonyítvány alapján és anyakönyveztetést követően szabad.

(2) A temetési helyekről az üzemeltetőnek a kegyeleti jogok gyakorlása céljából nyilvántartásokat kell vezetnie.

(3) A nyilvántartásba minden temetést időrend szerint a temetőkről és a temetkezésről szóló törvényben foglalt adatokkal kell bejegyezni. A nyilvántartáshoz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza.

(4) A köztemető fenntartója az új sírmezők (sír negyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartással összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosítását követően.

(5) Az üzemeltető köteles gondoskodni a nyilvántartásban, illetve a betűrendes névmutatóba bejegyzett személyes adatok biztonságáról.

(6) A nyilvántartásba az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

(7) A nyilvántartott adatokról tájékoztatást – a halottak nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével – csak a temetkezési hely felett rendelkezni jogosultnak, valamint bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

(8) A temető részletes térképét annak bejáratánál ki kell függeszteni és a változásokkal legalább évenként ki kell egészíteni.

9. A kegyeletgyakorlás rendje

14. § (1) A temető a temetőlátogatók részére folyamatosan nyitva tart.

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(3) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetet növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(4) A temetőben gyertyát égetni tűzveszély okozása nélkül lehet.

(5) Tilos a temetőben szemetelni, nem a temetőből származó hulladékot a temető területén elhelyezni, reklámot, hirdetést elhelyezni, virágot vagy más árut árusítani.

10. A temetési szolgáltatás és a köztemetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

15. § (1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást csak hatósági engedéllyel rendelkező, a temetéssel megbízott temetkezési vállalkozó végezhet, előre egyeztetve az Önkormányzattal.

(2) A temetési tennivalókat (szállítás, ravatalozás, kiföldelés, eltemetés stb.) a temettető által megbízott temetkezési szolgáltató esztétikus környezetben, megfelelő eszközökkel, felszereléssel, ruházattal, a kegyeleti követelmények érvényre juttatásával köteles elvégezni.

16. § (1) A köztemetőben vállalkozási tevékenységet csak az végezhet, aki a szükséges hatósági engedéllyel rendelkezik. Ennek meglétét az Önkormányzat ellenőrizi.

(2) Amennyiben a vállalkozó az Önkormányzat felhívása ellenére a hatósági engedélyét nem mutatja be, a köztemetőben nem végezhet munkát.

17. § (1) A köztemetőben történő minden munkavégzést - a sírhely gondozás kivételével - az Önkormányzatnak előre be kell jelenteni.

(2) A munkavégzés során a szomszédos sírhely sértetlenségét, a temető tisztaságát, rendjét biztosítani kell.

(3) A munkavégzés után a keletkezett hulladékot a vállalkozónak haladéktalanul el kell szállítania.

(4) Építőanyagot, bontási anyagot - beleértve a sírhely bontásából, javításából származó anyagot, törmeléket is - a köztemetőben tárolni tilos.

(5) A köztemetőben munka csak úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, kegyeletgyakorlását, ne akadályozza a temetési szertartást, az elhunyt búcsúztatását.

11. Vegyes rendelkezések

18. §3 Ez a rendelet a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba.

19. §4 Hatályát veszti a temetőkről és temetkezésekről szóló 16/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendelet.

1

A bevezető a Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. §-t a Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

3

A 18. § a Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 19. § a Csór Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.