Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2024. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás keretében nyújtott pénzbeli- és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Hatályos: 2024. 06. 01

Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2024. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás keretében nyújtott pénzbeli- és természetben nyújtott szociális ellátásokról

2024.06.01.

Felcsút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 32. § (1) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Eljárási szabályok

1. § (1) E rendelet vonatkozásában:

a) a jövedelem,

b) a vagyon,

c) a család,

d) a közeli hozzátartozó:

e) az egyedülélő,

f) a háztartás,

g) a rendszeres pénzellátás,

h) a keresőtevékenység és

i) az egyedülálló

fogalma a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 4. § (1) bekezdésének a)-f), i)-j), l) pontjai szerint kerül alkalmazásra.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában foglaltaktól eltérően e rendelet alkalmazásában nem minősülnek jövedelemnek az Szt. 4. § (1a) bekezdésében meghatározottak.

(3) Az (1) bekezdés a) pontjának alkalmazásában elismert költségeknek minősülnek az Szt. 4. § (1b) bekezdésében meghatározottak.

(4) Az (1) bekezdés a) pontjának alkalmazásában befizetési kötelezettségnek minősülnek az Szt. 4. § (1c) bekezdésében meghatározottak.

(5) Ahol e rendelet jövedelmet említ, a családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) az általános eljárási szabályokat

aa) az Szt. 5-16. §-ai és

ab) a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. § (3) bekezdése, a 2. §-a, 3. § (2)-(4) bekezdései, 4-5. §, 12-13. §-ai és

b) a jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése vonatkozó szabályokat az Szt. 17. §-a

határozza meg.

3. § A Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át az e rendeletben meghatározott pénzbeli- és természetben nyújtott szociális ellátások megállapítására, valamint ellenőrzésére kiterjedő hatáskörét.

4. § (1) A szociális ellátások iránti kérelmet év közben folyamatosan az erre rendszeresített formanyomtatványon, a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatalhoz címezve kell előterjeszteni.

(2) A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családtagjai jövedelemviszonyairól szóló, a jövedelem típusának megfelelő igazolást.

(3) A jövedelem igazolható:

a) munkabérből származó jövedelem esetén, a munkáltató által kiállított igazolással,

b) amennyiben az adott hónapban 13. havi munkabér, illetve más jogcímen egy-egy többletjuttatás is kifizetésre került, annak összegét a havi munkabértől elkülönítve kell feltüntetni

c) munkanélküli ellátás esetén a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolással,

d) nyugdíj, illetve nyugdíjszerű ellátás esetén, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által a tárgyév elején megküldött elszámolási lappal, vagy a megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvényével, és a nyugdíjas igazolvány fénymásolatával,

e) családtámogatási ellátások esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvényével vagy a kifizető szerv igazolásával, amennyiben az ellátás nem szerepel a Magyar Államkincstár Szociális Ellátások Nyilvántartási rendszerében,

f) őstermelők esetén a bevételről vezetett dokumentum fénymásolatával, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (a továbbiakban: NAV) benyújtott személyi jövedelemadó bevallással, továbbá támogatás esetén a támogatás összegéről szóló igazolással,

g) vállalkozásból származó jövedelem esetén a NAV igazolásával, továbbá az adóbevallással nem lezárt időszakra vonatkozóan a jövedelemről szóló könyvelői igazolással,

h) egyszerűsített foglalkoztatásban végzett munka esetén a havi átlagos nettó jövedelemre vonatkozó, a NAV által kiállított igazolással vagy szerződéssel,

i) tartásdíj esetén a ténylegesen felvett tartásdíjról szóló irattal (elismervény, postai feladóvevény stb.) és a szülők közötti egyezséget tartalmazó közokirattal, vagy a teljes bizonyító erejű magánokirattal, illetve a tartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírói ítélettel, állam által megelőlegezett gyermektartásdíjról a gyámhivatal határozatával,

j) ösztöndíj esetén az ösztöndíjat folyósító intézmény igazolásával,

k) az a.)-j.) pontokba nem tartozó jövedelmek esetén egyéb, a jövedelem típusának megfelelő igazolással.

(4) A megállapított pénzbeli és természetbeni szociális ellátások folyósításáról a jegyző gondoskodik.

(5) A rendkívüli települési támogatás és a nem havi rendszerességgel nyújtott szociális ellátás kifizetése a döntésről szóló határozat átvételétől számított 10 napon belül banki átutalással, vagy postai kifizetéssel történhet.

II. Fejezet

Települési támogatás

1. Rendkívüli települési támogatás

5. § (1) A rendkívüli települési támogatás megállapítására akkor kerülhet sor, ha a rászoruló egy főre számított családi jövedelemhatára, a 100.000 Ft-ot, egyedül élő esetén 120.000 Ft-ot nem haladja meg.

(2) A rendkívüli települési támogatás mértéke rászorultsághoz igazodva alkalmanként legfeljebb 20.000 Ft lehet.

(3) A rendkívüli települési támogatás elemi csapás, hosszabb kórházi ápolással járó, tartós táppénzes állomány, betegség, baleset, közeli hozzátartozó halála esetében hivatalból vagy kérelemre évente legfeljebb egy alkalommal jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható. Ebben az esetben az önkormányzati segély összege legfeljebb 100.000 Ft-ig terjedhet.

(4) Közeli hozzátartozó halála miatt kérelmet, a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani.

(5) A rendkívüli települési támogatás természetbeni szociális ellátásként is nyújtható elsősorban élelmiszersegély, tüzelősegély, ruhavásárlás, közüzemi szolgáltatási díj hátralék kiegyenlítésére, valamint gyógyszertámogatás céljából.

(6) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmeket a 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, az abban szereplő mellékletek csatolásával.

2. Gyermekszületési települési támogatás

6. § (1) Gyermek születésével összefüggő költségek mérséklésére benyújtott kérelem alapján egyszeri, 100.000.-Ft összegű gyermek-születési települési támogatásra jogosult az a szülő:

a) aki a gyermek születését megelőzően állandó felcsúti lakcímmel rendelkezik,

b) életvitelszerűen Felcsúton tartózkodik, és

c) gyermeke születési anyakönyvi kivonatát a polgármesternek bemutatta, a gyermek születését követő 60 napon belül.

(2) A gyermekszületési települési támogatásra a családban csak az egyik szülő jogosult. Ikerszülés esetén a születési támogatás gyermekenként kerül megállapításra.

(3) A gyermekszületési települési támogatás megállapítása iránti kérelmet a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

3. Bölcsőde-, óvoda- és iskolakezdési települési támogatás

7. § (1) Az önkormányzat az éves szociális segélykeret összegének figyelembevételével évi egyszeri alkalommal bölcsőde-, óvoda- és iskolakezdési támogatást nyújt a család jövedelmi viszonyaitól függetlenül a bölcsődei-, óvodai nevelésben, általános-, és középfokú képzésben részesülő, felcsúti lakóhelyű gyermekek részére.

(2) A bölcsődés és óvodás gyermekek esetében a támogatás mértéke 20.000,-Ft.

(3) Az általános iskolai tanulók esetében a támogatás mértéke 20.000,-Ft.

(4) Gimnáziumban, szakközépiskolában, szakiskolában, technikumban tanulók esetében a támogatás mértéke: 20.000,-Ft.

(5) A támogatás iránti igényt minden év augusztus 21. – szeptember 30. között lehet benyújtani, a 3. melléklet szerinti formanyomtatványon, az abban szereplő mellékletek csatolásával. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(6) A támogatás kifizetése banki átutalással, vagy postai úton történik, a határozatban megjelölt időpontban.

(7) A támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.

III. Fejezet

Köztemetés

8. § (1) A Polgármester különös méltányosságból az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól az eltemettetésre köteles személyt, a terhére megállapítható köztemetés költségeinek megfizetése alól részben vagy egészben mentesítheti.

(2) Mentesíthető a fizetési kötelezettség alól az az eltemettetésre köteles személy, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a nyugdíjminimumot, egyedül élő esetén a nyugdíjminimum 120%-át nem haladja meg és vagyona sem neki, sem a családtagjainak nincs, továbbá, ha az elhunyt személy után hagyatéki vagyon nem maradt, vagy az nem olyan mértékű, amely a köztemetés költségeit fedezné.

(3) Részben mentesíthető a fizetési kötelezettség alól az az eltemettetésre köteles személy, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a nyugdíjminimum 120%-át, egyedül élő esetén a nyugdíjminimum 150%-át nem haladja meg és vagyona sem neki, sem a családtagjainak nincs, továbbá, ha az elhunyt személy után hagyatéki vagyon nem maradt, vagy az nem olyan mértékű, amely a köztemetés költségeit fedezné.

(4) A megfizetésre egyetemlegesen kötelezhető hozzátartozók esetén a (2)–(3) bekezdésben meghatározott feltételek meglétét külön-külön kell vizsgálni.

(5) Amennyiben az elhunyt hagyatéka a köztemetés költségét részben fedezi, az eltemettetésre köteles személyt csak a köztemetés és a hagyatéki vagyon különbsége között összeg tekintetében lehet a (2)–(3) bekezdésben foglalt feltételek megléte esetén részben vagy egészben mentesíteni.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet 2024. június 1-jén lép hatályba.

10. § Hatályát veszti a települési támogatás keretében nyújtott pénzbeli-, a természetben nyújtott szociális- és egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 5/2015 (II.12.) önkormányzati rendelet.