Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (II. 15.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2022. 07. 15- 2022. 09. 30

Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (II. 15.) önkormányzati rendelete

A temetőről és a temetkezés rendjéről1

2022.07.15.

A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, e tv, valamint a végrehajtására kiadott 145/1999.(X.1.) Korm. sz. rendelet alapján a képviselő-testület az alábbiak szerint rendelkezik.

A temetőre vonatkozó általános rendelkezések

1. § (1) A temető fenntartója és üzemeltetője az önkormányzat.

(2) E rendelet hatálya Bőny község közigazgatási területén található temetőkre, a temettetőkre, látogatókra és a temetési szolgáltatást végzőkre terjed ki.

(3) Temető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról, megszüntetéséről, kiürítéséről, fenntartásáról, üzemeltetéséről a képviselő-testület dönt.

A temető létesítményei

2. § (1) A temetőbe járművel csak temetési szolgáltatás végzése és síremlék felállítása, illetőleg karbantartási építési munkák végzése céljából lehet behajtani. A temető látogatói számára az önkormányzat a bejárat előtt parkolót alakított ki.

(2) A temetőben keletkezett hulladékot az önkormányzat az erre kijelölt lerakóból rendszeresen elszállíttatja.

(3) A temetőben a vízvételi lehetőséget az önkormányzat vezetékes ivóvízzel biztosítja.

(4) A ravatalozóba kiszállított holttest hűtéséről a halott hűtő folyamatos működtetésével gondoskodik az önkormányzat.

A temetési hely és gazdálkodási szabályai

3. § (1) A temető ún. régi részre és új részre oszlik.

(2) A temetési helyek:

a) egyes sírhelyek

b) kettős sírhelyek

c) urna fülke

d) urna sírhely

(3) Egy személynek egy sírhelye lehet. Házastárs halála esetén van lehetőség a temetett sír mellett még egy sírhely (fenntartott sírhely) megváltására.

(4) Az önkormányzat a megváltott de még igénybe nem vett temetkezési helyet a sírhellyel rendelkezni jogosult személytől bármikor visszaveszi a korábban befizetett összeg visszaadásával.

4. § (1) A sírhely mérete 210x90 cm, a kettős sírhelyé 210x190 cm. A sírhelyek egymástól való távolsága 60 cm . A sorok egymástól való távolsága, a temető új részében 180 cm , a régi részben a kialakult rend szerint alakul. A sírgödör mélysége 200 cm , koporsós rátemetés esetén legalább 160 cm .

(2) A sírhely kijelöléséről az önkormányzat gondoskodik.

5. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama sírhely esetén 25 év, urnafülke esetén 10 év.

(2) Kettős sírhely esetén a rendelkezési idő a második temetés napjától számítandó, de ez esetben mindkét sírhely díját ki kell egészíteni a második sírhely lejártának időpontjáig.

(3) Egyes sírhelyen egy, kettős sírhelyeken két nagy koporsó temethető be.

(4) Sírgödröt kifalazni nem szabad.

6. § (1) Rátemetés egyes sírba nagy koporsó esetén sírmélyítéssel lehetséges, akkor ha a sírhelytáblát még nem zárták le és az elhalálozástól számított öt év már eltelt

(2) A kettős sírhely egy - egy részébe ugyanolyan feltételekkel lehet rátemetni, mint az egyes síroknál.

7. § (1) A sírhely díját minden esetben a temetést (rátemetést) megelőzően kell fizetni.

(2)2 A sírhelyek díjai:

a) egyes sírhely: 20.000 Ft

b) kettős sírhely: 25.000 Ft

c) urna: 15.000 Ft

d) kettős urna: 22.500 Ft

e) urnasírhely 15.000 Ft

7/A. §3 (1) A köztemetőben szakipari munkát végző vállalkozók és temetkezési szolgáltatást végzők az üzemeltető részére a temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő közműhasználatért, eszközhasználatért, üzemben tartási költségért, a ravatalozó használatáért és takarításáért, illetve a hulladék elhelyezésért a (2) bekezdés szerinti díjakat kötelesek megfizetni.

(2) A szolgáltatások díja:

a) közműhasználat 5.000 Ft+Áfa/alkalom

b) ravatalozó használat és takarítás 7.000 Ft+Áfa/alkalom

c) hulladék elhelyezése 5.000 Ft +Áfa/alkalom.”

8. § A temető fenntartója az újbóli temetések lehetővé tétele céljából a lezárt temetőt temetőrészt sírhelytáblát, temetési helyet a jogszabályban meghatározott eljárás keretében megszüntetheti.

A temető rendje

9. § (1) A temető látogatási rendje április 1-től október 31-ig 8.00- 20.00 óráig, november 1-től március 31-ig: 8.00- 18.00 óráig lehetséges az ünnepek kivételével.

(2) A temető területén csak a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat /koszorú, virág, dísznövény váza, mécses sírlámpa stb./ szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak /növények/ a sírhely méreteit nem haladhatják meg. Az engedély nélkül elhelyezett, és a temető rendjét zavaró tárgyakat, a temető fenntartója jogosult eltávolítani.

(3) Kutyát vagy más állatot - vakvezető kutya kivételével - a temető területére tilos bevinni.

(4) A temetőbe csak a temetési szolgáltatást végző cégek hajthatnak be gépjárművel.

(5) A temető területére csak a kész síremlék és a sírkeretek és az ezek összeállításához szükséges anyagok vihetők be. A tárolt anyag az utak forgalmát nem zavarhatja és a szomszédos sírokat nem rongálhatja meg.

(6) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, fákat, bokrokat bármilyen más tárgyat megrongálni vagy beszennyezni, virágokat letépni és a sírok díszítését szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni vagy eltávolítani tilos.

(7) Tilos a temetőben minden olyan tevékenység vagy magatartás, amely kegyeletsértő vagy a temető látogatói körében megbotránkozást kelthet.

(8) Elszáradt koszorút, virágot vagy egyéb szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre szabad tenni.

(9) 10 éven aluli gyerek kísérő nélkül, a temetőben nem tartózkodhat.

(10) Tilos a temető földjét felásni, a földet elvinni vagy azt sírhantolásra felhasználni

10. § (1) A temetők kulturált kiépítésének és gondozottságának érdekében az eltemettető, a síremléket létesítő vagy a sírhely megújítója köteles a temetkezési hely ápolásáról rendszeresen gondoskodni.

(2) Az egy éven át gondozatlan sírhalmokat - hirdetményi felhívás eredménytelensége esetén a fejfa / feliratos rész / meghagyása mellett el lehet egyengetni és fűvel bevetni. Az ezzel kapcsolatos költségeket az önkormányzat a sírhely megváltójával szemben érvényesítheti.

11. § Ezen rendelet a kihirdetéssel lép hatályba és ezzel egyidejűleg a 8/2000.(IX. 28.) rendelet hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 15. §-a hatályon kívül helyezte 2022. október 1. napjával.

2

A 7. § (2) bekezdése a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 7/A. §-t a Bőny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.