Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016 (VI. 6.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról

Hatályos: 2023. 08. 01

Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016 (VI. 6.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról1

2023.08.01.

Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Étv. 6. § (1) bekezdésében, illetve a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

A rendelet hatálya és alkalmazása

1. § (1) Jelen rendelet hatálya Győrzámoly település közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, továbbá telket alakítani, építményt, építményrészt, épületegyüttest építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, korszerűsíteni és lebontani, elmozdítani, a rendeltetést megváltoztatni (továbbiakban együtt: építési munkát folytatni) és ezekre hatósági engedélyt adni csak

- az általános érvényű jogszabályok rendelkezései,
- az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK),
- a jelen rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek szerint szabad.
(3) 2 Jelen rendeletet az 1. melléklet 1: 2 500 ma-ú SZT-BEÉP jelű és a 2. melléklet 1: 12 500 ma-ú SZT-KÜL jelű szabályozási tervlapokkal együtt kell alkalmazni (munkaszám: 22102).

A helyi építési szabályzat

2. § (1) A szabályozási terv jelmagyarázata a terület sajátosságainak megfelelően, illetve a sajátos szabályozási jellemzők érvényesítése érdekében bővíthető.

(2) Az alkalmazott építési övezetek és övezetek típusa – szabályozási terv alapján – bővíthető.

Területfelhasználás

3. § (1) A település közigazgatási területe építési szempontból:

a/ beépítésre szánt (beépített, további beépítésre kijelölt), illetőleg
b/ beépítésre nem szánt területként került besorolásra
(2) A beépítésre szánt terület építési használata szerint lehet:
- lakóterület: falusias lakó (Lf),
kertvárosias lakó (Lke),
- vegyes terület: településközponti vegyes (Vt),
- gazdasági terület: kereskedelmi – szolgáltató (Gksz),
ipari (Gip),
- üdülő terület hétvégi házas terület (Üh),
- különleges terület: temetkezési célú (Kt),
hulladékudvar (Khu).
(3) Beépítésre nem szánt terület lehet:
- közlekedési és közműterület (KÖu),
- zöldterület: közpark (Zkp),
közkert (Zkk),
- erdőterület: védelmi (Ev),
gazdasági erdő (Eg),
közjóléti (Ek),
- mezőgazdasági terület: általános (Má),
- természetközeli terület (Tk),
- vízgazdálkodási terület: (V),
töltés (Vtö),
- különleges terület bánya (KbB),
megújuló energiaforrások (KbEn).
hasznosításának céljára
szolgáló terület

A szabályozás elemei

4. § (1) A szabályozási terv elemei kötelezőek vagy ajánlott szabályozási elemek.

(2)3 A szabályozási terven használt kötelező elemek:

a) Művi értékvédelem:

aa) Műemlék és műemléki környezet,

ab) Régészeti érdekű terület lehatárolás,

ac) Helyi védett épület,

b) Táj-, és természetvédelem elemei:

ba) Natura 2000 területek,

bb) Tervezett védett természeti terület lehatárolás,

bc) Védett természeti terület,

bd) Bányatelkek,

c) Egyéb elemek:

ca) Védőtávolságok,

cb) Fakadó és szivárgó vizek által veszélyeztetett terület,

cc) Hidrogeológiai B védőidom határa,

d) Közlekedés elemei:

da) Gyalogutak jelölése,

db) Kerékpárutak jelölése,

e) Vonalas szabályozási elemek:

ea) Állami alapadatok,

eb) Közigazgatási határ jelölése,

ec)4

ed)5

ee) Szabályozási vonal,

ef) Építési övezet határa,

eg) Szabályozási szélesség,

eh) Első építési vonal,

ei) Övezet azon részeinek határa, mely szerint az intenzitási mutatók számíthatók,

f) Építési hely,

g) Be nem építhető terület,

h) Építési övezet jele,

i) Teleken belüli védőfásítás,

j) Ajánlott, irányadó szabályozás elemei:

ja) Javasolt telekhatár,

jb) Javasolt építményelhelyezés,

jc) Közlekedéshez kapcsolódó egyéb jelek (autóbusz megállóhely, parkoló),

jd) Közműlétesítmények jele.

Közlekedési létesítmények

5. § (1) A település területén közlekedési célra területet felhasználni, közlekedési létesítményt elhelyezni csak a vonatkozó hatályos jogszabályok6, valamint jelen rendelet előírásai szerint lehet.

(2) A szabályozási szélességgel meghatározott területsávok mentén létesítményt elhelyezni csak az út szabályozási szélességének megtartásával szabad.

(3) A szabályozási szélességen belül a közút létesítményei, berendezései és közművek létesíthetők, illetve növényzet telepíthető.

(4) Üzemanyagtöltő állomás a vonatkozó jogszabályok szerint külön hatástanulmány alapján telepíthető, illetve lakóépülettől 50 m-es távolságon kívül létesíthető.

(5) Új utak és utcák kialakításánál legalább egyoldali fasorok telepítése szükséges. Ahol a szabályozási szélességek és a közműadottságok lehetővé teszik, a meglévő utcákban is fasorokat kell telepíteni, illetve a meglévő fasorokat ki kell egészíteni. Fasortelepítéseknél a gyorsan öregedő, szemetelő vagy allergiakeltő pollenű, termésű fafajok (pl. nyárak) alkalmazása, ültetése nem engedett. A fafajok kiválasztásánál előnyben kell részesíteni a levegőszennyezést tűrő fajokat.

Kulturális örökség védelme

6. § (1) A települési értékvédelem kiterjed:

- országos műemléki védettségre,
- helyi védettségre,
- egyéb örökségvédelmi területek (régészeti lelőhely stb.).
(2) Az örökségvédelmi területek, objektumok és az országos műemléki védettségek, illetve azok védett környezetének megállapítására vagy visszavonására a hatályos örökségvédelmi törvények7 előírásai alapján van mód.
(3) Országos védelemben részesülnek a jelen paragrafus (2) bekezdése szerinti előírások megtartásával a területszerkezeti, valamint a szabályozási tervben jelölt, illetve jelen rendelet függelékében is felsorolt objektumok, területek.
(4) Az országos védelem alatt álló, illetve örökségvédelmi feladattal érintett (régészeti lelőhely stb.) területeken, illetve objektumok környezetében területet felhasználni, építési telket, illetve területet kialakítani és beépíteni csak a területileg illetékes kulturális örökségvédelmi hatóság hozzájárulásával, illetve az örökségvédelemre vonatkozó törvény8 vonatkozó pontjainak és az egyéb erre vonatkozó mindenkori jogszabályok betartásával szabad.
(5) 9
(6) 10
(7) 11
(8) 12
(9) 13
(10) 14

Táj- és természetvédelem

7. §15

Környezetvédelem

8. § (1) Az építmények és használatuk külön-külön és együttesen sem eredményezhetnek a jogszabályokban és más hatósági előírásokban megállapított terhelési határértékeket meghaladó mértékű káros hatást a környezetükre. A káros környezeti hatás értékét a területen már meglévő „háttér” értékekkel együtt kell figyelembe venni. A terhelési határértékek zaj- és rezgésvédelem, talajvédelem, radioaktivitás, a levegő tisztaságának védelme és a vízminőség tekintetében az építési engedély megkérésekor hatályos jogszabályok alapján kell meghatározni, illetve megkérni.

(2) A környezetre jelentős hatást gyakorló tevékenységekre előzetes, esetenként részletes hatásvizsgálatot kell készíteni.

(3) Beépítési feltételek:

a) a rendeltetésszerű használathoz szükséges villamosenergia, ivóvízellátás biztosított,

b) a keletkező szennyvíz és csapadékvíz elvezetése megoldott,

c) a használat során keletkező hulladék elszállítása, ártalmatlanítása biztosított,

d) az építmény és a tervezett tevékenység nem befolyásolja károsan a föld alatti és felszíni vizek mozgását, a kibocsátások (szennyvíz, légszennyező anyagok, hulladékok) nem károsíthatják a környezeti elemeket és az épített környezetet, az emberi egészséget.

Föld védelme

(4) A közigazgatási területen csak olyan tevékenységek folytathatóak, amelyek során szennyező és környezetet veszélyeztető anyagok nem kerülnek a talajba,

(5) Mezőgazdasági területen talajtani szakvélemény alapján csak a vonatkozó jogszabályok16 szerint kezelt szennyvíziszap és tisztított szennyvíz helyezhető el. Az elhelyezési engedélyt 5 évenként meg kell újítani. Termőföldet beruházás céljára csak az indokolt szükségletnek megfelelő legkisebb mértékben szabad igénybe venni. A humuszos termőréteg megőrzéséről gondoskodni kell.

(6) Az 1 ha-t meghaladó belterületi földek más célra való felhasználását megelőzően a talajvédelmi szakhatóságok hozzájárulása17 és a területileg illetékes ingatlan-nyilvántartási hatóság engedélye szükséges.

Vizek védelme
(7) A keletkező szennyvizet csatornahálózatba kell vezetni a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény előírt határértékek betartásával.
Talajvízkút létesítését a jegyző, rétegvízkút létesítését az ÉDUVIZIG engedélyezheti.
Az élővizeket terhelő szennyező üzemi vízkibocsátásoknál – a technológiai fegyelem és a határértékek betartása érdekében – szükség esetén a vizeket kezelni, tisztítani kell.
(8) A bekötések engedély kötelesek.
(9) Vízfolyásba csak a környezetvédelmi hatóság által határozatban megadott határértéket nem meghaladó vizek vezethetők. Ez vonatkozik a hővel szennyezett bevezetésekre is. A meglévő és távlati vízbázisok védelmét biztosítani kell (123/1997. (VII. 18.) Korm. rendelet).
(9a) A vízbázis védőövezettel, illetve védőidommal érintett ingatlanok hasznosítása kizárólag a kijelölő határozatban18, valamint a vízbázisok védelméről szóló jogszabályban19 foglalt előírások betartásával lehetséges.20
(10) A szennyvízcsatorna hálózat kiépülte után a háztartási és ipari szennyvizeket a csatornahálózatba kell kötni. Szennyvíz szikkasztása nem, gyűjtése külterületen indokolt esetben engedélyezett.
(11) A szennyezésnek kitett területeken (nagyobb állattartó létesítmények) monitoring kutak létesítése javasolt a talajvíz minőségének ellenőrzése céljából évi kétszeri mintavétellel.
(12) A trágyát és csurgalékot szivárgásmentesen kialakított gyűjtőhelyen kell gyűjteni, a kiszórt trágyát mielőbb be kell forgatni.
(13) A talajvíz minőségének megóvása érdekében a bányató hasznosítása a 239/2000. (XII. 23.) Korm. rendeletszerint történjen. A hasznosítás vízjogi engedély köteles.
(14) Az élővizek fenntartási munkáinak elvégzéséhez a szükséges szélességű parti sávot szabadon kell hagyni.
Levegőtisztaság védelme
(15) Ipari létesítményeknél a légszennyező forrásokra a határértékeket az alapbejelentés után a Kormányhivatal Környezetvédelmi Osztálya határozatban adja meg.
(16) Bűzzel járó tevékenység esetén a zavaró bűzhatást az elérhető legjobb technika alkalmazásával kell kiküszöbölni.
(17) Légszennyező tevékenység esetén be kell tartani a vonatkozó jogszabály21 előírásait a levegő védelmével kapcsolatos egyes jogszabályokról, illetve nem lépheti túl a jogszabályban22 előírt határértékeket.
(18) Hulladékot nyílt téren, illetve háztartási tüzelőberendezésben égetni tilos.
Zaj- és rezgésvédelem
(19) Az ipari és szolgáltató tevékenységet gyakorló létesítmények részére a betartandó határértéket a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság a létesítés során írja elő.
(20) Lakó-, valamint az oktatási, egészségügyi intézmények zajvédelmi szempontból védett területnek minősülnek.
Hulladékgazdálkodás
(21) Törekedni kell a keletkezett hulladékok csökkentésére, minél nagyobb arányú hasznosítására.
Meg kell oldani a szelektív hulladékgyűjtést és a kommunális hulladék szervesanyag tartalmának csökkentését. A települések szilárd hulladék kezelésére szolgáló egyes létesítményeket a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kell kialakítani és üzemeltetni.
(22) A kommunális hulladékok gyűjtését, szállítását, ártalmatlanítását a mindenkor érvényben lévő önkormányzati köztisztasági rendeletben előírtak szerint kell tervezni és végrehajtani, összhangban a hatályos hulladékgazdálkodási törvénnyel23.
(23) A szippantott szennyvizek ürítése az erre kijelölt szennyvíztisztító telepen kialakított ürítőhelyen lehetséges.
(24) Dögtemető, dögkút, szennyvíziszap tároló nem létesíthető.

Közműlétesítmények

9. § (1) A közüzemi közműhálózatokat és közműlétesítményeket közterületen, vagy közműüzemeltető telkén belül kell elhelyezni. Ettől eltérő esetben szolgalmi jogi bejegyzéssel kell a helyet biztosítani. Az elhelyezésnél a vonatkozó jogszabályok24 előírásait, valamint a megfelelő ágazati szabványokat és előírásokat be kell tartani.

(2) A közműhálózatok és létesítmények ágazati előírások szerinti biztonsági övezetének is közterületre kell esni, ettől eltérő esetben szolgalmi jogi bejegyzéssel kell a területi igényt biztosítani. Közművek számára szolgalmi jogi bejegyzést csak olyan telekrészre szabad bejegyezni, ahol építési korlátozást nem okoz. A védőtávolságon belül mindennemű tevékenység csak az illetékes üzemeltető hozzájárulása esetén engedélyezhető.

(3) A meglévő közművek egyéb építési tevékenység miatt szükségessé váló kiváltásakor, a kiváltandó feleslegessé vált közművet fel kell bontani, felhagyott vezeték nem maradhat a földben.

(4) A település beépített, illetve beépítésre szánt területén épület építésére használatbavételi engedély csak akkor adható, ha a vonatkozó jogszabályban25 rögzített közművesítettség mértéke szerint:

a) lakóterület esetén

falusias övezetben: teljes közműellátás rendelkezésre áll,
kertvárosias övezetben: teljes közműellátás rendelkezésre áll.
b) vegyes területen
központi vegyes övezetben: a teljes közműellátás rendelkezésre áll.
c) gazdasági területen
kereskedelmi, szolgáltatási övezetben: teljes közműellátás rendelkezésre áll.
d) ipari övezetben: teljes közműellátás rendelkezésre áll.
(5) A közművezetékek telepítésénél (átépítéskor és új vezeték létesítésekor) a gazdaságos területhasználatra figyelmet kell fordítani. Utak alatt a közművek elrendezésénél mindig a távlati összes közmű elhelyezési lehetőségét kell figyelembe venni. A csak távlatban várható közmű számára is a legkedvezőbb nyomvonal fektetési helyet szabadon kell hagyni, nem szabad elépíteni.
(6) Közművezetékek, járulékos közműlétesítmények elhelyezésénél a településképi megjelenítésre, esztétikai követelmények betartására is figyelemmel kell lenni.
Vízelvezetés
(7) A szennyvizekkel a környezetet szennyezni nem szabad, a szennyvízcsatornázás kiépítésének alapfeltételei:
a) a talaj, a talajvíz és a rétegvizek védelme érdekében a szennyvizek szikkasztása a település teljes közigazgatási területén tilos, az még átmenetileg – rövid időre – sem engedélyezhető.
b) A nyílt árkokra, patakra, egyéb időszakos, vagy állandó vízfolyásba való szennyvízrákötéseket, valamint a felhagyott kutakba történő szennyvíz bevezetések nem engedélyezhetők.
c) A településen a csatornázásra kerülő utcákban, a csatorna kiépítését követően az érintett telkeket a közcsatornára való rákötésre ösztönözni kell.
d) Új telekalakítással, tömbfeltárással kialakításra kerülő telkekre és valamennyi beépített, illetve beépítésre szánt területre javasolt egyéb övezetbe tartozó épület építésére engedély csak akkor adható, ha a közcsatorna hálózatra közvetlenül, vagy a csatornahálózat továbbépítésével csatlakoztatható.
(8) Vállalkozási, gazdasági, ipari területről (lakótelkeken engedélyezett vállalkozások esetén is) a kibocsátott szennyvíz szennyezettségének a közcsatornára való rákötési előírásoknak meg kell felelni, az ettől eltérő szennyezettségű vizet telken belül létesítendő szennyvízkezeléssel – a megengedett szennyezettség mértékéig – elő kell tisztítani.
(9) A területileg illetékes vízügyi hivatal kezelésében lévő (nagyobb árhullámmal veszélyeztetett) vízfolyások, tó, tározó mellett 10-10 m, a kisebb vízfolyások partéleitől 6-6 m, az önkormányzati kezelésben lévő árkok partéleitől 3-3 m, a már elépített helyeken a nyílt árkok karbantartására az egyik oldalon legalább 3 m, a másik oldalon legalább 1m, szélességű sáv karbantartás, illetve árvízi védekezés számára szabadon hagyandó.
(10) Vízgazdálkodási területként lejegyzett területet (árok, vízfolyás, horhos stb.) egyéb célra hasznosítani csak vízjogi létesítési engedély alapján, az érintett egyéb hatóságokkal egyeztetve szabad.
(11) A település hosszú távú arculatformálását meghatározó csapadékvíz- és belvízrendezési terv készítése ajánlott, melynek fontosabb elemei rögzítésre kerültek a szabályozási tervben, illetve pontosításukkal azokat át kell vezetni a hatályos rendezési tervekbe továbbiakban is.
(12) A csapadékvíz elvezetését a burkolt utakkal feltárt területen, új valamennyi beépítésre javasolt területen nyílt vagy zárt csapadékcsatornával szabad engedélyezni. A meglévő beépített, illetve a beépítésre szánt területen a nyílt árokrendszerű felszíni vízelvezetés korszerűsítésére törekedni kell, javasolt az utak korszerűsítése alkalmával zárt csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítése. Hosszabb távon nyílt árkos csapadékvíz-elvezetési rendszer csak szilárd burkolat nélküli, illetve beépítésre nem szánt területen javasolt fenntartani.
A csapadékvíz élőfolyásba történő bevezetése előtt hordalékfogó műtárgy elhelyezése kötelező. A csapadékvíz elvezetését biztosító rendszer szállítóképességét egész a végbefogadóig ellenőrizni kell minden nagyobb (fél ha-t meghaladó telekterületű) beruházás engedélyezése esetén. A beruházásra építési engedély csak akkor adható, ha a többlet felszíni víz megfelelő biztonsággal továbbvezethető a befogadóig.
(13) 20, illetve annál több gépkocsit befogadó parkolókat kiemelt szegéllyel kell kivitelezni, hogy a felületén összegyűjthető legyen a csapadékvíz, az ne folyhasson közvetlen a zöldfelületre. Ezekről a nagyobb parkolófelületekről és a szennyezéssel veszélyeztetett gazdasági területek belső útjairól összegyűlő csapadékvíz csak hordalék és olajfogó műtárgyon keresztül vezethető a csatornahálózatba. „zöld” parkoló létesítése tilos.
Villamos energia ellátás
(14) Esztétikai és területgazdálkodási szempontból a burkolt utakkal rendelkező területeken, új beépítésre szánt területen, illetve utak szilárd burkolatának kiépítésekor új nagy-, közép-, kisfeszültségű, valamint közvilágítási-, villamosenergia-ellátási hálózatot építeni, meglévő hálózat rekonstrukcióját engedélyezni javasolt földkábeles elhelyezéssel.
(15) Burkolat nélküli utakkal feltárt területeken, valamint beépítésre nem szánt területeken a villamosenergia ellátás hálózatainak föld feletti vezetése fennmaradhat területgazdálkodási okokból, valamint az utca fásítási és utcabútorozási lehetőségének a biztosítására a villamos energia elosztási, a közvilágítási és a távközlési szabadvezetéket közös egyoldali oszlopsorra kell fektetni, amelyre egyben a közvilágítást szolgáló lámpafejek is elhelyezhetők.
Távközlés
(16) Településrendezési szempontból a távközlési hálózatot létesítésekor, illetve rekonstrukciójakor földkábelbe, illetve alépítménybe helyezve föld alatt vezetve kell építeni. Ahol a föld feletti vezetés egyelőre fennmarad területgazdálkodási okokból, valamint az utca fásítási és utcabútorozási lehetőségének a biztosítására a 0,4 kV-os, a közvilágítási és a távközlési szabadvezetéket közös oszlopsoron kell vezetni.
(17) A mikrohullámú összeköttetés biztosítására szükséges magassági korlátozás (előírt érték szerint) betartandó.
(18) Közszolgálati táv- és hírközlési antennák csak építési engedéllyel helyezhetők el. Táv- és hírközlési antennák telepítéséhez az engedély kiadásának feltétele, hogy előzetesen az önkormányzattal egyeztetett helykijelölési eljárás lefolytatásra kerüljön.

Építési övezetek általános előírásai

10. § (1) A település közigazgatási területén az árvízvédelmi töltés felé haladva a mértékadó belvízszint fokozatosan növekszik 112,5 mBf-ig. Ezt a tervezés során figyelembe kell venni. Bármely építési tevékenység csak a magassági szabályozás tartása mellett kezdődhet, a tömbre vonatkozó egyéb előírások figyelembe vételével.26

(2) Az építési övezetekben a nem kialakult (még nem vagy jellemzően nem vagy jellemzően nem beépített, illetve átalakításra szánt) területeken a telkek kialakításának, illetve beépítésének szabályait a vonatkozó építési övezeti előírások szerint kell betartani.

(3) A szabályozási vonallal érintett telkeknél útlejegyzés esetén a telekméret lehet kisebb, mint az övezetben előírt megengedett legkisebb telekméret.

(4) Az építési övezetekben a már kialakult beépítések területén az (2) bekezdésben hivatkozott előírásoktól az alábbiak szerint lehet eltérni:27

a) Ha a telek jelenlegi beépítettsége meghaladja az övezetre előírtat, akkor a meglévő épület felújítható, de sem a beépítettség, sem az építménymagasság nem növelhető. Ha az épület lebontásra kerül, a telket beépítetlen teleknek kell tekinteni, és a (2) bekezdés előírásait kell alkalmazni.28

b) Ha a telek jelenlegi területe kisebb, mint az övezetre előírt (azaz a kialakítható telekterület), akkor a telek csak akkor építhető be, ha az épület elhelyezésére vonatkozó szabályok (tűztávolság, oldal-, elő-, és hátsókert méretek) betarthatók. A jelenlegi telekméretek – közterületi határrendezést kivéve – tovább nem csökkenthetők.

c) Ha a telek jelenlegi építményeinek magassága meghaladja az övezetre előírtat, akkor a meglévő épület felújítható, de átépítés esetén az új épület magassága nem haladhatja meg a szomszédos épületek építménymagasságának átlagát.

(5) Az egyes telkeken az épületek elhelyezésekor a szabályozási tervben egyéb előírás hiányában a magasabb rendű vonatkozó jogszabályok29 előírásait kell alkalmazni. Előkert esetén az utcában kialakult jellemző állapotot kell irányadónak tekinteni.

(6) Terepszint alatti építmény a telek – építési előírásokban meghatározott – beépíthető területének 100%-a, és a telek nem beépíthető (szabad) területének 50% alatt létesíthető, amennyiben nem esik bele az árvízvédelmi 110 m-es zónába, ahol terepszint alatti létesítmény nem helyezhető el.

(7) Az építési övezetek területén a gépjárművek elhelyezésére a vonatkozó magasabb rendű jogszabály30 előírásait kell alkalmazni.

(8) A területfelhasználási egységen belül önállóan szabályozott zöldfelületeken: házikert, védőzöld, közterületi zöld, épület nem létesíthető, egyebekben a zöldterületekre vonatkozó 17. § előírásait kell alkalmazni.

(9) Az 1401 sz. út mentén az építési telkek csak a tervlapokon jelölt 3x5 m-es autóbeállók kihagyásával kerülhetnek kialakításra. Az 1401 sz. út mentén parkolósáv nem létesíthető.

(10) Az 1401 sz. út mentén kialakításra kerülő lakóterületek esetén a lakóépületek huzamos tartózkodásra szolgáló helységeit passzív zajvédelemmel kell ellátni.

(11) A beépítésre szánt területeken a tervlapon jelölteknek megfelelő formában alakíthatóak építési telkek, nyeles telek kialakítása csak akkor engedélyezhető, ha a telekalakításra vonatkozó egyéb előírások és jogszabályok előírásait nem sérti (különös tekintettel az oldalkerti előírásokra); egyéb esetben nem engedélyezett.

(12) Közforgalom számára megnyitott magánút:

a) 7,0 m szabályozási szélességgel alakíthatók ki maximum 4 építési telek kiszolgálásáig és maximum 40 m úthosszig.

b) 7,5 m szabályozási szélességgel alakíthatók ki maximum 10 építési telek kiszolgálásáig és maximum 80 m úthosszig.

(13) A magánút karbantartása, tisztítása a magánút tulajdonosának kötelessége.

(14) Közforgalom elől elzárt magánút nem alakítható ki.

(15) Nem kötelező a szabályozási vonal mentén telket alakítani kivételesen akkor, ha

a) a szabályozási vonallal meghatározott, tervezett útterület a tömbbelsőbe esik, és a telekalakításra vonatkozó jogszabályok előírásai miatt önálló telekként még nem alakítható ki;

b) a szabályozási vonal meglévő út kiszélesítését szolgálja, és nem történik útlejegyzés vagy kisajátítás, és a már beépített telken a rendeltetési egységek száma – a kiegészítő épületeket nem számítva – a tervezett építési tevékenységgel nem nő, vagy lakóövezet esetében legfeljebb két lakásosra nő.

(16) Az építési övezetekben jelölt telken belüli védőfásítások, zöldsávok telepítése, házszám, postaláda elhelyezése a használatba vételi engedély kiadásának feltétele.

(17) Saroktelek esetén a telek hosszabb oldalhatárával párhuzamos előkert mérete 2 m-ig lecsökkenthető, amennyiben azt a szabályozási terv méretezetten másként nem ábrázolja.31

(18) A tömbfeltáró úttal érintett kialakult (80%-ban beépített) tömbökben fekvő két útról megközelíthető telkek megoszthatók abban az esetben is, ha a létrejövő telkek méretei nem teljesítik az övezeti jelben előírtakat, de csak a tervezett tömbbelső út szabályozási vonalai mentén.32

(19) Az elő- oldal- hátsókert méretére – amennyiben azt a szabályozási terv méretezetten nem ábrázolja – a vonatkozó magasabb rendű jogszabály előírásait kell alkalmazni.33

(20)34 A település közigazgatási területén minden egy lakó- és üdülőegység után 1 db gépjármű elhelyezését biztosítani kell saját telken belül. A gépjármű épületen kívüli elhelyezése esetén a gépjármű elhelyezésére szolgáló terület és annak megközelítését szolgáló közlekedési út nem számítható bele a zöldfelületbe. A gépjármű épületen kívüli elhelyezésére szolgáló terület minimális nagysága 1 gépjármű esetén 5 méterszer 5 méter. A közlekedési út szélessége minimum 2,5 méter. Ha az épületen belül kerül elhelyezésre a gépjármű, úgy annak megközelítésére szolgáló közlekedési út nem számítható bele a zöldfelületbe.

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK RÉSZLETES ELŐÍRÁSAI

A Szabályozási Terven szereplő övezeti jelek jelkulcsa:


terület rendeltetése

beépítés módja

legnagyobb beépítettség %

legnagyobb szintterület – sűrűség

legnagyobb építménymagasság. (m)

legkisebb telekterület (m²)
legkisebb telekszélesség (m)

legkisebb zöldfelület (%)

A szabályozási tervlapon alkalmazott övezeti jelben szereplő oldalhatáron álló beépítési mód szabadonállóvá tehető az egyéb jogszabályok figyelembe vételével.

Lakóterületek építési övezetei

11. § (1) A lakóterület sajátos építési használata szerint lehet:

a) falusias lakóterület (Lf),

b) kertvárosias lakóterület (Lke)

(2) A lakóterületek építési övezetekre való tagolását a szabályozási terv tartalmazza.

(3) A falusias lakóterület jellemzően alacsony laksűrűségű, a beépített telekrészhez kapcsolódó, vagy önálló – mezőgazdaságilag hasznosított kertterülettel is rendelkezik és amely lakóépületen kívül mező- és erdőgazdasági építmények elhelyezésére szolgál. A területen a vonatkozó jogszabály35 előírásai szerinti építmények helyezhetők el.

(4) Falusias lakóterületen (Lf) a rendeltetési egységek meghatározásához kapcsolódó szabályok a következők:

a) Falusias lakóterületen legfeljebb két rendeltetési egység helyezhető el, ha a telek mérete meghaladja az 1000 m2-t, ez alatti telekméret esetén egy rendeltetési egység helyezhető el. A nem lakás céljára szolgáló rendeltetési egység alapterülete nem haladhatja meg a telekre épített lakás alapterületének 50%-át.

b) Nem tekintendő külön rendeltetési egységnek a lakóépülettől külön épületben elhelyezett garázs, tároló.36

(5) A kertvárosias lakóterület jellemzően laza beépítésű, több önálló rendeltetési egységet magába foglaló lakóépületek elhelyezésére szolgál. A területen a vonatkozó magasabb rendű jogszabály37 szerinti építmények helyezhetők el.

(6) A lakóterületen a melléképületek közül járműtároló, háztartási tároló, kiskereskedelmi üzlet, műhely, műterem, pince, présház, állattartó, gabonatároló, pajta létesíthető.

(7) A melléképítmények közül kerti építmény, növényház, terepszint alatti építmény, hulladéktároló, kirakatszekrény, közműcsatlakozó, közműpótló, kemence, tűzrakóhely, jégverem létesíthető.

(8)38

(9) Az oldalkert meghatározásánál a vonatkozó magasabb rendű jogszabály39 által meghatározott elhelyezési távolságok biztosítandók.

(10) Megengedett legnagyobb beépítési magasság az újonnan kialakított lakóterületen 4,50 m, illetve a már meglévő esetben a kialakult magasság a mértékadó. Tetőtér beépíthető.

(11) A használatbavételi engedély kiadásának közművesítettségi mértéke: a településen található mindenkori közművesítettség teljes kiépítése.

(12) Az építési övezetek telkein az épületek elhelyezéséhez egyedi szabályozással (lásd: szabályozási tervlap), illetve ennek hiányában a vonatkozó magasabb rendű jogszabály40 előírásait kell alkalmazni, meglévő beépítéshez illeszkedéssel kell alkalmazkodni.

(13) Az Erdősor utca folytatásában tervezett falusias lakóterület esetében az egyes telkek beépítése előtt feltöltés szükséges a tervezett út szintjéig, valamint az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal előzetes egyeztetés szükséges a feltöltés mértékének pontosítása érdekében.41

(14)42

(15) Ha a szabályozási terv nem jelöl építési helyet, akkor az oldalhatáron álló beépítési módú lakóterületek esetében az utcában kialakult beépítési oldalra, beépítetlen környezet esetén a telek nyugati-északi oldalhatárára kell építeni.43

Településközponti vegyes területek építési övezetei

12. § (1) A község területén a vegyes területek sajátos építési használata szerint településközponti vegyes terület található, amely terület több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, lakó- és olyan helyi települési szintű igazgatási, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épületek, valamint sportépítmények elhelyezésére szolgál, amelyek alapvetően nincsenek zavaró hatással a lakófunkcióra. A területen a vonatkozó magasabb rendű jogszabály44 szerinti építmények helyezhetők el.

(2) A vegyes területek építési övezetekre való tagolását a szabályozási terv tartalmazza.

(3) Az építési övezetben állattartási építmény nem helyezhető el.

(4) Az építési övezetek telkein az épületek elhelyezéséhez a vonatkozó jogszabály45 előírásait kell alkalmazni, illetve a meglévő beépítéshez kell alkalmazkodni.

Gazdasági területek építési övezetei

13. § (1) A gazdasági terület sajátos építési használata szerint lehet:

a) kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület (Gksz)

b) ipari gazdasági terület (Gip)

(2) A gazdasági területek építési övezetekre való tagolását a szabályozási terv tartalmazza.

(3) A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület elsősorban nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épületek elhelyezésére szolgál. A területen a vonatkozó jogszabály46 szerinti építmények helyezhetők el.

(4) Az ipari terület olyan gazdasági célú ipari építmények elhelyezésére szolgál, amelyek más beépítésre szánt területen nem helyezhetők el.

(5) A területen a vonatkozó jogszabály47 szerinti építmények helyezhetők el.

(6) A mezőgazdasági jellegű üzemi gazdasági terület a művelésből kivont majorok, illetve állattartó telepek területe, amelyek elsősorban az állattenyésztéssel, illetve növénytermesztéssel kapcsolatos mezőgazdasági termelés (állattartás, termékfeldolgozás, tárolás stb.) építményeinek elhelyezésére szolgál. Elhelyezhetők még kereskedelmi és szolgáltató létesítmények, továbbá szolgálati lakás is.

Üdülő területek építési övezetei

14. § (1) Az üdülőterület sajátos építési használata szerint lehet:

- üdülőházas üdülő terület (Üü),
- hétvégi házas üdülő terület (Üh)
(2) Az üdülőházas üdülő területen (Üü) olyan üdülőépületek, üdülőtáborok és kempingek helyezhetők el, amelyek elhelyezésük, méretük, kialakításuk és felszereltségük, valamint infrastrukturális ellátottságuk alapján az üdülési célú tartózkodásra alkalmasak. Az üdülő területeken továbbá kereskedelmi-szolgáltató-vendéglátó egység, panzió is elhelyezhető. Az üdülő területek építési övezeteiben állattartó épület, valamint melléképület nem létesíthető.48
(3) Az üdülőterületeken kialakítandó nyílt vízfelületek megfelelő depóniával a térség elöntés elleni védelme érdekében ellátandóak.
(4) Az üdülő területen kettőnél több telket összevonni építési tevékenység céljából nem lehet.
(5) Szerszámtároló az üdülőépülettel egy tömegben alakítható ki.
(6) 49 Üdülőterületeken egy telken egy rendeltetési egység helyezhető el.

Különleges területek építési övezetei

15. § (1) A különleges terület sajátos használata szerint lehet:

a) temető, illetve kegyeleti rendeltetésű terület (Kt)

b) hulladékudvar (Khu)

(2) A különleges területek építési övezetekre való tagolását a szabályozási terv tartalmazza.

(3) A temető, illetve kegyeleti park rendeltetésű terület a sírhelyek, síremlékek, ravatalozó(k) építményeinek elhelyezésére szolgál.

BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK RÉSZLETES ELŐÍRÁSAI

Közlekedési és közműterületek

16. § (1) A közlekedési és közműterület rendeltetése, illetve használata szerint általános közlekedési és közműterület (KÖu)

(2) Az általános közlekedési és közműterületek övezete a közlekedés, közmű és hírközlés céljára kijelölt terület.

(3) Az övezetben a vonatkozó jogszabály50 szerinti építmények helyezhetők el.

(4) A 112 hrsz-ú Köu övezeti jelű területen piactér is kialakítható.51

Zöldterületek övezetei

17. § (1) Zöldterület az állandóan növényzettel fedett közterület, amely nagyságától, elhelyezkedésétől és kiépítettségétől függően lehet közpark (Zkp), közkert (Zkk) illetve közlekedési területekhez kapcsolódó szélesebb köztér.

(2) A közpark területen a vonatkozó jogszabályok52 (4) bekezdés előírásait kell betartani.

(3) A szabályozási tervlapon a település beépítésre szánt területén jelölt (Zkp, Zkk) területek a terepadottságokból adódóan esővízszikkasztó tavak kialakítását is lehetővé teszik, az erre vonatkozó egyéb előírások figyelembe vételével.

(4) Közpark, közkert létesítése, rekonstrukciója során az építmények elhelyezéséhez javasolt kertészeti szakvélemény, az anyaghasználat során a természetes anyagokat kell alkalmazni.

(5) Közhasználatú zöldterületként biztosítani kell a Zkp, Zkk jelölésű területek (lásd: szabályozási tervlap) körbejárhatóságát és gondozott zöldterületi kialakítását.

Erdőterületek övezetei

18. § (1) Erdőterület a földhivatali nyilvántartás szerint erdő művelési ágban nyilvántartott terület.

(2) Az erdőterület az építmények elhelyezése szempontjából:

a) véderdő (Ev),

b) gazdasági (Eg)

c) közjóléti (Ek)

(3) A szabályozási terven védelmi rendeltetéssel szabályozott véderdő (Ev) területén épület erdei kilátó és magasles kivételével nem létesíthető az OTÉK 28. §-a alapján.

(4) Gazdasági rendeltetésű erdő területén (Eg) az erdőgazdálkodáshoz és vadgazdálkodáshoz rendeltetésszerűen kapcsolódó építmények helyezhetők el a vonatkozó jogszabályban53 foglaltaknak megfelelően.

(5) Közjóléti rendeltetésű erdőterületen legfeljebb 5%-os beépítettséggel az erdő rendeltetésének megfelelő építmények helyezhetők el a vonatkozó jogszabályban54 foglaltaknak megfelelően.

Mezőgazdasági övezetek

19. § (1) Mezőgazdasági terület az azonos tájjelleg, földhasználat, a beépítettség intenzitása, a sajátos építési használata, továbbá tájképi és környezetvédelmi érzékenysége szerint a következő területfelhasználási egységekbe tartozik:

a) általános mezőgazdasági terület (Má)

(2) A mezőgazdasági területek tagozódásánál gondoskodni kell a területek úttal történő megközelíthetőségének biztosításáról. Zárványterületek nem alakíthatóak ki, a meglévők feltárásáról gondoskodni kell.

(3) Általános mezőgazdasági területen (Má) a növénytermesztés és az állattenyésztés, az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás, -tárolás és -szolgáltatás építményei a vonatkozó jogszabály55 alapján helyezhető el.

Természetközeli területek

20. § (1) Természetközeli területeken épületet elhelyezni nem lehet.

Vízgazdálkodási területek

21. § (1) Az egyéb területek a vízgazdálkodással kapcsolatos összefüggő területek a vízfolyások, tavak, tározók vízmedre, vízbeszerzési területek és védő területeik, illetve vízmű területek.

(2) Vízgazdálkodási területen a vízkárelhárítási, vízgazdálkodási létesítmények, továbbá a vízi sport, strandolás, horgászat közösségi építményei alakíthatók ki a vízügyi jogszabályok figyelembevételével.

EGYÉB ELŐÍRÁSOK

Tilalmak és korlátozások

22. § (1) Építési korlátozás alá esnek az alábbi területek védőtávolság miatt:

- Egyéb környezetszennyező létesítmények védőtávolságán belül, a 8. § előírásai szerint,
- Közművezetékek és közműlétesítmények védőtávolságán belül a 9. § előírásai szerint,
- 1401 sz. út beépítésre nem szánt területen 50-50 m-es védőtávolságán belül,
- A tervezett 1401 sz. elkerülő út beépítésre nem szánt területen 50-50 m-es védőtávolságán belül,
- Tavak, vízfolyások, Zámolyi-csatorna partéleitől 21. §-a szerint,
- Mosoni – Duna és a Duna – folyó töltéseinek lábától számított 10 m-en belül,
- A töltésláb vonalától mért 110 méteren belül (fakadó és szivárgó vizek által veszélyeztetett területek) terepszint alatti építmény nem helyezhető el, anyaggödröt, munkagödröt nyitni, szabadkifolyású kutat létesíteni, tavat kialakítani, illetve a fedőréteg tartós eltávolításával járó tevékenységet folytatni csak az illetékes vízügyi igazgatóság hozzájárulásával lehet.56
(2) Építési korlátozás alá – egyéb szempontok miatt – eső területek:
- A szabályozási tervben Ev-vel jelölt területek a 18. § szerint.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

23. § (1) Jelen rendelet a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba.

(2) A hatályba lépéssel egyidejűleg hatályát veszti a helyi építési szabályzatról szóló 14/2003. (XI. 26.) rendelet és annak mellékletét képező ÉT-2 és ÉT-3 (munkaszám: 01003) szabályozási tervlapok, valamint a rendelet módosításai: a 17/2004. (X. 27.) önkormányzati rendelet, a 14/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet, a 22/2008. (XII. 30.) számú rendelet és annak mellékletét képező Tm-2/m (Msz.: 07067) szabályozási tervlap, a 8/2010. (VI. 28.) számú rendelet és annak mellékletét képező Tm-2/m (Msz.: 09071) szabályozási tervlap, a 11/2010. (X. 15.) számú rendelet, a 10/2014. (XII. 3.) önkormányzati rendelet és annak mellékletét képező Tm-2/m2 (Msz.: 14029) szabályozási tervlap, az 1/2016. (II. 3.) önkormányzati rendelet és annak mellékletét képező SZTM-15110 (Msz.: 15110) szabályozási tervlap, a 4/2016. (III. 8.) önkormányzati rendelet és annak mellékletét képező SZTM-15123 (Msz.: 15123) szabályozási tervlap.

1

Módosításokkal egységes szerkezetben

2

Az 1. § (3) bekezdése a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. § (3) bekezdése a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. § (3) bekezdése a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. § (3) bekezdése a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (VII. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (2) bekezdése a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (2) bekezdés e) pont ec) alpontját a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (VII. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

5

A 4. § (2) bekezdés e) pont ed) alpontját a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (VII. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

6

OTÉK 26. §

7

A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény

8

A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény

9

Hatályon kívül helyezte a 18/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. január 1-től.

10

Hatályon kívül helyezte a 18/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. január 1-től.

11

Hatályon kívül helyezte a 18/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. január 1-től.

12

Hatályon kívül helyezte a 18/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. január 1-től.

13

Hatályon kívül helyezte a 18/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. január 1-től.

14

Hatályon kívül helyezte a 12/2017. (XI. 8.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2017. november 9-től.

15

Hatályon kívül helyezte a 18/2017. (XII. 20.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. január 1-től.

16

A szennyvizek és szennyvíziszapok mezőgazdasági felhasználásának és kezelésének szabályairól szóló 50/2001. (IV. 3.) Korm. rendelet

17

növény- és talajvédelmi feladatokat ellátó hatóság

18

35800/778-1/2016.ált. számú határozat

19

A vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről szóló 123/1997. (VII. 18.) Korm. rendelet

20

Beiktatta az 5/2020. (II. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2020. március 29-től.

21

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet

22

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet

23

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény

24

OTÉK 26. §

25

OTÉK 8. §

26

Módosította a 13/2016. (XI. 30.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2016. december 16-tól.

27

Módosította a 12/2020. (VII. 17.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2020. augusztus 1-től.

28

Módosította a 12/2020. (VII. 17.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2020. augusztus 1-től.

29

OTÉK 35. §

30

OTÉK 42. §

31

Módosította a 12/2017. (XI. 8.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. november 9-től.

32

Beiktatta a 11/2017. (IX. 19.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. október 19-től.

33

Beiktatta a 12/2017. (XI. 8.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. november 9-től.

34

A 10. § (20) bekezdését a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

35

OTÉK 14. és 32. §

36

Módosította a 8/2019. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2019. szeptember 27-től.

37

OTÉK 13. és 32. §

38

Hatályon kívül helyezte a 13/2016. (XI. 30.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2016. december 16-tól.

39

OTÉK 36. §

40

OTÉK 35. §

41

Beiktatta a 7/2019. (V. 29.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2019. június 28-tól.

42

A 11. § (14) bekezdését a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte.

43

Beiktatta a 12/2020. (VII. 17.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2020. augusztus 1-től.

44

OTÉK 16. és 32. §

45

OTÉK 35. §

46

OTÉK 19. és 32. §

47

OTÉK 20. és 32. §

48

Módosította az 5/2018. (X. 9.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. november 9-től.

49

A 14. § (6) bekezdését a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

50

OTÉK 26. §

51

Beiktatta a 10/2017. (VII. 18.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. július 19-től.

52

OTÉK 27. §

53

OTÉK 28. §

54

OTÉK 28. § (4)

55

OTÉK 29. §

56

Módosította az 5/2020. (II. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2020. március 29-től.

57

Az 1. mellékletet a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdése iktatta be. Az 1. melléklet a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (VII. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

58

A 2. mellékletet a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VII. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be. A 2. melléklet a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (VII. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.