Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének helyi szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 04. 27

Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján eljárva a következőket rendeli el:

1. Értelmező rendelkezések

1. §

E rendelet alkalmazásában:

1. anyakönyvi esemény: a házasságkötés

2. kérelmezők: a hivatali helyiségen-, illetőleg a hivatali munkaidőn belül és kívül tartandó anyakönyvi eseményeket az anyakönyvi jogszabályok szerint bejelentő ügyfelek

3. hivatali helyiség: Győrzámoly Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának 9172 Győrzámoly, Rákóczi u. 45. szám alatti nagyterme

4. hivatali munkaidő: hétfő-csütörtökig 8 30 órától 15 30 óráig; pénteken 7 30 órától 11 30  óráig

5. rendkívüli körülmény: a házasuló egészségi állapota, vagy kora miatt nem tud a hivatali helyiségben megjelenni

2. A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi események létesítésének rendje

2. §

(1) Győrzámoly Község Önkormányzata hivatali munkaidőn belül térítésmentesen biztosítja az anyakönyvi események megtartásához a hivatali helyiséget.

(2) Kérelemre az anyakönyvi esemény a hivatali helyiségen kívül is megtartható, ha az erre a célra bejelentett helyen biztosítható a házasságkötés méltósága és nyilvánossága. A kérelmet jelen rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(3) Nem felel meg a hivatali helyiségen kívül tartandó anyakönyvi esemény céljára az a hely, ahol

a) veszélybe kerülhet a jelenlévők élete, egészsége, testi épsége,

b) az anyakönyvi esemény számára szolgáló épületben nem áll rendelkezésre legalább két kijárat a szabadba történő távozásra,

c) az anyakönyvi esemény megrendezése nem különíthető el az ingatlan más használati módjaitól,

d) az időjárás zavaró hatásai (pl. csapadék, szél, stb.) nem küszöbölhetők ki,

e) a helyiség nagysága vagy akusztikája miatt az anyakönyvi esemény hangosítás nélkül nem tartható meg, és ehhez a technikai feltételek nem adottak.

(4) Rendkívüli körülmény esetén az anyakönyvi esemény a (3) bekezdés b)–e) pontjaiban foglalt kizáró feltételek mellett is megtartható a hivatali helyiségen kívüli helyen.

(5) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény:

a) a külön jogszabályokban meghatározott napokon nem tartható,

b) hétfőtől-csütörtökig 15.30 és 18.30 óra közötti, pénteken 11.30 és 18.30 óra közötti, szombaton 9.00 és 18.30 óra közötti időpontban engedélyezhető.

3. A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi események többletszolgáltatási díja

3. §

(1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésben való közreműködésért a 2. melléklet 1. pontja szerinti többletszolgáltatási díjat kell fizetni.

(2) A 2. melléklet 1. pontjában meghatározott többletszolgáltatási díj 10%-ának megfelelő mértékű díjat kell fizetni a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért, ha a 2. § (4) bekezdése szerinti rendkívüli körülmény áll fenn.

4. A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményre vonatkozó szabályok

4. §

(1) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésben való közreműködésért a 2. melléklet 1. pontja szerinti többletszolgáltatási díjat kell fizetni.

(2) Hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény:

a) a külön jogszabályokban meghatározott napokon nem tartható,

b) hétfőtől-csütörtökig 15.30 és 18.30 óra közötti, pénteken 11.30 és 18.30 óra közötti, szombaton 9.00 és 18.30 óra közötti időpontban engedélyezhető.

(3) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy a többletmunkája ellenértékeként e rendelet 2. mellékletének 2. a) pontjában meghatározott mértékű díjazás illeti meg.

(4) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen az anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy a többletmunkája ellenértékeként e rendelet 2. mellékletének 2. b) pontjában meghatározott mértékű díjazás illeti meg.

5. A többletszolgáltatási díj megfizetése

5. §

(1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi események többletszolgáltatási díját a Győrzámolyi Polgármesteri Hivatal költségvetési elszámolási számlájára utalással, vagy a hivatal házipénztárába készpénzben, legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 10. napig kell megfizetni.

(2) Amennyiben az anyakönyvi eseményre nem kerül sor, a befizetett szolgáltatási díjat a kérelmezők írásbeli kérelmére a hivatal akkor fizeti vissza, ha az anyakönyvi esemény lemondására a tervezett időpontot megelőzően legalább 3 nappal korábban sor kerül.

(3) Amennyiben a lemondásra a tervezett időpontot megelőzően kevesebb, mint 3 napon belül kerül sor, vagy az anyakönyvi esemény írásbeli lemondás nélkül elmarad, a befizetett szolgáltatási díj 50%-át fizeti vissza a hivatal.

6. Záró rendelkezések

6. §

(1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény rendelkezései az irányadók.

(2) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. A hatályba lépéssel egyidejűleg hatályát veszti az egyes anyakönyvi események engedélyezésének helyi szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről szóló 9/2015. (VII. 1.) önkormányzati rendelet.

 Győrzámoly, 2017. április 25.



Horváth Gábor                                                                                                  dr. Torma Viktória                       polgármester                                                                                                             jegyző




Záradék

A rendelet kihirdetve:

Győrzámoly, 2017. április 26.                                                                                  


                                                                                                                       dr. Torma Viktória

                                                                                                                                  jegyző