Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2022. (VIII. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 2/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 01

Győrzámoly Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2022. (VIII. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.01.
A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 2/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország Alaptörvénye a 32. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között rendeletet alkot. A (2) bekezdés szerint feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 8. § (1) bekezdése a) - b) pontja értelmében a helyi közösség tagjai a helyi önkormányzás alanyaként kötelesek öngondoskodással enyhíteni a közösségre háruló terheket, képességeik és lehetőségeik szerint hozzájárulni a közösségi feladatok ellátásához; valamint betartani és betartatni a közösségi együttélés alapvető szabályait.
Az Mötv. 8. § (2) bekezdés, valamint a 143. § (4) bekezdése d) pontja alapján a helyi önkormányzat képviselő-testülete felhatalmazást kap arra vonatkozóan, hogy rendeletben határozza meg az öngondoskodás és a közösségi feladatok ellátásához való hozzájárulás, továbbá a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit.
E felhatalmazások alapján a Képviselő-testület a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok megszegésének jogkövetkezményeiről rendeletet alkotott.
E rendeletben szabályozta, hogy a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást tanúsít, aki behajtási engedély nélkül közlekedik súlykorlátozást jelző közúti jelzőtáblákkal jelölt útszakaszokon. Tekintettel arra, hogy ezen magatartást magasabb szintű jogszabály is szankcionálja, az önkormányzati rendeletben történő szabályozása nem indokolt, ezért azt hatályon kívül helyezésre került.