Dunasziget Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2019. (XII. 10.) önkormányzati rendelete

Dunasziget Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szervezeti és működési szabályzatáról szóló 11/2019.(XII.15.) önkormányzati rendelete

Hatályos: 2022. 01. 12- 2022. 03. 22

Dunasziget Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2022. (I.12.) önkormányzati rendelete (egységes szerkezetben)

2022.01.12.

A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL SZÓLÓ 11/2019.(XII.15.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Dunasziget Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. § (1) bekezdése d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) Az önkormányzat hivatalos megnevezése: Dunasziget Község Önkormányzata, székhelye: 9226 Dunasziget, Sérfenyő utca 57.

(2) Az önkormányzat jelképei: a címer, a zászló és a pecsét. Az önkormányzat jelképeit és azok használatának rendjét külön rendelet szabályozza.

2. § (1) Dunasziget Község hivatalos kapcsolatot tart fenn a szlovákiai Keszölcés, Doborgaz, Vajka és a németországi Forstining településekkel.

(2) A folyamatos és rendszeres kapcsolattartás a polgármester, illetve az aljegyző feladata, akik rendszeresen tájékoztatják a képviselő-testületet.

II. Fejezet

AZ ÖNKORMÁNYZAT FELADAT- ÉS HATÁSKÖRE

3. § Az önkormányzat feladatait, ellátási kötelezettségeit a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. (továbbiakban: Mötv.) határozza meg.

4. § A képviselő-testület a polgármesterre átruházza a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (2) bekezdésében, 7. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 14. § (1) bekezdés a) pontjában, 15. § (1) bekezdésében, 29. § (4) és (9) bekezdésében, 33. § (2) bekezdésében, 34. §-ban, 36. § (3) és (4) bekezdésében, 37. § (2) és (3) bekezdésében, 41. §-ban, 42. § (3) bekezdésében, 42/A. § (1) és (2) bekezdésében és 43. § (1) bekezdésében

meghatározott közútkezelői hatásköreit, továbbá az egyes szociális ellátási formák helyi szabályozásáról szóló 13/2017. (XI.13.) önkormányzati rendelete 7. § (9) bekezdésében, a 8. és a 9. §-okban meghatározott ellátásokra vonatkozó hatáskörét.

5. § (1) Az átruházott hatáskör gyakorlója - az e kereten belül tett - intézkedéseiről, azok eredményeiről polgármester a soron következő rendes ülésen, egyéb hatáskörgyakorló esetén évente legalább egyszer beszámol.

(2) A képviselő kezdeményezheti, hogy a képviselő-testület vizsgálja felül a polgármester a képviselő-testület által átruházott - önkormányzati ügyben hozott döntését.1

III. Fejezet

EGYÜTTMŰKÖDÉS

6. § (1) Az önkormányzat feladatainak gazdaságos, célszerű és hatékony ellátása érdekében együttműködik az egyesültekkel, civil és érdekvédelmi szervezetekkel, egyházakkal, karitatív szervezetekkel, valamint egyéb országos és megyei hatáskörű szervekkel.

(2) Az önkormányzat a képviselő-testület nyilvános üléseire tanácskozási joggal meghívja a dunaszigeti székhelyű egyesületeket és alapítványokat. (3) Az önkormányzat, a fontosabb döntései előkészítésébe (új helyi építési szabályzat, választási ciklusra szóló gazdasági program stb.) közmeghallgatásán, bevonja a lakosságot, a dunaszigeti székhelyű egyesületeket és az alapítványokat.

(4) Az önkormányzat honlapja, a www.dunasziget.hu, melyen keresztül friss információkkal látja el a község lakosságát.

A honlap tartalmazza különösen a képviselő – testületi ülések jegyzőkönyvét, a hatályos rendeleteket, költségvetést és azzal kapcsolatos beszámolókat, a közigazgatási eljárások hirdetményeit, a közérdekű híreket, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény mellékletében felsorolt adatokat és a településre jellemző egyéb adattartalmat.
(5) A képviselő-testület a helyi közszolgáltatások szervezésében, a helyi társadalom és gazdaságszervező munkában - ezek fejlesztése érdekében - együttműködik a megyei önkormányzattal.

7. § (1) Az önkormányzatiság kifejezésre juttatása érdekében a képviselő-testület együttműködésre törekszik a mosonmagyaróvári járás önkormányzataival. Ezen túlmenően társulási megállapodás keretében biztosítja a Mosonmagyaróvári Térségi Társulás Társulási Megállapodásában meghatározott egyes szociális, egészségügyi és más önkormányzati feladatok ellátását.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzatiság kifejezésre juttatása érdekében együttműködésre törekszik a szigetközi falvak önkormányzataival, munkaszervezete a Felső- és Közép Szigetközi LEADER Akciócsoportnak.

(3) A társulások létrehozását, szervezeti és működési rendjét rögzítő együttműködési megállapodások a Hivatal nyilvántartásában szerepelnek.

IV. Fejezet

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET

A képviselő-testület és munkaterve

8. § (1) A Képviselő-testület tagjai a települési képviselők, valamint a megválasztott polgármester.

(2) A Képviselő-testület tagjainak száma 7 fő.

(3) A Képviselők névsorát jelen rendelet 1. számú függeléke tartalmazza. A változásokat a Kirendeltség 2 munkanapon belül átvezeti.

9. § (1) A képviselő-testület évente legalább 6, a munkatervben meghatározott ülést tart. A testület a közmeghallgatást nem tartalmazó üléseit a községházán tartja. Az ülések nyilvánosak, azokon bárki részt vehet és a képviselő-testület előzetes hozzájárulásával felszólalhat.

(2) Az ülés meghívóját és az előterjesztéseket a képviselőknek, a tanácskozási joggal meghívottaknak olyan időpontban kell megküldeni, hogy azok azt az ülés előtt legalább 4 nappal megkapják. Az anyagok megküldése a képviselők részére elektronikus úton történik, kivéve, ha nevezettek azt előzetesen ettől eltérő (papíralapú) formában kérik.

(3) A testületi ülések időpontját, helyét és napirendjét a községi honlapon közzé kell tenni, valamint azt, hogy a napirendek anyagát meg lehet tekinteni a Kirendeltségen.
(4) A polgármester rendkívüli testületi ülést hív össze a képviselők egynegyedének napirendet is tartalmazó indítványára. Sürgős, halasztást nem tűrő esetben az ülés előtt közvetlenül is kiküldhető a meghívó. A meghívásra bármilyen értesítési mód igénybe vehető, a sürgősség okát azonban közölni kell.2
(5) A képviselő-testületi ülésre tanácskozási joggal meghívandók körét az 2. melléklet tartalmazza.

10. § (1) A képviselő-testület megbízatásának időtartamára a Mötv. alapján elfogadja tevékenységének irányvonalát, az elsőbbséget élvező célokat, a fejlesztési elképzeléseket tartalmazó koncepciót, a gazdasági programot.

(2) A gazdasági program tervezetét a polgármesteri program fegyelembe vételével az aljegyző állítja össze és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

11. § (1) A képviselő-testület működésének alapja - a gazdasági program végrehajtását is célzó - munkaterv.

(2) A munkaterv tervezetét - a polgármester irányításával - az aljegyző állítja össze, és a polgármester terjeszti jóváhagyás végett a képviselő-testület elé.

(3) A munkatervhez javaslatot kell kérni:

a) önkormányzati intézmény vezetőjétől,

b) társadalmi szervek vezetőitől,

c) közszolgáltatást nyújtó szervezetek vezetőitől.3

(4) A munkaterv tartalmazza:

a) a testületi ülések tervezett időpontját,

b) az egyes ülések, napirendi pontjainak felsorolását,

c) a napirendek előadóit,

d) az előterjesztések elkészítésének határidejét, leadásának időpontját.

(5) A munkaterv-tervezetbe fel kell venni a Mötv-ben és egyéb jogszabályokban kötelezően előírtakat, a képviselő-testület saját határozatával előírtakat.4

12. § (1) Az önkormányzati rendeletek, tervek, fejlesztési programok, a költségvetés, a különböző ágazati koncepciók előkészítésére indokolt esetben kétfordulós tárgyalási módot lehet alkalmazni. A kétfordulós tárgyalást igénylő témákban a képviselő-testület lakossági-társadalmi vitát szervezhet. A társadalmi vitákon túl a tájékoztatás egyéb formáit is igénybe kell venni (sajtó, honlap stb.).

(2) A jóváhagyott munkatervet meg kell küldeni a 2. mellékletben foglaltaknak.

A képviselő-testület ülésének vezetése

13. § (1) A képviselő-testület ülését a polgármester vezeti.5

(2) A képviselő-testület ülésének vezetése során az (1) bekezdésben meghatározott ülésvezető által ellátandó feladatok:

a) a képviselő-testület határozatképességének megállapítása

b) napirend elfogadása

c) zárt ülés bejelentése

d) napirendenként:

da) vita levezetése, ezen belül hozzászólásokra, kérdésekre, kiegészítésekre a szó megadása,

db) a vita összefoglalása,

dc) az indítványok szavazásra való feltevése,

dd) határozati javaslatok szavaztatása,

de) a szavazás eredményének megállapítása pontosan, számszerűen,

df) a napirend tárgyában hozott döntés kihirdetése

e) a rend fenntartása,

f) ügyrendi kérdések szavazásra bocsátása, a szavazás eredményének kihirdetése

g) időszerű kérdésekről tájékoztatás

h) tájékoztatás a lejárt határidejű határozatokról és egyéb önkormányzati döntésekről

i) az ülés bezárása.

(3) A képviselő-testület határozatképességének szabályait a Mötv. tartalmazza.

A Képviselő-testületi ülés rendjének fenntartása

14. § (1) A Képviselő-testületi ülésen jelenlévő személyek kötelesek a tanácskozás méltóságát tiszteletben tartani, – olyan jellegű tetszést, vagy nem tetszést, amely zavarhatja mások hozzászólását, nem nyilváníthatnak ki – kötelesek a részükre kijelölt székeken helyet foglalni.

(2) Az ülésvezető köteles gondoskodni a Képviselő-testület ülése rendjének fenntartásáról. A rend fenntartása érdekében az ülésvezető:

a) Képviselő általi rendzavarás esetén:

aa) figyelmezteti, majd ismétlődő esetben megvonja a szót attól a képviselőtől, aki a tárgytól eltér, már elhangzottakat indokolatlanul ismétel.

ab) figyelmezteti, majd ismétlődő esetben megvonja a szót attól a képviselőtől, aki nem helyi érdekű ügyekben szól hozzá.

ac) rendre utasítja, majd ismétlődő esetben megvonja a szót attól a képviselőtől, aki a Képviselő-testület tekintélyéhez méltatlan kifejezést vagy, másokat sértő fogalmazást használ,

ad) figyelmezteti, majd ismétlődő esetben rendreutasítja azt a képviselőt, aki olyan magatartást tanúsít, mellyel zavarja a Képviselő-testület munkáját,

ae) az ülésen az erre jogosult által tett érthetetlen (halk, megzavart, beazonosíthatatlan kérdés, hozzászólás, felvilágosítás kérés eseteiben) nyilatkozatot közérthetően megismételteti, elmagyaráztatja az érintettel.6

b) Egyéb rendzavarás esetén az ülésvezető:

A képviselő-testületi ülésén jelenlévő meghívottakat vagy más megjelenteket a tanácskozás rendjének bármilyen módon történő megzavarása esetén rendreutasíthatja. Amennyiben a rendzavarás folytatódik, vagy újra megismétlődik, a rendbontókat az ülésterem elhagyására kötelezheti.

(3) Az ülésvezető a tanácskozás folytatását lehetetlenné tevő rendzavarás esetén az ülést határozott időre félbeszakíthatja.

(4) Az ülésvezető az (2)-(3) bekezdésekben foglalt, a rend fenntartása érdekében tett, indokolt intézkedéseiről a Képviselő-testület nem nyit vitát, azokkal kapcsolatban felszólalásnak helye nincs.

A vita és a döntéshozatal módja

15. § (1) A napirendi pont tárgyalását annak szóbeli kiegészítése előzheti meg, melynek időtartama legfeljebb négy perc. Ennek megtételére az előterjesztő és az előadó jogosult. Ezen időtartam indokolt esetben, az ülésvezető mérlegelése és döntése alapján legfeljebb 10 perc időtartamra meghosszabbítható.7

(2) A napirendi ponttal kapcsolatban az előterjesztőhöz a képviselők és a tanácskozási joggal meghívottak kérdést intézhetnek legfeljebb négy percben. A napirendi ponttal kapcsolatban a képviselők, az ülésvezető mérlegelése és döntése alapján, több alkalommal hozzászólhatnak a napirendi pontokhoz, míg a tanácskozási joggal meghívottak egy alkalommal legfeljebb kettő percben szólhatnak hozzá a napirendi pontokhoz.8

(3) A napirendi pont vitáját az előterjesztő foglalja össze, egyúttal reagál az elhangzott észrevételekre.

(4) Az ülésvezető a vita lezárása után elsőként a módosító, majd az eredeti javaslatot teszi fel szavazásra.

(5) A jegyző (aljegyző) a jogszabálysértő működést az ülés alatt bármikor, a jogszabálysértő döntést a szavazás előtt jelzi a képviselő-testület felé.

(6) A javaslat elfogadásához a jelenlévő képviselők több mint a felének igen szavazata szükséges (egyszerű többség).

(7) Minősített többség szükséges a Mötv-ben meghatározott esetekben.

(8) Ügyrendi kérdésekben a testület vita nélkül határoz.

16. § (1) A képviselő-testület a döntéseit általában nyílt szavazással, kézfelemeléssel hozza.

(2) A képviselő-testület a jelenlévő képviselők egynegyedének indítványára név szerinti szavazást rendel el.

(3) Név szerinti szavazás alkalmával az aljegyző a névsor alapján minden képviselőt személy szerint szólít és a képviselő által adott választ (igen, nem tartózkodom) a névsorban rögzíti. A szavazás végén a képviselő a nyilatkozatát aláírásával hitelesíti.

(4) Amennyiben titkos szavazás szükséges, annak lebonyolítására képviselő-testület ideiglenes bizottságot hoz létre.9

A felvilágosítás kérés szabályai

17. § (1) A képviselők az ülésen a polgármestertől, az alpolgármestertől, valamint a jegyzőtől (aljegyzőtől) - az önkormányzat feladatkörébe tartozó témában - szóban legfeljebb négy percben vagy írásban felvilágosítást kérhetnek.10

(2) Felvilágosítás kérésnek az a kérdés-, ill. problémafelvetés tekinthető, amely szoros kapcsolatban áll az önkormányzat által ellátott feladatokkal, ill. valamely irányítása alatt álló szervezet tevékenységi körével.

(3) A felvilágosítás-kérést a polgármesternél lehetőleg az ülés előtt 3 munkanappal írásban kell benyújtani.

(4) Amennyiben a felvilágosítás-kérést a (3) bekezdésben előírt határidőn túl vagy a testület ülésén nyújtják be, úgy az érintettnek csak abban az esetben kell az ülésen választ adnia, ha a válaszadás előzetes vizsgálatot nem igényel. Ellenkező esetben az ülést követő 15 napon belül írásban kell válaszolni. A válasz elfogadásáról a testület a soron következő ülésén dönt.

(5) Az ülésen az adott válasz elfogadásáról először a felvilágosítást kérő képviselő nyilatkozik és ha azt nem fogadja el, arról a testület vita nélkül dönt. Amennyiben a választ a testület elutasítja, elrendeli a felvilágosítás-kérés tárgyának részletes kivizsgálását.

Előterjesztés

18. § (1) Előterjesztésnek minősül a képviselő-testület ülésén ismertetett, az ülés napirendjéhez kapcsolódó:

a) tájékoztató,

b) beszámoló,

c) rendelet-tervezet,

d) határozat-tervezet.

(2) A képviselő-testület ülésére írásos előterjesztést kell benyújtani, melyet a meghívóval együtt meg kell küldeni az érintetteknek.

(3) Szóbeli előterjesztésre csak akkor van lehetőség, ha az előterjesztés írásban benyújtásra került és annak kiegészítése indokolt.11

(4) Írásos előterjesztés nélkül halasztást nem tűrő esetben tárgyalható a napirend.12

(5) Rendelet írásos előterjesztés nélkül nem tárgyalható.13

19. § Az előterjesztések tartalmi elemei:

a) az előterjesztés témájának, tárgyának meghatározása

b) a témával kapcsolatos előzmények, korábban hozott képviselő-testületi döntések, azok végrehajtásával kapcsolatos információk

c) a téma ismertetése

d) a jogszabályi háttérbemutatása

e) érvek és ellenérvek az adott témával kapcsolatban

f) alternatívák bemutatása

g) anyagi kihatású döntésnél az önkormányzat és szervei költségvetésére gyakorolt hatás bemutatása

h) egyéb körülmények, összefüggések, adatok, amelyek segítik a döntéshozatalt

i) határozati javaslat.

20. § (1) Az írásos előterjesztéseket az aljegyzőnek jogszerűségi szempontból meg kell vizsgálnia.

(2) Az aljegyző a Kirendeltség útján gondoskodik valamennyi anyag postázásáról, illetve a 9. § (2) bekezdésben meghatározott esetben elektronikus úton történő megküldéséről.

Határozati javaslat

21. § (1) Határozati javaslat az írásos előterjesztésben, ill. a szóbeli előterjesztésben vagy a polgármester által a vita összefoglalása után megfogalmazott javaslat.

(2) A határozati javaslat részei:

a) a határozat szövege,

b) végrehajtást igénylő döntéseknél

ba) a határozat végrehajtásáért felelős személyek neve,

bb) a határozat végrehajtásának időpontja.

A képviselő-testület döntései

22. § (1) A képviselő-testület döntései:

a) határozat (egyedi és normatív),

b) rendelet.

(2) Határozat a napirendre felvett tárgykörben hozható.

23. § (1) A képviselő-testület határozata tartalmazza a testület döntését szó szerinti megfogalmazásban, a végrehajtás határidejét és a végrehajtásért felelős megnevezését.

(2) Amennyiben a képviselő személyes érintettsége esetén – törvényben meghatározott – bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, akkor erre irányuló indítvány esetén, a képviselő-testület a döntését a személy érintettség bejelentésének elmulasztásáról való tudomásszerzést követő ülésen felülvizsgálja.

24. § (1) A képviselő-testület Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott esetekben önkormányzati rendeletet alkot.

(2) Önkormányzati rendelet alkotását a képviselő, a polgármester, az alpolgármester, a jegyző és az aljegyző kezdeményezheti a polgármesternél.14

(3) A képviselő-testület elhatározhatja a rendelet-tervezet kétfordulós tárgyalását is.

(4) Önkormányzati rendelet alkotása esetén a képviselő-testület a beterjesztett javaslat felett általános és részletes vitát is tarthat. Az erre vonatkozó indítványról a képviselő-testület vita nélkül dönt.

(5) Az önkormányzati rendelet-tervezet szakszerű elkészítéséről az aljegyző gondoskodik. Megbízható azonban az előkészítéssel az erre a célra létrehozott tárgy szerint illetékes ideiglenes bizottság vagy külső szakértő is.15

(6) Az önkormányzati rendeletek előkészítése, véleményezése során széleskörű elemzésből kell kiindulni. Ennek elsődleges forrásai lehetnek:

a) a szabályozandó tárgy szerint érintett szervek, szakemberek véleménye,

b) lakossági közvélemény-kutatás.

(7) A képviselő-testület egyes rendelet-tervezeteket az érdemi vita előtt közmeghallgatásra, a lakosság széles rétegeinek jogait, kötelességeit érintő önkormányzati rendeletek tervezeteit közszemlére bocsáthatja, amelynek megtörténtéről a lakosságot a helyben szokásos módon tájékoztatni kell.

25. § (1) Az aljegyző gondoskodik a képviselő-testület rendeleteinek nyilvántartásáról. A rendelet-nyilvántartás formái:

a) rendelet-nyilvántartás sorszám szerint a rendelet tárgyának megjelölésével

b) rendeletek sorszám szerint növekvő sorrendben.

(3) A képviselő-testület évenként felülvizsgálja az önkormányzati rendeletek hatályosságát.

(4) Az aljegyző gondoskodik a módosított képviselő-testületi rendeletek egységes szerkezetbe foglalásáról.

(5) Az önkormányzati rendelet kihirdetésének módja:

a) Hivatal hirdetőtáblájára történő kihelyezés

b) az önkormányzat hivatalos honlapján – www.dunasziget.hu – történő megjelentetés.

Közmeghallgatás

26. (1) A Képviselő-testület évente egy közmeghallgatást tart, amelyen a választópolgárok, a helyben érdekelt társadalmi szervezetek képviselői közérdekű kérdést, javaslatot tehetnek.
(2) A közmeghallgatás időpontjáról és helyéről legalább 5 nappal korábban, meghívót és tájékoztatót kell megjelentetni a 9. § (2) bekezdésében foglaltak szerint.
(3) A közmeghallgatásról 15 napon belül jegyzőkönyvet kell készíteni, mely tartalmazza a hozzászólásokat, feltett kérdéseket, valamint az azokra adott válaszok lényegét. A jegyzőkönyv elkészítéséről a jegyző gondoskodik.

Jegyzőkönyv

27. § (1) A képviselő-testület üléséről jegyzőkönyvet kell készíteni a Mötv. 52. § (1) bekezdés szerinti tartalommal.

(2) Zárt ülés esetén rögzíteni kell azt, hogy a meghívottak milyen minőségben (érintett vagy szakértő) vannak jelen. A zárt ülésről külön jegyzőkönyv készül.

(3) A jegyzőkönyvhöz csatolni kell:

a) a meghívót

b) a jelenléti ívet

c) az írásos előterjesztéseket

d) a jegyzőkönyv szövegében nem szereplő rendeletet.

(4) A jegyzőkönyvbe való betekinthetőségről az aljegyző gondoskodik.

V.FEJEZET

A POLGÁRMESTER, AZ ALPOLGÁRMESTER ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ

A polgármester és az alpolgármester

28. § (1) A polgármester a megbízatását főállásban látja el.

(2) A képviselő-testület Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 74. § (1) bekezdésében foglaltak szerint egy társadalmi megbízatású alpolgármestert választ.

Az önkormányzati képviselő

29. § (1) Az önkormányzati képviselő jogait, kötelezettségeit az Ötv. szabályozza.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl a képviselő köteles:

a) kapcsolatot tartani a választóival, tájékoztatni őket a képviselő-testület működése során hozott döntésekről,

b) lehetőség szerint előre bejelenteni, ha a testületi ülésen nem tud megjelenni,

c) a képviselőhöz méltó magatartást tanúsítani, a képviselő-testület és szervei tekintélyét, hitelét óvni.

d) a tudomására jutott állami, szolgálati, üzleti, valamint magán titkot megőrizni.

A képviselők és a polgármester, alpolgármester vagyonnyilatkozata

30. § A képviselők és az alpolgármester, valamint a velük közös háztartásban élő házas- vagy élettárs, valamint gyermek vagyonnyilatkozatának nyilvántartását, ellenőrzését, vizsgálatát a polgármester, míg a polgármester, valamint a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettárs, valamint gyermek vagyonnyilatkozatának nyilvántartását, ellenőrzését, vizsgálatát a jegyző (aljegyző) végzi.16

VI. Fejezet

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET BIZOTTSÁGAI

31. § A képviselő-testület – meghatározott önkormányzati feladatok ellátására – állandó vagy ideiglenes bizottságokat választ.

32. § (1) A bizottság üléséről jegyzőkönyv készül a Mötv-ben szabályozott tartalommal. A jegyzőkönyvet a bizottság elnöke, valamint a bizottság által kijelölt tagja írja alá.

(2) A jegyzőkönyv két példányát a bizottság 10 napon belül megküldi a jegyzőnek (aljegyzőnek).

(3) A bizottság tevékenységéről – a képviselő-testület munkaterve szerint – beszámol a képviselő-testületnek.

VII. Fejezet

KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL, JEGYZŐ ÉS ALJEGYZŐ

33. § (1) A Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza a Hivatal és a Kirendeltség működésére, valamint a jegyzői hatáskör- és feladatkör ellátására vonatkozó rendelkezéseket.

(2) A jegyzői és az aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatásuk esetén - legfeljebb 6 hónap időtartamra- a jegyzői feladatokat az igazgatási ügyintéző látja el.

(3) A képviselő-testület a jegyzőre ruházza át a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 36. § (1) bekezdésében meghatározott közútkezelői jogkörét.

VIII. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

34. § (1) Ez az önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) a kihirdetése napját követő napon lép hatályba, ám rendelkezései a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

(2) Ezen önkormányzati rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Dunasziget Község Képviselő-testületének a szervezeti és működési szabályzatáról szóló 3/2018. (II.13.) önkormányzati rendelete, valamint az SZMSZ-t módosító 9/2018.(VI.29.) önkormányzati rendelet és 10/2018.(VIII.23.) önkormányzati rendelet.

Dr. Lakatos Zoltán s. k. Cseh Benjamin s. k.
jegyző polgármester
Kihirdetve: 2022. január 12.
Dr. Zámbó Tibor
jegyző
1. számú melléklet:
A képviselő-testületi ülésre meghívandók köre:
Önkormányzati képviselők,
jegyző, aljegyző,
óvodavezető, iskolaigazgató (az általuk érintett napirendhez),
napirendi pont előterjesztője, előadója,
akit a polgármester megjelöl.17
1. számú függelék:
Képviselők névsora:
Cseh Benjamin polgármester,
Baranyai László alpolgármester,
Cseh József Aladár önkormányzati képviselő,
Hargitai Frigyes önkormányzati képviselő,
Kiss Józsefné önkormányzati képviselő,
Zsidi Csaba önkormányzati képviselő,
Zsuppánné Erdős Ilona önkormányzati képviselő.18
2. számú függelék:
011130 Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége
013320 Köztemető-fenntartás és -működtetés
013350 Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok
041232 Start-munka program - Téli közfoglalkoztatás
041233 Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás
041236 Országos közfoglalkoztatási program
041237 Közfoglalkoztatási mintaprogram
042120 Mezőgazdasági támogatások
045130 Híd, alagút építése
045160 Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása
047410 Ár- és belvízvédelemmel összefüggő tevékenységek
051010 Hulladékgazdálkodás igazgatása
052010 Szennyvízgazdálkodás igazgatása
064010 Közvilágítás
066010 Zöldterület-kezelés
066020 Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások
072111 Háziorvosi alapellátás
072311 Fogorvosi alapellátás
074031 Család és nővédelmi egészségügyi gondozás
074032 Ifjúság-egészségügyi gondozás
081010 Sportügyek igazgatása
081030 Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése és fejlesztése
081061 Szabadidős park, fürdő és strandszolgáltatás
082044 Könyvtári szolgáltatások
082091 Közművelődés – közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése
082092 Közművelődés – hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása
082093 Közművelődés – egész életre kiterjedő tanulás, amatőr művészetek
082094 Közművelődés – kulturális alapú gazdaságfejlesztés
086090 Egyéb szabadidős szolgáltatás
096015 Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben
104035 Gyermekétkeztetés bölcsődében, fogyatékosok nappali intézményében
106020 Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő ellátások
107051 Szociális étkeztetés szociális konyhán
107052 Házi segítségnyújtás
107055 Falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás
1

Módosította a 1/2022.(I.12.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2022. január 13-tól.

2

Módosította a 1/2022.(I.12.) önkormányzati rendelet 5.§-a. Hatályos: 2022. január 13-tól.

3

Módosította a 1/2022.(I.12.) önkormányzati rendelet 6.§-a. Hatályos: 2022. január 13-tól.

4

Módosította a 1/2022.(I.12.) önkormányzati rendelet 7.§-a. Hatályos: 2022. január 13-tól.

5

Módosította a 1/2022.(I.12.) önkormányzati rendelet 8.§-a. Hatályos: 2022. január 13-tól.

6

Módosította a 13/2020.(X.28.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2020. október 28-tól.

7

Módosította a 1/2022.(I.12.) önkormányzati rendelet 9.§-a. Hatályos: 2022. január 13-tól.

8

Módosította a 13/2020.(X.28.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos: 2020. október 28-tól.

9

Módosította a 1/2022.(I.12.) önkormányzati rendelet 10.§-a. Hatályos: 2022. január 13-tól.

10

Módosította a 1/2022.(I.12.) önkormányzati rendelet 11.§-a. Hatályos: 2022. január 13-tól.

11

Módosította a 13/2020.(X.28.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályos: 2020. október 28-tól.

12

Módosította a 13/2020.(X.28.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályos: 2020. október 28-tól.

13

Módosította a 13/2020.(X.28.) önkormányzati rendelet 4.§-a. Hatályos: 2020. október 28-tól.

14

Módosította a 1/2022.(I.12.) önkormányzati rendelet 12.§-a. Hatályos: 2022. január 13-tól.

15

Módosította a 1/2022.(I.12.) önkormányzati rendelet 13.§-a. Hatályos: 2022. január 13-tól.

16

Módosította a 1/2022.(I.12.) önkormányzati rendelet 14.§-a. Hatályos: 2022. január 13-tól.

17

Módosította a 1/2022.(I.12.) önkormányzati rendelet 19.§-a. Hatályos: 2022. január 13-tól.

18

Módosította a 1/2022.(I.12.) önkormányzati rendelet 20.§-a. Hatályos: 2022. január 13-tól.