Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 14/2020 (VII.13.) önkormányzati rendelete

az újszülöttek életkezdési támogatásáról

Hatályos: 2020. 07. 14

A Jánossomorja Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény 6. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:



1. A rendelet célja



1. § E rendelet célja, hogy meghatározza az önkormányzat által a jánossomorjai újszülöttek részére nyújtható önkormányzati életkezdési támogatás megállapításának feltételeit, szabályait, és e támogatással hozzájáruljon az önálló életkezdés költségeihez.


2. Értelmező rendelkezések



2. § E rendelet alkalmazásában

a) törvényes képviselő: a szülői felügyeletet közösen gyakorló mindkét szülő, a szülői felügyeletet egyedül gyakorló egyik szülő, a gyám;

b) szülő: a szülői felügyeleti jogot gyakorló vér szerinti és az örökbe fogadó szülő;

c) gyám: a gyámsága alatt álló gyermek gondozója, nevelője, vagyonának kezelője és a gyermek törvényes képviselője, az a gyámként kirendelt személy, akinél a gyámhatóság vagy a bíróság a gyermeket elhelyezte, vagy aki a gyermeket a gyámhatóság hozzájárulásával családba fogadta;

d) háztartás: az egy lakásban életvitelszerűen együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége;

e) Kincstári Start-értékpapírszámla: a Magyar Államkincstár által a gyermek nevén vezetett értékpapírszámla.


3. A rendelet hatálya



3. § E rendelet hatálya Jánossomorja város közigazgatási területén állandó lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező, szülői felügyeleti jogot gyakorló vér szerinti és örökbe fogadó szülőre, gyámra és a törvényes képviselővel közös háztartásban élő gyermekre terjed ki.



4. Újszülöttek életkezdési támogatása



4. § (1) A Jánossomorja Város Önkormányzata a törvényes képviselő kérelmére egyszeri önkormányzati életkezdési támogatásban részesíti azt a jánossomorjai lakcímmel rendelkező 2020. január 1-jét és azt követően született újszülöttet, akinek legalább az egyik törvényes képviselője a gyermek születésekor és az azt megelőző legalább 3 éve folyamatosan Jánossomorja város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkezik, és a kérelem beadásakor életvitelszerűen is a gyermekkel együtt Jánossomorján él.

(2) A támogatás összege gyermekenként 100.000.- Ft. E támogatási összeg a gyermek nevére szóló Kincstári Start-értékpapírszámlára kerül utalásra. A megállapított támogatást utólag, a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig kell folyósítani, a folyósításról a jegyző gondoskodik.

(3) A megállapított támogatás kifizetésére, felhasználására vonatkozóan a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény rendelkezései az irányadóak.



5. § (1) Az újszülöttek életkezdési támogatásának megállapítása iránti kérelmet a gyermek törvényes képviselője – mint a támogatás igénylésére jogosult személy - e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon nyújthatja be.

(2) A kérelemhez csatolni kell: a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, családi pótlékra jogosultságot megállapító határozat másolatát, Kincstári Start-értékpapírszámla szerződés másolatát, gyámkirendelő határozat másolatát, örökbefogadást igazoló okirat másolatát.

(3) A támogatás iránti kérelmet a gyermek törvényes képviselője a gyermek születésétől számított 12 hónapon belül nyújthatja be.   

(4) A támogatás gyermekenként egy alkalommal vehető igénybe.


5. Eljárási rendelkezések


6. § (1) Az újszülöttek életkezdési támogatása iránti kérelmet Jánossomorja Város Polgármesteréhez kell címezni, a Jánossomorjai Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell az e rendeletben meghatározott mellékleteket.

(2) Az újszülöttek életkezdési támogatása ügyében átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(3) A lakcím megállapítása szempontjából a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai irányadóak.


7. § A támogatás pénzügyi fedezetét az önkormányzat a tárgyévi költségvetési rendeletében biztosítja.


8. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Lőrincz György s.k.


dr. Péntek Tímea s.k.

polgármester


jegyző



Kihirdetve: Jánossomorja, 2020. július 13.



                               dr. Péntek Tímea s.k.



                              jegyző

Mellékletek