Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 01. 15
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról
Általános indokolás
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.) 83/A. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, e törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét. Ennek Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testülete az önkormányzat közművelődési feladatairól, a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 27/2015. (XII.1.) önkormányzati rendelettel tett eleget. A jogszabályi környezet azonban megváltozott, a jogszabályi összhang azonban nem került biztosításra. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály 2021. decemberében GY/04/1297-1/2021. iktatószámú törvényességi felhívással élt az önkormányzati rendelet központi jogszabályba ütközése miatt.
HATÁSVIZSGÁLAT
a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján
Társadalmi hatása: A közművelődési feladatellátás biztosításának szabályozása felülvizsgálatra került.
Gazdasági, költségvetési hatása: Nincs.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatása: Nincs.
A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának következményei: A jogszabály megalkotásának elmaradása esetén a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal további törvényességi felügyeleti eszköz alkalmazásáról dönthet.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a rendelet alkalmazása nem igényel többlet személyi, szervezeti és tárgyi feltételeket, azok adottak.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet céljáról, hatályáról rendelkezik.
A 2. §-hoz
A közművelődési alapszolgáltatások biztosításáról rendelkezik.
A 3. §-hoz
Alapszolgáltatás biztosításának módjáról, rendszeréről rendelkezik.
A 4. §-hoz
A közművelődési feladatellátás finanszírozásáról rendelkezik.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
Hatálybaléptető, ill. hatályvesztő rendelkezést tartalmaz.