Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II. 16.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról

Hatályos: 2016. 02. 13- 2016. 05. 16

Fertőszéplak Község Önkormányzata képviselő testületének 3/2015 (II.16.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról

2016.02.13.

Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. § A Képviselő-testület és szervei számára jogszabályban szabályozott feladat- és hatásköri, valamint szervezeti és működési előírásokat a jelen rendeletben foglaltak figyelembevételével kell alkalmazni.

2. § (1) Az Önkormányzat neve: Fertőszéplak Községi Önkormányzat

(2) Az Önkormányzat székhelye: 9436 Fertőszéplak, Petőfi u. 2.

(3) Az önkormányzat hivatalos honlapja: www.fertoszeplak.hu

(4) Az Önkormányzat illetékességi területe: Fertőszéplak község közigazgatási területe.

(5) Az Önkormányzat jogi személy.

3. § Az átláthatóság érdekében a képviselő-testület a működése során biztosítja a nyilvánosságot.

4. § (1) A képviselő-testület létszáma 7 fő.

(2) A Képviselő-testület tagjainak felsorolását a rendelet 1. számú függeléke tartalmazza.

5. § Az önkormányzat által ellátott feladatok kormányzati funkciók szerinti felsorolását az 1. számú melléklet tartalmazza.

6. § (1) A polgármester a tisztségét foglalkoztatási jogviszony keretében látja el.

(2) A polgármestert, tartós akadályoztatása vagy tisztsége megszűnése esetén az alpolgármester; mindkettőjük tartós akadályoztatása vagy tisztsége megszűnése esetén az Ügyrendi Bizottság elnöke helyettesíti.

(3) A (2) bekezdés alkalmazásában tartós akadályoztatásnak minősül a 45 napot meghaladó folyamatos távollét.

(4) A képviselő-testület által megválasztott alpolgármester társadalmi megbízatásban látja el tisztségét.

(5) A polgármester – akadályoztatása esetén az alpolgármester - a Fertőszéplaki Közös Önkormányzati Hivatal hivatali helyiségében ügyfélfogadást tart. Az ügyfélfogadás időpontja egybeesik a hivatali ügyfélfogadás idejével.

7. § (1) Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. (a továbbiakban: Mötv.) 68. § (2) bekezdésében foglalt feltételek fennállása esetén a polgármester az Mötv. 42. §-ban meghatározott ügyek kivételével döntést hozhat.

(2) Az Mötv. 68. § (3) bekezdésében foglalt feltételek esetén a polgármester az Mötv. 42. §-ban meghatározott ügyek kivételével döntést hozhat.

8. § (1) A Képviselő-testület Sarród Község Önkormányzata Képviselő-testületével közösen közös önkormányzati hivatalt tart fent Fertőszéplaki Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: KÖH) elnevezéssel.

(2) A KÖH szervezetén belül Sarród településen állandó ügyfélfogadással kirendeltség működik.

(3) A kirendeltség hivatalos elnevezése: Fertőszéplaki Közös Önkormányzati Hivatal Sarródi Kirendeltsége.

(4) A KÖH székhelye: 9436 Fertőszéplak, Petőfi u. 2.

(5) A KÖH kirendeltsége: 9435 Sarród, Rákóczi u. 8.

9. § (1) A KÖH-t a jegyző vezeti.

(2) A jegyzőt, 1 hónapot meghaladó távolléte esetén – határozott időtartamra szóló kinevezés alapján – más települési önkormányzat (al)jegyzője helyettesíti.

10. § A képviselő-testület a helyben szokásos kihirdetési módot a KÖH székhelyén, a KÖH hivatalos hirdetőtábláján történő kifüggesztésben határozza meg.

A Képviselő-testület működése

11. § (1) A Képviselő-testület évente legalább 8 ülést tart, beleértve a közmeghallgatást.

(2) Az ülést úgy kell írásban összehívni, hogy a meghívót – annak mellékleteivel együtt - legalább az ülést megelőző 5. napon kézhez kapják a meghívottak.

(3) A (2) bekezdésben leírtaktól rendkívüli esetben el lehet térni azzal a feltétellel, ha a Képviselő-testület valamennyi tagja értesül az ülésről.

(4) Az ülésre a napirenddel közvetlenül érintett és Fertőszéplakon székhellyel rendelkező intézmények, társadalmi szervezetek és (köz)alapítványok képviselőit meg kell hívni, akik az ülésen – tevékenységi körükben - tanácskozási joggal vehetnek részt.

(5) Az ülés meghívóját – a kézbesítéssel egyidejűleg – a helyben szokásos módon ki kell hirdetni.

(6) Az ülés meghívóját – a Képviselő-testület tagjainak – elektronikus úton is meg kell küldeni.

12. § Amennyiben a Képviselő-testület a meghívóban szereplő időpontot követő húsz percen belül nem válik határozatképessé, az ülés elmarad.

13. § (1) A képviselő-testületi ülés meghívójában szereplő napirendet a polgármester állítja össze, a napirend előadójának megjelölésével.

(2) A Képviselő-testület tagjai az ülésen a napirend jóváhagyását megelőzően rendkívüli esetben tehetnek napirendi javaslatot. A javaslatról a Képviselő-testület a napirend jóváhagyását megelőzően minősített többséggel dönt.

(3) A (2) bekezdésben leírt esetekben a napirend előadója a javaslatot tevő képviselő-testületi tag lesz.

(4) A Képviselő-testület az ülés napirendjéről számozott határozattal dönt.

(5) Már elfogadott, de az ülésen még nem tárgyalt napirendi pont elnapolásáról a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

14. § (1) A napirend elfogadását követően, a polgármester napirend előtti hozzászólásában beszámol a lejárt határidejű és átruházott hatáskörben hozott határozatokról.

(2) A polgármester beszámolóját követően az alpolgármester beszámol a két ülés között tett azon intézkedéseiről, mellyel a polgármester megbízta.

(3) A polgármester és az alpolgármester beszámolóját követően a tanácsnokok beszámolnak a két ülés között, az általuk felügyelt ügykörben végzett tevékenységről.

15. § (1) Az egyes napirendi pontok tárgyalása a napirendi pont előadójának előterjesztésével kezdődik. A napirend tárgyalása során biztosítani kell, hogy a Képviselő-testület tagjai és a napirendhez meghívottak, valamint a jegyző legfeljebb 2 percben ismertethesse az előterjesztéshez, illetőleg a napirendhez kapcsolódó véleményét, javaslatait. Az ülés vezetője ismételten csak akkor köteles szót adni, ha a hozzászólás a korábbiakhoz képest érdemben új véleményt vagy javaslatot tartalmaz.

(2) A rendelet-tervezet jóváhagyásáról és a határozati javaslatról történő szavazást megelőzi a módosító javaslatról történő szavazás. Több módosító javaslatról ezek előterjesztésének időrendjében visszafelé haladva kell egyenként szavazni. A módosító indítványokról a képviselő-testület jegyzőkönyvi rögzítéssel, de számozott határozat nélkül dönt.

(3) Amennyiben nyilvánvaló, hogy az ülésen tárgyalt napirendi pontban nem születik döntés, a napirendi pontot az ülés vezetője a soron következő képviselő-testületi ülésre elnapolhatja.

16. § Nyílt szavazás esetén az ülés vezetője a javaslatot szavazásra bocsátja, mely során először az egyetértésről, aztán az ellenvéleményről, majd a tartózkodásról kell kézfelemeléssel véleményt nyilvánítani.

17. § (1) Bármely képviselő indítványára név szerinti szavazást kell elrendelni.

(2) Név szerinti szavazás esetén az ülés vezetője a képviselő-testület jelen lévő tagjait névsor szerint megkérdezi, hogy a javaslatot elfogadja, ellenvéleményt fogalmaz meg, vagy tartózkodik. Minden képviselő válaszát az ülésről készített jegyzőkönyvben rögzíteni kell.

(3) A szavazás eredményét az elhangzott válaszok alapján az ülés vezetője állapítja meg.

18. § (1) Titkos szavazást törvényben meghatározott esetben lehet tartani.

(2) Titkos szavazás tartását bármely képviselő kezdeményezhet. A titkos szavazásról a képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel dönt.

(3) A titkos szavazást az Ügyrendi Bizottság bonyolítja le.

(4) Titkos szavazás esetén egy szavazólapon három választási lehetőség (igen, nem tartózkodás) közül a képviselő-testület jelen lévő tagjainak egyet kell kiválasztani és azt egyértelmű módon megjelölni. Valamennyi szavazólapokat olyan tartóba kell beletenni, hogy a szavazás titkossága biztosított legyen.

(5) A szavazatok összesítése során az ügyrendi bizottság elnöke egyenként felolvassa a leadott szavazatokat, majd összesíti az eredményt. A jegyzőkönyv a titkos szavazás ténye, és az ülés vezetője által megállapított eredmény kerül.

19. § Amennyiben a képviselő a személyes érintettségének bejelentésére vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, úgy éves tiszteletdíjának megvonásáról a képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel dönt.

20. § Az ülés vezetője jogosult és köteles az ülés rendjét fenntartani. Ennek érdekében jogosult

a) a rendzavarótól megvonni a szót;

b) a rendzavarót rendre utasítani;

c) ismételt rendreutasítást követően a rendzavarót – a Képviselő-testület tagja kivételével - az ülésteremből kiküldeni.

21. § A közmeghallgatás testületi ülésnek minősül, így arra a törvényben maghatározott eltérések figyelembe vételével a képviselő-testület üléseire vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

22. § A Képviselő-testület a fontosabb döntések előkészítésébe falugyűlésen vonja be a lakosságot és a társadalmi szervezeteket. A Képviselő-testület ilyen ügyekben szintén a falugyűlésen biztosítja a lakosság és a társadalmi szervezetek közvetlen tájékoztatását. A Képviselő-testület falugyűlés tartásáról minősített többséggel dönt.

A Képviselő-testület döntései

23. § (1) A Képviselő-testület határozatának tervezetét a napirendi pont előadója készíti el és terjeszti elő, legkésőbb az ülésen.

(2) A jegyző köteles jelezni, ha a képviselő-testület döntése során jogszabálysértést észlel. Nem lehet a jegyzőtől a hozzászólást megtagadni, ha jogszabálysértés észlelése miatt kér szót.

(3) A Képviselő-testület határozata tartalmazza a döntést szó szerinti megfogalmazásban, a végrehajtásért felelős személy megnevezését és a végrehajtás határidejét.

(4) A határozatokat naptári évenként 1-el kezdődő folyamatos számozással, a döntéshozás idejének (év, hónap, nap) megjelölésével kell ellátni a következő módon: „határozat sorszáma/döntés éve (hónapja, napja) képviselő-testületi határozat”.

24. § (1) A rendelet-alkotást megelőzően a Képviselő-testület lehetőséget biztosít a rendelettel közvetlenül érintett társadalmi csoportok szervezeti véleményének megismerésére.

(2) Az önkormányzati rendelet jogszabály-szerkesztését a jegyző végzi.

(3) Az önkormányzati rendeletet a KÖH székhelyének hirdetőtábláján legkésőbb az ülést követő 10. napig ki kell függeszteni. A rendelet a kifüggesztés napján válik kihirdetetté.

(4) A rendelet megjelölése a következő: Fertőszéplak Község Önkormányzat Képviselő-testületének sorszám/kihirdetés éve (hónapja, napja) önkormányzati rendelete a(z) ….. ról(ről).

25. § A képviselő-testület átruházott hatásköreit rendeleteiben állapítja meg, melyről a jegyző nyilvántartást vezet.

A képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve

26. § (1) A képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvét a polgármester és a jegyző mellett a Képviselő-testület két tagja is aláírja (jegyzőkönyv-hitelesítők).

(2) A jegyzőkönyv-hitelesítőket - a jelenlévő képviselők közül a polgármester nevezi meg az ülés megnyitásakor.

27. § A Képviselő-testület nyilvános ülésének jegyzőkönyvét – a Kormányhivatalhoz történő továbbítással egyidejűleg – a jegyző elektronikus úton megküldi a Képviselő-testület tagjai részére.

A Képviselő-testület bizottságai

28. § (1) A Képviselő-testület, tagjaiból állandó bizottságként háromfős Ügyrendi Bizottságot hoz létre.

(2) Az Ügyrendi Bizottság feladata

a) a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatának felülvizsgálata, javaslattétel annak módosítására;

b) a Képviselő-testület tagjai vagyonnyilatkozatának nyilvántartása, ellenőrzése és a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás lefolytatása;

c) az önkormányzati képviselők összeférhetetlenségének kivizsgálása;

d) javaslattétel a polgármester illetményének emelésére, jutalmazására;

e) titkos szavazás lebonyolítása;

f) a Fertőszéplaki Ingatlanhasznosító Kft ellenőrző bizottsági feladatainak ellátása.

29. § A Képviselő-testület valamely konkrét feladat ellátása érdekében ideiglenes bizottságot hozhat létre. Az ideiglenes bizottság hatásköréről és összetételéről a bizottságot létrehozó határozatában dönt.

30. § A bizottságok működésére, a Képviselő-testület működésére vonatkozó szabályokat kell értelemszerűen alkalmazni azzal, hogy ahol a rendelet polgármestert említ, ott a bizottság elnökét kell érteni.

31. § Tanácsnokok

A képviselő-testület megbízatásának időtartamára 2 tanácsnoki tisztséget hoz létre. A tanácsnokok által felügyelt ügyköröket a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

32. § Az önkormányzatnál a vagyonnyilatkozat tételre kötelezetteket a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

Záró rendelkezések

33. §

1. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
2. Hatályát veszti Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 6/2011. (IV. 26.) önkormányzati rendelet.
Kóbor Attila Vezér Beáta
polgármester jegyző
Kihirdetési záradék:
Ezt a rendeletét a Képviselő-testület 2015. február 12. napján megtartott ülésén fogadta el.
A kihirdetés napja: 2015. február 16.
Vezér Beáta
jegyző

A

B

1

Kormányzati funkció kódok

Kormányzati funkció megnevezése

2

011130

Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége

3

011220

Adó-, vám- és jövedéki igazolás

4

013320

Köztemető-fenntartás és működtetés

5

013350

Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok

6

016010

Országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti képviselő-választásokhoz kapcsolódó tevékenységek

7

016020

Országos és helyi népszavazással kapcsolatos tevékenységek

8

041231

Rövid időtartamú közfoglalkoztatás

9

041232

Start-munka program – Téli közfoglalkoztatás

10

041233

Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

11

041235

Vállalkozás részére foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő személy foglalkoztatásához nyújtható támogatás

12

045120

Út, autópálya építése

13

045160

Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

14

045161

Kerékpárutak üzemeltetése, fenntartása

15

051020

Nem veszélyes (települési) hulladék összetevőinek válogatása, elkülönített begyűjtése, szállítása, átrakása

16

052020

Szennyvíz gyűjtése, tisztítása, elhelyezése

17

052080

Szennyvízcsatorna építése, fenntartása, üzemeltetése

18

063020

Víztermelés, -kezelés, -ellátás

19

063080

Vízellátással kapcsolatos közmű építése, fenntartása, üzemeltetése

20

064010

Közvilágítás

21

066010

Zöldterület-kezelés

22

066020

Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

23

072111

Háziorvosi alapellátás

24

072112

Háziorvosi ügyeleti ellátás

25

072311

Fogorvosi alapellátás

26

074031

Család és nővédelmi egészségügyi gondozás

27

074032

Ifjúság-egészségügyi gondozás

28

081030

Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése és fejlesztése

29

081045

Szabadidősport- (rekreációs sport-) tevékenység és támogatás

30

082044

Könyvtári szolgáltatások

31

082091

Közművelődés – közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

32

082092

Közművelődés – hagyományos közösségi és kulturális értékek gondozása

33

082093

Közművelődés – egész életre kiterjedő tanulás, amatőr művészetek

34

082094

Közművelődés – kulturális alapú gazdaságfejlesztés

35

086090

Mindenféle egyéb szabadidős szolgáltatás

36

091110

Óvodai nevelés, ellátás szakmai feladatai

37

091120

Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének, ellátásának szakmai feladatai

38

091140

Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai

39

091212

Sajátos nevelési igényű tanulók nappali rendszerű nevelésének, oktatásnak szakmai feladatai 1-4. évfolyamon

40

091220

Köznevelési intézmény 1-4. évfolyamán tanulók nevelésével, oktatásával összefüggő működtetési feladatok

41

092112

Sajátos nevelési igényű tanulók nappali rendszerű nevelésének, oktatásnak szakmai feladatai 5-8. évfolyamon

42

092120

Köznevelési intézmény 5-8. évfolyamán tanulók nevelésével, oktatásával összefüggő működtetési feladatok

43

096015

Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

44

104037

Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

45

106010

Lakóingatlan szociális célú bérbeadása, üzemeltetése

46

106020

Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő ellátások

47

107051

Szociális étkeztetés

48

107052

Házi segítségnyújtás”

Tanácsnokok által felügyelt ügykörök

1. Civil szervezeti való kapcsolattartásért felelős tanácsnok
1. Köznevelési tanácsnok
Az önkormányzatnál vagyonnyilakozat-tételre kötelezettek köre

Margarét Óvoda óvodavezető

2 évente

Fertőszéplaki Ingatlanhasznosító Kft ügyvezető

2 évente

3/2015. (II. 16. ) önkormányzati rendelet 1. számú függelék

A Képviselő-testület tagjai

Kóbor Attila polgármester
Szalai Mihály alpolgármseter
Fekete Tamás képviselő
Garabné Herbszt Anna képviselő
Hanzséros Béla képviselő
Hanzséros József képviselő
Németh Gyula képviselő
A Képviselő-testület Ügyrendi Bizottságának tagjai
Hanzséros József elnök
Fekete Tamás tag
Hanzséros Béla tag