Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról

Hatályos: 2014. 09. 30- 2015. 02. 16

Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról

2014.09.30.

Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 18. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján az Alkotmány 44/A (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról a következőket rendeli el:

1. § A Képviselő-testület és szervei számára jogszabályban szabályozott feladat- és hatásköri, valamint szervezeti és működési előírásokat a jelen rendeletben foglaltak figyelembevételével kell alkalmazni.

2. § (1) Az Önkormányzat neve: Fertőszéplak Község Önkormányzata.

(2) Az Önkormányzat székhelye: 9436 Fertőszéplak, Petőfi u. 2.

(3) Az önkormányzat hivatalos honlapja: www.fertoszeplak.hu

(4) Az Önkormányzat illetékességi területe: Fertőszéplak község közigazgatási területe.

(5) Az Önkormányzat jogi személy.

3. § A Képviselő-testület tagjainak felsorolását a rendelet 1. számú Függeléke; a Képviselő-testület Ügyrendi Bizottsága tagjainak felsorolását a rendelet 2. számú Függeléke tartalmazza.

3/A. §1 Az önkormányzat által ellátott szakfeladatok felsorolását az 1. számú melléklet tartalmazza.

4. § (1) A polgármester a tisztségét foglalkoztatási jogviszony keretében látja el.2

(2) A polgármestert, tartós akadályoztatása vagy tisztsége megszűnése esetén az alpolgármester; mindkettőjük tartós akadályoztatása vagy tisztsége megszűnése esetén az Ügyrendi Bizottság elnöke helyettesíti.

(3) A képviselő-testület által megválasztott alpolgármester társadalmi megbízatásban látja el tisztségét.

(4) A polgármester – akadályoztatása esetén az alpolgármester - a Polgármesteri Hivatal hivatali helyiségében ügyfélfogadást tart. Az ügyfélfogadás időpontja: minden páros hét szombatján 9-11 óra, és minden páratlan hét csütörtöki napján 15-17 óra.

5.§
A körjegyzőt3, tartós távolléte esetén – határozott időtartamra szóló kinevezés alapján – más települési önkormányzat (al)jegyzője helyettesíti.

6. §4 (1) A 4. § tekintetében tartósnak a 45 napot meghaladó távollét minősül.

(2) Az 5. § tekintetében tartósnak az 1 hónapot meghaladó távollét minősül.

7. §5

8. §6 A Képviselő-testület működése

9. § (1) A Képviselő-testület évente legalább 8 ülést tart, beleértve a közmeghallgatást.

(2) Az ülést úgy kell írásban összehívni, hogy a meghívót – annak mellékleteivel együtt - legalább az ülést megelőző 5. napon kézhez kapják a meghívottak.

(3) A (2) bekezdésben leírtaktól rendkívüli esetben el lehet térni azzal a feltétellel, ha a Képviselő-testület valamennyi tagja értesül az ülésről.

(4) Az ülésre a napirenddel közvetlenül érintett és Fertőszéplakon székhellyel rendelkező intézmények, társadalmi szervezetek és (köz)alapítványok képviselőit meg kell hívni, akik az ülésen – tevékenységi körükben - tanácskozási joggal vehetnek részt.

(5) Az ülés meghívóját – a kézbesítéssel egyidejűleg - a Polgármesteri Hivatal hirdetőtáblájára ki kell függeszteni.

(6) Az ülés meghívóját – a Képviselő-testület tagjainak – elektronikus úton is meg kell küldeni.

10. § Amennyiben a Képviselő-testület a meghívóban szereplő időpontot követő húsz percen belül nem válik határozatképessé, az ülés elmarad.

11. § (1) A képviselő-testületi ülés meghívójában szereplő napirendet a polgármester állítja össze, a napirend előadójának megjelölésével.

(2) A Képviselő-testület tagjai az ülésen a napirend jóváhagyását megelőzően rendkívüli esetben tehetnek napirendi javaslatot. A javaslatról a Képviselő-testület a napirend jóváhagyását megelőzően minősített többséggel dönt.

(3) A (2) bekezdésben leírt esetekben a napirend előadója a javaslatot tevő képviselő-testületi tag lesz.

(4) A Képviselő-testület az ülés napirendjéről - jegyzőkönyvi rögzítéssel, de számozott határozat nélkül – szavazással dönt.

(5) Már elfogadott, de az ülésen még nem tárgyalt napirendi pont elnapolásáról a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

12. § A napirend elfogadását követően, a polgármester napirend előtti hozzászólásában beszámol a lejárt határidejű és átruházott hatáskörben hozott határozatokról.

A polgármester beszámolóját követően az alpolgármester beszámol a két ülés között tett azon intézkedéseiről, mellyel a polgármester megbízta.
A polgármester és az alpolgármester beszámolóját követően a tanácsnokok beszámolnak a két ülés között, az általuk felügyelt ügykörben végzett tevékenységről.
13.§
(1) Az egyes napirendi pontok tárgyalása a napirendi pont előadójának előterjesztésével kezdődik. A napirend tárgyalása során biztosítani kell, hogy a Képviselő-testület tagjai és a napirendhez meghívottak, valamint a jegyző legfeljebb 2 percben ismertethesse az előterjesztéshez, illetőleg a napirendhez kapcsolódó véleményét, javaslatait. Az ülés vezetője ismételten csak akkor köteles szót adni, ha a hozzászólás a korábbiakhoz képest érdemben új véleményt vagy javaslatot tartalmaz.
(2) A rendelet-tervezet jóváhagyásáról és a határozati javaslatról történő szavazást megelőzi a módosító javaslatról történő szavazás. Több módosító javaslatról ezek előterjesztésének időrendjében visszafelé haladva kell egyenként szavazni. A módosító indítványokról a képviselő-testület jegyzőkönyvi rögzítéssel, de számozott határozat nélkül dönt.
(3) Amennyiben nyilvánvaló, hogy az ülésen tárgyalt napirendi pontban nem születik döntés, a napirendi pontot az ülés vezetője a soron következő képviselő-testületi ülésre elnapolhatja.

14. § Az ülés vezetője köteles az ülés rendjét fenntartani. Ennek érdekében jogosult

a) a rendzavarótól megvonni a szót;

b) a rendzavarót rendre utasítani;

c) ismételt rendreutasítást követően a rendzavarót – a Képviselő-testület tagja kivételével - az ülésteremből kiküldeni.

15. § A Képviselő-testület a fontosabb döntések előkészítésébe falugyűlésen vonja be a lakosságot és a társadalmi szervezeteket. A Képviselő-testület ilyen ügyekben szintén a falugyűlésen biztosítja a lakosság és a társadalmi szervezetek közvetlen tájékoztatását. A Képviselő-testület falugyűlés tartásáról minősített többséggel dönt.

A Képviselő-testület döntései

16. § (1) A Képviselő-testület határozatának tervezetét a napirendi pont előadója készíti el és terjeszti elő, legkésőbb az ülésen.

(2) (2) A Képviselő-testület határozata tartalmazza a döntést szó szerinti megfogalmazásban, a végrehajtásért felelős személy megnevezését és a végrehajtás határidejét.

(3) A határozatokat naptári évenként 1-el kezdődő folyamatos számozással, a döntéshozás idejének (év, hónap, nap) megjelölésével kell ellátni a következő módon: „határozat sorszáma/döntés éve (hónapja, napja) képviselő-testületi határozat”.

17.§
(1) A rendelet-alkotást megelőzően a Képviselő-testület lehetőséget biztosít a rendelettel közvetlenül érintett társadalmi csoportok szervezeti véleményének megismerésére.
(2) Az önkormányzati rendelet jogszabály-szerkesztését a körjegyző7 végzi.
(3) Az önkormányzati rendeletet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján legkésőbb az ülést követő 10. napig ki kell függeszteni. A rendelet a kifüggesztés napján válik kihirdetetté.
(4) A rendelet megjelölése a következő: Fertőszéplak Község Önkormányzat Képviselő-testületének sorszám/kihirdetés éve (hónapja, napja) önkormányzati rendelete a(z) ….. ról(ről).
A képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve

18. § (1) A képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvét a polgármester és a körjegyző8 mellett a Képviselő-testület két tagja is aláírja(jegyzőkönyv-hitelesítők).

(2) A jegyzőkönyv-hitelesítőket - a jelenlévő képviselők közül, ábécés sorrendben haladva – a polgármester nevezi meg, az ülés megnyitásakor.

19. § A Képviselő-testület nyilvános ülésének jegyzőkönyvét – a Közigazgatási Hivatalhoz történő továbbítással egyidejűleg – a jegyző elektronikus úton megküldi a Képviselő-testület tagjai részére.

A Képviselő-testület bizottságai

20. § (1) A Képviselő-testület, tagjaiból állandó bizottságként háromfős Ügyrendi Bizottságot hoz létre.

(2) Az Ügyrendi Bizottság feladata9

a) a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatának felülvizsgálata, javaslattétel annak módosítására;

b) a Képviselő-testület tagjai vagyonnyilatkozatának nyilvántartása, ellenőrzése és a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás lefolytatása;

c) az önkormányzati képviselők összeférhetetlenségének kivizsgálása;

d) javaslattétel a polgármester illetményének emelésére, jutalmazására;

e) titkos szavazás lebonyolítása;

f) a Fertőszéplaki Ingatlanhasznosító Kft ellenőrző bizottsági feladatainak ellátása.

21. § A Képviselő-testület valamely konkrét feladat ellátása érdekében ideiglenes bizottságot hozhat létre. Az ideiglenes bizottság hatásköréről és összetételéről a bizottságot létrehozó határozatában dönt.

22. § A bizottságok működésére, a Képviselő-testület működésére vonatkozó szabályokat kell értelemszerűen alkalmazni azzal, hogy ahol a rendelet polgármestert említ, ott a bizottság elnökét kell érteni.

Tanácsnokok

23. § A képviselő-testület megbízatásának időtartamára 3 tanácsnoki tisztséget hoz létre. A tanácsnokok által felügyelt ügyköröket a 3. számú melléklete tartalmazza.

24. §
(1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) Hatályát veszti Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének
a) a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 14/2004. (X. 15.) önkormányzati rendelet
b) a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 14/2004. (X. 15.) önkormányzati rendeletet módosító 13/2006. (XI. 17.), 2/2007. (II. 28.), 8/2008. (IX. 17.), 15/2008. (XI. 19.), 6/2009. (IV. 1.), 8/2010. (X. 29.) önkormányzati rendeletek.

360000

Víztermelés, -kezelés, -ellátás

370000

Szennyvíz gyűjtése, tisztítása, elhelyezése

381101

Települési hulladék összetevőinek válogatása, elkülönített begyűjtése, szállítása, átrakása

421100

Út, autópálya építése

422100

Folyadék szállítására szolgáló közmű építése

422200

Elektromos, híradás-technikai célú közmű építése

429900

Egyéb m.n.s. építés

522110

Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

681000

Saját tulajdonú ingatlan adásvétele

682001

Lakóingatlan bérbeadása, üzemeltetése

682002

Nem lakóingatlan bérbeadása, üzemeltetése

813000

Zöldterület-kezelés

841112

Önkormányzati jogalkotás

841114

Országgyűlési képviselő-választásokhoz kapcsolódó tevékenységek

841115

Önkormányzati képviselő-választásokhoz kapcsolódó tevékenységek

841116

Országos, települési és területi kisebbségi önkormányzati választásokhoz kapcsolódó tevékenységek

841117

Európai parlamenti képviselő-választáshoz kapcsolódó tevékenységek

841118

Országos és helyi népszavazáshoz kapcsolódó tevékenységek

841126

Önkormányzatok és többcélú kistérségi társulások igazgatási tevékenysége

841133

Adó, illeték kiszabása, beszedése, adóellenőrzés

841401

Önkormányzatok közbeszerzési eljárásainak lebonyolításával összefüggő szolgáltatások

841402

Közvilágítás

841403

Város-, községgazdálkodási m.n.s. szolgáltatások

842155

Önkormányzatok m.n.s. nemzetközi kapcsolatai

843044

Gyógyító-megelőző ellátások finanszírozása

851011

Óvodai nevelés, ellátás

851012

Sajátos nevelési igényű gyerekek óvodai nevelése, ellátása

852011

Általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (1-4 évfolyam)

852012

Sajátos nevelési igényű általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (1-4 évfolyam)

852021

Általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (5-8 évfolyam)

852022

Sajátos nevelési igényű általános iskolai tanulók nappali rendszerű nevelése, oktatása (5-8 évfolyam)

855911

Általános iskolai napközi otthoni nevelés

855912

Sajátos nevelési igényű tanulók napközi otthoni nevelése

855914

Általános iskolai tanulószobai nevelés

855915

Sajátos nevelési igényű tanulók általános iskolai tanulószobai nevelés

862101

Háziorvosi alapellátás

862010

Háziorvosi ügyeleti ellátás

862301

Fogorvosi alapellátás

869041

Család- és nővédelmi egészségügyi gondozás

869042

Ifjúság-egészségügyi gondozás

882111

Rendszeres szociális segély

882112

Időskorúak járadéka

882113

Lakásfenntartási támogatás normatív alapon

882114

Helyi rendszeres lakásfenntartási támogatás

882115

Ápolási díj alanyi jogon

882116

Ápolási díj méltányossági alapon

882117

Rendszeres gyermekvédelmi pénzbeli ellátás

882118

Kiegészítő gyermekvédelmi támogatás

882119

Óvodáztatási támogatás

882121

Helyi eseti lakásfenntartási támogatás

882122

Átmeneti segély

882123

Temetési segély

882124

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

882125

Mozgáskorlátozottak közlekedési támogatása

882129

Egyéb önkormányzati eseti pénzbeli ellátások

882201

Adósságkezelési szolgáltatás

882202

Közgyógyellátás

882203

Köztemetés

889201

Gyermekjóléti szolgáltatás

889921

Szociális étkeztetés

889922

Házi segítségnyújtás

889924

Családsegítés

889942

Önkormányzatok által nyújtott lakástámogatás

889949

Egyéb, m.n.s. lakáshoz jutást segítő támogatások

890301

Civil szervezetek működési támogatása

890441

Rövid időtartamú közfoglalkoztatás

890442

Bérpótló juttatásra jogosultak hosszabb időtartamú közfoglalkoztatása

890443

Egyéb közfoglalkoztatás

890506

Egyházak közösségi és hitéleti támogatása

890509

Egyéb m.n.s. közösségi, társadalmi tevékenységek támogatása

910123

Könyvtári szolgáltatások

910501

Közművelődési tevékenységek és támogatásuk

910502

Közművelődési intézmények, közösségi színterek működtetése

931102

Sportlétesítmények működtetése és fejlesztése

931301

Szabadidősport- (rekreációs sport-) tevékenység és támogatása

932919

M.n.s. egyéb szórakoztatási tevékenység

960302

Köztemető-fenntartás és működtetés

Tanácsnokok által felügyelt ügykörök

1. Egészségügyi, környezetvédelmi, idegenforgalmi feladatokért, illetve civil szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tanácsnok
2. Önkormányzati pályázati lehetőségek kihasználásáért felelős tanácsnok
3. Nevelés, oktatás, közművelődési feladatokért felelős tanácsnok

A Képviselő-testület tagjai

Kóbor Attila polgármester
Fekete Tamás alpolgármseter
Garabné Herbszt Anna képviselő
Hanzséros Béla képviselő
Hanzséros József képviselő
Németh Gyula képviselő
Szalai Mihály képviselő

A Képviselő-testület Ügyrendi Bizottságának tagjai

Hanzséros József elnök
Hanzséros Béla tag
Szalai Mihály tag
1

Megállapította a 10/2011. (VIII. 2.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. szeptember 1-től.

2

Módosította a 9/2011. (V. 25.) rendelet. Hatályos: 2011. június 1-től.

3

Módosította a 10/2011. (VIII. 2.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. szeptember 1-től.

4

Módosította a 10/2011. (VIII. 2.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. szeptember 1-től.

5

Hatályon kívül helyezte a 10/2011. (VIII. 2.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2011. szeptember 1-től.

6

Hatályon kívül helyezte a 10/2011. (VIII. 2.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2011. szeptember 1-től.

7

Módosította a 10/2011. (VIII. 2.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. szeptember 1-től.

8

Módosította a 10/2011. (VIII. 2.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. szeptember 1-től.

9

Módosította a 9/2011. (V. 25.) rendelet. Hatályos: 2011. június 1-től.

10

Módosította a 10/2011. (VIII. 2.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2011. szeptember 1-től.

11

Hatályon kívül helyezte a 10/2011. (VIII. 2.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2011. szeptember 1-től.