Sopronkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú támogatásról

Hatályos: 2017. 10. 01- 2019. 06. 30

Sopronkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú támogatásról

2017.10.01.

Sopronkövesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Sopronkövesd Község Önkormányzata a település közigazgatási területén lakáshoz jutáshoz vissza nem térítendő támogatást állapít meg azon személyeknek, akik e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek.

2. § (1) Támogatásban részesíthetők egy alkalommal azok a házastársak és élettársi kapcsolatban élők, akiknek legalább egyik tagja a 45. életévét nem töltötte be, továbbá a 45 év alatti, gyermekét egyedül nevelő szülő.

(2) Nem részesíthető támogatásban:

a) a kiskorú gyermek részére vásárolt vagy épített lakás,

b) az adásvételi szerződés szerint 8 millió Ft-os vételárat el nem érő lakás,

c) az ajándékozás és/vagy öröklés jogcímén történt tulajdonszerzés, lakóház esetén

d) akinek az adásvételt megelőzően lakcíme volt az adott ingatlanban,

e) akinek az ingatlanban történő, életvitelszerű tartózkodást feltételező lakcím létesítésétől 6 hónap már eltelt.

3. § (1) Támogatást lakásépítéshez, vásárláshoz az a kérelmező kaphat, aki lakásgondját Sopronkövesd községben oldja meg, úgy hogy a községben lakást épít vagy vásárol.

(2) Emelet ráépítése, hozzáépítés esetén önálló, külön bejáratú, önálló lakcímű lakás építése esetén jár a támogatás. Ezen esetekben a terveket és az e-naplót be kell csatolni, amelyből megállapítható, hogy az építéssel érintett ingatlanon legalább 50 m2 lakórésszel történt bővítés.

(3) Új lakás építése esetén a támogatás csak akkor folyósítható, ha az épület készültségi foka legalább az 50%-ot eléri, tehát a lakás tető alatt van és nyílászárókkal ellátott.

(4) A (2) és (3) bekezdésben szabályozott esetekben a támogatás az ingatlanban történő új lakcím létesítése után igényelhető, attól számított 6 hónapon belül.

(5) Lakás vásárlása esetén a támogatás a bejelentkezést követő 6 hónapon belül igényelhető.

(6) A támogatás igénylésekor a kérelmezőnek lakás vásárlása esetén adásvételi szerződést kell becsatolnia.

(7) Életkor és a gyermekek száma tekintetében — az önkormányzattól és nem önkormányzattól vásárolt telek esetében egyaránt — a telek vásárlásának időpontja irányadó. A telek vásárlását követően született gyermekek száma a támogatás kifizetésének időpontjáig vehető figyelembe.

(8) Használt családi ház vásárlása esetén az életkor és a gyermekek száma vonatkozásában az ingatlanba történő bejelentkezés időpontja szerinti állapotot kell figyelembe venni.

(9) Ingatlan rendeltetési mód változtatás esetén a lakóházzá minősítést követő 6 hónapon belül kérhető a támogatás. Ezen határidőig a kérelmezőnek a lakóházban lakcímet kell létesítenie. Az életkor és a gyermekek száma tekintetében az ingatlanba történő életvitelszerű tartózkodás bejelentésének időpontja az irányadó.

4. § (1) A támogatás összege

a) A településen épülő új lakás, emelet ráépítés és legalább 50 m2-rel történő bővítés, hozzáépítés esetén járó alaptámogatás: 200.000.- Ft

aa) Az alaptámogatáson felül további 100.000.- Ft támogatás illeti meg azt, aki önkormányzattól vásárolt telken építkezik.

b) Használt lakás vásárlása esetén járó alaptámogatás: 100.000.- Ft

c) Az a) vagy b) pontban meghatározott alaptámogatáson felül 14 éven aluli gyermekenként további 100.000.- Ft támogatás illeti meg a kérelmezőt.

(2) A megállapított támogatás összegének átutalása pénzintézeten keresztül történik.

5. § A támogatás iránti kérelmet a Sopronkövesdi Közös Önkormányzati Hivatalban kell benyújtani, elbírálására a Képviselő-testület jogosult.

6. § A kérelmező a támogatást a folyósítás időpontjától számított jegybanki alapkamattal növelten — azonnal és egy összegben — köteles visszafizetni, ha a támogatással épített vagy vásárolt lakást 5 éven belül elidegeníti.

7. § (1) Ez a rendelet 2017. október 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Sopronkövesd község Önkormányzata Képviselő-testületének a lakáscélú támogatásról szóló 7/2017. (V. 30.) önkormányzati rendelete.

A rendelet kihirdetésének napja: 2017. szeptember 29.