Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testülete 19/2008. (IX.18.) számú rendelete

a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról és a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátásokról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 03. 31

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testülete 19/2008. (IX.18.) számú rendelete

a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról és a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátásokról

2015.03.01.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló többször módosított 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 21. §, 29. §, 131. §, 147. §-ában foglalt felhatalmazás alapján Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. §1 1.

A rendelet célja, hogy a helyi sajátosságoknak megfelelően szabályozza az önkormányzat és a külön nevesített feladatok vonatkozásában a Hajdúszoboszlói Kistérségi Többcélú Társulás által biztosított gyermekjóléti alapellátások, ezen belül a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás (a továbbiakban: támogatás) igénybevételének rendjét, a folyósítás feltételeit, a személyes gondoskodást nyújtó intézmények igénybevételét, a fizetendő térítési díjak mértékét és az erre vonatkozó eljárási szabályokat.

2. §2 A rendelet hatálya kiterjed a Gyvt 4. §-a (1), (3) bekezdéseiben meghatározott, Hajdúszoboszló város közigazgatási területén élő gyermekekre, fiatal felnőttekre és szüleikre.

A Képviselő-testület hatáskörei, az átruházott hatáskörök és a Hajdúszoboszlói Kistérségi Többcélú Társulás Társulási Tanácsának (a továbbiakban: Társulási Tanács) hatáskörei3

3. § (1) A Képviselő-testület

a) megalkotja, illetve módosítja az intézmények alapító okiratát,

b) elfogadja a megszüntető okiratot az intézményi egységének megszüntetése esetében,

c) elfogadja az intézmények éves költségvetését,

d) jóváhagyja az Ügyrendi, Igazgatási, Jogi Bizottsággal együttesen az intézmények Szervezeti és Működési Szabályzatát,

e) meghatározza az ellátások intézményi térítési díját,

f) gyakorolja a munkáltatói jogokat az intézményvezetők tekintetében.

(2) Az Egészségügyi, Szociális Bizottság (továbbiakban: Bizottság) átruházott hatáskörben

a) jóváhagyja az intézmény egységeinek szakmai programját,

b) értékeli az intézményi egységekben végzett szakmai munka eredményességét évente egy alkalommal, valamint

c) vizsgálja az intézményi egységek működésének törvényességét,

d) meghatározza az ellátásban részesülők érdekvédelmét szolgáló érdekképviseleti fórum megalakításának és működésének szabályait,

e) dönt az ellátás igénybevételéről, amennyiben a jogosult, illetve törvényes képviselője nem ért egyet az intézményvezető döntésével.

(3) A Polgármester átruházott hatáskörben gyakorolja az intézményvezetők tekintetében az egyéb munkáltatói jogokat.

(4)4 A Társulási Tanács hatáskörei a Hajdúszoboszlói Kistérségi Többcélú Társulás fenntartásában működő Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ Gyermekjóléti Szolgálata (a továbbiakban: HKSzSzK Gyermekjóléti Szolgálata) vonatkozásában:

a) megalkotja, illetve módosítja az intézmény alapító okiratát,

b) elfogadja a megszüntető okiratot az intézmény egységének megszüntetése esetében,

c) elfogadja az intézmény éves költségvetését,

d) jóváhagyja az intézmény szervezeti és működési szabályzatát és szakmai programját,

e) meghatározza az ellátások intézményi térítési díját,

f) értékeli az intézményi egységekben végzett szakmai munka eredményességét,

g) vizsgálja az intézményi egységek működésének törvényességét,

h) meghatározza az ellátásban részesülők érdekvédelmét szolgáló érdekképviseleti fórum megalakításának és működésének szabályait,

i) dönt az ellátás igénybevételéről, amennyiben a jogosult, illetve törvényes képviselője nem ért egyet az intézményvezető döntésével.

Pénzbeli és természetbeni ellátások Rendkívüli gyermekvédelmi ellátások

Eljárási rendelkezések

4. § (1)5 A gyermekek védelmét az Önkormányzat a következő pénzbeli és természetbeni ellátások útján, települési támogatás keretében biztosítja

a) gyermekétkeztetési térítési díjkedvezmény,

b) beiskolázási támogatás,

c) babaköszöntő csomag.

(2)6 A támogatás iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Iroda Egészségügyi, Szociális Igazgatásához (továbbiakban: Szociális Igazgatás) kell benyújtani, formanyomtatványon.

(3) A kérelemhez csatolandó igazolások jegyzékét az 1. számú melléklet tartalmazza.

(4)7 A HKSzSzK Gyermekjóléti Szolgálata, a Gyámhatóság, oktatási- nevelési intézmény, bölcsőde, természetes személy, vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet is kezdeményezheti a támogatás megállapítását.

(5)8

(6) A támogatás – indokolt esetben - hivatalból is megállapítható.

(7)9 Az eljárás során - szükség esetén - környezettanulmány készíthető, vagy kérhető a HKSzSzK Gyermekjóléti Szolgálattól.

(8) A jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga és a kérelem benyújtásakor vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozói személyi adataira, jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat (adatokat) becsatolni.

(9) A jogosultsági feltételek fennállását – a közös háztartásban együttélést, a saját háztartáson belüli eltartást, jövedelemmel nem rendelkező nagykorú személy esetében a rokkantságot, fogyatékosságot, munkanélküliséget – köz-, vagy hitelt érdemlő magánokirattal kell igazolni.

(10)10 A támogatás megállapításáról ezen rendelet:

a) 7. § (5) bekezdésében foglaltak alapján a Bizottság,

b)11 7. §, 8. § és a 8/A. § - kivéve 7. § (5) bekezdése - esetében a polgármester

dönt.

(11) A kérelmező a Bizottság és a Polgármester határozata ellen, a kézhezvételétől számított tizenöt napon belül Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testületéhez fellebbezéssel élhet.

(12)12 A támogatás pénzbeli és természetbeni ellátás formájában nyújtható. A megállapított juttatások kifizetéséről, utalásáról, utalványozásáról, az Irodától kapott rendelkezés alapján, a pénzügyi fedezet időben történő biztosítása mellett a hivatal Pénzügyi, Gazdasági Irodája (továbbiakban: Pénzügyi Iroda), elsősorban a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális Szolgáltató Központon belül működő házipénztár (továbbiakban: pénztár) igénybevételével gondoskodik.

A jövedelem számításának és igazolásának módja

5. § (1) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás igényléséhez a módosított 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében meghatározott, jövedelemnyilatkozatot, feltüntetett jövedelmekről, azok típusának megfelelő igazolást kell mellékelni.

(2) A jövedelem megállapításánál a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a kérelem benyújtását megelőző 1 hónap havi átlagát kell figyelembe venni, egyéb jövedelmeknél az előző 12 hónapban szerzett jövedelem 1/12-ed részét. Ettől eltérni csak akkor lehet, ha jövedelmi viszonyokban igazolható ok miatt tartós romlás vélelmezhető.

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

6. §13

Gyermekétkeztetési térítési díjkedvezmény

7. § (1)14 Gyermekétkeztetési térítési díjkedvezményben részesülhet az a bölcsődébe, óvodába, általános iskolába és középfokú oktatási intézmény (továbbiakban: gyermekintézmény) nappali oktatás munkarendje szerint járó, gyermek vagy fiatal felnőtt:

a) akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,

b) egyedülálló szülő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át és a 1993. évi III. törvény 4 §. (1) bekezdés b) pontja (továbbiakban: Szt.) szerinti vagyonnal nem rendelkezik.

A gyermekintézményben – napközbeni ellátás keretében – biztosított étkeztetés térítési díjának megfizetésére a szülő, gyám ( továbbiakban: törvényes képviselő) köteles.

(3) A gyermek étkeztetési térítési díjkedvezmény a törvényes képviselő vagy oktatási intézmény kérelmére, az étkeztetést biztosító gyermekintézmény igazolása és javaslata alapján nyújtható.

(4) A támogatás mértéke gyermekenként:

a) családban élő gyermekek esetén,

aa) 3 gyermekig a Gyvt. 148. § (5) bekezdés b)-d) (továbbiakban: normatív kedvezmény) pontjaiban meghatározott normatív kedvezményen felül 25%-os,

ab) 4 vagy több gyermek esetén a normatív kedvezményen felül 50%-os,

ac)15 1-2 gyermeket nevelő és normatív kedvezményre nem jogosult kérelmező esetén 50% -os térítési díj kedvezményre, míg a

b) gyermekét egyedül nevelő szülő esetében,

ba) 3 és több gyermeket nevel a normatív kedvezményen felül 50%-os,

bb) 2 gyermeket nevel a normatív kedvezményen felül 25%-os,

bc) 2 gyermeket nevel - és normatív kedvezményre nem jogosult - 75%-os,

bd) 1 gyermeket nevel - és normatív kedvezményre nem jogosult -50%-os mértékű térítési díj kedvezményt lehet megállapítani.

(5) a bizottság fentiektől eltérhet amennyiben az oktatási, nevelési intézmény, gyermekjóléti szolgálat jelzése alapján a gyermek(ek) megfelelő étkeztetése más módon nem biztosítható.

(6) Az étkezési térítési díj kedvezmény összege gyermekenként az élelmezési napok és a képviselő testület által meghatározott, e rendelet 2. számú mellékletében szereplő, az étkeztetést biztosító intézmény által leigazolt térítési díj szorzata.

(7) A gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított, étkezési térítési díjkedvezményt, bölcsőde és óvoda igénybevétele esetén az élelmezési napok számának 80%-ával, iskolák estében 90%-ával kell számolni.

(8) Étkezési térítési díjat a kérelem benyújtása hónapjának első napjától, 1-12 hónap időtartamra lehet megállapítani.

(9) A megállapított étkezési térítési díj összegét az étkeztetést biztosító intézmény számlájára a Pénzügyi Gazdasági Iroda utalással teljesíti.

(10) Az étkezést biztosító intézmények az étkeztetési térítési díjkedvezmények felhasználásáról gyermekenként az oktatási év végén, kimutatást küld az Szociális Igazgatás16 részére.

Beiskolázási támogatás

8. § (1)17 Beiskolázási támogatásban részesülhet az általános, középfokú és felsőoktatási intézmény nappali és ifjúsági tagozatán tanuló ha:

a) a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, vagy

b) egyedülálló szülő esetén, ha a jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át és a Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt vagyonnal nem rendelkezik.

(2)18 A támogatás mértéke tanulónként:

a) általános iskolában tanuló:

aa) 1-4. osztály: 10.000 Ft

ab) 5-8. osztály: 12.000 Ft,

b) középiskolában és szakmunkásképző, szakképző iskolában tanuló: 14.000 Ft,

c) felső oktatási intézményben tanuló: 25.000 Ft,

évi egy alkalommal.

(3)19 Azon tanulók részére, akiknél a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság feltételei fennállnak az e § (2) bekezdésében foglalt összegeknek 50 %-át kell megállapítani.

(4)20 A kérelmek benyújtásának határideje augusztus 01-től – október 31-ig, keresztféléves képzésben való részvétel esetén január 01-től - február utolsó napjáig.

Babaköszöntő csomag21

8/A. § (1) Babaköszöntő csomagra jogosult az a gyermek, aki 2014. január 1-jét követően született és a gyermek születésekor legalább egyik szülője/gyámja életvitelszerűen Hajdúszoboszló város közigazgatási területén él és bejelentett lakcímmel rendelkezik.

(2) A babaköszöntő csomag természetbeni támogatás, mely gyermekruházatot, textíliát és gyermekápolási eszközöket tartalmaz.

(3) A támogatást egy gyermek után csak egy alkalommal és csak az egyik szülő/gyám jogosult igénybe venni. Amennyiben mindkét szülő esetében fennállnak a jogosultsági feltételek, azonban a szülők külön élnek, úgy az a szülő jogosult a támogatást igénybe venni, akinél a gyermek elhelyezésre került.

(4) A gyermek születéséről a területileg illetékes védőnő értesíti a Hivatalt, amely a jogosultsági feltételek ellenőrzése után - 15 napon belül - a polgármester határozattal dönt a babaköszöntő csomagra való jogosultság megállapításáról.

(5) A csomagok beszerzéséről a Hivatal, a jogosultak részére történő eljuttatásáról a területileg illetékes védőnő gondoskodik.

Személyes gondoskodást nyújtó ellátás

9. § (1) Hajdúszoboszló Város Önkormányzata által fenntartott, e rendelet hatálya alá tartozó gyermekjóléti alapellátás:

a) gyermekek napközbeni ellátása:

aa) bölcsőde,

b) gyermekjóléti szolgáltatás.

(2)22 A gyermekjóléti szolgáltatás vonatkozásában a fenntartó a Hajdúszoboszlói Kistérségi Többcélú Társulás, a szolgáltatás nyújtója a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ.

Városi Bölcsőde

10. §23 (1) A bölcsődei ellátást Hajdúszoboszló Város Önkormányzat Városi Bölcsődéje az alapító okiratban feltüntetett székhelyen:

a) bölcsődei ellátást,

b) sajátos nevelési igényű gyermekek (enyhe-középsúlyos fogyatékosság, kevert specifikus fejlődési zavarok) ellátását, nevelését-gondozását, integrált csoportban,

c) az alapellátáson túli szolgáltatásként – térítési díj ellenében – időszakos gyermekfelügyeletet biztosít.

(2) A bölcsőde nyitvatartási rendjét a Bizottság hagyja jóvá.

(3) Az ellátás igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módja:

a) a felvétel iránti kérelmet a szülőnek, vagy törvényes képviselőnek az ellátást nyújtó intézmény vezetőjénél kell formanyomtatványon benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a házi gyermekorvosi igazolást arról, hogy a gyermek egészséges, bölcsődében gondozható, valamint munkáltatói igazolást arról, hogy a szülő munkaviszonyban áll. A bölcsőde intézményvezetője a felvételi eljárási rend alapján dönt a felvételről.

b) A Gyvt. 148.§ bekezdésének a) pontja alapján az ellátás igénybevételét megelőzően a díjfizetésre kötelezettet írásban értesíti a személyi térítési díj összegéről, valamint a 259/2002.(XII. 18.) sz. Kormányrendelet 13. § (1) bekezdése alapján megállapodást köt az intézményvezető a gyermek törvényes képviselőjével.

(4) Amennyiben a kérelmező az intézményvezetőjének döntésével nem ért egyet, a döntés (felvételi értesítés, térítési díj megállapítása) kézhezvételétől számított 8 napon belül a Bizottsághoz fordulhat.

(5) A Bizottság a kérelmező vagy családjában bekövetkezett rendkívül indokolt eset alkalmával a térítési díj összegét csökkentheti illetve elengedheti maximum 1 év időtartamban.

(6) Az ellátás igénybevétele önkéntes.

(7) A gyermek bölcsődébe történő felvételét a szülő hozzájárulásával a gyermekjóléti szolgálat,a szociális, illetve családgondozó,a házi gyermekorvos, a védőnő,a gyámhatóság is kezdeményezheti.

(8) A Gyvt. 41. § (1), (2) bekezdései alapján bölcsődébe felvehető minden olyan kisgyermek, akinek szülei munkavégzésük, munkaerő-piaci részvételt elősegítő programban, képzésben való részvételük, betegségük, vagy egyéb ok miatt napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni. Továbbá akinek fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége, akit egyedülálló, vagy időskorú személy nevel, vagy akivel együtt a családban három vagy több gyermeket nevelnek, valamint akinek a szülője szociális helyzete miatt az ellátásról nem tud gondoskodni.

(9) A bölcsődei felvétel során előnyben kell részesíteni azt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket, akinek szülője vagy törvényes képviselője igazolja, hogy munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll.

(10) Az ellátások megszűnésének módja:

a) a gyermek törvényes képviselőjének kezdeményezésére, mely alapján az intézményvezető a megegyezés időpontjában, ill. ennek hiányában a megállapodásban foglaltaknak megfelelően, valamint

b) az önkéntesen igénybevett bölcsődei ellátást, ha a gyermek szülője a házirendet ismételten súlyosan megsérti, vagy az ellátás feltételei már nem állnak fenn, megszünteti.

11. §24 (1) A bölcsődei ellátáson belül az

a) étkezésért,

b) gondozásért,

c) alapellátáson túli szolgáltatásokért

ca) időszakos gyermekfelügyeletért,

cb) sóterápiáért a 3-7 éves korig térítési díjat kell fizetni.

(2) Térítésmentesen nyújtott szolgáltatások bölcsődei ellátáson belül

a) sóterápia a város 3 éven aluli gyermekei számára,

b) játszócsoport és a Baba-mama klub.

(3)25 Az étkeztetés, gondozás intézményi térítési díjait, valamint az alapellátáson túli szolgáltatásokért fizetendő térítési díjait a 2. számú melléklet „C” oszlopa tartalmazza. Az aktuális térítési díjak összegét a mindenkor hatályos városi költségvetési rendelet tartalmazza.

12. § A gyermek intézményi étkezési térítési díj megfizetéséhez az önkormányzat a gyermekétkeztetési térítési díjkedvezmény keretében nyújt támogatást.

Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ Gyermekjóléti Szolgálata26

13. § (1)27 A HKSzSzK Gyermekjóléti Szolgálata a Gyvt. 39-40. §-ai alapján a gyermek érdekeit védő speciális személyes szociális szolgáltatást biztosít. A szolgálat tevékenységei: Családgondozás, ügyintézésben való segítségnyújtás, tájékoztatás, pszichológiai-, jogi-, gyógypedagógiai tanácsadás, szabadidős programok szervezése, hatósági beavatkozás kezdeményezése, javaslat gyermek családból történő kiemelésére valamint kapcsolattartás elősegítése.

(2) A gyermekjóléti szolgáltatás igénybevétele a Gyvt. 31. § (1) bekezdése alapján önkéntes, az ellátást igénybevevő kérelmére történik. A 31. § (2) bekezdése szerint, ha a gyermek védelme az ellátás önkéntes igénybevételével nem biztosított, a Gyvt. 32. § (1) bekezdése alapján az ellátás kötelező igénybevételét rendelheti el a Gyámhatóság.

(3) A gyermekjóléti szolgáltatás megszűnik ha:

a) a jogosult az ellátás megszüntetését kéri,

b) a Gyámhatóság határozata alapján.

(4) A gyermekjóléti szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.

(5)28 A HKSzSzk Gyermekjóléti Szolgálata a Gyvt. 39. § (3) bekezdésének a)-d) pontjai értelmében veszélyeztetettséget észlelő és jelzőrendszert működtet.

Záró rendelkezések

14. § (1) E rendelet 2008. október 01-én napján lép hatályba és rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 21/2007. (X.18.) számú rendelete hatályát veszti.

1. melléklet a 19/2008. (IX. 18.) önkormányzati rendelethez29

A kérelemhez csatolandó igazolások jegyzéke ellátási formánként

Beiskolázási támogatás

A 63/2006. (III.27.) Kormányrendelet alapján
- jövedelemigazolások, nyilatkozatok
- iskolalátogatási igazolás

Gyermekétkeztetési támogatás

A 63/2006. (III.27.) Kormányrendelet alapján
- jövedelemigazolások, nyilatkozatok
- intézmény igazolása étkezési térítési díj összegéről
Babaköszöntő csomag:30
- a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata,
- a szülő lakcímkártyájának másolata,
- a gyermek gyám kirendelő határozat v. jegyzőkönyv másolata.
1

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2009. (IV.23.) számú rendelete, 2009. 05. 01. napjától.

2

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013. (XII.19.) önkormányzati rendeletével megállapított szöveg. Hatályos 2014. január 1-től.

3

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2009. (IV.23.) számú rendelete, 2009. 05. 01. napjától.

4

A (4) bekezdés beiktatta Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2009. (IV.23.) számú rendelete, 2009. 05. 01. napjától.

5

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (II.19.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2015. március 1-től.

6

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013.(XII.19.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2014. január 1-től.

7

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2009. (IV.23.) számú rendelete, 2009. 05. 01. napjától.

8

Hatályon kívül helyezte Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013.(XII.19.) önkormányzati rendelete 2014. január 1-től.

9

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2009. (IV.23.) számú rendelete, 2009. 05. 01. napjától.

10

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013.(XII.19.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2014. január 1-től.

11

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (XII.27.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2014. március 1-től.

12

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2009. (IV.23.) számú rendelete, 2009. 05. 01. napjától.

13

Hatályon kívül helyezte Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013.(XII.19.) önkormányzati rendelete 2014. január 1-től.

14

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013.(XII.19.) önkormányzati rendelete 2014. január 1-től.

15

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (XII.27.) önkormányzati rendeletével megállapított szöveg. Hatályos: 2014. március 1-től.

16

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013.(XII.19.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2014. január 1-től.

17

Az (1) bekezdést módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012.(VI. 07.) rendelete. Hatályos 2012. 06. 07-től.

18

A (2) bekezdést módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012.(VI. 07.) rendelete. Hatályos 2012. 06. 07-től.

19

A (3) bekezdést módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012.(VI. 07.) rendelete. Hatályos 2012. 06. 07-től.

20

A (4) bekezdést beiktatta Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2012.(VI. 07.) rendelete. Hatályos 2012. 06. 07-től.

21

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (XII.27.) önkormányzati rendeletével megállapított szöveg. Hatályos: 2014. március 1-től.

22

A (2) bekezdést beiktatta Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2009. (IV.23.) számú rendelete, 2009. 05. 01. napjától.

23

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2012. (XII. 20.) rendeletének 1. §-ával megállapított szöveg. Hatályos 2013. január 1-től.

24

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2012. (XII. 20.) rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. Hatályos 2013. január 1-től.

25

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013.(XII.19.) önkormányzati rendelete 2014. január 1-től.

26

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2009. (IV.23.) számú rendelete, 2009. 05. 01. napjától.

27

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2009. (IV.23.) számú rendelete, 2009. 05. 01. napjától.

28

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2009. (IV.23.) számú rendelete, 2009. 05. 01. napjától.

29

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013.(XII.19.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2014. 01. 01-től.

30

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (XII.27.) önkormányzati rendeletével megállapított szöveg. Hatályos: 2014. március 1-től.