Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2017. (X. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes szociális tárgyú rendeletek módosításáról

Hatályos: 2017. 11. 01
egyes szociális tárgyú rendeletek módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Javaslatunk két pénzbeli támogatást nyújtó helyi rendelet egy-egy pontjának pontosítását tartalmazza az alábbiak szerint:
I. Az első lakáshoz jutók támogatása és önkormányzati szociális telekvásárlásról szóló 29/2015. (XII.12.) rendelet szabályozza többek között kinek nem adható ezen támogatási forma. A rendelet 3. § (2) bekezdése a kérelmezők részére megengedő vagyoni értékeket sorol, ahol még a támogatásra jogosultságot lehet szerezni. Ezzel ellentétben ugyanezen paragrafus 7) pontja viszont a jogosultságból kizáró feltételeket tartalmazza. A megengedő és a kizáró feltételek pontosabb szinkronizálását javasoljuk a (7) bekezdés a) pontjában az előkészítő eljárás és a döntéshozatal elősegítése érdekében, ezért pontosítottuk, hogy mit tekint plusz vagyonnak és egyben a támogatást kizáró oknak a döntéshozó.
II. A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II.19.) önkormányzati rendelet települési támogatás keretében nyújtott rendszeres gyógyszertámogatás szabályozásában javaslunk szintén plusz kizáró ok bevételét a helyi rendeletbe. Az előkészítő eljárások során illetve a már odaítélt támogatás után, volt olyan kérelmező/jogosult, akinek egészségi állapota, vagy a családtagok döntése alapján, bentlakásos szociális intézményi ellátásba kellett részesíteni.
Mivel a helyi rendeletünk meghatározza a család vagy a jogosult egy főre jutó jövedelmének a meghatározását, illetve a bentlakásos intézmények esetében megállapodások alapján látják el az arra rászorulókat, meghatározott térítési díj ellenében, jogszabályi feltételeknek megfelelően. A szociális törvény alapján a bentlakásos intézmény gyógyszerrel el kell lássa a gondozottat. Ezekben az esetekben viszont a gyógyszertámogatás már okafogyottá válik, mert a helyi rendeletünk a jogalkotók szándéka szerint, a saját lakókörnyezetében, családjában ellátott rászorulókat kívánja támogatni, segíteni a nehéz élethelyzetének könnyítése érdekében.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a előírja a jogszabály előkészítőjének azon kötelezettségét, hogy előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérje a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
Társadalmi, gazdasági hatások
Az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatása ügyében egy olyan pontosítást tartalmaz a rendelettervezet, mely a jogosultsági feltételek között szereplő, a kérelmezők vagyoni helyzetét vizsgáló szakaszban tartalmaz módosítást arra nézve, hogy milyen és mekkora vagyonnal rendelkező fiatal kaphat ezen támogatásból és az azon felüli vagyon felső határát szablya meg a rendelkezés.
A rendszeres települési támogatáson belül nyújtott rendszeres gyógyszertámogatás kapcsán a rendelettervezet szintén a jogosultságból kizáró tényezőt bővíti, mivel az átmeneti vagy tartós nevelési gondozási intézményekben elhelyezett ellátottak/gondozottak családi és jövedelmi viszonyainak vizsgálata nyilván nem valósulhat meg, illetve nem életszerű és nem reális. A központi jogszabályok, illetve az ellátást biztosító intézmények és a gondozottak között létrejött gondozási megállapodásban is rögzítve van (rögzíteni kell) a térítési díj ellenében nyújtott ellátások formáit. Ezen belül az egyén rendszeres gyógyszer ellátását is beleértve. Így tehát nem látjuk életszerűnek, hogy a város önkormányzata az intézmény vállalt ellátási formáin felül gyógyszertámogatásban részesítse a gondozottakat.
Költségvetési hatás:
Az első lakáshoz jutók rendelete által adott támogatások fedezete a város 2017. évi költségvetésének szociálpolitikai keretén belül rendelkezésre áll a jelenlegi módosításnak plusz költségvetési fedezetet nem igényel.
A rendszeres gyógyszertámogatás módosítása kapcsán költségvetési fedezetére pozitív hatást gyakorol, hiszen ha nagyon szűk réteget is, de kizár ezen támogatásból.
Környezeti, egészségi következmények
A rendelettervezet környezeti hatása nem mérhető.
Az egészségügyi hatása kapcsán pozitív a fiatal házasok/családok önálló életkezdése kapcsán, mely lelki, fizikai és egészségügyi (egészségesebb lakókörnyezet) hatás is egyben. A gyógyszertámogatás kapcsán sem beszélhetünk negatív egészségügyi hatásról, hiszen a gyógyszer ellátottságot az arra rászoruló más szervezettől, jelen esetben intézményektől köteles megkapni.
Adminisztrativ terheket befolyásoló hatások
A rendelettervezet módosításai plusz adminisztratív terheket nem jelent.
Jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye
A módosító rendelet megalkotása nélkül a kérelmek döntés előkészítő eljárása valamint a döntés meghozatala nehézkes, nem egyértelmű.
Jogszabályi alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi feltételek nem változnak, a pénzügyi feltételek az önkormányzat adott évi költségvetésében biztosítottak.
Hajdúszoboszló, 2017. október 6.
Tisztelettel:
Kunkliné Dede Erika
irodavezető-helyettes