Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (I. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 01. 21
az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Az Országgyűlés 2020. július 03-án fogadta el Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló XC. számú törvényt. Az Államháztartási törvény szerint az önkormányzatoknak 2020. február 15-ig kell a képviselő-testület elé terjeszteni a település 2021. évi költségvetését.
Ennek a kötelezettségnek jelen előterjesztésben teszek eleget az alábbiak szerint.
A város költségvetésének előkészítését 2020. november hónapban elkezdtük, és 2021. január hónapban jutott el a költségvetés előkészítése abba a stádiumba, hogy azt a képviselő-testület elé tudjam terjeszteni.
A 2021. évi költségvetés tervezet illetve a tervezés folyamata jelentősen eltér a korábbi években kialakult gyakorlattól, illetve a 2020. évre meghatározott főbb tervezési szempontoktól.
A tavalyi évben olyan változások következtek be a koronavírus járvány megjelenésével és elterjedésével kapcsolatban, amelyek alapvetően meghatározzák a 2021. évi költségvetés tervezésének és pénzügyi kondícióinak irányait.
Egy városi költségvetés bevételi oldala alapvetően két jelentős bevételi forrásból tevődik össze, úgymint működési jellegű bevételek és felhalmozási jellegű bevételek. Ezeken belül megtalálhatóak a saját bevételek, illetve a központi költségvetéshez köthető támogatások. A koronavírus járvány megjelenésével a járvány káros hatásainak enyhítésére a kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyek alapvetően változtatják meg az önkormányzatok költségvetésének mozgásterét.
Ezen intézkedések közül hármat említenék: a gépjárműadó teljes egészében állami bevétellé vált, a kisvállalkozások iparűzési adójának 50%-ra történő mérséklését, a nehéz helyzetbe került vállalkozások támogatásának érdekében, valamint a normatív állami támogatások közül kikerült az üdülőhelyi feladatokra adott hozzájárulás.
A 2021. évi költségvetés tervezésénél nemcsak a kormányzati intézkedések hatásai, hanem a járványhelyzetből adódó bizonytalansági tényezők is jelentősen megnehezítik a költségvetés pontos és kiszámítható tervezését.
Néhány szó a város költségvetéséről általánosan:
Tekintettel arra, hogy a város saját bevételeinek jelentős része a helyi adóbevételekből keletkezik, így azok teljesülése alapvetően határozza meg a város működésének mozgásterét.
Az idegenforgalom 2021. évi alakulása szoros kapcsolatban áll a pandémiás helyzet alakulásával, illetve az idegenforgalom normál működésének helyreállásával.
A költségvetés bevételi oldalának szerkezetéből egyértelműen látszik, hogy a 2021. évi működési jellegű bevételek több mint 200.000 E Ft-al elmaradnak a működési jellegű kiadásoktól. Ez azt jelenti, hogy a város működési jellegű költségeit részben felhalmozási jellegű bevételekből, illetve az előző évi tartalékból kell pótolni, amely természetesen hosszú távon nem fenntartható. A központi költségvetés által a városnak nyújtott felhalmozási jellegű támogatások segítik a város fejlődését, de ezen összegekből működési jellegű feladatok nem finanszírozhatóak, így a működési jellegű kiadásoknál a hiány továbbra is fennáll.
A bevételi oldalon jelentős tételt képvisel az előző évről áthozott 1.407.446 E Ft számlamaradvány, melyből mintegy 324.333 E Ft feladattal terhelt.
A kiadások között a bevételi oldalhoz hasonlóan működési jellegű és felhalmozási jellegű kiadásokról beszélhetünk. A működési kiadások tekintetében a 2020. évi költségvetés tervezésénél a képviselő-testület meghatározta azokat a prioritásokat, mely szerint összeállításra került a 2020. évi költségvetés. Sajnálatos módon a koronavírus járvány áthúzódó hatásai miatt a korábban meghatározott elveket bizonyos esetekben nem tudjuk folytatni.
Az önkormányzati intézményeknek a kiadott tervezési irányelveknek megfelelően a költségvetésüket takarékosan kellett összeállítani, ami bizonyos tételek esetében a tavalyi évhez képest csökkenéssel is járhatott, például fenntartási költségek, felhalmozási kiadások stb. Mindezek ellenére kijelenthető, hogy a városban foglalkoztatottak juttatásait igyekeztünk a megszokott módon meghatározni. Az intézmények tervezhették az évek óta költségvetési tételként jelentkező kafetéria, munkaruha, betegszabadság kiadási tételeket.
A városüzemeltetési feladatok 2020. évben a képviselő-testület által kiemelt feladatként kerültek a költségvetésbe betervezésre, mely folyamatot ez évben már nem tudjuk továbbfolytatni, illetve bizonyos tételeknél a tavalyihoz képest forrás csökkenés is történt.
A felhalmozási jellegű bevételeknél a 2020. évben megkezdett beruházásokon túl illetve a 2021. évben központi költségvetés támogatásával induló beruházásokon túlmenően csak minimális lehetőség maradt saját beruházások illetve felújítások megvalósítására. Ez jelentősen érintette a közterületek felújítását illetve intézmény felújításokat, melyek 2020. évben még kiemelt feladatok voltak.
A város 2021. évi költségvetése egyértelműen alátámasztja azt a már korábban is megfogalmazott tényt, hogy az „egylábon állás” például egy kritikus járványhelyzetben milyen sérülékennyé teszi a város költségvetését, illetve a városban lakók helyzetét. Ennek fényében még indokoltabbnak tűnik mindent megtenni annak érdekében, hogy a városba megfelelő feltételek biztosítására, illetve aktív lobbi tevékenységgel olyan vállalkozásokat hozzunk, amelyek egy ilyen helyzetben segítséget nyújtanak a problémák csökkentésére és a pénzügyi és foglalkoztatási helyzet javítására.
A 2021. évi költségvetésben jelzett nagyfokú bizonytalansági tényezők miatt indokolt költségvetési tartalék képzése, a tervezett 62.356 E Ft összeghez képest még lényegesen nagyobb összeg tervezése is szükséges lenne, de a pénzügyi lehetőségek erre nem nyújtanak forrást.
A rendelettervezet szövege és táblázatos része a korábbi éveknek megfelelő szerkezetben készült, amelyet a kormányhivatal többször is vizsgált és megfelelőnek talált. Új részként a 2021. évi költségvetés végrehajtásához kapcsolódó 11. § /5/-/6/-/7/ bekezdések kerültek be, melyek a költségvetés likviditására vonatkoznak, és azt szabályozzák.
Fentiek figyelembevételével a 2021. évi költségvetés bevételi és kiadási tervszámai részletesen az alábbiaknak megfelelően alakulnak:
Bevételek
1. Önkormányzati intézmények bevételei (1/a. sz. melléklet)
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az intézmények részére megküldtük a költségvetés főbb irányelveit, hogy a 2021. évi költségvetésüket ezek figyelembevételével készítsék el. A költségvetés összeállításánál vegyék figyelembe a fenti irányelveket, a jogszabályi változásokat, illetve az intézmény egyedi, speciális igényeit. A beérkezett költségvetéseket tételesen átvizsgáltuk. Korábbi években az intézmény vezetőjével személyes megbeszélés zajlott, idén a pandémia miatt telefonon történtek egyeztetések, mely során tisztázásra kerültek mind a bevételi, mind a kiadási számok vagy irányelvek az intézményi adottságok figyelembevételével. Az egyeztetésről feljegyzések készültek.
A Hajdúszoboszlói Gazdasági Szolgáltató Intézmény által ellátott feladat változott, tekintettel arra, hogy a Gönczy Pál Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2020. szeptember 1-jével egyházi fenntartású általános iskolává vált, és ezzel egyidejűleg az iskola telephelyén található főzőkonyhát működtetésre átvette a református egyház. Ez a szerkezeti változás mind a kiadásokat, mind a bevételeket érintette.
2020. év végén a képviselő-testület döntésének megfelelően a Hajdúszoboszlói Gazdasági Szolgáltató Intézmény az élelmezési alapanyagok beszerzése tárgyban nyílt közbeszerzési eljárást indított, melynek szerződéskötési moratóriuma 2021. január 25-én jár le. Az eljárás eredményeként a beszerzési árak várhatóan kedvezően alakulnak, ezért nincs szükség a 2021. évi költségvetési rendeletben nyersanyagnorma emelésére, ebből kifolyólag az étkezési térítési díjak sem változnak 2021. évben. A tervezett élelmezési anyagköltség fedezetet fog biztosítani az étkeztetési feladat megfelelő színvonalú ellátásra.
Az intézmények gazdálkodásával kapcsolatban elvárásként fogalmazódott meg a saját bevételek növelése, ezért a Hajdúszoboszlói Városi Televíziónál és a Bocskai István Múzeumnál a 2020. évi eredeti előirányzathoz képest több bevételt terveztetünk.
A szabadtéri színpad működtetését 2021. évben a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár végzi. A szabadtéri színpadon megrendezésre kerülő programok – a hagyományokkal rendelkező nagyrendezvények (bizonyítványbuli, folkhétvége, dixieland fesztivál, augusztus 20-i ünnep) kivételével – belépőjeggyel lesznek látogathatóak.
Az intézmények 2021. évre tervezett saját bevételeit az 1/a. számú melléklet tartalmazza. A támogatás mértéke az intézmények elfogadott kiadása csökkentve a saját bevételek és átvett pénzeszközök összegével.
1. Helyi adóbevételek és központi támogatások (2. sz., 5. sz. melléklet)
Építményadó: az egyes ágazatokra nehezedő nyomás és az ebből keletkező fizetési nehézség miatt a 2021-es bevételnél kevesebbre számítunk. Az előző év folyamán eltörölték a reklámhordozók utáni építményadót.
Idegenforgalmi adó tartózkodás után: a jelenlegi költségvetési terv úgy készült, hogy március hónapig nem indul meg a városban az idegenforgalmi szezon, de a jelenlegi járványhelyzet alakulása még akár ennél kedvezőtlenebb helyzetet is eredményezhet. A hatályos kormány döntés alapján a veszélyhelyzet fennállásáig nem kell idegenforgalmi adót fizetni, és az állam már nem téríti meg az esetleges kiesést.
Helyi iparűzési adó: mint a város legjelentősebb saját bevételi forrása kiemelt hatással van a város költségvetésének alakulására. 2021. évben a koronavírus járvány megjelenésével az egyik legérzékenyebb szektor a turizmus, idegenforgalom volt, mely Hajdúszoboszló városát jelentős mértékben sújtotta.
Ezt a folyamatot erősítette még a vasútépítés befejezése, mely szintén az iparűzési adó csökkenését eredményezi. A 2020. évet érintő iparűzési adó záróbevallásokat 2021. május 31-ig kell benyújtani, és ezen időponttól kezdődően a már fentiekben leírt folyamatok miatt jelentősebb mértékű visszaigénylésekre lehet számítani.
A jelenlegi helyzetet tovább nehezítheti a márciusban illetve szeptember hónapban esedékes adóelőlegfizetés, amely a korábbi évektől eltérően csökkenő bevételt jelenthet az önkormányzat részére.
Gépjárműadó: 2021-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe tartozik annak beszedése. Amit még hátralékként befizetnek, átutalásra kerül a központi költségvetés részére, ilyen címen önkormányzati bevétel már nem tervezhető.
Idegenforgalmi adó kiegészítése: a 2020. IV. negyedév után járó idegenforgalmi adó kompenzációt a zárszámadás elfogadását követően fogjuk megkapni, melynek összege az 5. sz. mellékletben 34.000 E Ft-tal szerepel.
2021. január 01-től a központi jogszabályok nem biztosítanak lehetőséget a be nem szedett idegenforgalmi adó igényléséhez.
Helyi iparűzési adó kompenzálása: a tervezet mintegy 300.000 E Ft-tal számol, mely a kisvállalkozások iparűzési adója 50 %-os mérséklésének várható állami kompenzálása.
1. Önkormányzati egyéb bevételek és átvett pénzeszközök (3-4. sz. melléklet)
A 3. sz. melléklet az önkormányzat illetve a polgármesteri hivatal bevételeit tartalmazza a táblázatban szereplő feladatok vonatkozásában. A táblázat is jól mutatja, hogy ezen feladatok nem képeznek jelentős összegeket az önkormányzat bevételei között, ezek leginkább a működéshez kapcsolódó feladatok bevételei.
2020. évben megkaptuk az új konferenciaközpont építésének előkészítéséhez a 400.000 E Ft állami támogatást, melyből 2021. évben a tervezést, közbeszerzést, megvalósíthatósági tanulmányokat kell elkészíteni. A pénzügyi ütemezés szerint ezen tételek általános forgalmi adója még 2021. évben visszaigényelhetővé válik, összege 108.000 E Ft, amely összeg szerepel a beruházási tábla 21/ÖK sorában kiadásként is.
Az átvett pénzeszközök két területre bonthatóak egyrészt a működési célra átvett pénzeszközök, másrészt a felhalmozási célra átvett pénzeszközök körére. A működési célú pénzeszközök között legjelentősebb tétel a közmunkára és diákmunkára tervezett 103.315 E Ft, ez a 8/b mellékleten is megtalálható.
A korábbi évektől eltérően a 2021. évi eredeti költségvetésben tervezünk 120.000 E Ft-ot intézményi elvonás címén, melyre a költségvetési rendelet alapján kerül sor. Erre a korábbi években a zárszámadás elfogadását követően került sor.
A felhalmozási célra átvett pénzeszközök, mint a táblázatból is egyértelműen látható, pályázatból elnyert beruházások állami támogatását tartalmazza. Ezen feladatok kiadásai is természetesen a beruházási táblázatokon megtalálhatók, melyeken a beruházás teljes megvalósítási összege szerepel. A bevételi illetve kiadási táblázatok adott sora közötti különbség az önkormányzat által biztosítandó önrész összegével egyenlő.
1. Normatív állami támogatások (6. sz. melléklet)
A központi költségvetés az önkormányzatok részére normatív alapon biztosít forrásokat a táblázatban szereplő feladatok elvégzésére. Ezek összegét a központi költségvetés mennyiség és mutatószámok alapján osztja le az önkormányzatok részére.
A tavalyi évhez képest jelentős változás, hogy az üdülőhelyi feladatokra 2021. évtől már nem kapunk normatív állami hozzájárulást (ennek mértéke 517.596 E Ft volt).
Az önkormányzatok támogatásánál figyelembe veszik a település iparűzési adóerő-képességét, és amennyiben az egy bizonyos összeget meghalad, úgy szolidaritási hozzájárulást kell fizetni, ez városunk esetében 168.605 E Ft.
Mindezek hatására a normatív állami hozzájárulás 1.653.563 E Ft-ról 1.443.326 E Ft-ra csökkent.
1. Vagyonhasznosítási bevétel (7. sz. melléklet)
A vagyonhasznosítási bevételeken belül a polgármesteri hivatalnál jelentkező bevételek mindösszesen 26.704 E Ft, melyből legjelentősebb tétel a közterületek használati díjbevétele. Az üdülők bérleti díja a Balatonon lévő - dolgozók részére használható - üdülő bérleti díját tartalmazza. Az önkormányzati vagyonhasznosítási bevételek ingatlan értékesítésénél kettő ingatlan eladásával számolunk, az egyik az Aqua-Sol parkolóépítés céljáró eladandó ingatlan, a másik Sóvágó zug 18. sz. alatti ingatlan.
A képviselő-testület a 2020. novemberi ülésén áttekintette az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat, és meghatározta azok hasznosításának módját. A munkálatok ezzel kapcsolatban megkezdődtek, és amennyiben bizonyos önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítésére vagy bérbeadására megnyílik a lehetőség, úgy arról a képviselő-testület tájékoztatást fog kapni. Amennyiben ezen intézkedések még érintik a 2021. évet, úgy természetesen a költségvetés módosítására is sor kerül.
A Hungarospa Gyógyfürdő Zrt. az önkormányzat tulajdonában lévő területért 198.000 E Ft vagyonhasználati díjat fizet, és az önkormányzat 98.000 E Ft összegben hajt végre a Zrt-nél alaptőke emelést. Az önkormányzat tulajdonában lévő közművek után fizetendő vagyonhasználati díj szerepel a bevételek között, illetve a víz- és csatorna vagyonhasználati díjnak megfelelő összeg kerül a gördülő fejlesztési terv szerint felhasználásra.
Jelen képviselő-testületi ülésen napirendi pont az önkormányzati tulajdonú bérlakás értékesítéséről szóló előterjesztés, mely szerint négy lakás kerülne értékesítésre, melyből várhatóan 25.000 E Ft bevétel realizálható, a bérlakás értékesítéshez kapcsolódó kiadás ugyanezen összeggel szerepel a 12. sz. melléklet 21/ÖK sorában.
Tartalék
Jelen költségvetési kondíciók nem nyújtanak fedezetet nagyobb tartalék képzésére. A 2021. évi költségvetés tartalmaz 62.356 E Ft tartalékot, mely megítélésem szerint mind a költségvetés főösszegéhez, mind a várhatóan megjelenő új pályázatok büdzséjéhez, valamint a költségvetésben nem tervezett rendkívüli kiadások fedezetére nem nyújt kellő mozgásteret. Ennek optimálisan, még normál körülmények között is 200.000 – 300.000 E Ft között kellene lennie. (Tájékoztatásul: 2020. évben több mint 500.000 E Ft tartalék került felhasználásra.)
Kiadások
1. Önállóan gazdálkodó intézmények kiadásai (8/a. sz. melléklet)
Az intézményi bevételeknél a költségvetés tervezés és egyeztetés folyamata illetve a szerkezeti változásokból adódó eltérések már ismertetésre került.
2021. év a takarékosság jegyében kell, hogy megvalósuljon, a nehéz helyzet ellenére az ez évi költségvetés biztosítja a dolgozók részére az eddig megszokott juttatásaikat, a csökkentések alapvetően a dologi kiadásokat érinti, megjegyezve, hogy az intézményt érintő azonnali intézkedést igénylő faldatokra, természetesen a városi költségvetés lehetőséget biztosít.
A Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár 2020. évtől az előző évben megvalósult szabadtéri színpadot is fogja működtetni illetve az azon megvalósuló rendezvények költségeit is tervezni kellett. A rendezvények bizonyos része térítéses lesz így az intézmény bevétele is megemelésre került.
A Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár álláshelyeinek számát 2021. január 1-től 3 fővel célszerű csökkenteni. Az álláshelyek több mint 1 éve betöltetlenek voltak, így ez nem jelent dolgozói elbocsátást. Az intézmény Alapító Okiratában meghatározott alapfeladat a meglévő dolgozói létszámmal teljesíthető. Az intézmény Szervezeti és Műszaki Szabályzatát módosítani szükséges.
A Járóbeteg-Ellátó Centrum a megszokott szinten történő szolgáltatásokhoz az önkormányzat támogatást ad. Sajátos jogállású intézményünk, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közvetlenül finanszíroz. Az intézményi bérek a dolgozók 70 %-ánál emelkedtek, elsősorban az orvosok (szak- és alapellátási egyaránt) 2-3 szoros béremelkedése miatt, ami 200.000 E Ft növekedést eredményez a személyi juttatások vonatkozásában.
1. Önkormányzati feladatok (8/b. sz. melléklet)
Az önkormányzati feladatok részletezését a 8/b. sz. melléklet tartalmazza. Ezen feladatok között szerepelnek azok az önkormányzat által elvégzendő minden évben visszatérő tevékenységek, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az önkormányzat működőképeségének biztosításához. A tavalyi 431.998 E Ft eredeti előirányzathoz képest 2021. évre 401.035 E Ft összegben került megtervezésre, a csökkenés két nagyobb területen történt, az egyik a közfoglalkoztatási feladat, ahol a kevesebb létszámmal tervezünk, a másik az I. sz. gyermekorvosi körzet, ahol sikerült a praxis jogot vállalkozó orvosnak átruházni. Új feladatként szerepel a 26/ÖK sor, mely 2020. évben még nem volt eredeti előirányzatként tervezve. Ezek az az ügyfélszolgálat működtetésének költségei.
1. Városüzemeltetési feladatok (9. sz. melléklet)
Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb feladaton a 2019. évi szinten történt a tervezés azzal, hogy a területen továbbra is magas színvonalú, de hatékonyabb munkavégzés az elvárás a képviselő-testület részéről. Kiemelten fontos terület változatlanul a köztisztaság, a zöldterületek fenntartása és a csapadékvíz elvezető hálózat fenntartási/karbantartási munkálatainak elvégzése. Az elmúlt évekhez képest kevesebb jut a belterületi és külterületi útjaink fenntartására, de vannak olyan feladatok, melyek 2021. évben nem kerülnek elvégzésre, ilyen például az utak padkarendezése, illetve a közterületi falevél elszállítása (a lakosságtól sem). Ez utóbbi tétel a helyi környezet és természet védelméről szóló 18/2003. (X. 16.) Ör. sz. rendelet 3. § (1)-(4) bekezdése alapján a város területén lévő ingatlanok tulajdonosainak, használóinak kötelessége egyéb feladatokkal együtt.
Ugyanakkor jelentős emelkedés tapasztalható az önkormányzati fogyasztási helyek közüzemi díjaiban, mely elsősorban az áramdíjak növekedéséből, illetve számos új fogyasztási hely bekapcsolásából adódik.
Második éve tartalmaz olyan tételt a költségvetés, amely lehetőséget biztosít azonnali beavatkozást igénylő városi kisjavítások elvégzésére. Ez, egy éves tapasztalat alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket. (Ebből az összegből 2020-ban sikerült többek között a Dózsa György úti járdafelújítás, a Rákóczi utcán folyóka és járdaépítés, a Böszörményi utcán kerékpárút javítás illetve egyéb városi járda kisjavítások.)
A táblázat utolsó soraiban új feladatok is megjelennek, így sor kerül a városi utak forgalmi rend felülvizsgálatára, vagy a Nemzeti Környezetvédelmi Program elfogadását követően a Környezetvédelmi Program felülvizsgálatára is.
1. Szociálpolitikai feladatok (10. sz. melléklet)
A melléklet tartalmazza az önkormányzat által nyújtott természetbeni és pénzbeli, kötelező és vállalt támogatásokat, mely a 2020. évi keretösszeghez viszonyítva 1.936 E Ft-tal kevesebb, de ez az összeg is biztosítani tudja a 2021. évben jelentkező feladatok megfelelő szinten való ellátását. Meg kívánom jegyzeni, hogy ezen feladatokra a normatív állami hozzájárulás ilyen címen támogatást nem biztosít a városunk részére.
1. Egyéb kiadások, átadott pénzeszközök és külön keretek (11-12. sz. melléklet)
A mellékletek tartalmazzák azon felhalmozási illetve működési célra átadott pénzeszközöket, melyek különböző szervezetek, gazdasági társaságok részére kerülnek átadásra a táblázat szerinti részletezettségben, valamint olyan feladatokat vagy bizottsági javaslatok alapján, vagy pályázati eljárás során vagy a képviselő-testület évközbeni külön döntése alapján kerül felhasználásra.
Ezen feladatok már évek óta szerepelnek a város költségvetésében.
A költségvetési rendelet szerint az általános takarékosági elvek figyelembe vételével a támogatások a rendelet szövegének megfelelően több részletben kerülnek kifizetésre.
1. Beruházások, felújítások (13-14. sz. melléklet)
A mellékletekben szereplő fejlesztések többségében a 2020. évben elkezdett, vagy korábban előkészített fejlesztéseket tartalmazza. Legnagyobb projekt elem e sorban a Magyar Turisztikai ügynökséggel közös, kiemelt turisztikai fejlesztés, melynek látványos eleme a Mátyás Király sétány teljes, illetve a Szent István park élményelemekkel gazdagított átépítése. Elmúlt év végén lefolytatásra került a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás. Az egyetlen érvényes ajánlatot adó cég ajánlati ára lényegesen magasabb a rendelkezésre álló forrásnál, így a többletforrás – nettó 518.626.499 Ft - szükségletet az önkormányzat megigényelte a támogatótól, melynek bírálata folyamatban van. A költségvetésben még az eredetileg tervezett költségekkel szerepel a fejlesztés, így támogató döntés esetén annak módosítása válik szükségessé.
Ugyancsak jelentős tételt képez az új konferenciaközpont (rendezvényközpont) megvalósításának előkészítése, melyre az önkormányzat 100 %-os támogatásban részesült, illetve az új bölcsődei tagintézmény létesítése a Rákóczi u. 70. sz. alatti ingatlanon. Állami támogatásból megújul a Kádár utca útburkolata és a Liget Óvoda melegítő konyhája is.
Az év első felében várhatóak az új tervezési ciklus pályázati felhívásainak megjelenése, melyre előzetes információnk alapján több fejlesztési célt tartalmazó nagyobb csomagokban pályázhatnak az önkormányzatok fejlesztési elképzelésük megvalósítása érdekében támogatás elnyerésére.
Ezek mellett önkormányzati saját forrásból 2021. évben valósul meg a tervezett parkolófejlesztés a Daru zugban, útfelújítás a Baross zugban illetve csapadékvíz elvezetés a Lovas utcában, és közvilágítás bővítés a Szováti úton elmúlt évben kiépült egyesített gyalog és kerékpárút mentén. Szintén saját forrásból tervezi megépíteni az önkormányzat a Márton-zug szennyvízelvezető rendszer bővítésének, valamint a Bocskai zug ivóvízvezeték kiépítésének kivitelezési munkálatait.
Fontos megemlíteni, hogy a beruházási tábla tartalmaz ipari övezet kialakítására egy jelentős összeget, mely lehetőséget ad az önkormányzat számára, hogy vállalkozásokat hozzunk térségünkbe, és ezzel javíthassuk a város pénzügyi és foglalkoztatási helyzetét.
A város vezetése kiemelt hangsúlyt fektet a közterületek és az intézményhálózat felújítására, mely tükröződött az elmúlt év eredeti költségvetésében, azonban a kialakult egészségügyi járványhelyzet miatt számos tétel, így ezek is csökkentésre kerültek. Sajnos az idei évben még mindig nem éri el a tervezett források mértéke a kívánatos szintet. Ezen a területen is számítunk az új uniós tervezési ciklus pályázati lehetőségeire, így a képviselő-testület elmúlt évben hozott döntése alapján folyamatban van 3 óvoda komplett felújítási tervének az elkészítése, melyre reményeink szerint már az idén pályázati támogatás megigénylésére is lehetőség nyílik.
Új elemként jelenik meg 6.000 E Ft-os keretösszeggel a közterületi járdák lakosság általi felújításának elősegítése, támogatása, mely támogatási konstrukció még kidolgozásra vár. Elképzelések szerint ingatlanonként meghatározott hosszban (legfeljebb 20 m), meghatározott Ft/m2 (3000 Ft/m2) ár mértékben kíván az önkormányzat támogatást nyújtani azok számára, akik saját költségen vállalják az ingatlanuk előtti járdaszakasz felújítását. A felújítás lehet műszaki szükségességből, de városképi szempontból is támogatott annak kezdeményezése.
Mindezen nehéz gazdasági körülmények és számos fejlesztés előkészítése vagy megvalósítása ellenére tartalékkal is rendelkezik a költségvetési javaslat, hiszen több olyan feladat előkészítése kezdődött meg (csomópontok fejlesztése tanulmányterv készítése, óvoda intézmények komplex felújítási tervének elkészítése, infrastrukturális fejlesztések: csapadékvíz elvezetés, útfelújítások, illetve új létesítmények megvalósításának előkészítése), melyek nagy valószínűséggel többletforrás igénnyel bírnak.
Megítélésem szerint a képviselő-testület elé terjesztett 2021. évi költségvetés a pandémiás helyzet miatt egy rendkívüli (nem szokásos) költségvetést jelent, emiatt előfordulhat, hogy a költségvetés módosítására, kiegészítésére az év folyamán többször is sor kerülhet a járványhelyzet alakulásának és a források változásának függvényében.
Javaslom a képviselő-testület részére a 2021 évi költségvetés folyamatos nyomonkövetését, a kiadások a bevételek teljesüléséhez való hozzáigazításával oly módon ütemezni, hogy hitel felvételére lehetőleg ne kerüljön sor.
Hajdúszoboszló, 2020. január 21.
Czeglédi Gyula
polgármester