Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 24
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
JAVASLAT
Hajdúszoboszló város 2022. évi költségvetésére
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Az Országgyűlés 2021. június 25-én fogadta el Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló XC. számú törvényt. Az Államháztartási törvény szerint az önkormányzatoknak 2022. február 15-ig kell a képviselő-testület elé terjeszteni a település 2022. évi költségvetését.
Ennek a kötelezettségnek jelen előterjesztésben teszek eleget az alábbiak szerint.
A város költségvetésének előkészítését 2021. november végével elkezdtük, és 2022. február hónapban jutott el a költségvetés előkészítése abba a stádiumba, hogy azt a képviselő-testület elé tudjam terjeszteni.
Ebben jelentősen közrejátszott az a tény is, hogy a költségvetés tervezéséhez a személyi juttatások vonatkozásában megjelent a 8/2022. (I.14.) kormányrendelet, mely szabályozza az egyes közszolgáltatásokat érintő béremelésekhez nyújtott kiegészítő állami támogatásokat:
ezen belül
a minimálbér- és garantált bérminimum 2022. január 1-től történő emelése,
pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényekhez kapcsolódó pótlékemelés,
a szociális és gyermekjóléti ágazatban, valamint bölcsődében foglalkoztatottak pótlékemelése.
A tervezés során az alábbi tényezőket kellett figyelembe venni:
A város költségvetésének 60-65 %-a működési jellegű bevétel. Ezek közül a legjelentősebb tétel a normatív állami hozzájárulás, mely a tavalyi évhez képest – a fentebb említett kiegészítő támogatással együtt – mintegy 200 millió forint többletbevételt jelent. A másik meghatározó bevételi forrás a helyi adóbevételek. Itt meg kell említeni az iparűzési adóbevétel kiesését, ahol a kis- és középvállalkozások vonatkozásában a központi jogszabály - a tavalyi évhez hasonlóan - a fizetendő adó mértékét továbbra is 1%-ban határozza meg. Ezen kieső összeget 2021. évben az állam támogatás formájában megtérítette az önkormányzatnak. A jogszabály még nem jelent meg, úgy számítunk, hogy ez a kompenzálás 2022. évben is meg fog történni. A költségvetés tervezetében az 5. sz. mellékletben ezt az összeget 300 millió forinttal tervezzük. A pandémia előreláthatóan még 2022. évben is „velünk marad”, ezért az idegenforgalmi adóbevételi hatásával is számolnunk kell. Megjegyzem, hogy a képviselő-testület az idegenforgalmi adó mértékét - szándéka ellenére - nem tudta megemelni, tekintettel a Helyi adókról szóló törvény 51/P. §-ára, mely 2022. adóévre nem enged adót emelni, illetve új adó bevezetésének tiltását rendeli el. Továbbá a 2021. évi CXV. törvény pedig azt rögzíti, hogy a 2021. évben alkalmazott díjak (bérleti díjak, étkezési térítési díj) 2022. június 30-ig nem emelhetők. Amennyiben év közben a helyzet pozitívan alakul, úgy az év második felében már lehetőség nyílik a díjak emelésére.
A 2022. évi költségvetés tervezete 2.033 millió forint pénzmaradvánnyal számol. Ebből 1.273 millió forint a már elnyert pályázatok 2021. évben bankszámlánkra utalt előlege, mely tartalmazza az európai uniós és hazai forrásból megvalósuló beruházásokat. A fennmaradó 760 millió forint nyújt fedezetet a pénzmaradványt terhelő kifizetésekre, amely a Mérleg tábla/kiadások 4. sorában 311 millió forinttal van tervezve.
A költségvetés bevételi oldalának szerkezetéből egyértelműen látszik, hogy a 2022. évi működési jellegű bevételek 282 millió Ft-tal elmaradnak a működési jellegű kiadásoktól. Ez azt jelenti, hogy a város működési jellegű kiadásai forrásait az előző sorokban részletezett szabad maradvány biztosítja.
Több mint 1 milliárd forintot tervezünk a már folyamatban lévő beruházáshoz kapcsolódó pályázatok idén lehívható támogatására. Új, induló pályázatokhoz kapcsolódó bevételt a költségvetés nem tartalmaz, az a támogatási szerződés aláírását követően kerül a költségvetési előirányzatok közé. A pályázatokhoz kapcsolódó önrészeket a tervezet tartalmazza, mely saját forrásból biztosított.
A kiadások között a bevételi oldalhoz hasonlóan működési jellegű és felhalmozási jellegű kiadásokról beszélhetünk. A működési kiadások tekintetében a 2022. évi költségvetés tervezésénél meghatároztuk azokat a prioritásokat, mely alapján összeállításra került a rendelet. A rendelkezésre álló működési jellegű keretek célszerű, költségtakarékos felhasználásával igyekszünk biztosítani, hogy a korábban elért színvonal a város minden gazdasági területén megmaradjon, illetve amennyiben lehet, javuljon is. Ugyanakkor 100 vagy közel 100%-os támogatottságú pályázatokkal igyekszünk a várost továbbfejleszteni. (Pl.: TOP Plusz pályázatok „Élhető települések” különböző kategóriáiban, önkormányzati humán infrastruktúra fejlesztése stb.) Ezen pályázatokról jelen előterjesztés beruházásokkal kapcsolatos fejezetében részletesebben szólunk.
Az önkormányzati intézményeknek (beleértve a polgármesteri hivatalt és az önkormányzati szakfeladatokat is) a kiadott tervezési irányelveknek megfelelően a költségvetésüket takarékosan kellett összeállítani, ami bizonyos tételek esetében a tavalyi kiadásainak összegét jelentheti. Mindezek ellenére kijelenthető, hogy a városban foglalkoztatottak juttatásait igyekeztünk a megszokott módon biztosítani. Így az intézmények tervezhették az évek óta költségvetési tételként jelentkező kafetéria, munkaruha, betegszabadság kiadási összegeket. Az önkormányzati munkavállalók javadalmazása tekintetében eltérések tapasztalhatók, melyek elsődleges oka az ágazati jogszabályok személyi juttatásokat érintő eltérő rendelkezései. Ennek kiegyenlítésére az önkormányzatnak saját forrásból természetesen korlátozott lehetőségei vannak, de a különbségek csökkentésére a költségvetésben 5 millió forint tervezésre került.
A városüzemeltetési feladatoknál az utóbbi években elvárás, hogy az elvégzendő feladatok rugalmasan illeszkedjenek a változó körülményekhez (pl. időjárás). A feladatok 2022. évben a 2021. évnek megfelelő bontásban és összegben kerültek meghatározásra. A tervezet a képviselő-testület 2021. évben felmerült igénye alapján fedezetet biztosít közterületi falevelek elszállításra is.
A városban több társadalmi szervezet működik, amelyek évek óta kiemelkedő munkát végeznek mind az önkormányzat, mind a lakosság érdekében. Ezek alapján az előző években bevált támogatási formák megtartása indokolt.
A felhalmozási, felújítási jellegű kiadásoknál a 2021. évben megkezdett beruházásokon túl csak minimális lehetőség maradt új, induló saját forrásból megvalósuló beruházások illetve felújítások megkezdésére. Az egyéni képviselők ismerik legjobban körzetük problémáit, ezért a tervezet tartalmaz 50 millió forintot a körzeti felújítások kezelésére. Az intézményhálózat épületeinek felújítására 60 millió forint került tervezésre.
A város 2022. évi költségvetése is egyértelműen alátámasztja azt a már korábban is megfogalmazott tényt, hogy az „egylábon állás” például egy kritikus járványhelyzetben milyen sérülékennyé teszi a város költségvetését, illetve a városban lakók helyzetét. Ennek fényében még indokoltabbnak tűnik mindent megtenni annak érdekében, hogy a városba megfelelő feltételek biztosításával, illetve aktív lobbi tevékenységgel olyan vállalkozásokat hozzunk, amelyek egy ilyen helyzetben segítséget nyújtanak a problémák csökkentésére és a pénzügyi és foglalkoztatási helyzet javítására. Ezzel egyidejűleg indokolt különböző vállalkozások megkeresése annak érdekében, hogy mind a város, mind az önkormányzat számára fontos feladatok megvalósításához pénzügyi források kerüljenek bevonásra. 2021. évben konkrét intézkedések történtek egy ipari park kialakítására. A területek megszerzése megtörtént, így 2022. évben megkezdődhet pályázati források bevonásával a terület infrastruktúrájának kiépítése. Ezt a folyamatot segítheti az idén megjelent inkubátorház építésére vonatkozó pályázat is.
A 2022. évi költségvetésben, mint minden évben indokolt költségvetési tartalék képzése, a tervezett 74.181 E Ft összeghez képest még lényegesen nagyobb összeg tervezése is szükséges lenne, de a pénzügyi lehetőségek erre nem nyújtanak forrást.
A rendelettervezet szövege és táblázatos része a korábbi éveknek megfelelő szerkezetben készült, amelyet a kormányhivatal többször is vizsgált és megfelelőnek talált. 2021. évben új részként jelent meg a költségvetési rendelet szöveges részében a végrehajtásához kapcsolódó 11. § /5/-/6/-/7/ bekezdések, melyek a költségvetés likviditására vonatkoznak, és azt szabályozzák. Ezt 2022. évre is javaslom fenntartani.
Fentiek figyelembevételével a 2022. évi költségvetés bevételi és kiadási tervszámai részletesen az alábbiaknak megfelelően alakulnak:
Bevételek
1. Önkormányzati intézmények bevételei (1/a. sz. melléklet)
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az intézmények részére megküldtük a költségvetés főbb irányelveit, hogy a 2022. évi költségvetésüket ezek alapján készítsék el. A költségvetés összeállításánál vegyék figyelembe a fenti irányelveket, a jogszabályi változásokat, illetve az intézmény egyedi, speciális igényeit. A beérkezett költségvetéseket tételesen átvizsgáltuk. Korábbi években az intézmény vezetőjével személyes megbeszélés zajlott, idén a pandémia miatt telefonon (e-mailben) történtek egyeztetések, mely során tisztázásra kerültek mind a bevételi, mind a kiadási tételek. A személyi jellegű kiadások vonatkozásában a szakmai jellegű egyeztetéseket természetesen továbbra is személyes végeztük. Az egyeztetésekről feljegyzések készültek.
Az önkormányzati intézmények közül a legtöbb saját bevétellel a Járóbeteg-Ellátó Centrum rendelkezik. Ez a bevétel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől érkező finanszírozási támogatás, mely a 2021. eredeti előirányzatához képest mintegy 40%-os növekedést jelent.
A Hajdúszoboszlói Gazdasági Szolgáltató Intézmény által ellátott feladat változott. Tavaly év végén a képviselő-testület tájékoztatást kapott arról, hogy november hónaptól az intézmény az Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégium, EGYMI tanulóinak étkeztetését saját konyhával látja el. (Addig vállalkozó végezte a feladatot.) Ennek megoldására 3 fővel több konyhai dolgozó került betervezésre, illetve a dologi kiadások között megjelent az iskola épülete és berendezései után fizetett bérleti díj, mivel ezek a Berettyóújfalui Tankerületi Központ vagyonkezelésében vannak.
2020. év végén a képviselő-testület döntésének megfelelően a Hajdúszoboszlói Gazdasági Szolgáltató Intézmény az élelmezési alapanyagok beszerzése tárgyban nyílt közbeszerzési eljárást indított, melynek eredményeként 2021. évre a nyersanyagnormán nem kellett változtatnunk. 2022. év vonatkozásában az intézmény átlagosan +10% nyersanyagár változással számolt, melynek megtérülésére ez évben nem számíthatunk tekintettel a bevezetőben jelzett jogszabály következtében történt étkezési térítési díj befagyasztására.
A tervezett élelmezési anyagköltség fedezetet fog biztosítani az étkeztetési feladat eddig is megszokott színvonalú ellátásra.
Az intézmények gazdálkodásával kapcsolatban elvárásként fogalmazódott meg a saját bevételek növelése, ezért a Hajdúszoboszlói Városi Televíziónál és a Bocskai István Múzeumnál a 2021. évi eredeti előirányzathoz képest több bevételt terveztetünk. A televízió bevételei között jelennek meg a városi lap értékesítésének bevételei is, mivel képviselő-testületi döntés alapján a lapkiadás a Városi Televízió feladatává vált.
A szabadtéri színpad működtetését 2021. évtől a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár végzi. A szabadtéri színpadon megrendezésre kerülő programok nagyrésze belépőjeggyel lesz látogatható.
Az intézmények 2022. évre tervezett saját bevételeit az 1/a. számú melléklet tartalmazza. A támogatás mértéke az intézmények elfogadott kiadása csökkentve a saját bevételek és átvett pénzeszközök összegével.
1. Helyi adóbevételek és központi támogatások (2. sz., 5. sz. melléklet)
Az építményadó tervezésénél a 2021-es bevételt tekintettük kiindulópontnak, bár a lakott üdülők tulajdonosai 100 %-os adókedvezményben fognak részesülni, ami némileg csökkenti a bevételt, így 165 M Ft építményadó bevétellel tervezünk 2022-re.
Idegenforgalmi adó tartózkodás után: a jelenlegi helyzetben a tervezés nagyon nehéz, mivel még a szakemberek véleménye se egyezik, hogy a Covid járványhelyzet miként alakulhat a jövőben. Bár konkrét jogi korlátozás nincs, a jelenlegi járványhelyzet sokakat visszatarthat az utazástól. A jelenlegi feszült orosz-ukrán helyzet sem túl szerencsés számunkra. Reményeink szerint az 5. hullám fokozatosan lecsendesül, s tavasztól újra magasabb számban jelennek meg a turisták városunkban. A tavalyi adatokból látszik, hogy a magyarok utazási kedvével nincs nagyobb baj (ha van lehetőségük, akkor utaznak), de kívánatos lenne a külföldiek (elsősorban a lengyelek, románok) magasabb utazási hajlandósága is, mely nagyban segítené a kemping és a magán/egyéb szálláshelyek telítettségének növelését. A város legnagyobb szállodája (Béke) továbbra is zárva tart. A tervezett bevétel feltételezi, hogy 2022. évben nem lesznek lezárások.
Helyi iparűzési adó: a vasútépítés befejezése várhatóan néhány 10 milliós mínuszt okoz 2022-ben (előlegek törlésre kerülnek idén, illetve visszaigénylések várhatóak a társaságok részéről). Egy nagyadózó telephelye is megszűnt városunkban 2021-ben. A COVID járvány okán jelentősen nehezített a tervezés. Az állam 1 %-ban határozza meg jövőre is a KKV-k számára a helyi iparűzési adó mértékét, ami jelenlegi számításaink alapján legalább 300 M Ft kiesést jelenthet, azonban a nyilatkozatok szerint 2021-hez hasonlóan, 2022-ben is kompenzál majd az állam (egyelőre jogszabály nem jelent meg róla). A 2021-es év az adózók többségénél vélhetően jobb volt, mint a 2020-as, azonban a márciusi előlegek még egy rosszabb, 2020-as évi bevallás alapján lettek előírva (ez sokkal kevesebb, mint 2021-ben). Szeptemberre némileg magasabb előleg előírására számítunk a fenti ok miatt. Elég jelentős a túlfizetés állományunk is, melynek leginkább a pénzforgalomban van szerepe.
Gépjárműadó: 2021-től a NAV hatáskörébe tartozik beszedése. Amit még hátralékként beszedünk, át kell utalni a MÁK számlájára, így bevétel nem tervezendő, sőt túlfizetések okán némi visszaigénylésre is sor kerülhet a városi költségvetésből.
Pótlék, bírság: minden évben realizálódik bevétel ezen „adónemekben”, de nagyságuk nehezen kalkulálható, az adózók magatartásától függ. A pótlék mértéke a jegybanki alapkamathoz kötött, amely az utóbbi hónapokban folyamatosan nő. Az előző évek adatai alapján pótlék és bírság adónemben 400.000 E Ft bevételt tervezünk.
Nem tervezünk a termőföld-bérbeadás utáni szja-bevétellel, ugyanis csak néhány százezer forint képződik belőle minden évben; valamint a talajterhelési díj bevételével, hiszen a város közel 100 %-os csatornázottsága okán csak néhány ingatlantulajdonost érint.
1. Önkormányzati egyéb bevételek és átvett pénzeszközök (3-4. sz. melléklet)
A 3. sz. melléklet az önkormányzat illetve a polgármesteri hivatal bevételeit tartalmazza a táblázatban szereplő feladatok vonatkozásában. A táblázat is jól mutatja, hogy ezen feladatok nem képeznek jelentős összegeket az önkormányzat bevételei között, ezek leginkább a működéshez kapcsolódó feladatok bevételei.
2020. évben kaptunk az új konferenciaközpont építésének előkészítéséhez 400.000 E Ft állami támogatást, melyet 2021. évben nem használtunk fel, ezért a hozzá kapcsolódó általános forgalmi adó visszaigénylése tavaly évben nem történhetett meg. 2022. évben előre láthatóan visszaigényelhetővé válik, összege 107.190 E Ft, amely összeg szerepel a beruházási tábla 13/ÖK sorában kiadásként is.
Az átvett pénzeszközök két területre bonthatók, egyrészt a működési célra átvett pénzeszközök, másrészt a felhalmozási célra átvett pénzeszközök körére. A működési célú pénzeszközök között legjelentősebb tétel a közmunkára és diákmunkára tervezett 120.450 E Ft, ez a 8/b mellékleten kiadásként is megtalálható.
A felhalmozási célra átvett pénzeszközök, mint a táblázatból is egyértelműen látható, pályázatból elnyert beruházások állami támogatását tartalmazza. Ezen feladatok kiadásai is természetesen a beruházási táblázatokon megtalálhatók, melyeken a beruházás teljes megvalósítási összege szerepel. A bevételi illetve kiadási táblázatok adott sora közötti különbség az önkormányzat által biztosítandó önrész összegével egyezik meg.
1. Normatív állami támogatások (6. sz. melléklet)
A központi költségvetés az önkormányzatok részére normatív alapon biztosít forrásokat a táblázatban szereplő feladatok elvégzésére. Ezek összegét a központi költségvetés mennyiségi egység, fajlagos összeg és mutatószámok alapján osztja le az önkormányzatok részére.
Az előző évekhez képest jelentős változás, hogy az alapnormatíva mellé kiegészítő normatívát is kapunk a 8/2022. (I.14.) kormányrendelet szerint, mely szabályozza az egyes közszolgáltatásokat érintő béremelésekhez nyújtott kiegészítő állami támogatásokat (a minimálbér- és garantált bérminimum 2022. január 1-től történő emelésére, pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényekhez kapcsolódó pótlékemelésre, a szociális és gyermekjóléti ágazatban, valamint bölcsődében foglalkoztatottak pótlékemelésre).
Az önkormányzatok támogatásánál figyelembe veszik a település iparűzési adóerő-képességét, és amennyiben az egy bizonyos összeget meghalad, úgy szolidaritási hozzájárulást kell fizetni, ez városunk esetében 108.187 E Ft.
Mindezek alapján a normatív állami hozzájárulás 2022. évben 214.000 E Ft-tal növekedett, így összesen 1.813.935 E Ft.
1. Vagyonhasznosítási bevétel (7. sz. melléklet)
A vagyonhasznosítási bevételeken belül a polgármesteri hivatalnál jelentkező bevételek mindösszesen 27.248 E Ft, melyből legjelentősebb tétel a közterületek használati díjbevétele. Az üdülők bérleti díja a Balatonon lévő - dolgozók részére használható - üdülő bérleti díját tartalmazza. Az önkormányzati vagyonhasznosítási bevételek ingatlan értékesítésénél négy ingatlan eladásával számolunk. A képviselő-testület a januári ülésén fogadta el a 2022. évben értékesítendő ingatlanok alapárait, melyek közül a Galgócz soron található ingatlan értékesítése bizonytalan, így ez az óvatos tervezés alapján nem szerepel az előterjesztésben.
Amennyiben ezen ingatlant is sikerül eladni az év folyamán, úgy természetesen a költségvetés módosítására is sor kerül majd.
A Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. az önkormányzat tulajdonában lévő területért a tervezet 312.000 E Ft vagyonhasználati díjjal számol, és az önkormányzat idén nem kíván alaptőke emelést végrehajtani a társaságnál.
Az önkormányzat tulajdonában lévő közművek után fizetendő vagyonhasználati díj szerepel a bevételek között, illetve a víz- és csatorna vagyonhasználati díjnak megfelelő összeg kerül a gördülő fejlesztési terv szerint felhasználásra.
Tartalék
Jelen költségvetési kondíciók nem nyújtanak fedezetet nagyobb tartalék képzésére. A 2022. évi költségvetés tartalmaz 74.181 E Ft tartalékot, mely megítélésem szerint mind a költségvetés főösszegéhez, mind a várhatóan megjelenő új pályázatok büdzséjéhez, valamint a költségvetésben nem tervezett rendkívüli kiadások fedezetére nem nyújt kellő mozgásteret.
Év közben ez nyújthat fedezetet az alábbiakra:
a város hosszú távú fejlesztéséhez illeszkedő tervek elkészítésére, esetlegesen megjelenő pályázatokhoz való felhasználására,
pályázati forrásokhoz szükséges önerő, illetve az ahhoz kapcsolódó, nem támogatott feladat megvalósítására,
előre nem látható, rendkívüli úgynevezett vis major kiadásokra.
Kiadások
Az összeállított anyag a jelenlegi gazdasági környezet maximális figyelembe vétele mellett, óvatos tervezéssel került megfogalmazásra. Kiemelt prioritást élveznek a folyamatban lévő és előttünk álló pályázati (uniós és hazai) projektek, az elengedhetetlen beruházások illetve felújítások, valamint az önkormányzat és intézményei működtetési- és fenntartási, valamint városüzemeltetési feladatainak ellátása.
1. Önállóan gazdálkodó intézmények kiadásai (8/a. sz. melléklet)
Az intézményi bevételeknél a költségvetés tervezés és egyeztetés folyamata illetve a szerkezeti változásokból adódó eltérések már ismertetésre kerültek.
2022. év a tavalyi évhez hasonlóan a takarékosság jegyében készült. A nehéz helyzet ellenére az ez évi költségvetés biztosítja a dolgozók részére a munkabéren felüli és eddig megszokott juttatásaikat. Tervezésre kerültek a bevezetőben hivatkozott jogszabály által biztosított ágazati béremelések is. A dologi kiadások tervezése az előző év alapján történt, hozzátéve, hogy az intézményt érintő azonnali intézkedést igénylő faldatokra, természetesen a városi költségvetés lehetőséget biztosít.
A Járóbeteg-Ellátó Centrum a megszokott szinten történő szolgáltatásokhoz az önkormányzat támogatást ad. Sajátos jogállású intézményünk, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közvetlenül finanszíroz. Az egészségügyi szakdolgozók és védőnők humánerőforrás megtartását, fejlesztését szolgáló kormányrendelet alapján ez évben további 30% béremelést tartalmaz, amely tükröződik az intézmény tervezett előirányzataiban is.
Az Egyesített Óvoda költségvetése az előző évhez képest egy fővel több gyógypedagógus foglalkoztatását tartalmazza. Az intézményben működik a régióban az egyetlen olyan speciális óvodai csoport, ahol vállalják a sérült gyerekek nevelését normál óvodai környezetben. A gyógypedagógus foglalkoztatása további segítséget nyújt az autista gyermekek fejlesztésében is. Az intézmény költségvetésében terveztünk 2.000 E Ft-ot szoftver bérleti díjra, amely az ovped.hu online óvodai szakmai, adminisztrációs, fejlesztő és tehetséggondozó rendszerhez való csatlakozást teszi lehetővé.
A gyermekétkeztetést végző intézményeinkben a (Hajdúszoboszlói Gyermeksziget Bölcsőde, Hajdúszoboszlói Gazdasági Szolgáltató Intézmény) nyersanyagnorma egységesen 10%-kal emelten került tervezésre.
A Hajdúszoboszlói Városi Televízió kiadásai tartalmazzák a városi lap kiadásának költségeit is.
A Bocskai István Múzeum a költségvetését 6 fővel tervezi, a múzeumigazgató véleménye szerint így biztosítható a Fejedelmi Kincstár folyamatos nyitva tartása, valamint a nyári hónapokban az esti nyitva tartás is. Tervezett nyári rendezvényeik: Múzeumok Éjszakája, Zenés Nyári Esték, Hajdú Őrjárat a Szoboszlói Nyár rendezvényein.
1. Önkormányzati feladatok (8/b. sz. melléklet)
Az önkormányzati feladatok részletezését a 8/b. sz. melléklet tartalmazza. Ezen feladatok között szerepelnek azok az önkormányzat által elvégzendő minden évben visszatérő tevékenységek, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az önkormányzat működőképeségének biztosításához. A tavalyi 401.035 E Ft eredeti előirányzathoz képest 2022. évre 425.805 E Ft összegben került megtervezésre, a növekedés egyik oka az önkormányzati dolgozók és a képviselők juttatásainak emelkedése, a másik, hogy a vállalkozás-fejlesztési csoport létszámát további 1 fővel kívánjuk növelni. A táblázatban a lapkiadással kapcsolatos költségek csökkentek, a feladat a Hajdúszoboszlói Városi Televízióhoz került át.
1. Városüzemeltetési feladatok (9. sz. melléklet)
Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb feladaton a 2021. évi szinten történt a tervezés azzal, hogy a területen továbbra is magas színvonalú, de hatékonyabb munkavégzés az elvárás a tulajdonos részéről. Kiemelten fontos terület változatlanul a köztisztaság, a zöldterületek fenntartása és a csapadékvíz-elvezető hálózat fenntartási/karbantartási munkálatainak elvégzése. Tavalyi szinten tervezett a belterületi és külterületi utak fenntartása, azonban az utak padkarendezése ebben az évben sem jelenik meg. Az elmúlt évi költségvetés év közbeni, kényszerű újra tervezését követően kikerült a feladatok közül a lakosság által közterületen összegyűjtött falevél elszállítása, mely a jelentkező igények miatt ismét szerepel a javaslatok között.
Ugyanakkor jelentős emelkedés tapasztalható a jégpálya (Értékek háza is) üzemeltetési soron, melynek oka, hogy míg 2021. évben csak 1 hónapig (december) üzemelt a pálya, 2022. évben 3 hónapos (január-február és december) üzemeltetési időszakkal számolunk.
Második éve nyílik lehetősége a polgármesteri hivatalnak az azonnali beavatkozást igénylő városi kisjavítások elvégzésére, mely egy éves tapasztalat alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így az idei évben is tartalmaz forrást a költségvetés ezen feladatra.
A táblázatban új feladat is megjelenik. Elmúlt évben kiemelten, több témához kapcsolódóan is felmerült a szakbizottságok és a képviselő-testület részéről a közterületen meglévő zöldterületek tervezhető módon történő fejlesztésének megvalósítása az egyedi és eseti, „ad hoc” jellegű növénytelepítések helyett. Ennek előkészítése nem kis feladatot ró a hivatalra, hiszen a zöldfelület fejlesztési koncepciójának/tervének elkészítését megelőzően pontos képet kell kapnunk a meglévő növényállomány állapotáról, területi mértékéről, darabszámáról, stb. A TOP PLUSZ Élhető települések uniós pályázat keretében - amennyiben támogatásban részesül - lehetőség nyílik a meglévő zöldterület felmérésére, un. zöldterületi kataszter elkészítésére, mely elengedhetetlen alapot képez a fejlesztési irányok, szükséges beavatkozások meghatározására. Ezek mellett ebben az évben továbbra is tervezünk fásítási kerettel, illetve új elemkét „faállomány gondozása” feladattal.
1. Szociálpolitikai feladatok (10. sz. melléklet)
A mellékletben szereplő támogatások összegét a 2021. évi felhasználáshoz igazítottuk. Egyre jobban tapasztalható, hogy egy bizonyos rászoruló társadalmi rétegnek nem tudunk segíteni, ezért az önkormányzat a szociális támogatások jogosultsági feltételein javítani kíván, hogy az önkormányzat szociális támogató rendszerét minél több család igénybe tudja venni.
Meg kívánom jegyzeni, hogy ezen feladatokra a normatív állami hozzájárulás ilyen címen támogatást nem biztosít a városunk részére.
1. Egyéb kiadások, átadott pénzeszközök és külön keretek (11-12. sz. melléklet)
A melléklet tartalmazza azon felhalmozási illetve működési célra átadott pénzeszközöket, melyek különböző szervezetek, gazdasági társaságok részére kerülnek átadásra a táblázat szerinti részletezettségben.
Elmúlt évben a képviselő-testület döntött a közterületi járdák felújítására vonatkozó lakossági támogatási rendszer bevezetéséről, melyre az idei évben is biztosított pénzügyi keret. A tavalyi évben rendelkezésre álló forrást a vártnál kevesebben vették igénybe.
A javaslatok között szerepel egy új, zöldtudatos támogatási lehetőség a lakosság részére, házi komposztáló edényzet és zsák beszerzésére. A támogatás odaítélésének feltételeit a képviselő-testület a költségvetés elfogadását követően tárgyalja.
2022. évben Hajdúszoboszlót is érinti a Tour de Hongrie kerékpáros verseny útvonala, melynek szervezéséhez 10.000 E Ft-tal járul hozzá a város.
A külön keretek táblázat tartalmaz olyan feladatokat, melyek vagy bizottsági javaslatok alapján, vagy pályázati eljárás során vagy a képviselő-testület év közbeni külön döntése alapján kerülnek felhasználásra. A hulladékszállítás lakossági támogatására elkülönített összeghez kapcsolódó jogosultságokat a szakiroda felülvizsgálta, 2022. évre változtatást nem javasol.
A költségvetési rendelet alapján a város likviditásának megőrzése érdekében a támogatások több részletben, vagy a felhasználások figyelembe vételével kerülnek kifizetésre.
1. Beruházások, felújítások (13-14. sz. melléklet)
A „Beruházások” és „Felújítások” táblázatokban szereplő fejlesztések többségében a 2021. évben elkezdett, vagy korábban előkészített, nyertes pályázati fejlesztéseket tartalmazza. Legnagyobb projekt elem e sorban a Magyar Turisztikai ügynökséggel közös, kiemelt turisztikai fejlesztés, melynek látványos eleme a Mátyás Király sétány teljes, illetve a Szent István park élményelemekkel gazdagított átépítése. Elmúlt év őszén megkezdődtek a kivitelezési munkálatok, melyek befejezési határideje ez év szeptember vége.
Nagyobb költségvetési kiadási tételek továbbá az új multifunkciós rendezvényközpont (konferencia-központ) előkészítésének költségei, mely várhatóan még ez évben a megvalósítás ütemébe léphet. Elkezdődtek az új bölcsődei létesítmény kivitelezési munkálatai, a munkaterületet már átadtuk a külterületi dűlőutak felújítását célzó beruházás kapcsán, illetve megkezdődnek a közbeszerzési/beszerzési eljárások a szegregált területek felzárkóztatását, a csapadékvíz elvezetését, valamint a bölcsőde konyha fejlesztését célzó pályázatok megvalósítása érdekében.
Az év elején benyújtott TOP PLUSZ pályázatok egyenlőre még nem jelennek meg a költségvetési rendeletben külön soron, azok beépítésére a nyertességet követően kerül sor. A képviselő-testület a 2022. év első ülésén tárgyalta az említett pályázatokat. Benyújtásra került az
Élhető települések (TOP PLUSZ 1.2.1-21) keretén belül a „Hóvirág utca infrastrukturális fejlesztése és okos megoldások Hajdúszoboszlón” című, a ”Gázláng pálya zöld infrastrukturális fejlesztése Hajdúszoboszlón” című, valamint a „Szilfákalja és Bányász utca közötti park rekonstrukciója Hajdúszoboszlón” című projektek;
Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése (TOP PLUSZ 3.3.1-21) projekten belül a „Hajdúszoboszlói Lurkó Óvoda korszerűsítése” című projekt valamint az
Önkormányzati épületek energia korszerűsítése (TOP PLUSZ 2.1.1-21) keretén belül az „Energetikai korszerűsítés Hajdúszoboszlón” című projekt,
Belterületi utak fejlesztése (TOP PLUSZ 1.2.3-21) keretén belül a Nyugati sor felújítására, a Szilfákalja 19-31 sz. valamint 31-43. sz út és parkoló felújításra és Kígyó utca útfelújítása, csapadékvíz elvezetés és ivóvíz rekonstrukcióra.
További TOP PLUSZ pályázat benyújtása is tervezett, melyek jelenleg előkészítés alatt állnak, így a belterületi utak felújítását illetve turisztikai fejlesztéseket célzó pályázatok, mely utóbbi – az elnyerhető források ismeretében – a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. által tervezett turisztikai fejlesztésekkel összhangban kerül meghatározásra a pályázati felhívás adta keretek között.
A Vidékfejlesztési Program (VP) keretében kiírt pályázati felhívásra még az elmúlt évben összeállítottuk pályázatunkat, a külterületi helyi közutak felújítására vonatkozó támogatási igénye az Önkormányzatnak - a Debreceni út felújítását és a Tessedik utcai csomópont átépítését tartalmazza -, azonban csak a tulajdonjog rendezését követően van lehetőség annak benyújtására.
Több, kisebb léptékű hazai pályázat van jelenleg bírálat alatt, így az önkormányzati kötelező feladatellátás támogatására kiírt felhívásra benyújtott Mező utca felújítása pályázat, az Aktív Magyarország keretében benyújtott pumpapálya kialakítását célzó pályázat, illetve a kerékpárút fenntartásához szükséges célgép beszerzését tartalmazó Leader pályázat.
Az önkormányzat a szociális nappali ellátások közül jelenleg nem látja el a szenvedélybetegek, fogyatékos betegek, hajléktalanok nappali ellátása kötelező feladatokat. A működés beindítása érdekében a Dózsa György utca 7. szám alatti önkormányzati ingatlant kívánjuk idén felújítani, mellyel a feladat ellátása megoldhatónak tűnik. A munkálatok érdekében a költségvetés tartalmaz 30.000 E Ft-ot. A funkcióváltáshoz a nem kötelező feladatként ellátott krízisszálló működtetése is csatlakozhat.
Saját forrásból is tervezünk fejlesztéseket. Várhatóan tavasszal elkezdődik és a szezonra elkészül a Daru zugban lévő parkoló komplett felújítási/átépítési munkálata, a közterületek és az intézményhálózat felújítására is különítettünk el forrást. Szintén saját forrásból bővítjük a Márton-zug szennyvízelvezető rendszert, valamint a Bocskai zug ivóvízvezeték kiépítésének illetve tervezzük a Sport utcán kisvonat megállóhely építésének kivitelezési munkálatait az elmúlt évről áthúzódó beruházásként.
Megítélésem szerint a képviselő-testület elé terjesztett 2022. évi költségvetés a tavalyihoz képest erősebb pénzügyi konstrukciókkal rendelkezik, ugyanakkor a jelenlegi pandémiás helyzet, az elbírálás alatt lévő pályázataink, illetve előre nem látható események miatt előfordulhat, hogy a költségvetés módosítására, kiegészítésére az év folyamán többször is sor kerülhet.
Javaslom a képviselő-testület részére a 2022. évi költségvetés folyamatos nyomonkövetését, a kiadások a bevételek teljesüléséhez való hozzáigazításával oly módon ütemezni, hogy hitel felvételére ne kerüljön sor.
Kérem a mellékelt 2022. évi költségvetési rendelettervezet elfogadását!
Hajdúszoboszló, 2022. február 14.
Czeglédi Gyula
polgármester