Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 8/2015 (II.19.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 8/2015 (II.19.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
A szakiroda javaslatot tesz a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 8/2015 (II.19.) számú önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) módosítására.
2016. januárjában a T. Képviselő-testület a gondozási szükséglethez kapcsolódó kiadások támogatását azzal a szándékkal vezette be, hogy a súlyosan beteg emberek gondozásához nyújtson segítséget. Ezen ellátás esetében súlyosan beteg az az ügyfél, akinél legalább napi 3 órás gondozás szükségessége igazolható. Az egy főre jutó jövedelmi értékhatár a többi ellátásnál magasabban került megállapításra, hiszen egy súlyos betegség mindig jelentős kiadással jár. 2023. július 1 napjától az egy főre jutó havi jövedelmi értékhatár 142 500 Ft-ra (szociális vetítési alap 500%-a) emelkedett, azonban az elmúlt 5 hónapban azt tapasztaltuk, hogy még így is voltak olyan igénylők, akik ebbe nem fértek bele, noha a juttatás odaítélése minden egyéb körülmény alapján indokolt lett volna.
2020. március 1 napjától Hajdúszoboszló Város Önkormányzata hulladékszállítási kedvezményben részesíti az arra rászoruló – és a támogatást igénylő - 65 éven felüli, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő lakosokat. A nyugellátások elmúlt években történt többszöri emelése következtében a támogatásban részesíthetők köre csökkent, ezért a jövedelmi értékhatár emelése szintén indokolt.
Mindkét ellátás vonatkozásában megállapítható, hogy a bevezetésükkor támogatni kívánt célcsoport egy része már nem tudja teljesíteni a jövedelmi értékhatárral kapcsolatos rászorultsági kritériumot, ezért a szakiroda álláspontja szerint szükséges a feltételek 2024. január 1. napjától történő módosítása.
Kérem a T. Képviselő-testületet, hogy a javaslatot megtárgyalni, és a módosító rendeletet megalkotni szíveskedjen.