Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

szociális, gyermekvédelmi ellátások módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
szociális, gyermekvédelmi ellátások módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A rendelettervezet a bölcsőde és a szociális alapszolgáltatások térítési díjainak felülvizsgálatáról szól. A fenntartónak tárgyév április 1-jéig szakfeladatonként meg kell határozni a feladatellátásokhoz kapcsolódó szolgáltatási önköltséget, s ebből következően szakfeladatonként az intézményi térítési díjakat, melyek megegyeznek a szolgáltatási önköltséggel.
A rendelettervezetek jelentős intézményi térítési díj emelkedést javasolnak. Ennek oka egyrészt, hogy a tavalyi évben a központi jogszabály változásai alapján a térítési díjak emelésének tilalma kitolódott 2022. június 30-ra. Másrészt az elmúlt időszakban történt rezsi, élelmiszer nyersanyag és üzemanyagár emelkedése miatt a szolgáltatási önköltségek is jelentős emelkedést mutatnak. A Hajdúszoboszlói Gyermeksziget Bölcsőde (továbbiakban: bölcsőde) és Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ (továbbiakban: HKSZK) intézményvezetői benyújtották a felülvizsgálat alapját képező, szolgáltatási önköltség kimutatásáról szóló dokumentumokat.
A 19/2008 (IX.18.) számú önkormányzati rendelet módosításához: A bölcsőde beterjesztett anyaga a javaslat 1. számú melléklete. Ezen melléklet tartalmazza továbbá a helyettes szülői ellátás intézményi térítési díjának 2023. évi összegére tett javaslatot. A szakiroda továbbra is javasolja, hogy a gyermekek gondozására, nevelésére (együtt gondozására) csökkentett intézményi térítési díjat állapítson meg a fenntartó, melynek összege „0” forint.
A 8/2014. (IV.24.) önkormányzati rendelet módosításához: a HKSZK beterjesztett anyaga a javaslat 2. számú melléklete. A szakiroda továbbra is azt javasolja és kéri a fenntartót, hogy a csökkentett intézményi térítési díjakat hagyja jóvá. A központi szabályozás okán az ellátott jövedelmének térítési díjra 20-30 %-tól nagyobb összeg „nem vehető el” így a térítési díj magas összegben való megállapítása, nem hozza magával a bevétel arányos emelkedését. (Pl. ha az ellátásért fizetendő térítési díj összege 28.700.-Ft/hó lenne, de az igénylő jövedelme 85.500.-Ft, akkor az össz térítési díja csak 25.650.-Ft lehet.)
A benyújtott iratok alapján készült a rendelettervezet R.1. 1. számú melléklete, míg az R.2. 1. számú melléklete és az 1. számú függelék. Az 1. számú függelék még a csökkentett intézményi térítési díjakat is jövedelemhez differenciáltan társítja annak érdekében, hogy az ellátottak képesek legyenek a térítési díjakat kifizetni.