Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2019. (XI.26.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény végrehajtásáról szóló 13/2015. (VI. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 11. 27- 2019. 11. 27

Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, továbbá a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv-ben (a továbbiakban: Szt.) meghatározott feladatkörében eljárva, Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2016. (V.27.) Önk. Rendeletben biztosított véleményezési jogkörében eljáró Ügy- és Közrendi Bizottsága, valamint Szociális, Kulturális és Oktatási Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:



1. §


A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény végrehajtásáról szóló 13/2015. (VI.16.) számú önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) III. fejezete a következő 15/A. §-al egészül ki:


„15/A. §


(1) Konyár Község Önkormányzata, hozzájárulva a tüzelőanyag költségekhez, természetbeni szociális célú tűzifa tüzelőanyag támogatást nyújthat (a továbbiakban: támogatás) a szociálisan rászoruló személyek részére. A támogatásra való jogosultságról a polgármester határozattal dönt.


(2) A szociális rászorultság megállapításánál előnyt élvez:


  1. aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

ac) vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult előnyt élvezzen,


b) az a család, aki a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család,


c) nyugdíjellátásra jogosult.


(3) Ingatlanonként egy háztartás részesülhet támogatásban. A (2) bekezdésben meghatározott támogatás jogosultjának a szociális célú tűzifa tüzelőanyag támogatás megítélésének napján a településen kell tartózkodnia, és bejelentett lakóhelyének, tartózkodási helyének is a településen kell lennie. 


(4) Háztartásonként legfeljebb 6 q tűzifa biztosítására kerülhet sor.


(5) Konyár Község Önkormányzata a szociális tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.


(6) Támogatásban az a háztartás részesülhet, ahol az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át.


(7) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul, melyet 2019. november 28. napjától 2019. december 11, napján 16 óráig lehet benyújtani a Konyári Polgármesteri Hivatalban. 2019. december 11. napján 16 órát követően beadott kérelmek - mint elkésettek - elutasításra kerülnek.


Szociális célú tűzifa a települési támogatáshoz rendszeresített kérelem formanyomtatványon benyújtott kérelemmel igényelhető. A kérelemhez csatolni kell a jövedelem igazolásokat, valamint a (2) bekezdés szerinti jogosultságokat igazoló dokumentumok másolati példányát, amennyiben a jogosultság nem szerepel a Konyári Polgármesteri Hivatal nyilvántartásában.


(8) Az önkormányzat a tűzifa kiosztásáról a megvásárlását követő év február 15. napjáig gondoskodik. A tűzifa kiosztása az önkormányzat által biztosított lakcímre szállítással történik. A szociális célú tűzifa átadás-átvételéről átvételi elismervényt kell felvenni.


(9) Amennyiben a támogatásra jogosult a támogatás odaítélését követően elhalálozik, a tüzelőanyagot a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozója veheti át a következő sorrendben: házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, testvér, egymást követő sorrendben. Közeli hozzátartozó hiányában a jogosultság megszűnik.


(10) Abban az esetben amennyiben a kiosztásra rendelkezésre álló tüzelőanyag támogatási keret a kérelmezők számától függően kimerül, a beérkező kérelmeket el kell utasítani.

2. §


A Rendelet 16. § a.) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:



„a.)   az étkeztetést: az önkormányzat az Szt. 62.§ (1) bekezdése alapján azoknak a szociálisan rászorultak részére akik koruk, egészségi állapotuk, fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük, szenvedélybetegségük, vagy hajléktalanságuk miatt igazolhatóan az önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel étkeztetésükről nem képesek gondoskodni -  napi egyszeri meleg étkeztetést biztosít, melyet Konyár Község Önkormányzata szolgáltatási szerződés által biztosít. A szolgáltatási szerződéseket a rendelet 1. számú függeléke tartalmazza.”


3. §


A Rendelet az 1. számú függelékkel egészül ki.

4. §


Záró rendelkezések


  1. A Rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és a kihirdetést követő második napon hatályát veszti.


(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ-ben foglaltak szerint, helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.



Konyár, 2019. november 21.



                           Vig Szilárd                                                               Bényeiné Boskó Dóra

                          polgármester                                                                         jegyző

Záradék:

A kihirdetés időpontja: 2019. november 21.





Bényeiné Boskó Dóra

          jegyző