Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VII. 13.) önkormányzati rendelete

Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testületének Konyár Község Településképének Védelméről szóló 1/2020. (I. 30.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 14- 2021. 07. 15

Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VII. 13.) önkormányzati rendelete

Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testületének Konyár Község Településképének Védelméről szóló 1/2020. (I. 30.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2021.07.14.

Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró:az állami főépítészi hatáskörében eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság; Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság; Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály 1, valamint Konyár Község Önkormányzata a településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 11/2017. (III.30.) önkormányzati rendeletben partnerségi egyeztetésre megjelölt partnerek véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

1. § A KONYÁR KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL című 1/2020. (I. 30.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) Az anyaghasználatra vonatkozó követelmény kiterjed az építmény, és a sajátos építményfajták építőanyagának településkaraktert befolyásoló valamely minőségi jellemzőjére.

(2) Tetőfedés: Tetőfedő anyagként a helyben hagyományos anyagokon és színeken kívül, más anyagok és színek nem alkalmazhatóak. Utcai homlokzaton, tájidegen építészeti elemek, anyagok, színezés nem alkalmazható. Ennek értelmében:

a) Földszintes épület tető héjazatául cserépfedésen, cserépmintázatú- nem tükröző felületű lemezfedésen, (ide nem értve a teljes tetőfelület 20% - át meg nem haladó össz felületű egyedi megformálású tetőfelületeket, az emeletes épületeket és a nem lakóterületen elhelyezkedő gazdasági épületeket, ahol korcolt félemez fedés és palafedés is alkalmazható, valamint a c) pontban meghatározott lakóterületen elhelyezkedő épületeket) nádfedésen, fazsindely fedésen kívül, más nem alkalmazható.

b) A tetőfedő anyag színe, földszintes épület esetén a sárgásvörös (natúr cserép szín) kivételével, (ide nem számítva az emeletes, környezetből kiemelkedő, közösségi épületek és a nádtetős épületek, ahol a szürke szín, valamint a górék és kapu építmények, ahol a fazsindely és az ennek megfelelő barna szín is alkalmazható.) más szín nem alkalmazható. A nem településképi jelentőségű lakóterületen megvalósuló gazdasági és melléképületek tetőfedő anyaga, amennyiben településképben és tájképben nem jelenik meg, és közterületről nem látható, az a) pontban meghatározott cserépmintázatú fémlemez fedésen kívül, más jellemzőkkel bíró fémlemez fedés is alkalmazható. A tükröző felület és a helyben hagyományostól eltérő szín azonban ebben az esetben sem alkalmazható.

(3) Homlokzatok:”

2. § Ez a rendelet 2021. július 14-én lép hatályba.