Konyár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (VII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testületének Konyár Község Településképének Védelméről szóló 1/2020. (I. 30.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 14
Konyár Község Önkormányzat Képviselő-testületének Konyár Község Településképének Védelméről szóló 1/2020. (I. 30.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A 7. §-okhoz
Az önkormányzat által településképi szempontból meghatározó területté nyilvánított településrészre, települési egységre, az itt elhelyezkedő építményekre tartalmaz területi és egyedi követelményeket.
A területi építészeti követelmény tartalmi keretet határoz meg a helyi építési szabályzat, a beépítési terv és a közterület-alakítási terv számára. A területi építészeti követelmény csak kötelező lehet. Ezen belül lehet szabályozni a beépítés telepítési módját, a jellemző szintszámot vagy az épület legmagasabb pontját, a kerti építményeket, műtárgyakat, kerítésalakítást és a közterület-alakítási terv készítésének lehatárolását.
A településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények megengedőek vagy tiltóak lehetnek. Itt szükséges szabályozni az anyaghasználatra vonatkozó követelményeket, amely az építmény, sajátos építményfajták építőanyagának településkaraktert befolyásoló valamely minőségi jellemzőjére terjedhet ki. A tömegformálásra vonatkozó követelmény az épület megengedett legnagyobb szélességi és hosszanti méretének vagy ezek arányának, a tetőzet kialakítási módjának, tetőgerincének a telek homlokzatához képest meghatározott irányainak, és tetőfelépítményekkel kapcsolatos követelmények meghatározására terjedhet ki. A homlokzatkialakításra vonatkozó követelmény az épület településkaraktert befolyásoló építészeti kialakításával összefüggésben a homlokzati architektúra és a homlokzattagolás (nyílásrend, nyílásosztás, díszek, tagozatok) kialakítási módjának és a kiegészítő elemek, egyéb műszaki berendezések homlokzaton történő elhelyezési módjának és lehetőségének meghatározására terjedhet ki. Az építési tevékenységgel érintett telken (közterületen, magánterületen) a zöldfelületek településképet befolyásoló kialakítási módjával összefüggésben a fás szárú növényfaj vagy növényfajok telepíthetőségének, a fás szárú növényfajok településképi illeszkedési követelményeinek, és a zöldfelületen elhelyezhető kerti építmények és burkolatok településképi illeszkedési követelményeinek meghatározására terjedhet ki.