Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 3/2019. (III.27.) önkormányzat rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 02

Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.02.
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 3/2019. (III.27.) önkormányzat rendelet módosításáról
Általános indokolás
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.) 83/A. § (1) bekezdés szerint a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján – a települési nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetést követően – rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét. A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 3/2019. (III.27.) önkormányzati rendelet a Nemzeti Művelődési Intézet, az országos közművelődési háttérintézmény által kiadott javaslat alapján került átdolgozásra. A módosítást egy szakmailag helytelen megfogalmazás, és néhány kiegészítendő paragrafus indokolja.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet eleje a Tiszacsege Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2013. (II.18.) önkormányzati rendeletre és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjára való hivatkozással került kiegészítésre illetve a nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetés tényével, melyet a Kultv. 83/A. § (1)-(2) bekezdése ír elő.
A 2. §-hoz
A rendelet hatályát szükséges volt megállapítani, így ez a Nemzeti Művelődési Intézet ajánlásának megfelelően került megállapításra.
A 3. §-hoz és a 4. §-hoz
Az Önkormányzat az alapszolgáltatások közül a helyben biztosított közművelődési feladatellátó intézménytípusára figyelemmel állapítja meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások típusát, számát. Tiszacsege város tekintetében, melynek önkormányzata művelődési házat tart fenn, ez kötelezően három alapszolgáltatást jelent, melyet az Önkormányzat négy ellátott alapszolgáltatásával biztosít. „Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások köre és mértéke” részben az alapján kerültek megírásra az alapszolgáltatásokon belül végzett konkrét tevékenységek, hogy mit ír elő a 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet, és mi az, ami ténylegesen végrehajtásra kerül Tiszacsege város közművelődési életében, hiszen a helyi rendelet csak a ténylegesen ellátott közművelődési alapszolgáltatásokat tartalmazhatja.
Az 5. §-hoz
A III. RÉSZ 6. §-ában átírásra került a „művelődési központ” művelődési házra, hiszen a Kultv. és a 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet előírásai alapján a tiszacsegei közművelődési intézmény – ahogyan az alapító okiratában is szerepel – művelődési ház típusú intézménynek felel meg. Az integrált kulturális intézmény kiegészítés azt jelenti, hogy nem csak közművelődési feladatok folynak az intézményben, hanem könyvtáriak is. A költségvetési szerv alapító okiratának értelmében a rendeletet ki kellett egészíteni annak telephelyeivel, melyekben szintén folyik közművelődési feladatellátás alkalmanként. Továbbá pontosításra kerül a munkaterv és szolgáltatási terv elfogadásának időpontja.
A 6. §-hoz
A IV. rész elnevezése kerül módosításra.
A 7. §-hoz
A „megyei önkormányzat” elnevezés 2023. január 1-jével „vármegyei önkormányzat” elnevezésre módosult.
A 8. §-hoz
A IV. RÉSZ-ből az V. RÉSZ-be átvezetésre került egy bekezdés, mely a civil szervezetek közművelődési feladatellátásáról, annak önkormányzati támogatásáról szól, így releváns ezt áthelyezni a finanszírozásról szóló részhez.
A 10. §-hoz
Egyes rendelkezések hatályvesztéséről rendelkezik.
A 11. §-hoz
A hatályba léptetésről rendelkezik.